Keresés

Részletes keresés

vulgaris Creative Commons License 2011.01.17 0 0 65

nálam sajnos tavasszal lett kiszedve egy hatalmas cserifa, nagyon idős volt, nem is a gyümölcséért (nagyon nagyon magasan voltak már az ágak, az alsók letöredeztek), hanem az árnyékáért szerettem, alatta ebédeltünk, sajnáltam nagyon, de minden viharnál féltem, a szomszédomban ennek a fának a testvére egy viharnál megadta magát, kettévált és ráesett a házra meg a villanyvezetékre,

helyette 2 darab csörgőfát ültettem, ami ugye nem ugyanaz

Előzmény: Ali-bá (-)
vulgaris Creative Commons License 2011.01.17 0 0 64

már csak ezekért a képekért is érdemes volt ide benéznem!

Előzmény: agicza (50)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.17 0 0 63

Így jár az, aki csak felteszi a kérdést, de a választ nem találja meg! (Nem csoda, ott annyi mindenről szó van!) Íme:

Ali-báválasz | megnéz 2011.01.16 21:26:03 © (114200)

Ha nagy gyökérrel /földlabdával/ át bírjátok pakolni, akkor minden további nélkül. A koronából vágjatok vissza kb. annyit, amennyi gyökere a földben maradt. (Bár ez a cseresznyés-kérdés a Cseresznyefa-kedvelők Fórum profilja.)

Előzmény: sz.k.gabi (114193)

Előzmény: sz.k.gabi (58)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.17 0 0 62

Hozom az újabb képeket. Elnézést a ködért!:-))

Előzmény: Flanell (61)
Flanell Creative Commons License 2011.01.17 0 0 61

Ja, látom egyik képen a diót, ha arról van szó, de az nagyon távoli.

Előzmény: Flanell (60)
Flanell Creative Commons License 2011.01.17 0 0 60

Szerintem nincs olyan közel az a dió, hogy érdemes legyen átültetni őket. Ahhoz túlságosan is erősen nőnek, és a fotókra sem fért rá a dió.

Át lehet éppen ültetni, de nagyon-nagyon vissza kellene vágni, az ágak 90 %-át levágni.

A metszéshez nem nagyon merek így kép alapján hozzászólni, segítségképpen (másnak) azért javítottam egy kicsit a fotóidon.

Jó lenne azért más nézet is, 90° eltéréssel.

Előzmény: sz.k.gabi (59)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.17 0 0 59

Lefotóztam a két fát. Az első kép a Germesdorfi, a második a Katalin.

sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.17 0 0 58

Köszönöm! Esetleg az átültetéssel kapcsolatban...?

Előzmény: Ali-bá (56)
agicza Creative Commons License 2011.01.16 0 0 57

Összesen annyi, amit ott látsz, ebből kettő kiment. A virágzási időt elég jól elhúzzák, kb 3 hét összesen: az Accolade indít és a Shirotae fejezi be, de nem csak a tavaszi virágpompa a lényeges: ősszel, ha szép őszt kapunk, elképesztő lombszíneket hoznak....

Előzmény: Ali-bá (52)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.16 0 0 56

Fénykép alapján valóban könnyeb tanácsot adni. De ha nagy fát akartok és van hely, akkor nem is nagyon kell metszeni.

Ezt 25 éve ültettem, alig metszettem.

Előzmény: sz.k.gabi (55)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.16 0 0 55

Esetleg a metszésükkel kapcsolatban segítenétek-e, még ezidáig nem nyúltunk hozzájuk, de nem is igazán tudjuk, hogyan kell rendesen metszeni őket és mikor.

Igyekszem majd róluk célirányos fotókat csinálni.

sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.16 0 0 54

Sziasztok, üdvözlöm a topicot! Nagyon szeretjük a cseresznyét, két fánk van, egy Katalin és egy Germesdorfi. Az utóbbi tavaly már termett pár szemet. Két éve ültettük őket, de sajnos a szomszéd diófája nagyon elfogja előlük a reggeli napot. Merjük tavasszal átültetni őket, vagy ilyen idősen már nem szabad? Köszönöm!

Ali-bá Creative Commons License 2011.01.16 0 0 53

Nyilván valamilyen (bármilyen) cseresznye, vagy meggyfába kell oltanod. A cseresznye jól oltható, szemezhető bármilyen módszerrel.

Előzmény: taormina1 (51)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.16 0 0 52

De csodásak! Összesen hány ilyen szépséged van? És ezek illatosak is? Képzelem, hogy a méhecskék hogy zümmögnek a fákon, mikor virágoznak. Mikor virágoznak?

Előzmény: agicza (50)
taormina1 Creative Commons License 2011.01.15 0 0 51

No ezt mindjárt gondoltam!:-))

de aztán ennyi is, amit én erröl gondolni tudok, mert a fajtáit nem ismerem, csak csodálni szoktam öket az út szélén.

