"Ezzel szemben kvazi csalsz. Meg valahogy el kell juttatnod a penzed a szuleid nevere. Az ilyesmi fel szokott tunni az APEHnak is szerintem. "
egyenes ági rokonok között az utalásos pénztranszfer adómentes.. utána szülő azt tesz a pénzzel, amit akar, természetesen célszerű egy A4-s lapon leadni az APEH felé, hogy x Ft-tal gyarapodott a vagyon egy utalásnak köszönhetően az utódoknak köszönhetően...
nem értem, h mi a csalás egy olyan dologban, ami jogilag teljesen rendben van...
Ennél a banknál nem érdemes már ügyfélnek lenni, a lehető legdrágább csomagjaik vannak, ha alaposan megnézzük a szolgáltatásaikat, nagyon drága, minden utalás 0,3% online is, nincs már ingyenes kp felvét. Érdemes átmenni más bankhoz, a Raiffeisen pl sokkal jobban megéri.
A szupernullánál semmit sem ér h nincs szlavezetési díj, ha az utalás és minden más tranzakció rendkívül drága, elvégre azért van a bankszámla h használjuk.
egyébként nem évi 100-at, hanem 130-at kapsz (nyugdíj előtti x évben magasabb adóvisszatérítés jár) + jön a hozam is a 2. évtől már az adóvisszatérítéses részre is, persze ha sikerül jól befektetni. 3 év alatt 390 a visszatérítés, + egy kis hozam, akár 450-500 ezer forint is elérhető.
Az első években még 30% volt az adókedvezmény, az volt a tuti, most már csak 20%, de még így sem rossz.
"mennyire fogja befolyasolni a ~30 evvel kesobbi penzugyi helyzeted?" ha 3 év múlva felvehetem a pénzt, akkor miért az a kérdés, hogy 30 év múlva mennyit számít majd?
A számla min. 10 éves megtartása mondjuk sokat ront, de mivel itt a számla kora számít, nem úgy van, mint a magánnyugdíj-pénztárnál, hogy minden pénzt 10 (20?) évig bent kell tartani az adómentességhez, így semmi akadálya annak, hogy nyissak most egy számlát, betegyek rá párezer forintot, aminek a hozama kb. fedezi a számla esetleges költségeit, majd a 10 év utolsó 2-3 évében, tegyek be nagyobb összegeket, ha akkor még jár az adóvisszatérítés. Ha meg nem fog járni, akkor sem buktam sokat...
nem csalok, teljesen legális a dolog, egyenes ági rokonok illetékmentesen ajándékozhatnak egymásnak pénzt. régebben volt bejelentési kötelezettség, de tudtommal már az sincs.
"az a gond, hogy a legtöbb megtakarítási forma kizárólag a támogatás miatt éri meg."
Ergo szar :)
Ja, az a NYESZ-es dolog jopofa volt. De belegondolva: 3 evig kapsz evi 100-at meg nincs kamatado (ami a TBSZ-el sincs). Ha mondjuk 30-35 eves vagy akkor az a 300ezer forint mennyire fogja befolyasolni a ~30 evvel kesobbi penzugyi helyzeted? Kb semennyire. Ezzel szemben kvazi csalsz. Meg valahogy el kell juttatnod a penzed a szuleid nevere. Az ilyesmi fel szokott tunni az APEHnak is szerintem.
az a gond, hogy a legtöbb megtakarítási forma kizárólag a támogatás miatt éri meg.
mondjuk ezen úgy lehet pl. változtatni, hogy ha nem magamnak kötök nyesz-r számlát, hanem a 3 évvel nyugdíj előtt álló szüleim nevére, feltéve, ha ők maguknak nem akarnak.
bár már ez sem igaz, mert idéntől ha jól tudom min. 10 évig fenn kell tartani a nyeszt, a tavaly nyitottat még elég volt 3 évig...
Jol osszefoglaltad a lenyeget. Mi a tanulsag: nem szabad semmi olyat igenybevenni ami hosszabb tavu (pl. egy 4eves LTP-ben azert lehet bizni szerintem) es az allamhoz kotott. Tehat csak es kizarolag adokedvezmeny, tamogatas, stb. miatt tilos igenybevenni barmit is.
de szerintem a kérdésedre manapság annyit lehe tmondani, hogy nem valószínű....
ahogy az utóbbi időben mennek a dolgok, nem csak magyarországon, de pl. cipruson is...
mi a garancia, hogy nem mondja azt bármelyik kormány, hogy holnaptól minden betétből levesz 10%-ot, esetleg minden holnaptól megnő az szja 16-ról 56 %ra???
nem akarok politizálni, de úgy vélem sok éve nagyon nagy baj, hogy lehetetlen előre tervezni.
8 éve kötöttem egy 10 éves életbiztosítást (nem unit linked, tényleg a biztosítás volt a lényeges, de a futamidő végén visszakapom a tőkét).
Akkor arra járt éves 30% adóvisszatérítés.
3 év után ezt egy tollvonással megszüntették.
