Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2620
Veteményesünk legújab ékessége, Tetragonolobus purpureus.

CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2619
Volt nekem, egyik évben gyönyörűen virágzott. Át is telelt, aztán a pockok megették a gyökerét. Azóta nem sikerült olyan szépen fölnevelni. Annyira szép volt, hogy föl sem merült bennünk, hogy megegyük.
Előzmény: Kátya2 (2617)
CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2618
Il
Próbáltad már krumplibogár ellen a Novodort? Most még leszedegetem a lárvákat, de nyár közepétől már csak mezítláb egyensúlyozva tudok bemenni a krumpli közé. Gondoltam, kipróbálom, mennyire gyéríti a lárvákat. Nyár végén már valamennyi rágást elviselnek a növények, talán elég lenne ezzel permetezni. Előre meg kell rendelni, a boltban egyébként nincs.
Kátya2 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2617
Sziasztok! Ezek szerint senki sem ismeri az ARTICSÓKÁT  (2559)
CBNora Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2616
Nem csináltam semmit. A növények egyelőre normálisan fejlődnek. A tavalyiakon is volt, és kibírták. Pár levél rondán zsugorodott, de azok tetvesek. Sok nincs, ledörzsöltem onnan a tetveket. Ha ezek tönkremennek, legföljebb eszünk mást, bár mellettük van a paprika, azokat azért féltem. Úgy tűnik, a szabadban fertőződtek, míg az üvegházban voltak a palánták, nem láttam rajtuk, kint viszont tele lettek. Úgy tűnik, ezen az enyhe télen a szabadban is átteleltek.
Nem szívesen permetezek rovarölő szerekkel, kivétel volt tavasszal a buxus, azokon valami gyapjas tetű féleség volt. A buxusok jól szeparált helyen vannak, más rovarok nem nagyon látogatják őket. Egyébként meg imádom nézegetni a rovarokat, élvezem a kertben a nyüzsgést, ez megér némi termésveszteséget is. Mondhatni, rovarkímélő gazdálkodás folyik. A dísznövényeket is úgy válogatom, hogy lehetőleg vonzzák a rovarokat.
Előzmény: szazezer (2613)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2615

Ezen a zöldségtermesztési oldalon még van néhány tanács:

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/index.htm

Előzmény: il1321 (2614)
il1321 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2614
Ha valóban üvegházi molytetű telepedett meg , akkor a következő szerek használhatóak: a Bio-Sect Spray, Chess 25 WP, Decis 2,5 EC, Sanmite 20 WP, Actara 25 WG. Az m.v.i. ezen készítményeknél minden esetben 0 nap, az é.v.i.-re viszont figyelj a fűszernövényeknél. Utóbbiakra alig van engedélyezett növényvédő szer, de mivel talán a zöldségekhez állnak a legközelebb, az ezeknél megadott értéket érdemes figyelembe venni. A Decis 2,5 EC és a Sanmite 20 WP méhekre mérsékelten veszélyes, ezért virágzáskor csak alkonyat után, a méhek elülésekor használhatók. Az Actara 25 WG virágzáskor nem használható! Közegészségügyi szempontból a Decis 2,5 EC a legveszélyesebb. Egy kezelés nem elég, ugyanis mindig élnek a növényen viaszos lárvabölcső védelmében táplálkozó fejlődési alakok, melyek ellen a kontak szerek nem nyújtanak védelmet. Célszerű többféle szert használni. Permetezéskor a készítményt a levél fonákjára kell juttatni, ahol a kártevő megtalálható. A védekezés akkor a leghatásosabb, ha a mozgó stádiumú egyedek (fiatal lárvák és kifejlett, szárnyas alakok) megjelennek. A kártevő tömeges elszaporodásakor az eredmény már nem lesz kielégítő, bár szabadföldön ez a rovar nem tud áttelelni, így a kint teleltetett növényeken elpusztul.
Előzmény: szazezer (2609)
szazezer Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2613
Szia! Valamit csináltál már a liszteskék ellen ? Már nekem is átterjedtek sok más növényre is. Megpróbáltam az actarát, de semmi hatás. Már nagyon idegesítenek.
Előzmény: CBNora (2503)
dracaena Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2612
Idén én is megpróbálok minél többféléből saját magot fogni.
Előzmény: il1321 (2603)
dracaena Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2611
Majd kapálom is, csak most gyorsan akartam megelőzni a felmagzást.
Előzmény: Flanell (2600)
dracaena Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2610
De igen, egyszer már vittem ki őket, amikor a járda lapok között vonultak a hangyák. Az aljatlan kalitkába könnyű volt őket berakni, de az összeszedésük nagyon komplikált volt, a falu összes macskája ott settenkedett körülöttünk.
Előzmény: Flanell (2597)
szazezer Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2609
Sajnos még mindig a meleg házi molytetűkkel küzdök. Lepermeteztem őket csalán+nadálytő+kenőszappannal. Semmi hatás nem volt. Ma déleltőtt actarával. Sajnos ez is csak megfelezte őket. Már átterjedtek a káposztára, karfiolra, karalábéra is. Mit csináljak ? S.O.S. Köszi !
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2608
köszönöm!
Előzmény: il1321 (2607)
il1321 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2607

Mégvalami. Amennyiben balkonedényben van, és a talaj jólellátott, a tápanyagfelételhez vízre van szükség. Fontos a rendszeres, akár napi locsolás ALULRÓL! Az edényben a növények hamar kiszáradnak. A szárak és termések dfelépítéséhez sok vízre, nitrogénre és foszforra van szükség.

