Eléggé elterjedt dolog mifelénk. Nem levegő, hanem a hőmérsékletingadozásra kevésbé érzékeny gáz. Külső megjelenés piros szelepsapka.
"miért jó ez nekem?"
Évente (defektmentes közlekedés esetén) 1szer fogod ellenőrizni a guminyomást. Vélhetően amikor visszkerülnek a nyári gumik. Én is tervezem, csak a lustaságom ne volna.
Lecseréltem a nyári gumikat télire. A gumis rábeszélt, hogy valamilyen spéci gázzal fujja föl a gumikat. Ki tud erről a gázról valamit miért jó ez nekem? Kerekenként 350,- forint volt a gáz feltöltés. Másnak is van ilyen gázzal feltöltött gumija?
A minap meséltem, milyen fasza UG7-eket vettem. 17 éve vezetek, sosem volt defektem, erre most a zsír új 250 km-t futott fasza téligumim (jobb első) kapott egy üvegcserepet tegnap este. Valszeg sörösüveg vagy pezsgősüveg volt, mert szép zöld. A minták közé az árokba fészkelte be magát, elég szilárdnak tűnik a helyzete, körömmel meg sem moccant. Sajnos szabálytalan alakú, nem mint egy szeg, vagy csavar, kb 2 centi * 1 centis amolyan üvegalja típusú, erős fajta.
De a jó édesanyját annak, aki poénból kidobálja az üres üvegeket az útra!!!!! Kb két perc alatt engedett le, miután észerevettem, hogy kissé húz egyik irányba a kormány. Igyekeztem forgalommentes helyre állni vele, amikor leálltam még mindig sziszegett, de teljesen lapos volt.
Ma meghoztam a gumistól, sajnos idő hiányában nem tudta felrakni, mert minden állás foglalt volt, gumidugózták. Talán nem lesz vele gond!! Hol találnék most egy darab ilyen gumit?.....Hmmmm......
Ugye jobb lenne ezt a kereket hátra visszarakni, nehogy egy sikertelen javítás miatt durrdefektem legyen és veszélyes helyzetbe kerüljek a kocsival? Én legalábbis erre gondoltam.
Szóval a szombat délelőttöm kerékszereléssel megy. Elejét megemel, alábakol, hátulját emel, hátsót leszed, elsőt leszed, hátsót elsőre rak, javítottat hátra rak, mankókerék csomitartóba rak. Ha ez mind megvan, megyek az első és hátsó guminyomást beállítani a helyes értékekre.
Ma szükségkeréken gurultam melózni...:-((((((((((( Fasza kék, lemezfelni, szép sárga matricával, hogy mennyit mehetek vele. (80km/h)..:-(((((
A gyári felni 6" széles, amire szélességben 165-205 méretig lehet felrakni gumit.
Ha neked is a 195/55 R15-ös méretű gumid van, akkor annak átmérője 595 mm. Gumiválasztásnál törekedj arra, hogy olyat válassz, aminek átmérője ezen érték körül van, ill. ettől kis mértékben tér el. Ajánlott a 2,5%-on belüli eltérés, de 4%-on kívül ne válassz ha nem muszáj. Télire ahogy georg is mondja, általában az egyel keskenyebb gumi célszerű, de szoktak olyat is csinálni, hogy egy mérettel kisebb felnire ballonosabb gumit raknak fel az eredet átmérőhöz igazodva. (Pl.:185/65 R14) Ez főleg Pesten jön jól, ahol kátyu kátyu hátán.:-)) Nekem megvolt az eredeti felnim az alu mellett, így a 15" adott volt, csak gumit vettem rá 185/60 R15 méretben.
Üdv! A gyári méret ha lacsiról beszélünk 195/55 R 15. A felnire felrakható több méret. A felninek van egy szélességi adata /( 6,5-7-7,5 stb). Ezekhez általában többféle szélességű gumi rakható, amit pontosan a gumis tud megmondani, ugyanis a felninek ez az adata -tól-ig határozza meg a gumiméretet. Ezért vehetsz téliguminak keskenyebbet is, pl. 185/60 R15-öt a felnire.
