Keresés

Részletes keresés

kiseg Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2734

Sziasztok!

Igy néz ki jelenleg a fóliám. Talán egy kicsit sok növényt ültettem bele!!!
Az uborka meg a paradicsom(lugas) elérte a fólia tetejét. Ilyenkor mit csináljak? Vágjam vissza a főhajtást és engedjem az oldalhajtásokat megnőni?
Köszi
Flanell Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2733
Na, én most úgy jártam, hogy pénteken este berotáltam a barackost, paréjt vágni előtte már nem volt idő. A 30 cm fölöttiek közül sokan megúszták. Jövő héten lehet újra csinálni. A muhar és a porcsin egy része is megúszta.
Előzmény: kert* (2732)
kert* Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2732
Bár régi a dolog most nézem jót akartam én írni csak kérdőjel helyet pont ment. Igy az értelme is más .Én is arra gondoltam ha van rotakapa fünyirozás után rotálja be.
Előzmény: Flanell (2599)
dracaena Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2731
Néha úgy érzem, fehér alapon fehér betűkkel írok.:(
dracaena Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2730
A borsószemekbe akkor fúr lyukat a bogár (vagy mi), ha túl sokáig vártam a szedéssel, vagy akkor, ha előtte nem védekeztem ellene?
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2729

na nekem van 2 olajsütőm is, az egyikbe 3l olaj kell a másikba 1 1/2l  mind a két menniség szörnyű sok, és azt kimosni utálom csak igazán, ezért aztán nyugdíjjaztam mind a kettőt.

A rántotthús is sütőben készül nálam,  megkenem majonézzel meghempergetem, prézlibe, v. zabpehelyben, v.összetört kornfesben, megspriccelem pici olajjal és be a sütőbe /ettől nem lesz koszos/ és nagyon finom így is és főleg sokkal egészségesebb.

Recept

Tejszines sült paradicsom

kb. 3mm-es paradicsom szeleteket meghempergetek kukorica ,v. rizslisztben kevés olajat teszek serpenyőbe felhevítem, bele a paradicsom szeleteket szépen egymás mellé, 2 percig sül az egyik olda, fordítás ugyan annyi ideig a másik, ekkor jön rá 2-3 kanál növényi tejszin frissen örölt bors, egyet rottyan és lehet enni finom reggli v. vacsora.

Ennél az ételnél nem baj ha nem érett még a paradicsom teljesen ezt az Olaszok még félig zöld paradicsomból készítik.

Előzmény: CBNora (2727)
dracaena Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2728
Igen, feltetted, és köszi szépen, csak ezt az UTÁN olvastam-láttam, hogy Nórának már megírtam a poénkodást.:)
Előzmény: zsebi41 (2724)
CBNora Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2727
Kösz a képet, utána fogunk nézni a krumplisütőnek. Nem szívesen sütök olajban krumplit, az általad említett okokból. Olajsütőnk nincs, tűzhelyet mosni meg nagyon utálok, még ez is hozzá jön. Leggyakrabban úgy esszük a krumplit, hogy héjastul, megszurkálva beteszem a mikróba, mennyiségtől függő időre, egy adag 1 főre kb. 20 perc. Nejlonzacskóba téve hűl egy kicsit, aztán könnyebb hámozni. Félbe vágva sajtot szoktunk ráolvasztani, salátával, uborkával stb.-vel finom vacsora. Gyorsabb, mint vízben főzni és finomabb is.
Előzmény: zsebi41 (2724)
il1321 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2726
Nagyon szép!! Mi néhány éve nem is vetünk tököt eltenni, helyette a nagy cukkíniket használjuk töknek, és így is jó. Amúgy én is palántának nevelem a tökféléket.
Előzmény: zsebi41 (2725)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2725

a nagy fajtákról ha tudom minden hónaj hajtást leszedek, de pl. a sárga és piros mini termetre nagyon nagy és szörnyen burjánzik azt nem tudom leszedni mindig, mert kicselez.

Tegnap nagy eső volt ennek a pari nem örül, most nem megyek közé ilyenkor aztán nő a dzsumbuj. Az uborka alsó négy leveléig is leszedem a hónlj hajtásokat az egyiknél nem voltam ügyes, és rajta maradt akkora uborka van rajta, hogy a földre ért, nem akartam, hogy merohadjon  így aztán ferdén beledugtam egy üres cserépbe, most fogom levenni.

