Csuda dús nálad minden.Azért várom a tulipánpaprika termését, mert elcserélhettem valamit.3-at beültettem a sátorba, hogy az, de fehérpaprika lett.Akkor viszont mind a 6-nak kint kell lennie!---Nálam lehet, hogy előbb lesz fejtősbab, mint zöldbab.Majd holnap körülnézem.Várom a lehülést, és akkor bekapálom mégegyszer a nagykertet.Nem mintha gazos lenne, de végig kell menni rajta, mert itt-ott akad.A fecskefű magot megkaptad?
Na megtaláltam egy tavaly okt. 13.-i képet a tulipánpaprikáról nézd meg.
És küldöm a mai helyzetről a képeket, holnap zöldbabot szedek ez a fajta a minidor az általam ismert legvékonyabb fajta vajbab, zöldbe meg a paulistát szeretem az is nagyon vékonyszálú.
Kikelt a szép magas vastag szárú kukorica között a multhéten ültetett futó julikatipusu bab "frima" a neve biztos örülnek majd neki a szomszédok tavaly
is ellátam vele a környezetem.
Ezt a fajtát most ültettem először egyenlőre nagyobb mont a lugas paradicsom azt igérte a mag zacskó, hogy ellenálló a gombabetegségekkel szemben, hát majd kiderül
Ez nem tulipánpaprika ebből majd piros vastaghusu paprika lesz.
Küldök képet a tulipánpaprikáról, de ne ijedj meg ez még nem mostani kép ez tavalyi most még nem tart itt, ez a kép augusztus 23-án készült és láthatod, hogy még nem érett, azért van nekem most is 3 cserépbe mert van olyan év, hogy hamar jön a fagy és be kell vinni egy pár napra aztán megint mehet ki.
Majd most kimegyek és készítek képet a jelenről is
Jó, hogy írod! Holnap délelőtt szedek csollánt, és holnapután este elriaszthatom a kártévőket.Nagyon gyenge a répám mindkét helyen, de csak az egyiken van tojás.-Természetesen a nagyobbon.Képzeljétek! A kertem melléktermékei a káposztafélék körül dolgoztak.Kapkodták be a lisztecskéket.Azok ugyanis újból megjelentek, csak kevesebb van mint először volt.
Ezt én is szomorúan látom... :-( Biztosan mindenki igyekszik kihasználni a kevéske idejét a sok-sok kerti munkára.. MIndenesetre a pöcegödör szagú csalánlé már nem biztos, hogy használ, mivel - ahogy azt Il is többször leírta - az már trágyaként működik. A 24 max. 48 órás ázalék az, ami csípi a dögöket..
Dracaena, a piretrin vs macskákon azért csodálkozom, merthogy ezt a szert háziállatok bolhaírtásához is használják...
Kedves zsebi, a termésed valóban szép és irígylésre méltó!
Ámde szomorúan látom, hogy IOkastenak idáig még senki nem próbált segíteni. Mitagadás, én is, pontosabban szinte az összes petrezselymem, itt-ott a sárgarépáim is érintettek. Beástam magam a gúgliba, a növényvédelem topicban e körben konzíliumot is összehívtak, okosabb nem lettem. Estefelé mindenesetre a már pöcegödör illatú csalánlével lábon öntöm őket.