Üdv! Én 156 forintos CHF-el és 0.75% 3 hónapos chf kamatlábbal kötöttem szerződést. Most, hogy már a kamatláb túllépte az 1% pontot (1,85%-nál tart), új számítási lehetőséget ajánlottak, amivel kevesebb lenne a plussz költségem, mint az eredetivel. Azonban ha visszamegy a kamatláb 1,75 alá, akkor az új számítás alapján akkor is számolnak kamatkülönbözetet. Ekkor már kedvezőtlenebb. Te kaptál ilyen levelet? Mi a véleményed, véleményetek?
Megosztok veletek némi szervíztapasztalatot (1,6-os Lacsi rossz úton kopog elöl):
1. Először a veszprémi Oster-be vittem, mert épp a környéken nyaraltam és mivel a 60 ezres szerviz is aktuális volt, gondoltam egyúttal megnézetem a kopogást is. Diagnózis: Jobb oldali toronycsapágy. Gariban cserélték, de a kopogás nem szűnt meg. Vissza oda már nem tudtam vinni, mivel letelt a nyaralás.
2. Következő állomás Chevrolet Perfekt. Ők hátulról hallották a kopogást, ki is cserélték a stabilizátor szárat, egy gumibakot, valamint a kézifékbowden rögzítőt, szintén gariban. De a kopogás továbbra is maradt.
3. Mivel már 4 alkatrész ezekszerint találomra lett kicserélve, gondoltam pontot teszek az ügy végére, és elvittem a váci szervizbe, hiszen már annyi jót hallottunk róluk. És ugyan okozott némi fejtörést számukra a "kopogó szellem" kiűzése, de végül is sikerült. A jobb oldali motortartó bak volt a ludas. Úgyhogy - bár szerintem nem sok szükségük van a reklámra - tényleg le a kalappal Kornélék szaktudása előtt, mindenkinek tudom javasolni a váci szervízt!
Ma 30e-s szervíz - Veszprém Oster. 37e Ft!!!! Olajat én vittem (Castrol TXT 5W-40). Levegőszűrő cserét pluszban kértem, fékolajat cseréltek (nem kértem), olajszűrő és pollenszűrő csere, 4 gyertyacsere, átvizsgálás, műszeres átvizsgálás, 1kg fagyálló utántöltés (bár nem tudom hova fért be), ingyen mosás. Továbbá: 4 garanciális igényemből egy készült el (1. rozsdás kipuffogó csere-nem, de lefestették; 2. bal első ajtóbeállítás-igen; 3. midkét külső tükör mögötti 2-3mm vastag felül repedt szigetelő lap csere-nem, de az egyiket megragasztották!!; 4. pollenszűrő meletti hőszigetelő 5mm vasatag kb 10-30cm-es szivacs a párom lába elé olvadt, fekete kátrányszerű anyaggal volt a helyére ragasztva - a szervizvezető szerint javítva, de én nem találok ott semmit, csak a ragasztó maradványát érzem, tehát -nem) 37e-t fizettem. Én azt hiszem elkerülöm a későbbiekben őket.
Azért kipróbálnék egyszer egy ilyen 136 lovas "lacsit"! Az említett linken van egy ötajtós piros aminek eleje-hátulja számomra teljes "fogalomzavar".:-))) Pláne a suzuki embléma! :-)) Már megszoktam a különbséget az én ötajtósom és a többi -4 ajtós és kombi- más eleje között. Ennek ellenére tetszik, a doplafényszórós megoldás mindig közelebb állt hozzám, de a hűtőmaszk azért szebb a lacsin.
Ez valóban így van, jómagam is Dunakeszin lettem birtokosa egy ilyen "félszerzetnek". Formáját tekintve valóban Nubira III-nak mondható, de a motor 2.0, ami ha jól sejtem Ausztráliában készül a Holdennél, ami a GM csoport helyi zászlóshajója.