Az uborka, bab, kukorica viszont jól érérzi magát. Képzeld olyan idétlen vagyok, én a tök féléket palántának neveltem, de idén vettem gömbölyű cukkinit, sárga cukkinit, sárga patiszont, de most nem látok egy árva tököt sem. 2 tövet akartam, mert ha egyik tönkre megy akkor is elég nekünk. Addig szerencsétlenkedtem mig lehet, hogy tök nincs.

Két variáció van vagy a cukkinit hagyom tök méretűre megnőni, vagy a piacon veszek fagyasztani tököt. 20 éve biztos nem vettem.

Ez a 3. nyarunk ebben a kertben de ilyen szép még nem volt  az utcai ablakok alatt van 3 dísz gránátalma ami már egy hónapja virágzik, valami gyönyörű, bentről is, de az utca felől is aki elmegy mindenki megcsodálja.

Küldök egy pár eső utáni képet

gránátalmaaszalni való pari
Előzmény: Gox (2723)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2724
Már, hogy maradtál volna ki?   Azért írtam be és tettem fel képet, hogy SENKI ne maradjon ki akit érdekel.
Előzmény: CBNora (2710)
Gox Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2723
Nézem a paradicsomos képeidet, és azt szeretném megkérdezni, hogy hogy hány hajtást hagysz meg a paradicsimokon, vagyis ez fajtánként változik?
Előzmény: zsebi41 (2706)
dracaena Creative Commons License 2007.06.10 0 0 2722
Én is kimaradtam. Talán ez a jel, hogy nem vagyunk krumplik? :)))
Gox Creative Commons License 2007.06.10 0 0 2721

Az általam ma bejárt helyeken nem volt, de be fogom szerezni.A Praktikerben nem is néztem meg, mert a férjem sürgetett.Vettem akkus sövénynyírót.Bosch-t.Holnap remélem felavathatom.Úgy rémlik nektek is van, és szeretitek.Ma semmit sem kerteztem, viszont nagyon jól esik, hogy annyi mindent be lehet hozni a konyhára.Mikor jöttünk Győr felől haza, volt egy zápor, szikrázó napsütésben.Itthon meg most feketedik az ég.

Jut eszembe, a Kasumint már nem sokáig forgalmazzák, hiányozni fog.

Előzmény: zsebi41 (2719)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 2720

Mért ne lehetne! Tudod úgy kell főzni, hogy ne főjjön szét. hi hi.

A mi kuktánkban úgy szoktam, hogy csak addig főzöm míg a második karika feljön és rögtön elzárom. Ott maradok mellette mert ha ott hagyom el is felejtem.

Utána megnézem mikor már ki lehet nyitni, legtöbbször már ilyenkor jó is, ha nem akkor már csak lezárás nélkül főzöm tovább.

Előzmény: Gox (2711)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 2719

Helló!

Akit érdekel a krumpli sütő. A krumplit lehet szeletelve, egybe, rátenni forrósütőben nagyon hamar megsül, egy mély tálba teszek 1 kanál olajat /oliva is lehet ha van/ sót és mikor milyen fűszert a ropogós piros krumplit beleöntöm és rázogatom, amig mindenütt bevonja a fűszeres olaj.

Előny: nincs többé olajszag a lakásban, nincs fáradt olaj amit ki kell önteni, nem eszel többször felhevített olajat ami bizonyítottan nagyon ártalmas. Lényegesebben kevesebb a kalória amit így megeszel.

A mostani pici újkrumplit héjastól sütöm úgy esszük és nagyon finom. Igaz a sütő áramot vagy gázt fogyaszt de a fritőz se vízzel süt.

A vizes krumplit sütés előtt konyharuhába megtörlöm, a sütő alá nem kell semmit tenni, ami kicsi pára képződik nem csepeg le mert a lyukak a hullám tetején vannak.

Én az Auchanban vettem 1.400 Ft. Zenker a márka jelzése. Láttam a Kikába is.

Tegnap még semmi baja nem volt a paradicsomomnak mára láttam két beteg tövet, gyorsan megszórtam kasuminnal, eddig még mindig bevált, azért szeretem, mert csak két nap e.v.i.  és ezt használom a babara, paprikára és uborkára, kora tavasszal minden kapott réz tartalmú szert is.

