Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2794

Ne is kapcsold be azért a sütőt. Vágd hosszában szeletekre sózd be hagyd állni utána töröld szárazra, kevés olajon süsd meg mind a két oldalát, fűszerezd meg izlésed szerint tegyél rá reszelt sajtot estleg egy tojást is és így mikrózd meg.

Ha padlizsán krémhez akartok sütni padlizsánt a legegyszerűbben úgy lehet, hogy hosszában ketté kell vágni a vágott felét kockásra beirdalni besózni lefordítani a vágott felére állni hagyni ezután megtörölgetni és be a forró sütőbe puhára sütni amikor kivetted és kicsit meghült megfogni és egy evőkanállal kivenni a belét bele a késes aprítóba olaj fokahagyma vöröshagyma bors ha kell akkor még só megpörgetni és kész ha lassú valaki akkor is megvan 5 perc alatt.

Ugyanez a módja ha töltve készítem csak akkor nem veszem ki a belsejét, csak az oldalához körbenyomom a keletkezett üregbe a töltelék és így sül készre. Ez az étel melegen körettel és salátával fogysztva is finom ,de hidegen jó hidegvacsorának is.

Az erdei gomba látványa, és a kitűnő receptek elbűvöltek köszönet a beíróknak ha már enni nem ehetek legalább látom.

Én csak a csarnokban vehetnék erdei gombát 2500-4000 Ft /kg. A kulináris élvezet helyett marad a vizuális.

Itt most zuhog, féltem a paradicsomjaim..............

Ja a fém eszközök tilalma már a multé, de az igaz, hogy a krém levegőn  megbarnul, azét kell beletenni pár csepp citromot vagy meg kell enni hamar.

Előzmény: CBNora (2772)
beetee Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2793

Recept

Hogy ehhez a topikhoz is hűek maradjunk:

Tejfeles vargányaleves (nagymamám csinálta így)

Olajon, vöröshagymán megpárolunk nagyobb darabokra vágott vargányát (só, bors, vadon növő fűszerek ízlés szerint) Saját krumplit szintén nagyobb darabokban hozzáadunk fokhagymával, babérlevéllel ízesítjük, húslével felöntjük. Ha a krumpli már majdnem jó tejfölt adunk hozzá, kicsit összeforraljuk. (mamám elég tejfölösen készítette) Petrezselymet rakhatunk bele... sőt, egy kis ecettel (bor) savanyíthatjuk is...

Előzmény: taormina1 (2785)
beetee Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2792

Recept

A gombás topikban írtam elérhetőségeket receptek ügyében.

Tartósításra:

Nagypapi gombasavanyája:

Az anyaghányadok 1 kg gombára vonatkoznak.
5 dl jóféle fehérborecet (4-5%)
2 dl víz
2 dl száraz fehérbor
1 ek. cukor

1-1 rozmaring és kakukkfű ág
1 mk. egész feketebors
1 mk. koriander

1 tk. fehérmustár mag
2 kis babérlevél
4 gerezd fokhagyma félbevágva
(1 kis chilipaprika, aki pikánsabban szereti)

A hozzávalókból páclevet készítünk, és 15 percig főzzük. Forralni nem kell!
(A fűszerágakat és a chilit én a végén dugdosom a betöltött üvegekbe)

A gombát 8 percig sós vízben abáljuk, (1 l víz-1 ek. só) majd leszűrjük, leöblítjük, és további 5 percig főzzük a páclében.
Üvegekbe tesszük, a meleg páclével felöntjük, de csak a gomba 2/3-áig.
A hiányzó részt finom olívaolajjal töltjük fel, hogy a gombákat jól ellepje. Másnap az esetleg leapadt levet pótoljuk a félretett-megmaradt páclével. Lezárva hűvös helyen tároljuk. Kb. 2 hét után fogyasztható. Bontatlanul kb. 1 évig eláll, de ez hülyeség.

(Én annyit változtattam, hogy a fűszerek közé a boróka bogyót felvettem .)

Előzmény: taormina1 (2785)
beetee Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2791

Múltkor gombászás közben zavartuk meg egymást egy ilyen állatkával.

Nem is olyan aprócska...

Szerintem nem láthat jól, mert jött csörtetve, és csak kb. 1 méterről vett észre... Aztán szedte tovább a nem kicsi seggét... :)))

Előzmény: Zitka (2790)
Zitka Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2790

Remélem, erre nem receptet kérsz... :-))))

(bocs, túl magas labda volt :-) )

Itt Mo-on? Nálunk inkább csak sünök meg menyét fordul elő...

