Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
nálam sajnos tavasszal lett kiszedve egy hatalmas cserifa, nagyon idős volt, nem is a gyümölcséért (nagyon nagyon magasan voltak már az ágak, az alsók letöredeztek), hanem az árnyékáért szerettem, alatta ebédeltünk, sajnáltam nagyon, de minden viharnál féltem, a szomszédomban ennek a fának a testvére egy viharnál megadta magát, kettévált és ráesett a házra meg a villanyvezetékre,
helyette 2 darab csörgőfát ültettem, ami ugye nem ugyanaz
Ha nagy gyökérrel /földlabdával/ át bírjátok pakolni, akkor minden további nélkül. A koronából vágjatok vissza kb. annyit, amennyi gyökere a földben maradt. (Bár ez a cseresznyés-kérdés a Cseresznyefa-kedvelők Fórum profilja.)
Összesen annyi, amit ott látsz, ebből kettő kiment. A virágzási időt elég jól elhúzzák, kb 3 hét összesen: az Accolade indít és a Shirotae fejezi be, de nem csak a tavaszi virágpompa a lényeges: ősszel, ha szép őszt kapunk, elképesztő lombszíneket hoznak....
Esetleg a metszésükkel kapcsolatban segítenétek-e, még ezidáig nem nyúltunk hozzájuk, de nem is igazán tudjuk, hogyan kell rendesen metszeni őket és mikor.
Sziasztok, üdvözlöm a topicot! Nagyon szeretjük a cseresznyét, két fánk van, egy Katalin és egy Germesdorfi. Az utóbbi tavaly már termett pár szemet. Két éve ültettük őket, de sajnos a szomszéd diófája nagyon elfogja előlük a reggeli napot. Merjük tavasszal átültetni őket, vagy ilyen idősen már nem szabad? Köszönöm!
De csodásak! Összesen hány ilyen szépséged van? És ezek illatosak is? Képzelem, hogy a méhecskék hogy zümmögnek a fákon, mikor virágoznak. Mikor virágoznak?
Ezeket az újfajta cserkóidat nem sorba ülteted egymás után? A képeiden mintha külön külön szerepelnének. Úgy emlékszek mintha azt írtad volna korábban, hogy alacsony formára akarod őket nevelni?
Nem véletlen! A lényeg az, hogy biztonságba helyeztem a róla levágott oltóvesszőket. (Előző évben ugyanis úgy jártam, hogy három különböző újfajta cseresznyét ősszel elültetve már télen láttam, hogy az egyiknek a hajtásvégei, mintha barnábbak lennének. Mire tavasz lett, az egész elbarnult, tövig vissza kellett vágjam. Végülis a legtöve kihajtott, de egész évben összesen 10 cm-t.
Igaza van Alinak, ha valaki sajátrészre termel akkor a Ritát fajtaválaszték bővítésére lehet ültetni. Az íze viszont a korai cseresznyék közt az egyik legjobb. Azért nem minden évben van annyi csapadék mint tavaly volt. Ha nem sikerül legalább a rigóknak is jut belőle.
A bigarró és a Rita egyszerre érik? Mert ha nem akkor egyik nem helyettesíti a másikat. Nekem Ritám nincs. Az idén baciláltam vegyek e, de elhalasztottam. Mivel Münchebergim és Bigarróm van, érési időben a a kettő közé gondoltam egyet. Majd meglátom Alinál, hogyan válik be, aztán még gondolkodok a vételén. Amúgy is Ali ezzel az oszlopos cserkóval teletömte a fejemet. Lehet, hogy kipróbálom.
A Bigarró helyet Ritát akartam ültetni de lebeszéltek róla, ugyanis az egyik legérzékenyebb fajta a repedésre, Ezt a „jó” tulajdonságát elfelejtik elmondani a faiskolások.