Volt nekem, egyik évben gyönyörűen virágzott. Át is telelt, aztán a pockok megették a gyökerét. Azóta nem sikerült olyan szépen fölnevelni. Annyira szép volt, hogy föl sem merült bennünk, hogy megegyük.
Il Próbáltad már krumplibogár ellen a Novodort? Most még leszedegetem a lárvákat, de nyár közepétől már csak mezítláb egyensúlyozva tudok bemenni a krumpli közé. Gondoltam, kipróbálom, mennyire gyéríti a lárvákat. Nyár végén már valamennyi rágást elviselnek a növények, talán elég lenne ezzel permetezni. Előre meg kell rendelni, a boltban egyébként nincs.
Nem csináltam semmit. A növények egyelőre normálisan fejlődnek. A tavalyiakon is volt, és kibírták. Pár levél rondán zsugorodott, de azok tetvesek. Sok nincs, ledörzsöltem onnan a tetveket. Ha ezek tönkremennek, legföljebb eszünk mást, bár mellettük van a paprika, azokat azért féltem. Úgy tűnik, a szabadban fertőződtek, míg az üvegházban voltak a palánták, nem láttam rajtuk, kint viszont tele lettek. Úgy tűnik, ezen az enyhe télen a szabadban is átteleltek. Nem szívesen permetezek rovarölő szerekkel, kivétel volt tavasszal a buxus, azokon valami gyapjas tetű féleség volt. A buxusok jól szeparált helyen vannak, más rovarok nem nagyon látogatják őket. Egyébként meg imádom nézegetni a rovarokat, élvezem a kertben a nyüzsgést, ez megér némi termésveszteséget is. Mondhatni, rovarkímélő gazdálkodás folyik. A dísznövényeket is úgy válogatom, hogy lehetőleg vonzzák a rovarokat.
Ha valóban üvegházi molytetű telepedett meg , akkor a következő szerek használhatóak: a Bio-Sect Spray, Chess 25 WP, Decis 2,5 EC, Sanmite 20 WP, Actara 25 WG. Az m.v.i. ezen készítményeknél minden esetben 0 nap, az é.v.i.-re viszont figyelj a fűszernövényeknél. Utóbbiakra alig van engedélyezett növényvédő szer, de mivel talán a zöldségekhez állnak a legközelebb, az ezeknél megadott értéket érdemes figyelembe venni. A Decis 2,5 EC és a Sanmite 20 WP méhekre mérsékelten veszélyes, ezért virágzáskor csak alkonyat után, a méhek elülésekor használhatók. Az Actara 25 WG virágzáskor nem használható! Közegészségügyi szempontból a Decis 2,5 EC a legveszélyesebb. Egy kezelés nem elég, ugyanis mindig élnek a növényen viaszos lárvabölcső védelmében táplálkozó fejlődési alakok, melyek ellen a kontak szerek nem nyújtanak védelmet. Célszerű többféle szert használni. Permetezéskor a készítményt a levél fonákjára kell juttatni, ahol a kártevő megtalálható. A védekezés akkor a leghatásosabb, ha a mozgó stádiumú egyedek (fiatal lárvák és kifejlett, szárnyas alakok) megjelennek. A kártevő tömeges elszaporodásakor az eredmény már nem lesz kielégítő, bár szabadföldön ez a rovar nem tud áttelelni, így a kint teleltetett növényeken elpusztul.
Szia! Valamit csináltál már a liszteskék ellen ? Már nekem is átterjedtek sok más növényre is. Megpróbáltam az actarát, de semmi hatás. Már nagyon idegesítenek.
De igen, egyszer már vittem ki őket, amikor a járda lapok között vonultak a hangyák. Az aljatlan kalitkába könnyű volt őket berakni, de az összeszedésük nagyon komplikált volt, a falu összes macskája ott settenkedett körülöttünk.
Sajnos még mindig a meleg házi molytetűkkel küzdök. Lepermeteztem őket csalán+nadálytő+kenőszappannal. Semmi hatás nem volt. Ma déleltőtt actarával. Sajnos ez is csak megfelezte őket. Már átterjedtek a káposztára, karfiolra, karalábéra is. Mit csináljak ? S.O.S. Köszi !