Az autó származásilag ha jól emlékszem: -72% Korea -24% Australia -4% USA ( eddig csak az akksit találtam amerikainak, a többi összetevő USA származása ezidáig rejtély)
Korábban már írtam a beszerzési körülményekről, a Dunakeszin lévő társaság valóban az USA-ból -helyi partnereitől- hoz be viszonylag jó állapotban lévő Forenzakat.
Csak érdekességként említem, hogy ma de. láttam egy Daewoo Nubirát, jellegzetes hűtőmaszkkal - nekem talán jobban tetszik, mint az új, Lacettis - viszont Suzuki Forenza felirattal. Itt már írta valaki, hogy tán Amerikában ilyen néven árulják, ennek viszont valami Dunakeszi kereskedőtől származó rendszámtábla tartója volt.
Ha esetleg valakit érdekel (és olyan lapos a pénztárcája, mint nekem), az e-gumi oldalon akciós a Sava ESKIMO S3 téli gumi (185/60R15). 11.441 / db + ingyen kiszállítják! :)
Felszereltettem a téligumikat a Lacsira.185/60 R15 Firestone Winterhawk lehet hogy nem jól irtam, de kinem megyek az esöre megnézni. Van-e valakinek ilyen typusú gu-mija felszerelve? Nekem aranyárba számitották a szerelést. 1500 volt darabja. Ha arréb megyek 300 métert pont a feléért szerelték volna. Ez nem jött be. A Lacsiba most van 12850 km és 7.5- 9 liter fogyasztás, olaj nem fogyott még láthatóan. Van szervóhang, de minimális, kilincs festék kopás eléggé látható, nincs kipufogódob rozsdásodás. viszont van nagyon szép motor hang. És még annyi, hogy nem akarnak az útról letolni mindenáron. Néztem a listát, sok szép autó van már fent a forumon, de annál kevesebb az autó tulajdonságaival foglalkozó irás. Privát véleményem ez. Jön a rossz idő, hó, csúszós utak. Remélem töretlen lesz a Lacsis csapat! Szép napot mindenkinek!
A koreai emelő örökre bevésődött esetemben, '98-ban az első emelésnél, közeledve a megfelelő magassághoz összerogyott!!! Szerencsémre a kocsi mellett voltam. Azóta bármilyen emelésnél, bármilyen emelővel + biztosítást használok, különösen ha aláfekszem (pl. katalizátor csere- nincs aknám)
Érdekes dolgokat olvasok: garanciális autóknál úgy tudom károsodás esetén elmeket nem javítgatnak hanem cserélnek gyáriakkal, törött autóknál meg bevonják a szervizkönyvet véglegesen.
A gyári emelő kiemelése elsőre inteligencia teszt:-))) Nekem legalább 1 perc kellett mire rájöttem,hogy lehet kivenni,még 2 perc,mire rájövünk,hogyan működik.Utána már tökéletes!Nekem a 4 téligumi felrakása,ki-bepakolással,disztárcsákkal,nyomásellenőrzéssel kb. 1 óra volt (no meg a melegítő:-)))
Visszaolvasva megerősíthetem a "katastrófa hét" elméletet. A munkatársam sedanjába is belementek. Hátsó lökös repedt. A kárfelmérő csak javításra írta fel neki. Reménykedik, hogy a szerviz majd felülbírálja.
Az enyém szerencsére jól van. Szerdán tesztelem a veszprémi Oster-t, oda viszem 30ezresre. Olajat viszek (Castrol TXT 5W-40). A téli gumikat ma akartam felrakatni a kedvenc gumisomnál. Csak nov. 20-ra kaptam időpontot, pedig felnin vannak a téli papucsok. Lehet, hogy inkább én rakom fel, és később egyensúlyoztatom csak ki (tavasszal nem volt gond vele) . Valakinek van tapasztalata a gyári emelővel? Csak egyszer használatos, vagy netán jófajta kóreai acélból van?