Nagyon szívesen küldök Neked bogarakat ha erre vágysz, nekem qrva sok van. Ma éppen azon studíroztam hogy lesz e krumpli (vagy van -é a földben )mert levelet már bezabálták a bogarak.
Szebbnél szebb dolgokat látok, nálad és Zsebinél is.Eső itt sem volt, júniusban összesen 26 mm volt, 2 részletben.Ez életmentő volt.Az udvarban lévő disz évelő virágok kókadoznak .A krumplit még mindig herélve szedem, de nagyon nehéz kikaparni.És tényleg szerintem valamivel manipulálják a vetőkrumplit, mert még mindig nincs bogár!Ilyen még nem volt!
Van amikor már unom a főzést de ebben az évszakban öröm főzni, és nagyon szerencsés vagyok mert a férjem nagyon nyitott mindenre, úgy, hogy bátran kisérletezhetek, semmi ujdonság elől nem zárkózik el.
A gyerekeim meg mindig várják, hogy milyen újdonsággal lepem meg őket.
Most ki megyek szüretelni, tárkonyos zöldségleves lesz, amiben minden most elérhető zöldség benne lesz
sárgarépa, fehérrépa, paszternák, hagyma fokhagyma, 1 szem krumpli zeller szár, mángoldszár, karalábé, paprika paradicsom, és persze fűszernövények de a jellegét a tárkony fogja megadni
Kösz ahogy megérkezik a mag már is elültetem. Az a négy amit kaptam szép nagy már és még nem kukacos. Szoktad valamivel kezelni, mert nálam az új hagymát a kukacok eszik meg.
Megmutatom, hogy hol tart a junius 16-án levágott eprem.
Mielőbb. Olyan helyre, ahol kora tavasszal is éri a nap. Szerintem ha ritkára veted és néha meglocsolod, még lesz belőle tavaszra ehető. Aztán már csak ritkítani kell évente.
A céklának ilyen időben két hét alatt ki kell kelni. A kaporral én is úgy jártam, mint ti. Igaz lesz elég tő, uborkához is, de ahhoz képest, hogy nekem az uborka mellett is erő szokott lenni, ez csak pár szál, pedig én saját magról vetem. A paradicsom színesedik, a paprika a szabadföldön már ehető, cukkíni rogyásig, ez lesz eltéve tök helyett is. Az őszi fokhagymát felszedtem, a helyére zöldbabot vetettem, az is kikelt négy nap alatt. Az üvegházi bernadett ubi szépen terem, esszük. A perez rogyásig, salátának, kovászolni. Késeit még nem vetettem el. A kései karfiol most kelt ki. Úgyhogy viszonylag elégedett vagyok, csak az eső hiányzik.
Ági is biztos fog válaszólni de olvasd el azt is amit én írtam a csemege ubiról.
Ági!
Gyönyörűek a növényeid, főleg az fog meg, hogy nincs egy beteg levél, minden egészséges. Milyen gyakran esik nálatok?
Lehet, hogy többet ártok a locsolással mint használok? A régi kertben csepegő volt a pari alatt és azt tapasztaltam, hogy a sok víz nem használt, ezért most nem csepegtetem, nem is öntöztem, de volt olyan időszak, hogyx a levelek lekonyultak a szárazságtól akkor a tövénél kapott vizet, és bizony itt ott vannak már beteg sárguló levelek.
Két dologra gondolok az egyik a locsolás a másik, hogy bizony túl sűrün van minden mert ebbe a kicsi kertbe mindent bezsúfolná.
Kiváncsi vagyok a véleményedre, mégis csak Te vagy a szakember.
Nem jól láttam, az nem a cirok, hanem egy régebbi kukoricakép.De csodálatos növény a kukorica, hogy ennyi kis idő alatt micsoda nagyot tud nőni.Ez a cirok, csak kicsit sötét.
Hát igen! A tökök okozhatnak meglepetést!Teszek fel egy kis juliskababot, meg fejtősbabot.A negyedik képen szemes cirok van minden 2. sorban.Közötte pedig vörösbab.Ez az öntözetlen kert.
Sziasztok! Még juliusban is lehet vetni céklát, semmilyen különleges. Én a bíborgömb fajtát szeretem, de már saját magról. Kb 3 hetenként vetem, sűrűn, mert az apróbbakat szeretjük. Miért kellene télűllónak lennie? Legkésőbb az aug eleji vetés ios beérik októberre.
Leírnád, hogy hogyan kell csinálni? A bolti csemegeuborkát szeretem, az nem túl savanyú. Csak ritkán veszünk, mert hogy nézne ki, hogy minden időmet a kertben töltöm, aztán boltban vesszük az uborkát.
Na az én rendemről beszélhetnénk, elől a ház előtti virágoskertben mi van?
egy bokor csili paprika, valami virágpalántával vittem előre, ha már él kidobni sajnáltam ledugtam ott, de valami nyeszledék volt, most már virágzik.