Tehát úgy érted, hogy szerezzek egy szaporítóágacskát, és azt oltsam be valami másik fába? De mibe?

Előzmény: agicza (48)
agicza Creative Commons License 2011.01.15 0 0 50
Előzmény: Ali-bá (49)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.15 0 0 49

Szertnék képet látni valamelyik 'sakurád'-ról. Tavaszi előzetesnek!

Előzmény: agicza (48)
agicza Creative Commons License 2011.01.15 0 0 48

Na, ez jól elszállt... :-/ Szóval: a "Sakura" a cseresznyevirág japán neve...

Ha konkretizálod a fajt/fajtát, mondom, van-e a kertben, az oltás-szemzés topicban meg segítenek, mikor és hogyan lesz belőle növénykéd...

Előzmény: taormina1 (19)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.15 0 0 47

Csak vigyázz azokra a vesszőkre Ali bá,mit fogunk akkor csereberélni,ha bajuk lesz :)))

Előzmény: Ali-bá (45)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.15 0 0 46

Ezeket az újfajta cserkóidat nem sorba ülteted egymás után? A képeiden mintha külön külön szerepelnének. Úgy emlékszek mintha azt írtad volna korábban, hogy alacsony formára akarod őket nevelni?

Előzmény: Ali-bá (45)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.15 0 0 45

Nem véletlen! A lényeg az, hogy biztonságba helyeztem a róla levágott oltóvesszőket. (Előző évben ugyanis úgy jártam, hogy három különböző újfajta cseresznyét ősszel elültetve már télen láttam, hogy az egyiknek a hajtásvégei, mintha barnábbak lennének. Mire tavasz lett, az egész elbarnult, tövig vissza kellett vágjam. Végülis a legtöve kihajtott, de egész évben összesen 10 cm-t.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (43)
Csarli1 Creative Commons License 2011.01.15 0 0 44

Igaza van Alinak, ha valaki sajátrészre termel akkor a Ritát fajtaválaszték bővítésére lehet ültetni. Az íze viszont a korai cseresznyék közt az egyik legjobb. Azért nem minden évben van annyi csapadék mint tavaly volt.  Ha nem sikerül legalább a rigóknak is jut belőle.  

Előzmény: kedvescimbora vagyok (41)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.14 0 0 43

Miért vágtad vissza az ágakat ültetéskor. Illetve miért nem tavasszal tetted ezt vele?

Előzmény: Ali-bá (42)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.14 0 0 42

Ugy tudom Csarli eladásra termeli a cseresznyét, nem magának. Nyilván nem foglalkozhat egy kockázatos fajtával néhány napos korábban érés miatt.

Kár volt vacillálnod a favásárláskor, de még pótolhatod. A tavaszi ültetés ugyanolyan jó. (Őszibaracknál még jobb!)

Én megvettem és elültettem. A levágott hajtások a hűtőben vannak.

ALEX cseri. 

Előzmény: kedvescimbora vagyok (41)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.14 0 0 41

A bigarró és a Rita egyszerre érik? Mert ha nem akkor egyik nem helyettesíti a másikat. Nekem  Ritám nincs. Az idén baciláltam vegyek e, de elhalasztottam. Mivel  Münchebergim és Bigarróm van, érési időben a a kettő közé gondoltam egyet. Majd meglátom Alinál, hogyan válik be, aztán még gondolkodok a vételén. Amúgy is Ali ezzel az oszlopos cserkóval teletömte a fejemet. Lehet, hogy kipróbálom.

Előzmény: Csarli1 (39)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.14 0 0 40

Jól tetted, hogy nem azt ültettél. Én is olvastam, hogy reped. De egy fa (nálam fácska) csak kell, ha ilyen korai. (Kilenc 'mini'-fával kísérletezek.)

Csak a jó faiskolásnak érdeke, hogy mindent elmondjon (ha egyáltalán tud mindent) a többi csak eladni akar.

Előzmény: Csarli1 (39)
Csarli1 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 39

A Bigarró helyet Ritát akartam ültetni de lebeszéltek róla, ugyanis az egyik legérzékenyebb fajta a repedésre, Ezt a „jó” tulajdonságát elfelejtik elmondani a faiskolások.

Előzmény: Ali-bá (37)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.14 0 0 38

Nincs,ezen a hármon kívül még Germersdorfi.

Előzmény: Ali-bá (37)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.14 0 0 37

Rita nincs? Az a legkorábbi valamirevaló. Most ősszel ültettem. Eddig a Bigarró volt az első, miután a Münchebergi kipusztult.

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.14 0 0 36

Na akkor lesz cserkóm bőven,mert a hegyen pont ez a 3 fajta van ,egymáshoz jó közel.:))

Előzmény: Csarli1 (35)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!