Errefelé régen sok 1600nöles porta volt, egy ilyenből vettem annakidején meg a 300-at. ez belterületen van, mégis olyan hatása van, ha kimegyek a kertbe, mintha határban lennék. Kerítés a kertben nincs. A bernadett uborka nekem is szépen terem, meg a kinti perz is, így lassan megint kezdődik az osztogatás. De az a jó, hogy szépen teremnek. Jövőre asszonypajtás kérésére én is megpróbálkozom a padlizsánnal. Írj a tiedről, hogy milyen.
Jól néz ki így fölülről a kert, tetszik, hogy szántóföld van a szomszédban. A szárított lopótökök egyelőre csak halmozódnak, még nem találtam nekik megfelelő helyet, amúgy dísznek szánom. Minden évben új fajtákkal kísérletezem, hogy minél többféle legyen. Az idén ez lapított gömb lesz, meg van még egy fajta, azon szokás szerint csak virág van. Nagyon aranyosak a sünök. Nekünk nincs ilyen segítségünk, magam hajigálom át a csigákat a kertünk hátsó részén U alakban épített betonfalon a patakpartra. Tegnap ezekből ettünk a vacsorához. (Elég ronda kép, de már nem lehet megismételni.) Még szedek ilyen fokhagymavirágzatokat, beleaprítom az uborkasalátába. Addig kell enni, míg zsenge. Nem nagyon győzzük az uborkát enni, az érettebbeket kimagozom, és jók lesznek tejfölös salátának, jó sok kaporral és fokhagymával.
Végre van ígéretes terméskezdemény a lopótökón, ez talán be is fog érni. Mindig nagyon későn szokott termőre fordulni, aztán nem nem tudom megszárítani. A kerítésen beszorult egy sütőtök, majd félbevágva kell leszedni.
Látszólag nálunk is rendes eső volt, de ha jobban megnéztük, a nagyobb növények lombja alatt száraz maradt a talaj. Nálunk is nagy a szárazság. Megfogadtam a tanácsodat, szorgalmasam locsolom a kelbimbókat, és kezdenek fogyni a káposztabolhák! A retket kiszedtem, mert kezdtek továbbköltözni a bolhák, és eléggé kidőltek, már nem töltötték be a vízfogó szerepet.
Hurrá! Tegnap délután ta esik az eső. Egy hónapja nem volt. Az őszi káposztából már nem biztos hogy lesz valami. Jó egy hete palántáztam ki, és a kedves vakundok bírtokba is vette a területet. Redszeresen dúrja ki a palántákat. Úgy járok, mint az üvegházban a paprikával. A többi növény amúgy szépen nő.
Sok totális napsütés, ősszel sok istállótrágya, és nagyjából semmi eső, palántázás után megázott, de azóta csak harmatszerű esők voltak, öntözés soha. Mondjuk, a szárazság meg is látszik a paprikán, nagyon vékony húsú.
Hétfőn, közel s távol az egyetlen forró napon, kiástuk az egyik tábla fokhagymát, 1-re végeztünk. Nagyon hirtelen leszáradt a levele, ezért meg kellett oldani az eső előtt, mert ha megázik, elrothad nyakban a szára, és nem lehet felfonni. Nagyon semmilyen lett. Szépen indult tavasszal, de mikor leginkább nőni kellett volna neki, akkor volt egy hónap erős szárazság. Nem locsoltuk, mert ez idő alatt a gyümölcsösben naponta esett, és reménykedtünk, hogy majdcsak oda is jut valami, de nem. Vihar, szél, dörgés volt, víz nem. (Csak rólunk szakadt.)
Nekem ez a bulbillis csak génbank-jelleggel van, inkább a másikat eszem, abból sok van, és nem olyan szálas talán. Tehát ezt nem nagyon gondozom, egyáltalán nem permetezem, csak van. Néha egyik-másik tő kihal, valószínűleg a hagymalégy miatt.
Elkerülte a figyelmemet, hogy már kivégeztétek. Kár. Nálunk egyébként a fürkészdarazsak gyűjtögetik a hernyókat, rendes darazsat is láttam már, ahogy apránként elhordott egy hernyót. Az ökörfarkkóróimat eszegették csuklyásbagoly hernyók, kicsit lyukacsos lett a növény, de aztán szépen megnőtt. A mentámon is volt valami, már semmi baja. Ha nem tömegesen jelennek meg, nem szoktam bántani, sokszor anélkül is eltűnnek, és valahol a lepkéknek is fel kell nőni.
Dől nálam is, minden évben. Nem bírja a súlyát. Ilyenkor már csak mezítláb megyek közé bogárszemlére és már nem kapálom. Úgy betakarta a talajt, hogy a gyomok már nem tudnak megnőni, míg el nem kezd száradni. Permetezni meg a szélekről lehet hosszú szárral.
Nekem is bab vab mellette, meg közötte körömvirág. Lehet, hogy új tudományos tételt állítunk fel?:-)) Nem tudom miért dől kifele. Nekem is egy része, de nem találtam a száron rothadásos jeleket, igaz ebben a szárazságban nem is jellemző.
Idén nálam sem volt annyi bogár, mint tavaly. Nem tudom, hogy ebben mennyi szerepe volt annak, hogy rengeteg babot vetettem a krumpli köré, ahogy azt tanácsoltad. Viszont dőlnek kifelé a krunpliszárak, pedig rendesen fel vannak töltve. Ez miért van, és mit lehet vele csinálni?
Majd előbbutőbb megjelennek, lehet hogy csak jövőre. Nekem sem volt egy darab sem az idén, pedig csak sajáttermésű, kimaradt aprókrumplit vetettem el. Viszont a paradicsomon voltak kicsi korában. Biztos a bogarak is "megőrültek"?