Hurrá! Tegnap délután ta esik az eső. Egy hónapja nem volt. Az őszi káposztából már nem biztos hogy lesz valami. Jó egy hete palántáztam ki, és a kedves vakundok bírtokba is vette a területet. Redszeresen dúrja ki a palántákat. Úgy járok, mint az üvegházban a paprikával. A többi növény amúgy szépen nő.
Sok totális napsütés, ősszel sok istállótrágya, és nagyjából semmi eső, palántázás után megázott, de azóta csak harmatszerű esők voltak, öntözés soha. Mondjuk, a szárazság meg is látszik a paprikán, nagyon vékony húsú.
Hétfőn, közel s távol az egyetlen forró napon, kiástuk az egyik tábla fokhagymát, 1-re végeztünk. Nagyon hirtelen leszáradt a levele, ezért meg kellett oldani az eső előtt, mert ha megázik, elrothad nyakban a szára, és nem lehet felfonni. Nagyon semmilyen lett. Szépen indult tavasszal, de mikor leginkább nőni kellett volna neki, akkor volt egy hónap erős szárazság. Nem locsoltuk, mert ez idő alatt a gyümölcsösben naponta esett, és reménykedtünk, hogy majdcsak oda is jut valami, de nem. Vihar, szél, dörgés volt, víz nem. (Csak rólunk szakadt.)
Nekem ez a bulbillis csak génbank-jelleggel van, inkább a másikat eszem, abból sok van, és nem olyan szálas talán. Tehát ezt nem nagyon gondozom, egyáltalán nem permetezem, csak van. Néha egyik-másik tő kihal, valószínűleg a hagymalégy miatt.
Elkerülte a figyelmemet, hogy már kivégeztétek. Kár. Nálunk egyébként a fürkészdarazsak gyűjtögetik a hernyókat, rendes darazsat is láttam már, ahogy apránként elhordott egy hernyót. Az ökörfarkkóróimat eszegették csuklyásbagoly hernyók, kicsit lyukacsos lett a növény, de aztán szépen megnőtt. A mentámon is volt valami, már semmi baja. Ha nem tömegesen jelennek meg, nem szoktam bántani, sokszor anélkül is eltűnnek, és valahol a lepkéknek is fel kell nőni.
Dől nálam is, minden évben. Nem bírja a súlyát. Ilyenkor már csak mezítláb megyek közé bogárszemlére és már nem kapálom. Úgy betakarta a talajt, hogy a gyomok már nem tudnak megnőni, míg el nem kezd száradni. Permetezni meg a szélekről lehet hosszú szárral.
Nekem is bab vab mellette, meg közötte körömvirág. Lehet, hogy új tudományos tételt állítunk fel?:-)) Nem tudom miért dől kifele. Nekem is egy része, de nem találtam a száron rothadásos jeleket, igaz ebben a szárazságban nem is jellemző.
Idén nálam sem volt annyi bogár, mint tavaly. Nem tudom, hogy ebben mennyi szerepe volt annak, hogy rengeteg babot vetettem a krumpli köré, ahogy azt tanácsoltad. Viszont dőlnek kifelé a krunpliszárak, pedig rendesen fel vannak töltve. Ez miért van, és mit lehet vele csinálni?
Majd előbbutőbb megjelennek, lehet hogy csak jövőre. Nekem sem volt egy darab sem az idén, pedig csak sajáttermésű, kimaradt aprókrumplit vetettem el. Viszont a paradicsomon voltak kicsi korában. Biztos a bogarak is "megőrültek"?
Nagyon szívesen küldök Neked bogarakat ha erre vágysz, nekem qrva sok van. Ma éppen azon studíroztam hogy lesz e krumpli (vagy van -é a földben )mert levelet már bezabálták a bogarak.
Szebbnél szebb dolgokat látok, nálad és Zsebinél is.Eső itt sem volt, júniusban összesen 26 mm volt, 2 részletben.Ez életmentő volt.Az udvarban lévő disz évelő virágok kókadoznak .A krumplit még mindig herélve szedem, de nagyon nehéz kikaparni.És tényleg szerintem valamivel manipulálják a vetőkrumplit, mert még mindig nincs bogár!Ilyen még nem volt!
Van amikor már unom a főzést de ebben az évszakban öröm főzni, és nagyon szerencsés vagyok mert a férjem nagyon nyitott mindenre, úgy, hogy bátran kisérletezhetek, semmi ujdonság elől nem zárkózik el.
A gyerekeim meg mindig várják, hogy milyen újdonsággal lepem meg őket.
Most ki megyek szüretelni, tárkonyos zöldségleves lesz, amiben minden most elérhető zöldség benne lesz
sárgarépa, fehérrépa, paszternák, hagyma fokhagyma, 1 szem krumpli zeller szár, mángoldszár, karalábé, paprika paradicsom, és persze fűszernövények de a jellegét a tárkony fogja megadni
Kösz ahogy megérkezik a mag már is elültetem. Az a négy amit kaptam szép nagy már és még nem kukacos. Szoktad valamivel kezelni, mert nálam az új hagymát a kukacok eszik meg.
Megmutatom, hogy hol tart a junius 16-án levágott eprem.
Mielőbb. Olyan helyre, ahol kora tavasszal is éri a nap. Szerintem ha ritkára veted és néha meglocsolod, még lesz belőle tavaszra ehető. Aztán már csak ritkítani kell évente.