Nekem egy biztos, ez a hamasz támadás, a cselekmények, "a minőségük" megrendelésre történt. A hamasz nagyon jól megélt Gázából, és egy élősködő sem akarja elpusztítani a gazdaszervezetet, az zsidó államiságot, nem érdekük a halálbiznisz kinyírása.
Trump megjelenése óta a baloldalnak nincs vesztenivalója, a többi már csak "skálázás" kérdése, világtendencia felé haladt a jobboldali fordulat. Olyankor semmi sem drága az önigazoló, de vesztüket érző baloldalnak.
Meggyőződésem, hogy Oroszország illetve Izrael azonos szellemi platformon áll (az egyik nemzeti-kultúrális, a másik vallási mélygyökerekkel), és egyazon ellenség próbálja őket aláásni. De nem számoltak ilyen erős ellencsapással, mert egy "fejlettnyugati" középszerűségre építettek. Tudja a világ többi része is, mi a tét, sokan szurkolnak - nem véletlenül hatástalan a szankciózgatás.
Tanulmányi diploma Gázában: David Ankori, a Levitikai Intézet hallgatója, diplomájának utolsó vizsgájához közeledve a 8. parancsnokságba sorozták be a Simchat Tórán.
Yair Goldstein oktató nem akarta, hogy David veszítsen, elment hozzá a Gázai területbe, ott tesztelte az anyagon, így lehetővé tette, hogy a tartalékosság miatt ne késsen a diplomaosztójával.
A hatalomban ilyen szinten bízni botorság. Célszerűbb nyitott szemmel, kritikusan megközelíteni az eseményeket. Ahogy írtam én se hiszek az összeesküvés elméletekben, de létezhet számos olyan indok, magyarázat, ami a képet árnyalhatja. Jelen esetben a legvalószínűbb az, hogy kisebb-nagyobb hibák összeadódása vezetett ahhoz, hogy a konkrét támadás meglepetésként érte izraelt. A szándékosságra nem utal egyelőre semmi.
Ha Izrael tudott róla, hogy megtámadják, s ezért feláldozta 1000+ polgárát, azért, hogy megoldhassa a palesztin kérdést 10-50 évre, akkor semmivel sem különbek, mint a Hamasz.
Semmilyen életteret nem fog ezzel a katonai akcióval izrael nyerni. A gázai övezetben lakó kétmillió palesztinnal nem lehet mit kezdeni, azok ott fognak élni az általunk érzékelhető időintervallumban.
Igen, ennek is lehet mondjuk 2% esélye. Nem több. De ha ez lenne a helyzet az miért lenne érdekes? Nem izrael támadott és ölt halomra palesztinokat, hanem a hamasz mészárolt le rengeteg izraelit és ejtett túszul többszázat.
Épp azt írtam, hogy nem gondolom feltétlenül hazaárulásnak ha más szempontokat is figyelembe vesznek egy ilyen érzékeny döntésnél. Lehet, hogy sokkal nagyobb kárt lehet elhárítani alkalmasint azzal, ha bevállal valaki jelentős veszteséget.
Persze a legvalószinűbb az, hogy sok kis szakmai hiba adódott itt össze, amikor az izraeliek nem realizálták, hogy mi történhet. Nem kell azt felfújni, hogy nem sikerült a képet összerakni. A következtetéseket le kell vonni és tovább kell lépni.