Ágyásszegélyt építek. Örülni fog a fünyíró, de már nem bírom nézni, hogy olyan a széle, mint az ökörpisi.
A fokhagymát én is fölszedtem. Össze lehetett volna belöle állítani a fejet, amit tavasszal ledugtam. Egy szemernyit sem nött. Hány év alatt nö meg egy fokhagymafej?
Vasárnap kiszedtem a fokhagymákat. Csak őszi keményszárú fajtáink vannak. A 2 nagyobb sarjhagymájú fajtából bedugdostam a sarjhagymákból is, egész nagy gömböcskék lettek belőlük. Egy összkép, és a rekeszek tartalma, ami a földben volt. Termett már nagyobb fejű is, de spórolnunk nem kell a fokhagymával. Így, ahogy van, bepakoltam az egészet a nyitott ajtajú melléképületbe. Ha elszáradt a száruk, levagdosom a hagymákat. Kiszedtem a salotta hagymákat is, azokat már nem volt időm lefényképezni. Talán később. Elég kevés lett, hiányzott az eső.
És néhány részlet. Érdemes közelebbről megnézni a levélnyél és a levéllemez találkozását, ott a legfeltűnőbb a szövedék. A legbetegebb növény hajtáscsúcsát légies fátyol borítja.
Ami igaz, jó lenne, ha mozgatni lehetne, mert nem biztos hogy kell folyamatos árnyékolás. én nem használok, igaz nekem a tető két réteg fólia, az oldalfal üveg, azon meg a naposabb oldalnál szürke rschell háló van. Az esőből meg küldhetnél erre:-)))
így vaktába nem tudom megmondani. én általában bordói levet szoktam keverni az hígított ázalék léhez, és azzal szoktam permetezni. Az jó peronoszpóra, gomba betegség ellen. A barna elszíneződést okozhatja napégés is. Hátha más tud rá valami pontosabbat. Bocs.
Nem hiszem, hogy a jégsaláta már sikerül. Lehet még vetni tépősalátát, az nem megy olyan hamar magszárba. Alacsony csemegekukoricát vetettél, és biztosan futó babot. Sok csemkukorica alig növeszt 1m magas szárat. aikor a régiek így vetették, az nagyrész hosszó 2--2,5m magas lófogú és egyébb takarmány kukorica volt. Főzni is azt törték zsengén. Ha nem sok tő van, javaslom karózd fel, ha nincs akkora karód, akkor csak bízni lehet, hogy terem a bab így is. Nem tudom mi baja van az uborkádnak. Ha megkap mindent, akkor nőnie és teremnie is kell.
Annyira talán nem, inkább attól félek, túl sürü árnyékot vet rá a nádszövet a tetején.
De mi baja ennek az uborkának?
És mit csináljak, ha a bab sokkal nagyobb, mint a kukorica? Nincs akkora karóm, ami ennek kell, ezért reménykedtem a kukorica segítségében. De úgy jártam, mint a kakukkfiókával.
Most hogy ilyen meleg van én az uborkát (nem csak az üvegházit) naponta megkínálom tövenként egy vödör vízzel. majd hoz termést, ha megindul a fejlődése. A babot is kell locsolni. Sajnos kevés a csapadék, és nehezen kelnek a magok. A vetés után 4-5 napig érdemes letakarni a vetést, papírral, ruhával, ne száradjon ki. Ha a csírában levő mag egyszeris kiszárad, vége. én is nem soká kezdem vetni a nyári, és a téli fekete retket. még csak most fogom elvetni palántának szabadföldbe a kései uborkát. Próbáld szellőztetni az üvegházat, amennyire csak lehet, mert biztos nagyon meleg.
Nekem az összes tökfélém csak olyan hosszúnyelü virágot hoz, amiböl nem lesz termés.