Én díjmentesítettem a biztosítást, mert így már nem érte meg, de a pénzt csak nagy buktával vehettem volna fel, most már lassan lejár a 10 év és legalább a befizetett pénzem visszakapom, kb. kamatok nélkül, talán valami nagyon minimálissal.
Ez szvsz nem korrekt eljárás, mert nem kiszámítható a jogszabályi környezet.
Semmi gondom azzal, ha változik valami, de visszamenőleg ne legyen érvényes, csak a másnaptól kötött szerződésekre.
Itt van pl. a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ-R)
Szerintem jó konstrukció, és érdemes is lenne mindenkinek kihasználni.
Csak éppen egy pályakezdő hogyan bízhat ma abban, hogy 40-50 évig változatlanok lesznek a feltételek? Ha pedig erre a múlt alapján nem lát garanciát, akkor hülye lesz 40 évre megkötni egy szerződést úgy, hogy a másik fél bármikor boríthatja a terveit...
A lakástakarékokkal szerencsére - tudtommal - eddig minden úgy történt, hogy visszamenőleg nem volt érvényes. Reméljük így is marad, de garanciát kérni bárkitől erre sajnos lehetetlen. :(
szerintem igen, de azért erre a részére nem mernék egyértelműen válaszolni, a legjobb, ha számlanyitáskor megkérded a bankban, hogy ezekre is van-e OBA garancia, vagy más alapelvek vonatkoznak rá, mint egy átlagos betétre.
az biztos, hogy a lakástakarék számlákhoz is tartozik egy GIRO számlaszám, tehát azt tippelném, hogy egy átlagos bankszámlával azonos módon működik ilyen szemszögből...
Illetve..bocs:) Csak annyi, hogy - ertem hogy keves az eselye - de ha megis ez lenne, akkor a penz amit befizettem az nem kulonbozik attol, amit amugy a bankban tartanek, nem? Tehat pl olyan nem fordulhat elo, hogy kitalaljak, hogy visszamenoleg valtoznak a szabalyok ugy, hogy sokkal kevesebb tamogatast adnak, es aki nem ezt valasztja az csak mondjuk 20%-os veszteseggel veheti ki a penzet (most mondtam valami hulyeseget) - tehat ugyanolyan "szabalyok" vonatkoznak a befizetett penzre mint a tobbi penzre a banknal, ha nem tetszik kivehetem barmikor?
Annak, hogy egyik napról a másikra VISSZAMENŐLEG megszűnjön az egész konstrukció, arra kb. annyi esélyt látok, hogy akkor már a normál bankbetéteket is államosítani fogják, tehát tök mindegy miben van a pénzed.
Az persze előfordulhat, hogy azt mondják, jövő évtől nem jár állami támogatás, de az eddigiek alapján ez is inkább azt jelentené, hogy mostantól nem lehet újat kötni, de a meglévő szerződéseket még végig lehet vinni.
De mivel, ahogy lentebbe írtam, a lakáscél garantálja, hogy a támogatás jelentős része visszacsorogjon az államkasszába áfa vagy illeték formájában, nem lenne érdeke az államnak megszűntetni ezt a konstrukciót.
igen, ha nem lakáscélra használod fel, akkor az állami tám. és annak kamataira nem leszel jogosult, a saját befizetésre és az arra járó kamatra természetesen igen.
de még egyszer mondom, nem olyan nehéz azért lakáscélra használni, elég tág a felhasználási lehetőségek köre, nem csak lakásvásárlásban lehet gondolkozni, hanem hitel előtörlesztésben, de az is jó, ha közeli hozzátartozód felújítja a fürdőszobát vagy a konyhát, akár vehetsz pl. beépíthető tűzhelyt, mosogatógépet, padlószőnyeget is, gyakorlatilag minden olyat, ami a lakás részévé válik (pl. elmozdítható szőnyeget és nem beépített mosogatógépet már nem).
lehet, nem néztem utána, csak régebbre emlékeztem.
node mindegy is, igazából nem ez volt a lényeg a hozzászólásomban, hanem az, hogy mikor megszűnt a szabad felhaszn. akkor a meglévő szerződéseket ez a korlátozás nem érintette.
a lakáskasszánál ami változás eddig történt, azok a meglévő szerződsekre visszamenőleg nem vonatkoztak. Pl. mostanában járnak le az utolsó 8 éves szabad felhasználású ltp-k, de már 6-7 éve nem lehet ilyet nyitni.
persze ez nem garancia arra, hogy a jövőben is így lesz, de ezzel az erővel a bankbetéteket is államosíthatják.
És ne felejtsük el, hogy az LTP támogatás az államnak részben visszajön. Most már kizárólag lakáscélra fordítható. Ha valaki felújít, akkor fizet 27% áfát. Ha pedig vásárol, akkor fizet illetéket. Tehát az államnak megéri fenntartani ezt a konstrukciót, úgyhogy én azért nagyon nem paráznék.
Atlagban en is 10 percet szoktam varakozni. Mentsegukre utana mindig mindent elinteztek rogton (bar csak egyszeru dolgokat akartam). Megoldas: hivd a melobol ceges vonalon :D