Előzmény: taormina1 (2789)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2789

köszönöm mindenki tanácsait; bárcsak ennyi gombám lenne!

Volt viszont borzom a múlt héten!

il1321 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2788
Hoppá kihagytam a kakukkfüvet a végéről. Ez egyébként nem az én kreécióm, Telkibányán ettem, a Zemplénben, és ezek a gombák kellenek bele, viszonylag kis mennyiségben, szinte csak az íz miatt.
Előzmény: CBNora (2786)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2787

Köszönöm, gondoltam, hogy rád számíthatok!

Erröl a közösgombáról meg már hallottam valahol, de eddig nem sikerült megtalálnom.

Előzmény: Zitka (2781)
CBNora Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2786
Szerintem a rókagombát kár mással keverni, ha van belőle elég, annyira finom íze van. De vegyes gombából nagyon finom lehet.
Előzmény: il1321 (2784)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2785

Ebben a sorrendben!

Tartósítás is jöhet!

Előzmény: beetee (2779)
il1321 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2784

Recept:

Vajon megpárolsz apróra vágott, friss zöldhagymát, fokhagymát, kockára vágott friss répát, zöldbabot, ha van. Ráteszed a vékonyra vágott gombákat, (ha van még tinórut is), majd felngeded vízzel, vagy húslével. Vajas nokedlit szaggatsz bele, mire a tészta megfő, a zöldségek is jók. Behabarod, balzsamecetet keversz bele.

Előzmény: taormina1 (2776)
Zitka Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2783
Jogos a kiegészítés! :-)
Előzmény: beetee (2782)
beetee Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2782
Egy kis balzsamecetet is elbír...
Előzmény: Zitka (2780)
Zitka Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2781

És ha itt (vagy a blogban ajánlott linkekben) nem találsz ínycsiklandó recepteket, akkor sehol. :-)

http://kozosgomba.blogspot.com/2006/09/vargnya.html

Előzmény: Zitka (2780)
Zitka Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2780

A vargánya akár nyersen is finom, carpaccio-nak elkészítve.

Jó vékony szeletekre gyalulod, só-bors + valami finom fűszer (pl. kakukkfű nagyon passzol a gombafélékhez), finoman megspricceled olívaolajjal, hagyod állni kb. egy negyedórát, majd fogyasztás előtt jóféle parmiggianoval megszórod.

Itt egy kicsit díszesebb-fűszeresebb változat Johann Lafertől:

http://www.3sat.de/3sat.php?http://www.3sat.de/geniessen/rezepte/36210/index.html

beetee Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2779
Leves, előétel, főétel?
Zitka Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2778
A gasztronómiai szakírók szerint igen! Épp tegnap került szóba a Molnár B. topikon (konyhaasztal).  Ő a török, hosszúkás, viszonylag kis méretű padlizsánt javasolja. Azt mondja, érdekes módon itt Mo-on mindenki a hatalmas, kövér padlizsánt veszi, ami már tele van magokkal, szivacsos, és majdnemhogy élvezhetetlen.
Előzmény: CBNora (2774)
CBNora Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2777
A rókagombát úgy szeretem legjobban, ha kevés apróra vágott zöldpaprikával olajban megpárolom, úgy, hogy picit megpiruljon, de ne legyen kemény, és tükörtojást sütök rá. A vargányára nem tudok külön semmit.
taormina1 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2776
Erre van valami jó receptötletetek?
CBNora Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2775
Szerencsére a pici tripszeseken kívül van még salátánk. A vörösek maguktól keltek ki a nagy virágágyásunk szélén a tavalyi 'kerti korallok' magjából még ősszel. szép szinük van, a virágok mellett sem mutatnak rosszul, míg meg nem esszük.

CBNora Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2774
Akkor a padlizsánt tulajdonképpen éretlenül kell megenni?
Előzmény: zsebi41 (2765)
CBNora Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2773
Ezeket majd kipróbálom, ha több lesz. A rokfortos különösen csábító.
Előzmény: Zitka (2771)
CBNora Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2772
Mi van, ha ezt is megszurkálva beteszem a mikróba, mint a krumplit szoktam? Kicsit túlzásnak tűnik 15 deka padlizsán miatt bemelegíteni a sütőt. Amúgy ilyen kis adagból ez ésszerű receptnek tűnik. Van minden hozzávaló. Friss paradicsom csak az van, amit lefotóztam (abból még pár szem), de biztos jó salátaval is.
Előzmény: Sárgarózsa71 (2767)
Zitka Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2771

Ez is nagyon jól néz ki:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9029155&go=68056727

Ez pedig egy valódi olasz recept egy valódi olasztól:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9029155&go=56184623

Én már ettem ilyet Olaszországban, fantasztikusan finom. :-)

Előzmény: Zitka (2769)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2770

:))

Na jó akkor már átváltok a fakanállal való kapargatásról!