Előzmény: il1321 (2606)
il1321 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2606
Valószínú nyomelem, és/agy tápanyaghiány az oka a levélsárgulásnak. Permetezés valamilyen tápoldattal. (pl, Vuxal) Vagy csalán, üröm, céklalevél, hagymalevél ázalék hígított öntözése, csak a földre.
Előzmény: Norbipapa (2605)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2605
Tudna nekem valaki segíteni?

A balkonparadicsom alsó levelei tökre megsárgultak. Úgy nézem terjed a dolog, napról-napra rosszabb a helyzet. Hozza a terméseket, azok fejlődnek, ezzel tehát nincs gond. A sárgulásnak mi lehet az okat, és mi az ellenszer?
előre is köszönöm!
wattacukor Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2604

és még te beszélsz, hogy miket írok... :D :D :D

Előzmény: dracaena (2593)
il1321 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2603
Én ezért szeretek saját cékla magot termelni. Elég egy tő, és abből van min. egy félliter mag. Ez két évig biztosan jó. Ha sűrűn vetem, a kicsi bébicéklákat már lehet kiszedni. Mivel nálunk nagyon kapós, 3 hetente vetem julius közepéig. Dracánának korábban már írtam, hogyan nevelem. Apropó Dracéna: a pipiknek lereszelve nyersen nagyon jó, rengeteg a vastartalma, de csak kicsit egyszerre.
Előzmény: Flanell (2598)
Gox Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2602
Köszönöm, akkor akár sílécet is lehetne csatolni. --Gyerekkoromban 1 fajtakisérleti állomáson laktunk.Ott voltak kör alakú dörzsölők.Hogy miket juttat eszembe ez a topik!
Előzmény: il1321 (2601)
il1321 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2601
Amikor teljesen beérik, de még nem pereg, reggel, amikor még nem teljesen száraz leszeded, akár rövid szárral. Kiteríted valamilyen anyagra megszáradni, majd összetöröd a magházat, majd kiszeleled. Szinte ugyanúgy, mint a babot írták lejjebb. Ugyanígy lehet kiszedni a magot a tok, és becőtermésekből. (retek, káposztafélék, fecskefű, stb) Az összetörése egy sima felületen elterítve, fólián, vagy más anyagon, és egy jó kéttenyérnyi deszkalap körkörös mozgatása, vagy bármilyen más módszer, akár taposás. Akár egy rossz cipő talpára szegezett (belülről:-)) deszkadarab.
Előzmény: Gox (2590)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2600
Ha két centivel a föld alatt kapálod, ahol már csak a rózsaszín gyökér van, az nem hajt ki. A zöld rész ellenben szépen bokrosodik majd.
Előzmény: dracaena (2595)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2599
Be lehet azt rotálni, ha le van vágva a szára. Alányúl, és kifordítja, vagy csak lenyomja a föld alá, az is elég. Ha nincs levágva, akkor meg a gép csak átugorja a nagyobbakat.
Ha nálam megnőnek, akkor előtte motoros kaszával levágom, mert amúgy a legtöbb megmaradna.
Előzmény: kert* (2594)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2598
Céklát palántálni?
Mik vannak...

Az első nekem sem kelt ki, biztos rossz volt a mag, múlt pénteken vetettem újra, 6 nap alatt kikelt.
Előzmény: dracaena (2593)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2597
:)
Nem kaparnák ki maguknak, ha egy aljatlan kalitkában kiraknád őket a boly fölé?
Előzmény: dracaena (2592)
Flanell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2596
Hát, ezt sehogy. :)
Mustárt még csak tubusban és üvegben láttam.
Na jó, képen is.
De ahogy írod, ez biztos jó móccer erre is, más növényeknél beválik.
Előzmény: Gox (2590)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2595
Most lett volna ideális a föld ahhoz, hogy szépen gyökerestől kihúzgáljam, próbáltam is, de egyszerűen olyan sok, hogy nem győztem. Végsősoron a kapával is csak elsaraboljuk a legtöbbet, nem? Ronda ám, ahogy ott meredeznek a csupasz szárak, de legalább most egy kis ideig nem magzik fel.
Előzmény: kert* (2594)
kert* Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2594
Gondolom így jobban néz ki a terület de arra számoljál alulról bokrosodva fog nőni ha a gyökerét nem távolítod el.
Nem lehet berotálni.
Előzmény: dracaena (2591)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2593
Ha valaki jól ki akar velem tolni, akkor itt van hozzá a recept: hozzon nekem este nyolckor palántákat (nevezetesen céklát, mert a harmadik vetésem se kelt ki), de mivel holnap ügyintéznem kell, így fél kilenckor kivonultam palántázni, aztán be is locsoltam, de lehet, hogy nem a céklát, hanem a paréjt, honnan tudjam, nem láttam.:))))
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2592
Akkor jól gondoltam. Sőt, szerintem a mákomat is ők hordhatták el, mert ahová vetettem (és csak 1 szem kelt ki!!!), ott már legalább 3 bolyt kapartam föl. Szegény fürjeim egész nap dolgoznak, ma is vagy ötször vittem nekik hangyabolyt, de mégis ezek a dögök egyre többen vannak.
Úgyis akarok még venni a három kiskakasomhoz 10-15 tojót, lehet, hogy jobban járnék, ha kertészkedés helyett ezeket a fehérje-forrásokat bányásznám inkább a földemből. (Ugye, a hangyabányászathoz nem kell koncessziós jogot venni?:)))))
Előzmény: Flanell (2589)
dracaena Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2591
Érdemes volna egy kecskét vagy birkát nekiereszteni.
Én meg ma olyat tettem, amiről holnap az egész falu beszélni fog: fogtam a fűnyírót, és azzal mentem neki a paréjnak.:))))))
Előzmény: kert* (2587)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!