Korán kint voltam de most írtó meleg van ezért bemenekültem.

Vettem egy tő toszkán levendulát nagyon tatszik állítólag nov.-ig folyamatosan virágzik

toszkán levendula
Előzmény: Gox (2709)
dracaena Creative Commons License 2007.06.10 0 0 2718
A kukoricás kérdésemre ezek szerint nincs válasz...
Eddig csak a krumplit permeteztem, a szomszédból kaptam valami bogárelleni szert, a nevét most nem tudom. Alapvetően nincs érzékem a permetezéshez, meg felszerelésem se, valami kiürült ablakmosó-flakonból fújdogálom a krumplibogarakat.
Tavaly kezdtem a kertezést, a paradicsom eléggé rothadt (szomszédoknál is), most meg az eper nem ment semmire.
Holnap megyek Tarjánba, van valami olyan nem túl drasztikus szer, ami alapkellék és nem túl anti-bio? Mert inkább vennék valamit, mert így csak túrom a földet, a fazekam meg üres marad.
PeciMaci Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2717
ment mél
Előzmény: taormina1 (2700)
ALaci Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2716
A lemosó permetezés nálunk elmaradt. A monilia ( remélem, jól írom ) ellen kaptak a meggyfáink. Évek óta nem voltak ilyen szépek, hogy el ne kiabáljam. Az alma, körte viszont siralmas, a levelek tényleg halottak.Ezek szerint csak már takarítatok ezen a részen.
Azért köszönöm a segítséged, kicsee!
Előzmény: kicsee (2713)
CBNora Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2715
Neked is a krumpli a kedvenced? A férjem szerint én krumplimániás vagyok. De már őt is jól megfertőztem.
Szrencsére (a burgonyavész szempontjából) nálunk alig esett eső, még nem jelent meg a betegség. Megelőzés képpen ma lepermeteztem a krumplikat és a paradicsomokat Bordói lével. Korábban Cuproxátot használtunk, most nem kaptunk. Azzal azt tapasztaltam, hogy ha az eső előtt rászárad, nem mosódik le teljesen, és egy darabig véd. Csak nem szabad megvárni, hogy a burgonyvész tünetei megjelenjenek. Egyik évben kimaradt nyár elején a megelőző rezes permetezés, jöttek az esők, és a Somogyi sárga kifli meg a lila krumplink teljesen tönkrement. A lilából épp, hogy össze tudtam szedni a következő évi vetőgumót, nagyon aprókat. Később lepermeteztük, abban az évben Mikállal is. A többi fajta nem ment teljesen tönkre, végül is annyi termett, amennyit meg szoktunk enni.
Kíváncsi vagyok, milyen lesz az idén a két ellenálló fajta (White Lady, Vénusz Gold).
Előzmény: kicsee (2713)
CBNora Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2714
Csodásak az eprek. Meg persze minden, csak az epret irigylem is, a mienk elég savanyút termett, elfogyott, és a növények kezdenek tönkremenni. Kell hagyni indát, és máshova ültetni. Tavaly telepítettük a mostani helyére, de tavaszra már tönkrement egy pár tő. Kipótoltam, de úgy látszik, utálják azt a helyet. Kötött ott a talaj, agroszövetbe ültettük, de nehéz volt jól beültetni őket a lyukakba, nem gyökeresedtek be rendesen. Ami kinőtt a fólián túlra, szebb. A következő ágyást inkább szalmával fogom takarni, szerintem most nem is folyt át rendesen az agroszöveten a víz abból a kevés esőből, ami nálunk esett, és nem győztem eleget locsolni. És inkább a homokra ültetem. Csak olyan nehéz egy ágyásra való helyet találni.
A málnán nekünk is sok van, Autumn Bliss őszi málna, de ha nem vágom le ősszel, most is term.Jó strapabíró növény.
Előzmény: zsebi41 (2706)
kicsee Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2713
Score. A Syngenta gyártja. Csak időben kell elkezdeni. Lehet kombinálni, hogy egyszer Score, egyszer Bordói lé. A monilia és a tafrinás levélfodrosodástól is véd.
Lemosó permetezésnek hívják.
Mostmár szerintem nem lehet tenni ellene semmit. Ami olyan levél az le kell szedni, hogy a földet ne mérgezze. Szóval ha nem előztétek meg akkor már csak tüneti kezelés maradt. Sajnos ez van.
A gomba elleni védekezés nagyon nehéz. Időben kell elkezdeni, tehát kora tavasszal.

