Fiatal korban a héja tapintásra puha, selymes, később egyre fényesebb, keményebb, csúszósabb lesz. Tapintás alapján lehet megtudni, hogy fog-e még nőni, vagy csak vénülni.
Ízlés és felhasználási mód dolga. Le lehet szedni 10 centisen is, pl. savanyítani, de van, aki rántva is pici korában szereti, viszont meg lehet hagyni 60-70 centisre is, és úgy szeletelni, feltéve persze, hogy megnő akkorára nálad. A lényeg, piacon való vásárlásnál is, hogy amikor a körmöd már nem megy bele könnyen a héjába, mint a vajba, csak pattanva szakad át a héja, akkor már öreg.
Igen, tegnap kicsit szórt voltam!Itt a tasak is.Le is vettem kettő nagyot, olyan mint a tök, csak hoszabb, kicsivel vékonyabb.Reszelem, és fagyasztom. A kaporral is cseleznem kell.Vetek megint kispoharakba, és majd kiültetgetem, ha alkalmas időjárás lesz.A sóskával tettem így tavasszal, és most gyönyörű sóskám van.A képen zöldborsó van.Már kezd felsülni az alja, van rajta szemes is, és virág is.Nem szól senki, hogy felszedjem-e a fokhagymát, de azt hiszem fel kell.Kezd elszáradni a szára az őszinek is, és a tavaszinak is.A kertem mellétermékei 8-an voltak, de már csak 7-et látok.Biztos a szomszéd macska levadászta.Ott is hagyom őket, ezek törpék, nem igen lehet parancsolni nekik.Reggel kapnak enni és inni, továbbiakban el vannak.Sok férget összeszednek, a növényeket nem bántják.
Én egyszerre vetettem a babot a kukoricával, és már szépen ráigazodott.Pár napja még össze-vissza hajlott.Egyik zöldbab Juliska, a másik pedig "Velence" tipus, majd megnézem, hogy milyen fajta.Ez utóbbi fehér.Jelenleg egyformán fejlődnek.A kukoricát is lehet már fattyazni, főleg a csemegén van sok.
Tettem még fel képeket a paradicsom barátaihoz. Egyébként a növényeken élő népes atka- és rovarsereglet ellenére nem olyan vészes a helyzet, elkezdtük enni a termést a balkon paradicsomokról. Kezd szinesedni a korai paradicsom, a Subarctic Maxi. Annak se nagy a bogyója, de már normális méretűnek számít, 2-3 szem némi beosztással elég lehet egy reggelihez.
Tasakot sehol nem látok, de a kosárban milyen bab van? v. borsó?
A kis csibéket lefogadnám mint mellékterméket, csodálatos lehet látni mikor elő totyognak. Vajon most ott maradnak Nálad v. visszaviszi őket oda ahol eddig voltak?
Hány darab van mintha 6-ot látnék.
Gyönyörű a krumplid, ha semmit nem nő őszig akkor is szép.A répádon meg látszik, hogy bio, Pesten a bio piacon jó ára lenne.
Nem szép dolog az irigység de olyan kis csibéket én is nagyon szeretnék, de nekem már soha nem lesz, mikor lett volna rá hely akkor nem értem rá ilyesmivel foglalkozni , és ha lett volna ősszel mindet le kellett volna vágni, mivel télen nem voltunk kint a kertben.
most ültettem a kukorica közé "frima" nevű futó babot ez egy juliska tipusú bab de szerintem annál jobb, tavaly is ilyen volt és akkor szedtem amikor már a másik babot feltéptem, rengeteg volt rajta mind a kétoldali szomszédom elláttam vele.
Most a kukorica combtőig ér nekem mire ez a bab futni kezd már jó erőssek lesznek és megfogják tartani a babot.
Jó reggelt! Itt a rágott sárgarépa és hagyma, meg a bűnös cukkini tasakja.A krumpli még ép.Ez a nagy kertem terméke, nem is volt trágyázva, évek óta kalászos termett benne.A csibék is a veteményesem termékei.Nem is kerestem a tyukot, mert azt hittem a szomszédban kotlott el.Ott is hagytam a kertben, hadd bogarásszanak.Itt nem rágott semmi sem.
