Nekem az összes tökfélém csak olyan hosszúnyelü virágot hoz, amiböl nem lesz termés.
A babot harmadszor is elvetettem:-)
Nagyon hiányzik, hogy most nincs saláta meg retek. (A nyári retekböl persze semmi se lett) A jégsalátam zacsiján az volt, hogy júliusig szakaszosan vethetö, hát megpróbáltam még két sort vetni. Kíváncsi vagyok. Ha nem sikerül, egy hónap múlva vetek helyére kínai kelt, az rövidnappalos.
Egyidejüleg vetettem két sor céklát is.
A bab-kukorica kombináció foghíjasan kelt, de a bab sokkal nagyobb, mint a kukorica. Mi tegyek?:-) a foghíjakat pótoltam.
Az üvegházban a z uborka ilyen gyalázatos állapotban van, a brokkoli meg a padlizsán szépek, de csak levelet hoznak, a paprika, paradicsom virágzanak, de termés nem mutatkozik.
Javaslat könyv: Jeszenszki: oltás-szemzés-dugványozás. A nyári, zölddugványozáshoz általában julius második felében lehet szedni a félfás hajtásokat. a rövidebb max 15 cm oldalhajtásokat lehet szakítani, a leveleket a csúcs kivételével leszedni, laza nedves talajba, árnyékos helyen eldugni, csak a felső két rügy legyen szabad. Legegyszerűbb egy ásóval vágatott készíteni, beletenni a dugványt, és az ásót mellette párhuzamosan, kb 5 cm távolságra lenyomni és hozzászorítani a földet. Amit nem lehet szakítani, azt vágni kell, az alsó rügy alatt vízszintesen, a felső felett ferdén, így lehet látni rögtön a növekedés irányát is. A nedvesságről folyamatosan gondoskodni kell. A párás környezetet fokozhatjuk fólia takarással.
Én igazából kaktuszoknál vettem észre :)) , hogy ha sovány földbe ültetem őket, és nagyon minimálisan kapnak vizet (télen éppen csak annyit, hogy átteleljenek, nyáron meg havonta), akkor az ösztönzi őket a virágzásra... igaz kicsit satnyák, de gyönyörűen virágzanak, míg előtte mikor kaptak tápanyagot/vizet szép kövérek, semmi virággal.
Magyarázat az lehet, hogy a növény is tudja, érzi, hogy az a hely, ahol nő milyen feltételeket biztosít számára. Ha minden jó, minden szép, akkor elég pár termést/virágot hoznia a fajfenntartásért, ha ellenben küzdelmes a léte, akkor az energiáit a szaporodásra, a lehető legtöbb szaporítóanyag/mag növesztésére fordítja. Hogy nagyobb legyen az esélye a túlélésre... azt hiszem a természet ezt így kódolja a legtöbb növénybe.
Tehát meg lehet próbálkozni a megveréssel, de az is jó, ha pár levelet egyszerűen kivágsz belőle.
A kabakosoknál különben azt is tapasztaltam, hogy nyáron van egy periódus, amikor nem kötnek, aztán utána beindulnak... egyszer egy kolbásztököm egész nyáron csak futott, az összes termés lefonnyadt, aztán ősszel elkapta a lisztharmat, utána több tíz termés lett belőle... ( évekig rá sem bírtam nézni, annyi )
A sövényes topikban már feltettem, de válasz nem jött, ez pörgősebb, hátha van valakinek ilyen tapasztalata is...
A kérdésem az lenne, hogy mikor lenne a legjobb megszednem a Turkesztáni szil, illetva a Tűztövis vesszőket, amikből sövényt szeretnék nevelni? Metszeni vagy törni kell a vesszőket? Milyen hosszúakat vegyek? :) minden tanácsot szívesen fogadok...
Hát az biztos idő kell mire az ember megtanul szelektálni. Még én sem tudom telejesen. Nekem is van meghagyoot orozva kelt növényem, virágok közé (tudatosan) eldugott paprikám és paradicsomom. A paradicsomokat eleinte szépen kaccsolom, de aztán attól félve, hogy keveset terem meghagyom, stb... Hát még kell tanulnunk:-)))))
:-))) Köszi a tanácsot! Ha most a tegnap esti vihar-mai eső nem intézi el, gondoskodom róla.. :-DDD Bár biztosan nem lesz könnyű.. Mindig beleesem abba a hibába, hogy sajnálom bántani a növényeket. Így a ritkításaim, egyeléseim és metszéseim is gyalázatosan szoktak sikerülni... (nem beszélve arról,hogy paradicsom nő a dália között, az eperágyás meg tele van oroszlánszájjal.. :D) De lassan fejlődöm azért.. :D
(Tengap meg a virágányásban kelt ki két kaliforniai sütőtök.. megpróbáltam átültetni mellé, ha megmarad, majd az is szipkázza a tápanyagot, gondolom..)