Én sajnos nem így tettem két kedvencem esetében, dehát a szakdolgozat fontosabb volt.
A krumpli és a paradicsom gombás betegsége talán és ezt nagyon halkan mondom, kezd megállni. Jót tett neki az állandó napfény és az Amistar dózis. A bordói lé+kénnel az a baj, hogy jön az eső és lemossa a levélről... a földbe meg ez egy kicsit drága :)
Az Amistarban az a jó, hogy felszívódó. De igazából ami itt volt, szerintem az ellen egy vegyszer sem véd. Ugyanis 1,5 hétig rendszerint 4 órakor rákezdett az eső 2-3 órahosszáig tartott. Reggel 6 óra körül egy masszív ködpára úszott a föld felett.
Előzmény: ALaci (2702)
Gox Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2712
Egy másik topikban  fent volt a kép, majdcsak jön Emmi és elmondja, hogy miért jó.Remélem képet is kapunk.
Gox Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2711
Szerinted, hogy lehet úgy megfőzni a babot, hogy ne főjön szét?Ez akkor lenne csak lényeges, ha salátának akarom.
Előzmény: zsebi41 (2707)
CBNora Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2710
Ebből a krumplisütőből kimaradtam.
Előzmény: Gox (2709)
Gox Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2709
Szia Emmi!Kellene vennem olyan szárazonsütő krummlisütőt, csak az a kérdés, hogy hol?Holnap megyek METRO-ba, hátha van.Hol is vetted?--Csodaszép a kerted! A bab, meg nem tehet róla, hogy fut.Bár nekem is a guggós babokon van némi futásra törekvés.Ma nem voltam át a nagykertbe, itthon tettem rendet az udvarban és az utcán.
Előzmény: zsebi41 (2708)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2708

Ági!

Vettél olyan krumpli sütőt amilyent mutattam? A krumplidról jutott eszembe. Nekem mióta meg van majdnem  naponta használom. Ha még nem gyorsan vegyél nem fogod megbánni!

Előzmény: Gox (2693)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2707

Gyönyörű a krumplid és biztos nagyon finom lesz.

A török bab amivel itt nyüglődöm közönséges tűzbab lesz, ami minden paraszt portán van. Ráadásul nem is szeretem mert olyan vastag héjú. Én a nagy szemű lima babot szeretem, ami olyan mint a gesztenye nem terem sokat de az csoda finom.

Előzmény: Gox (2692)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2706

Nagyon szépen terem az eper, most három éves de ezek után nincs szivem majd felszámolni.

Ez un. folytontermő eper ha a tavaszi adag leterem akkor 1 szál levélet hagyok a többit levágom  ezután új lombot nevel és a fagyokig terem.

A málna lekonyul annyi van rajta, hogy lehúzza  az ágakat.

Volt egy 3/4 sor babom amire azt hittem gugol de ő futni akar, most felkaróztam, de a férjem ha hazajön dob egy hátast ha meglátja, mert nem szereti az ilyen trehány dolgokat, megvan a helye a futóbabnak miért nem ott van?

Nagyon szép a paradicsom de még zöld mivel ezeket én neveltem magról, és már nincs üvegházam

a bab ami futó lettitt kell futni a babnakubi ami futni fog
Előzmény: dracaena (2697)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2705

Víz valószínüleg a fejemben van egy két kanállal több a kelleténél. Persze, hogy só kell bele. De a többi stimmel, tehát semmi gyorsító nem kell /kenyér v. kovász/

Ilyen melegben nagyon hamar elkészül, tavaly mikor menetközben cudar idő lett betettem az üveget hűtőtáskába és mellé meleg tasakot úgy volt két napig, megjelöltem az üveget, hogy ha baja lesz tudjam mitől de semmi baja nem lett.

Fokhagymát néha a nyáriba teszek a télibe még nem tettem.

Előzmény: pyracantha (2698)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!