Még egyszer visszatérve a metszésre, ezt az érintettet éppen azért ültettem, hogy majd jövőte kiváltsa a nagyot, mert sajnos azt majd le kell vágni, bár nem látszik rajta nagyon, de elég kopasz alul és bizony már nagyon nagy. De ősszel fogom levágni, mert mégegyszer nem fogjuk becipelni ilyen nagyon. Egyébként ha látnád, hogy Olaszországban milyen csúnyák a virágtalan leanderek, de amikor virágoznak nem látszik rajta a levél!
Rosszul mondtam, nem voltak köztük, hanem mind olyan volt, csak kicsit nyúrga és már nem akartam visszavágni, más meg, akinek egy sincs, örül neki. De bevallom legtöbben, akik kérdezik, idegenek, hogy van e eladó, általában kitérő választ adok, hogy majd, mert nem tudom milyen lesz a virága, és ez valóban sokszor így is van.
Hát én is elég messze lakom Mátészalka kb. 350 km, de szerencsére a párom sokat utazik így néha ha a munkám engedi én is vele tartok. Egyébként a nagyobb növényeknek ki voltak nyílva a mag tokjai, hozhattam volna de már késő! gyönyörű volt a teleltető ház a növények olyan egészségesek voltak mint mikor tavaly megérkeztek, fájt a szívem rendesen. De amiket vettem 4 fajta színűt, jól megmetszettem őket, így 11 gyökerezésre váró hajtásom van. Úgy döntöttem, hogy vegyesen ültetem el őket egy cserpbe 3-4. A ciklámen színűm 3 hét alatt szépen meggyökeresedett, nemsokára elültetem. Remélem jövőhét hétvégéra kirakhatjuk őket!
Igaz, vannak akinek pénzért adok néha, mert ha olyat kér, amit már évek óta tartok, akkor azért nem minden idegennek adom csak úúgy oda. De tavaly pl. egy kupacba raktam azokat, amik már nem nagyon kellettek, és ha valaki megszólított, ajánlottam és adtam belőle nekik. Voltak köztük több évesek és virágzók, de én már nem tudtam hova tenni és nem voltak olyan tökéletesek, hogy pénzt kérjek értük.
Én is adok és nekem is adnak. A bugim történetét meséltem és attól a nénitől kaptam egy sárga duplát is, igaz, már volt, de akkor még én sem tudtam. Kettő olyan nagy volt nekem, és azon a bizonyos télen a bordóval meg két duplarózsaszínnel együtt az egyik megfagyott. Szerintem a virágszerető emberek mindegy, hogy hol laknak, ha tudnak, segítenek egymásnak. Legalábbis itt nálunk egész kultuszt teremtettem a leandereknek és erre büszke is vagyok.
Megnyugtattál egy kicsit! Egyébként minden tavasszal aggódok én is, de az szokott megnyugtatni, hogy a levágott ágakból milyen sokan lephetik meg magukat új leanderrel! (Szerintem a városban már elterjedt, hogy én vagyok az a dilis, akihez ha becsöngetnek szinte kérés nélkül ad mindenkinek. De nam bánom! Nekem ez is örömet okoz, mert tudom milyen öröm az számomra is, ha kapok valakitől valami újdonságot!)
márc 15-ig az oazisban minden mediterán növényre 40% árengedményt adtak!
Én tegnap voltam a soroksáriban a teleltető üvegházban hatalmas leanderek, bugik, kefevirág stb. voltak nevetséges áron. A kisebb leanderekre, még tart az akció, csak figyelni kell a pénztárosra! (elfelejtette levonni a 40%-ot, de eszébe juttattam!)
De kigondoltam már, hogy azt a nagy fehéret a hintaágy mellett fogom megpróbálni úgy metszeni, úgyis nagyon dús és magas, jó lesz vele csinálni valamit.
Vagy ott volt az a dupla lazacszínű, amit most ősszel vágtam tarra, meg azok amikről többször tettem fel képet, amiben fehér és bordó van egyszerre. Ami számomra kérdéses volt, az az a bizonyos harmados metszés, azt szeretném elfogadtatni magammal, és bár látom, hogy nagyon szép a virágod, még mindig nem vagyok meggyőzve teljesen. Sajnos ez a kicsi nem volt alkalmas erre, mert valóban ez a helyzet mást kívánt. Aférjem már odavan, hogy lassan elfogynak a virágok, mert annyit nyírbálom őket.
Hát nem gondolhatod komolyan, hogy nem a kedvem szerint volt ez a dolog. Talán nem haragszol meg érte, de Te bizonyára nem vágtál le negyedannyi ágat sem, mint én. Ha láttad volna milyen hatalmas, gyönyörű duplarózsaszín növényeim voltak egykor, amiket már én alakítottam ki, de annyira nagyok voltak, hogy le kellett vágni. Vagy a kicsiket, amiket várom, hogy nőjenek, de egyszálbelük, és levágom. Csak persze vérzik mindig a szívem.
Nem szeretném,, ha csupán az én kedvemért tetted volna! De mindenképpen remélem, hogy meg leszel elégedve! Most úgy gondolom a Te véleményed is az, hogy határozottan szebb, formásabb lett a növényed! Talán kevesebbet is fog virágozni, de a forma esetleg kárpótol érte. Nagyon szeretném, ha örömed lelnéd benne!
Én is hasonló dilemmával küzdöttem kezdetben. Aztán néhány próbálkozás után meggyőztem magam, hogy ésszerű metszéssel a növénynek és nekem is jobb lesz. Nagyon sok nyúlánk, nyurga, a felső részén lombos leandert látni. Ezek általában erre-arra lógnak, ugyanis metszés hiányában felfelé nőnek, és ráadásul kedvük szerint. Az alsó részén nem erősödnek meg az ágak, amik a felső lombot tartanák. Fent pedig szakszon magyarázata (És a természet rendje szerint.) egyre több elágazása lesz, amit a gyenge alsó ágak nem tudnak megtartani. Senkit sem szeretnék sem le, sem rá beszélni, hiszen magam is csak próbálkozás útján szereztem tapasztalatot. Lehet, egy szakember sikítana az okoskodásomtól. De azt gondolom egy próbát mindenképpen megér. Persze ne a legkedvesebb, legféltettebb növényen próbáljátok ki! (Anblock! Ugye azokat az ágakat nem dobtad el?! Mert tudod, hogy "aranyáron" lehet "értékesíteni". Csak azt nem tudom mire lehet még Neked szükséged?!)
Hát igem, fájt is a szívem:-((((((, de valamit valamiért. Meg aztán tényleg kevés a helyem és felfelé kell törekednem. A metszés nagyon nagyon fájdalmas dolog!!!
Azért nem kell feltétlenül metszened! Ha Neked eddig megfelelt így, hidd el ezután is tökéletesek lesznek a leandereid! Csak az a fontos, te milyennek szereted őket!