Ebben az esetben biztos a túl jó hely. A nyár elején én is így jártam az én két tövemmel, ami eddig pihent földbe lett ülteteve. nem termett, dobálta el a virágot. Amit most írok nem vicc: öregek mondták, hogy meg kell verni. Egy vékony pálcával megverni a leveleket, egy néhány be is repedhet. Megtettem, azóta terem. Azóta én meg gondolkodom a "tudományos" magyarázaton.
Nekem a cukkinivel van ilyen gondom.. véletlenül kelt ki egy a komposztban, gyönyörűen nő, és már érlelt is két finom, zsenge termést, azóta viszont nem marad meg rajta egy virág sem, pedig tele van velük. A komposztálóban nem tudom megvonni tőle a tápanyagot.. :) Minden nap kap bőven vizet, direkt néztem, járnak rá a dongók, darazsak, mellette-körülötte van néhány tő körömvirág. Nekem is kellene poroznom?
Talán túl jó dolga van? Én tavaly jártam így üvegházban, hogy tápdús talaj volt megkaptak mindent, és csak nőttek, nőttek, a virágot pedig dobálták el. szinte nemis termett paprika. Most nincsennek elkényeztetve, és teremnek szépen. Közrejátszhat a meleg is a paprika, paradicsom harmincfokos meleg felett nehezen köt.
Milyen növénynél? Több a lehetőség. Ilyen melegbe ajtó ablak úgyis nyitva, huzat is segít, meg bemennek a rovarkák. főleg ha egy két csalogató virág van benn. (körömvirág, büdöske...stb.) Akár kaspóban felakasztva. vagy egy két kis lapos tálkába lehet tenni egy kis cukros vizet, ez is odacsalja a méheket. Aztán segít a növények rázogatása, ez főleg paradicsom esetén. Uborkaféléknél lehet segíteni egy finom ecsettel a hosszabb szárú hímvirágok porát átvinni a nővirágokra ecsettel.
Látom, itt sincs túl nagy tolongás :-), de azért bemásolom ide is a fűszernövényes topikba írt kérdésemet, hátha tudja vki a választ...
Mitől van az, hogy a paprika eldobja a virágait, és nem fejleszt termést?
Még tavassszal vettem egy "lugaspaprika" palántát (termelőtől piacon), azt mondta, hogy akár másfél méterre is meg fog nőni. Gondosan locsolom, növöget is, bár jelenleg max. 70 cm-es. Sorra hozza a virágokat, de amint elnyílnak, a szára elkezd vékonyodni-száradni, és ledobja. Mitől lehet ez?
Szia!! Tegnap érkezett meg! :o Köszönöm szépen még egyszer, most gyorsan megyek, el is duggatom a hagymákat.. a magokat gondolom tavasszal kéne majd... (?)
Köszönöm! Töltöm le hétvégére, és majd a konyhafőnököm kiválasztja belőle a jókat. Leveseket ritkán szoktunk főzni, általában egytálételek a kaják, ebéd zsebből munkahelyen, este van kaja, vagy ha otthon vagyok:-)))
kb. 20cm-es cukkiniből készítem. hagymát vágok nagyon apróra olajban megfonnyasztom, és hozzáadom az előre elkészített keverékhez:citromlé+ mustár+ vágott petrezselyem+ törött fekete bors. A cukkiniket héjastól hosszában felvágom sózom lisztbe mártom és forróolajban mindkét oladlát pirosra sütöm.
Gyorsan egymásmellé rakom egy lapostálra és megkenem a hagymás citromos öntettel, még melegen betakarom folpakkal így hagyom kihülni ezután még hűtőben érik 1/2 napig.
Egy baj van vele nem tudok eleget csinálni minden mennyiség elfogy.
cukkini lepény fokhagymás tejföllel?
Levesnek nem szoktad készíteni?
Most, hogy van kerek, zöld és sárga, + a sárga patiszon hát tobzódok, valamilyen formában mindennap készítem ha nem az napra akkor télire.
Ilyenekt szoktunk enni, de nem vagyunk vegák, a húst is szeretjük és azt is eszünk a zöldségek mellé, de amit megtermelünk azt szeretem el is használni
Akkor én kérnék cukkíni receptet, vagy linajánlót. Rántva, töltve, párolva, rakottan esszük. Az idén is van bőven, ezt tesszük el lereszelve tök helyett is.
Látom próbálkozol a padlizsánnal én már nagyon régen termelek, mert nagyon szeretjük, egyébként a sütése se tart soká, ha nem egyben sütöd hanem félbevágva, a vágásfelületet kockásra bevagdalod kicsi olajjal megkened és lefele fordítva hamar megsül, ezután a sült belsejét 1 evőkanállal ki lehet tólni belőle.