Mégvalami. Amennyiben balkonedényben van, és a talaj jólellátott, a tápanyagfelételhez vízre van szükség. Fontos a rendszeres, akár napi locsolás ALULRÓL! Az edényben a növények hamar kiszáradnak. A szárak és termések dfelépítéséhez sok vízre, nitrogénre és foszforra van szükség.
Valószínú nyomelem, és/agy tápanyaghiány az oka a levélsárgulásnak. Permetezés valamilyen tápoldattal. (pl, Vuxal) Vagy csalán, üröm, céklalevél, hagymalevél ázalék hígított öntözése, csak a földre.
A balkonparadicsom alsó levelei tökre megsárgultak. Úgy nézem terjed a dolog, napról-napra rosszabb a helyzet. Hozza a terméseket, azok fejlődnek, ezzel tehát nincs gond. A sárgulásnak mi lehet az okat, és mi az ellenszer? előre is köszönöm!
Én ezért szeretek saját cékla magot termelni. Elég egy tő, és abből van min. egy félliter mag. Ez két évig biztosan jó. Ha sűrűn vetem, a kicsi bébicéklákat már lehet kiszedni. Mivel nálunk nagyon kapós, 3 hetente vetem julius közepéig. Dracánának korábban már írtam, hogyan nevelem. Apropó Dracéna: a pipiknek lereszelve nyersen nagyon jó, rengeteg a vastartalma, de csak kicsit egyszerre.
Köszönöm, akkor akár sílécet is lehetne csatolni. --Gyerekkoromban 1 fajtakisérleti állomáson laktunk.Ott voltak kör alakú dörzsölők.Hogy miket juttat eszembe ez a topik!
Amikor teljesen beérik, de még nem pereg, reggel, amikor még nem teljesen száraz leszeded, akár rövid szárral. Kiteríted valamilyen anyagra megszáradni, majd összetöröd a magházat, majd kiszeleled. Szinte ugyanúgy, mint a babot írták lejjebb. Ugyanígy lehet kiszedni a magot a tok, és becőtermésekből. (retek, káposztafélék, fecskefű, stb) Az összetörése egy sima felületen elterítve, fólián, vagy más anyagon, és egy jó kéttenyérnyi deszkalap körkörös mozgatása, vagy bármilyen más módszer, akár taposás. Akár egy rossz cipő talpára szegezett (belülről:-)) deszkadarab.
Be lehet azt rotálni, ha le van vágva a szára. Alányúl, és kifordítja, vagy csak lenyomja a föld alá, az is elég. Ha nincs levágva, akkor meg a gép csak átugorja a nagyobbakat. Ha nálam megnőnek, akkor előtte motoros kaszával levágom, mert amúgy a legtöbb megmaradna.
Most lett volna ideális a föld ahhoz, hogy szépen gyökerestől kihúzgáljam, próbáltam is, de egyszerűen olyan sok, hogy nem győztem. Végsősoron a kapával is csak elsaraboljuk a legtöbbet, nem? Ronda ám, ahogy ott meredeznek a csupasz szárak, de legalább most egy kis ideig nem magzik fel.
Ha valaki jól ki akar velem tolni, akkor itt van hozzá a recept: hozzon nekem este nyolckor palántákat (nevezetesen céklát, mert a harmadik vetésem se kelt ki), de mivel holnap ügyintéznem kell, így fél kilenckor kivonultam palántázni, aztán be is locsoltam, de lehet, hogy nem a céklát, hanem a paréjt, honnan tudjam, nem láttam.:))))
Akkor jól gondoltam. Sőt, szerintem a mákomat is ők hordhatták el, mert ahová vetettem (és csak 1 szem kelt ki!!!), ott már legalább 3 bolyt kapartam föl. Szegény fürjeim egész nap dolgoznak, ma is vagy ötször vittem nekik hangyabolyt, de mégis ezek a dögök egyre többen vannak. Úgyis akarok még venni a három kiskakasomhoz 10-15 tojót, lehet, hogy jobban járnék, ha kertészkedés helyett ezeket a fehérje-forrásokat bányásznám inkább a földemből. (Ugye, a hangyabányászathoz nem kell koncessziós jogot venni?:)))))
Érdemes volna egy kecskét vagy birkát nekiereszteni. Én meg ma olyat tettem, amiről holnap az egész falu beszélni fog: fogtam a fűnyírót, és azzal mentem neki a paréjnak.:))))))