A fokhagymát már ki kell szedni, vagy még maradjon?
Tavaly én is csak 1-1 szemet vetettem, de kinevettek. Ők ötöt-hatot szoktak. Úgyhogy ugyanannyi kapálással nekik ötször-hatszor több babjuk terem. De ha kevés a mag, akkor így legalább biztosan erős növényeid lesznek, és legközelebb majd rakhatsz többet.
Egyszer nekem is volt egy kenderem, szép növény, szándékosan hagytam meg. Aztán csak nőtt, nőtt, bokrosodott, óriási lett. Nem lehetett tőle közlekedni. Egy darabig vagdostam az ágait, végül kiszedtem. Termős példány volt, érlelt magot. Azóta minden tavasszal rengeteg kikel, évek óta, de már nem hagyom nagyra nőni.
Én szeretem az ilatát. A hagymalegyeket se zavarta.
Nekem hagyományosan mindig van 1 db vadkenderem, pont az utca felöli részen. Elszórja a magvát és kikel. Az elsö évben gözöm se volt, hogy mi az, de most már szándékosan meghagyom. Nagyon szép növény és kellöképpen büdös is, távol tart ezt-azt. Elszívni is próbáltuk, de nincs hatása. így marad a díszítö effekt.
Na, akkor ezt elrontottam! mert én két kukorica után csak egy szem babot vetettem, nem hatot. Többet kellett volna? Nagyszemü salátabab, azt hiszem összesen 20 szem volt a zacsiban, abból tizet kísérlet képpen elvetettem.
Neked aztán mindened van!-- A paprikák nálam is helyrejöttek, a héten már majd lehet szedni belőle.Már úgy várom, hogy a tulipánpaprika látszódjon!Nálad már látszanak rajta a kispaprikák?
Már kételkedtem magamban, hogy mégis tököt vetettem, mielőtt még olvastam volna a véleményeteket.De nem!Meg van a tasakja.Florentina vetőmag. (Belgrád) És világos zöld pöttyös cukkini-tök félék vannak rányomtatva.A szövege a következő:"CUKKINI VEGETABLE MARROW PARTIM A vetőmag 10-12 napig csirázik.Sárgás, fehéres, zöldes szinű, bokrosan nő, rendesen szedjük le, hogy új növények fejlődni tudjanak.Jó szomszédai a borsó, kukorica és vöröshagyma."
Hát aki fordította se kertész volt.---Ma vetettem kis pohárba a tavalyi magból, azon zöld a kép.Vetettem még 2 Bernadette uborkát.Szórakoztam még a kerékrépával és a mángolddal.Hátha mire megerősödnek, lesz alkalmas időjárás kiültetni.10-10 db-ot vetettem.A szabadföldi uborkám ugyanúgy terem, mint a fóliás.--A másodveteményeim nem sikerültek.Nem is csoda ilyen forróságban.A sárgarépát nálam is eszi valami, találtam patakukacot is.Őrá gyanakszom.Egy sor késői duggatott hagymár is kievett.A hangyák is eszik ki a növényeket.Ráadásul sok van.--
Teljesen megfertőztetek! --2 naponta van alkalmam csollánt szedni, így már nekem is van ázalékom.
Kis balszerencsével mindenki járhat úgy, mint 1998-ban Erzsi néni, aki csak karót akart a babnak: jó magasat és büdöset, hogy a kártevők elkerüljék. Azt csak később tudta meg, hogy ezért a karóért börtön is járhat, mivel a növény nem volt más, mint az indiai kender.
A tavaszi karalábé sok mindentől megfásodik ezért nem is ültetek. Én góliátot ültetek májusban magládába, amit cserepekbe szétültetek, azért, hogy ha júniusba nagy meleg van /mint most / a földlabdás palántát lehet ültetni gond nélkül.
Ez a fajta nálam 2-2,5kg-os és minden része finom édes soha nem fás.