Tegnap sült padlizsánsalátát készítettem, a padlizsánt héjastól kockákra vágtam, 2 kanál olajon kevergetve megsütöttem, kiöntöttemés ugyan abban a serpenyőben, egy jó fej felszeletelt hagymát pároltam üvegesre, Jégsalátát tépkedtem fel hozzákevertem a hagymát és a padlizsánt fetasajtot morzsoltam rá + feketebors egy kanál borecet, ezt ettük tegnap és ami maradt mára még finomabb mint a tegnapi.
Ma télre teszek el padlizsánsalátát ez tartósító nélkül készül ha érdekel valakit majd beírom.
Amilyen rossz eddig a tök termésem /csupa hím virág van és ebben az esőben és szélben a méhecskék se nagyon dolgoznak/ a patiszon és cukkini viszont jól terem, igazán nagyon sok féle módon tudom készíteni de azért mindennap csak nem ehetjük, ezért most ebből készítek csalamádét amit télen nem savanyúságnak eszünk hanem mindenféle saláta lesz belőle.
A padlizsánokat teljesen ellepték az atkák, kezdenek rondák lenni. Nem jósolok nekik már hosszú életet. A hajtáscsúcsok be vannak szőve. A növények alatt van a macska vizestányérja, naponta cserélem a vizet, de foltokba tömörülve úsznak a víz színén a lehullott atkák. Sajnos az uborkákon is szaporodnak, az egyik Bernadette kezd kimúlni. Permetezni nem akarok, mert egyrészt eltökélt szándékom, hogy lehetőleg nem használok erős vegyszereket (néhány szeparált helyen évő dísznövény kivétel), másrészt az üvegház a kinti macska kedvenc tartózkodó helye. Oda kéri a kaját és étkezések után ott szunyókál az uborkák árnyékában. Azt tervezem, hogy beépítünk a bejáratba egy macskaajtót, akkor be tud majd menni akkor is, ha már csukva kell tartani az üvegházat. A padlizsánok pusztulásán még túl tudom tenni magam, inkább az aggaszt, hogy nem fognak-e áttelelni az üvegházban az atkák, és tönkretenni a jövő évi palántákat. Ennek a megelőzésére kéne valami jó módszer. A többi növényen is vannak, az édesgyökér palántákat is eléggé tönkretették, de mióta minden locsolásnál a fonákon is vizezem a leveleiket, kezdenek egész jól kinézni. Kísérletképpen a legöregebb padlizsánt megszurkálva betettem a mikróba, pár perc alatt megpuhult. Meg akartam kóstolni, hogy még nem keserű-e, mert mostanáig halogattam az elkészítését. Meg azt sem tudtam, milyen íze van önmagában, anélkül meg bajosan lehet normális kajákat kitalálni belőle. Hát nagyon finom, kicsit édeskés íze volt, cseppet sem keserű, pedig a magok már elég kemények benne. Nagyon megkönnyebbültem, hogy nem kell besózni meg leöblíteni, biztos kiázott volna valamennyi a zamatából és nem szeretem a sok sót. Teljesen sótlanul megettem az egészet és nagyon jól esett. Aztán elég sok vajban dinszteltem hagymát kis fokhagymával, később tettem bele 2 kis hámozott paradicsomot és 4 libatojás méretű mikróban puhított padlizsánt belekevertem, megsóztam, megborsoztam. Nekem ízlik, bár azt hiszem, hagyma nélkül jobb lenne, túlságosan dominál benne. Így kicsit a lecsós tökre emlékeztet. Állítólag kell a padlizsánkrémbe a sütőben égetett padlizsán füst íze, de így is jó, csak másmilyen és sokkal egyszerűbb. És a lustaság fél egészség.
Nagyon köszönöm megérkezett a mag, ha az eső engedi rögtön elültetem. Tegnap du. is volt egy nagy zuhé, ma napközben napsütés és szél most újra eső olyan a kert mint egy dzsungel. Mindjárt csinálok a lépcsőről egy esős fotót.
Félek, hogy ennek a nagy párának paradicsom vész lesz a vége. Ha ezt megúszom jövőre sokkal kevesebb növényt ültetek mert a zsufoltság is lehet az oka, hogy a gomba fertőzés jobban terjed.
Errefelé régen sok 1600nöles porta volt, egy ilyenből vettem annakidején meg a 300-at. ez belterületen van, mégis olyan hatása van, ha kimegyek a kertbe, mintha határban lennék. Kerítés a kertben nincs. A bernadett uborka nekem is szépen terem, meg a kinti perz is, így lassan megint kezdődik az osztogatás. De az a jó, hogy szépen teremnek. Jövőre asszonypajtás kérésére én is megpróbálkozom a padlizsánnal. Írj a tiedről, hogy milyen.