Várom, hogy a férjem mikor veszi észre és kap a szívéhez.
Bátran mondom neked, hogy az én csemege uborkám igen jó ízű, nem túl savanyú de nem is nagyon édes, ennél egyszerűbb módszert nem ismerek az eltevésre. Függetlenül attól, hogy idegenkedsz a tartósítótól azért leirom. Szalicilt teszek bele, hidd el ha csak nincs vérző gyomorfekélye valakinek, nem lesz tőle senkinek baja, még kis gyereknek is adnak időnként, kalmopirint, v. istopirint, v. aszpirint ezek mind szalicilátok. Tudom, hogy egy pár évvel ezelőtt volt evvel kapcsolatban egy őrület, de azóta kiderült, hogy csa humbug volt az egész.
A recept 7dl. üveghez van.
Megtöltök egy üveget szép apróuborkával, teszek bele kaprot, torma szeletet, feketeborsot, koriánder magot, fehérmustár magot, , tesze beke 2 k. kanál sót 2 evőkanál krist cukrot, 6 e. kanál 10%-os ecetet, 1/2 mokkás kanál szalicilt /Vagy Nabenzoátot/ felöntöm hideg csapvizzel folpakkot teszek rá és csavaros tetőt.
Egy megfelelő méretű fazék aljába teszsek egy konyharuhát rá az üveg ubit, és annyi vizet a fazékba, hogy felénél feljebb érjen.
Lassan melegítem forrásig és ezen a hőfokon tarom 5 percig. Lefedem és itt hagyom kihülni.
Már nagyon régen teszek el így még soha nem lett vele semmi baj.
Ma reggel leszedtem kicsi sárga cukkinit, meg gömbölyűt, sárga patiszont, ebből készítettem ragut és ez volt a 3 színű tésztára öntve, nem győztem bezsebelni a dicséreteket, látványnak is szép volt
A fóliában a paprikában találtam néhány levéltetüt, meg egy kicsit fodrosodik is a levele. Szerintetek várjak még a permetezéssel (csalán-hagyma-kenőszappan, vegyszert nem használok), vagy idejében el kell kapni őket?
Gyönyörű volt a szivárványotok, és ügyes vagy, hogy le is tudtad fényképezni! Nálunk is volt este egy hasonló, de mire a férjem visszaért a kertbe a fényképezőgéppel, a fele eltűnt. A maradékot lefotózta, még nem töltöttük le a képet. A hozzátartozó eső viszont pár csepp volt, ami meg se látszott, nem győzök locsolni, szerencse, hogy a férjem a kert nagy részén összerakta az öntözőrendszert. Ahogy vándorolnak évről évre a zöldségek, a locsoláson is mindig változtatni kell. A paprikát, káposztaféléket, a sütőtök tövét a betonfal mellett és a virágágyásokat szórófejjel szoktuk locsolni, úgy tapasztaltuk, hogy ezeknek nem árt (a dáliák virágja néha megsínyli, de becsövezni akkora területet nem lehet). A paradicsom a krumpli és ami a rácsos kerítés mellett van, csöpögtető csövet kap. A salátát fiatalon slaggal, aztán kannával locsolom, a sárgarépa szegény el van hanyagolva. Valószínűleg a téli retek és a cékla is kap szórófejet, a retek helyén még bent van a fokhagyma, a cékla helyén meg némi gaz és fonnyadt borsó. A céklát hét végén jó lenne elvetni, remélem, kapok Detroit fajtából magot, a hosszúkásat nem szeretem, jobban összefonnyad a pincében, mint a gömbölyű. Most van először Bernadette uborkám. Il már régebb óta ülteti. Nagyjából 1 kilósra megnőnek rajta az uborkák. Az üvegházban van 3 tő és kint a falnál kettő. Gombás foltok nincsenek rajta, mint a kígyóuborkán, viszont az üvegházban az egyik tövet eléggé tönkretették az atkák. Azt a kígyó jobban bírja. Tulajdonképpen a kígyóuborka jobban ízlik, de ez is jó, ha sikerül fiatalabb korban leszedni akkor biztos még finomabb. És Il szerint ez a szabadban is megmarad. Még gondolkozom, hogy tartaléknak vessek-e Perezt is, most ezeken annyi van, hogy nem győzzük enni. Kovászolni nem akarok, az nekem túl sós. Eddig jóízű savanyúságot sem tudtam eltenni. Nem szeretem, ha nagyon sós meg ecetes, viszont gondolom, az uborkát nem lehet sterilre hőkezelni. Tartósítót meg nem szívesen használok. Amúgy nem győzök ámulni a kerteden, én képtelen vagyok ilyen rendben tartani mindent (igaz, hogy nem csak a kertben). Meg vannak növényeink, amiknek maguktól kell kikelni és a veteményesben van a helyük, emiatt nem is tudok elég renszeresen kapálni, meg kell várni, míg kicsit megnőnek. Nem győzök ezekből is palántát nevelni, sorba vetve meg nem tetszik.