Ha valakinek nagyon sovány földje van akkor lesz 1kg. Télre különféle módon megvágva lefagyasztom. Amig volt vermem ott tároltam és még tavasszal is jó volt.
Ja nagyon jól lehet reszelni megpirítani pont olyan mint a káposztás tészta.
Most még csak ekkora a mult héten ültettem földbe.
Bocsi, hogy nem tudtam a neved de a régi levelek, elszálltak. Lehet, hogy nagyon hülye vagyok de nekem még mindig nem világos, hogy mit kell tennem mikor kell ezt a hagymát felszedni? és mikor kell majd elültetni?
Vagy csak a pici hagymák lesznek /bulbilli/ ? Az eredeti amit küldtél az elpusztul?
Nekem is van egyszer termő és kétszertermőm az utóbbi nem hajt sarjakat azt tő osztással szaporítom.
Amig azt akarod, hogy teremjen le kell vágni a sarjakat azt csak akkor hagyom meg ha szaporító anyagot akarok. Én most aug-ban fogok másik ágyást csinálni innen veszem majd a szaporító anyagot.
Ha egyszer így levágod meglátod mi szemét elszáradt levél bogarak vannak alatta, ezt a nyesedéket soha nem tettem a komposztra ez csak fertőz televan, szürkerothadást okozó gombákkal, ez megsemmisítésre való.
A lombjától azért kell megszabadítani mert állítólag a régi levélbe van valami hormon ami gátolja a termés kötődést.. Nem egy jó munka nagy táblába egyszerűen lesarlózták.
Az átporzódás még tavaly történhetett, a magtermesztőnél. A termés még az idei növényhez tartozik, átporzás esetén a másfajta gének a magokban vannak, és jövőre jelentkeznek.
Mint pl. nekem foxim van (fehér alapszínű), de ha odacsavar neki egy fekete kan puli, attól az én kutyám még nem lesz fekete foltos. :)
Igen, felfut a kukoricára, és nem árt meg neki. Errefelé így vetik a szomszédaim évek óta. A kukoricából 2 szemet vetnek (van, aki többet, de kettő növényt hagy meg). A kukoricákon lesz 4 cső, a babon (5-6 szem megy egy bokorba) meg szintén elég sok. Ha egyszerre vetik, akkor mire a bab komolyabban ráfolyik a kukoricára, addigra a kukorica már erős, és túlvan a második kapáláson is. Ha meg később veted a babot, akkor meg pláne erős addigra a kukorica.
Igaza van Taorminának, én küldtem a sarjadékhagymát.
Írtam is, hogy ez a bulbillis lassan szaporodik, mert még az idén fog (mag)száron hozni kicsi hagymákat, ezeket el kell duggatni a nagyok mellé. Van, mikor csak 2-3 nagy méretű fejlődik egy száron, máskor meg 15-20 kicsi. Ha csak kevés nagy jön, akkor mellőlük még ott fent kijön egy új szár, ami még szintén hoz sarjakat. Tehát emeletes.
A másik fajta szaporább, már vannak magok, ha beérik, küldök újat. Még el lehet vetni idén, ugyan már nem biztos, hogy tavasszal szedhető méretűre nő, de legalább jövőre jól bebokrosodik. (Habár, most jut eszembe, te tudod locsolni, úgyhogy lehet, hogy megnő. Nekem csak a gyümölcsösben van a fák közé szórva.) A tavalyi maxárakat csak idén tavasszal nyírtam le, úgyhogy valóságos, 2 méter széles hagymagyep kelt. A nagyját átpalántáltam, a többik kirotáltam.
Idén is, az egy hónapos szárazság ellenére is hamarabb lett uborka a helybe vetetten, mint a vett palántán. (Kép csak a fényképezőmön van, azt meg kölcsönadtam.) A héten végre megázott, némi jég is volt, de szerencsére a biztonság kevéért múlt héten lenyomattam peronoszpóra ellen egy kis maradék Ridomil 68-cal, így most növekedhet.