Üdv!

Előzmény: Zitka (2768)
Zitka Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2769

Grillezve is nagyon finom! Még a kétbalkezes lányaim is megcsinálják itthon egyedül, ugyibár vizsgaidőszakban kénytelenek rá...

Kb. centis szeletekre vágod, ízlés szerint fűszerezed (van egy dobozos kotányi zöldségfűszer keverék - nagyon finom), pici olívaolajjal megkened, és mindkét oldalát 3-5 percig grillezed a sütőben. Aztán ezt még lehet fokozni, hogy mindegyikre teszel egy szelet mozzarella sajtot, és ráolvasztod. Tök egyszerű, és finom. :-)

Előzmény: CBNora (2766)
Zitka Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2768

Pont a napokban (is) volt erről szó a konyhás topikokban.

A fémkés tiltása manapság már abszolút idejétmúlt dolog. Ez még onnan származik, mikor kovácsoltvas kések voltak. Manapság meg minden kés rozsdamentes, az tuti nem lép reakcióba a padlizsánnal.

Előzmény: Sárgarózsa71 (2767)
Sárgarózsa71 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2767

Szia!

Ugyan nem tőlem kérted, de az egy "kicsi padlizsán" rögtön eszembe juttatta az egyik kedvencem:

Padliszánkrém: Félbe vágjuk a padlizsánt, és berakjuk a sütőbe. Megpuhul és összeesik, akkor kész. Fém eszközzel ne nyúlj hozzá, mert megfeketedik.

Át kell törni, vagy mixerrel(ben) krémesre dolgozni. Kicsi citromlé, oliva, bors, fokhagymapép, só ízlés szerint.

Összekeverve, pirítósra kenve citromos lilahagymával, friss paradicsommal tálalva isteni!!

Üdv.

Előzmény: CBNora (2766)
CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2766
Az a gondom, hogy kezdettől fogva lila és fényes volt, most talán mattabb, de úgy látom, hogy még nő. Alárakhatok valamit fertőződés ellen. És nem tudom, hogy 1 db kicsi padlizsánból mit lehet csinálni. Örülnék, ha tudnál valamit ajánlani, hús nélkül. Sárgarépám most nincs, az ne legyen benne. Nem vagyok valami fényes háziasszony, és tulajdonképpen remekül ellennék kenyéren és krumplin valami tejtermékkel és friss zöldséggel. Míg férjhez nem mentem, nagyjából ezen is éltem. A padlizsánt se azért ültettem, mert szükség volt rá, hanem kellett valami növény az uborkával szembe az üvegházba, ami bírja a meleget. Csak hát ha már terem, ne vesszen kárba. Igazából a termesztést jobban élvezem, mint a főzést, és imádom nézni, ahogy nőnek. Úgyhogy nagyon örülök, hogy engedélyezve vannak a receptek.
Az újonnak növő alsó ágacskákat kell leszedni, ugye? Nagyon nem akarom megcsonkítani őket, olyan szépek így. Igaz, hogy a paradicsom metszését se szoktam túlzásba vinni, a kicsi oldalhajtásokat kitöröm, a fürt alatti erős, sokszor villás elágazást eleinte meghagyom, később néha kitöröm, ha már nem tudom normálisan felkötözni. Ha sok az eső, így is, úgy is tönkremennek. Viszont összesen két sorban vannak a tövek, a sorok között kb. 2 méter távolság van.
Előzmény: zsebi41 (2765)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2765

Én ezt már levenném, azért is mert leér a földre és könnyen megfertőződik és megromlik. Én az alsó hajtásokat leszedem úgy mint a paradicsomról annál bokrosabb lesz és szebb termések lesznek.

Ha lila a héj és fényes akkor már finom. Inkább akkor vann baj ha túl érik mert akkor már sok a keserű anyag benne de sóval azt is kilehet csapatni.

Annak is kétféle módja van a besózás és a lé kicspegtetése vagy sós vízben való áztatás kb. 2 óra hűtőben.

Előzmény: CBNora (2760)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!