Közben találtam egy rajzot, ami szerint mégis valószínűleg répalégy tojáscsomója.. :-S Erre a biokertész könyvemben a csalánlé+káliszappant és a piretrinport javasolja. A piretrint lehet még használni? Úgy rémlik, mintha kivonták volna a bio-védőszerek köréből.. (?) Ha lehet, akkor csak simán a levelek tövéhez kell szórni? És a csalánlével is a töveket kell öntözni? (Mivel a dögök a föld alatt vannak, nem tudom, hat-e ez rájuk.. )
Sziasztok! Már napok óta nem jut időm olvasni a topicot, max. csak a szebbnél szebb képeket nézegetem... :-) (Zsebi pulija változatlanul viszi a prímet.. :-D)
Most ismét a segítségeteket szeretném kérni. Sárgarépa ritkítása közben vettem észre, hogy közvetlen a föld alatti rész tele van fehér, apró, kb. 1mm-es állatkákkal. Úgy néznek ki, mint a levéltetvek.. vagy valami tojások? Nézegettem a neten,de a keresővel nem találtam semmi használhatót, az infok alapján nem s.répalégy.. vagy mégis? Egyelőre rágást, rothadást vagy bármi egyéb kártételt nem látok a növénykéken - tudnátok tanácsot adni, hogyan védekezzek ellenük? (ja, a hagyma, mint olyan, védelemnek 0. A tavaszi duggatásból kb. 8, diónyi nagyságú maradt.. az nem hiszem, hogy bármit elriasztana.. :-( )
Nálunk csak a kert közepetáján lehetett szél, mert nekem is megdőlt egy-két kukorica. Tavaly is volt ilyen, akkor a megdőlt növény úgy maradt, és folytatta felfelé a növekedést, jó csámpásan. Végül termett is. (Képzeld el, hogy pont ilyenekhez volt futóbab is vetve, és persze nem fértem rendesen hozzá, hogy kapáljam, úgyhogy őszre igencsak nagy dzsuva volt nálam azon a részen.)
Nálonk is nagy vihar volt, a kertben a kukoricát lefektette, nem tudom rendbe jön-e. Viszont sok eső esett, egy kint hagyott vödörben kb 10 cm víz volt.
Tegnap végre én is szedhettem cukkinit, mindjárt kettőt is.:) Viszont a rebarbarámat teljesen kiette valami. És éjjel volt nagy vihar, meg vagy két centi eső. A semminél ez is több egy picivel.
Már nekem is érik uborka, cukkini, patiszon... Hogyan szoktátok eltenni ezeket télre? Milyen más savanyt tesztek el télre a kertből? Magánba is örülnék a válasznak, ha esetleg nem ide való :)
Fagyasztottam egyet már én is.Meg salátauborkát is szeletelve, hozzá kevés aprított citromfűvel.Akartam is kérdezni, hogy szoktatok-e még salátának uborkát fagyasztani?Utóbbi években nem volt uborkám a kertben, most újból van 8 tő.Kovászosnak elrakni télire a Mohikánt gondolom,mert most ami van az saláta fajta, túl hamar megnő.Este fogom elvetni palántának.Ezt még meg kell tanulnom, hogy többször kevesebbet ültessek, amiből lehet.Kaptam Gigant karalábé magot is.Abból is elég 4-5 db.Bár nem fog 4-5 kg-osra nőni már, de kisebbel is beérem.
Ugyanúgy le kell hámozni, és alaposan kiszedni a magházát, mint a töknél. Ráadásul le is fagyasztottam, mert már a fülünkön jött ki a sok cukkini tavaly. :-))))) Valamikor kora tavasszal ettük meg - TÖKéletes volt. :-)
Képzeljétek, a vasárnap délután vetett kerekrépám, ami már tudom, hogy káposztaféle, kikelt.Estére pedig a mángold is.Az uborkának is estére látszott a visszahajló szára.A cukkinit mélyebre tettem, de töri a földet.Bent vanak a sátorban, de árnyékol rá a körtefa.Csak már jönne egy jó eső!!!!!!
Ahogyan legjobban szereted elfogyasztani. :-) Csak vigyázz, mert néha elég félrenézni, és mikor újra ránézel, már kétszer akkora. :-))) Időnként irgalmatlan növekedést produkálnak egyik napról a másikra.
Szvsz az arasznyi méret (kb. 3-4 cm átmérő) a legfinomabb. Nincs még kifejlett magház, így szőröstül-bőröstül ehető. Töltöttként, grillezve, egyéb finomságokban.