A babot harmadszor is elvetettem:-)
Nagyon hiányzik, hogy most nincs saláta meg retek. (A nyári retekböl persze semmi se lett) A jégsalátam zacsiján az volt, hogy júliusig szakaszosan vethetö, hát megpróbáltam még két sort vetni. Kíváncsi vagyok. Ha nem sikerül, egy hónap múlva vetek helyére kínai kelt, az rövidnappalos.
Egyidejüleg vetettem két sor céklát is.
A bab-kukorica kombináció foghíjasan kelt, de a bab sokkal nagyobb, mint a kukorica. Mi tegyek?:-) a foghíjakat pótoltam.
Az üvegházban a z uborka ilyen gyalázatos állapotban van, a brokkoli meg a padlizsán szépek, de csak levelet hoznak, a paprika, paradicsom virágzanak, de termés nem mutatkozik.
Javaslat könyv: Jeszenszki: oltás-szemzés-dugványozás. A nyári, zölddugványozáshoz általában julius második felében lehet szedni a félfás hajtásokat. a rövidebb max 15 cm oldalhajtásokat lehet szakítani, a leveleket a csúcs kivételével leszedni, laza nedves talajba, árnyékos helyen eldugni, csak a felső két rügy legyen szabad. Legegyszerűbb egy ásóval vágatott készíteni, beletenni a dugványt, és az ásót mellette párhuzamosan, kb 5 cm távolságra lenyomni és hozzászorítani a földet. Amit nem lehet szakítani, azt vágni kell, az alsó rügy alatt vízszintesen, a felső felett ferdén, így lehet látni rögtön a növekedés irányát is. A nedvesságről folyamatosan gondoskodni kell. A párás környezetet fokozhatjuk fólia takarással.
Én igazából kaktuszoknál vettem észre :)) , hogy ha sovány földbe ültetem őket, és nagyon minimálisan kapnak vizet (télen éppen csak annyit, hogy átteleljenek, nyáron meg havonta), akkor az ösztönzi őket a virágzásra... igaz kicsit satnyák, de gyönyörűen virágzanak, míg előtte mikor kaptak tápanyagot/vizet szép kövérek, semmi virággal.
Magyarázat az lehet, hogy a növény is tudja, érzi, hogy az a hely, ahol nő milyen feltételeket biztosít számára. Ha minden jó, minden szép, akkor elég pár termést/virágot hoznia a fajfenntartásért, ha ellenben küzdelmes a léte, akkor az energiáit a szaporodásra, a lehető legtöbb szaporítóanyag/mag növesztésére fordítja. Hogy nagyobb legyen az esélye a túlélésre... azt hiszem a természet ezt így kódolja a legtöbb növénybe.
Tehát meg lehet próbálkozni a megveréssel, de az is jó, ha pár levelet egyszerűen kivágsz belőle.
A kabakosoknál különben azt is tapasztaltam, hogy nyáron van egy periódus, amikor nem kötnek, aztán utána beindulnak... egyszer egy kolbásztököm egész nyáron csak futott, az összes termés lefonnyadt, aztán ősszel elkapta a lisztharmat, utána több tíz termés lett belőle... ( évekig rá sem bírtam nézni, annyi )
A sövényes topikban már feltettem, de válasz nem jött, ez pörgősebb, hátha van valakinek ilyen tapasztalata is...
A kérdésem az lenne, hogy mikor lenne a legjobb megszednem a Turkesztáni szil, illetva a Tűztövis vesszőket, amikből sövényt szeretnék nevelni? Metszeni vagy törni kell a vesszőket? Milyen hosszúakat vegyek? :) minden tanácsot szívesen fogadok...
Hát az biztos idő kell mire az ember megtanul szelektálni. Még én sem tudom telejesen. Nekem is van meghagyoot orozva kelt növényem, virágok közé (tudatosan) eldugott paprikám és paradicsomom. A paradicsomokat eleinte szépen kaccsolom, de aztán attól félve, hogy keveset terem meghagyom, stb... Hát még kell tanulnunk:-)))))