Zsebi! úgy néz ki, mellényúltam ! ezt most találtam a neten: http://209.85.129.104/search?q=cache:sj0sdOaK89kJ:www.kesjarflora.hu/konyv04.html+liszteske+paradicsom+k%C3%A1lcium&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu
A vakond ebben az időszakban már nem sok kárt tud tenni a veteményes kertben,főleg a répába nem, ha néhányat ki is túr, legfeljebb azokat fogyasztod el. Bizonyára tudot a vakond a répát nem bántja, valószínü hogy drótférgek és meztelen csigák lakmároznak a répáidon s a vakond őket ment fölfalni. Ha rágott répát látsz az az említett férgek tették és nem a pockod / felénk pucok/.
Köszönöm a választ. Lepermeteztem tegnap, és most reménykedem, már sötét volt és talán egy picit hűvösebb. Nézegetem naponta, de nem mertem várni, pont a megelőző hatás miatt. Bár lehet, hogy így rosszabbat tettem.
Odatettem egy borosdugót is, az arányok érzékeltetése miatt. Nem tudom, ilyen pici korban miért nem elég nekik a kálcium... A másfajta paradicsomoknak nincs ilyen tünetük (igaz, van más... :-( )
Épp most hoztam fel egy félmarék San Marzanot, ugyaniylen tünetekkel. :-((((((((( Két évvel ezelőtt csak pár db-ot támadott meg, ráadásul már pirosló korukban. Most meg a 3-4 cm-esek is ilyenek. Mindjárt teszek be képet (a paradicsomos topikba is akartam....), csak nem találom a fotóapparátot. :-)
Csúcsrothadás v. vmi hasonlót mondtak, ha tényleg ez lenne, akkor itt lehet róla olvasni:
Hát ha lepermetezted tegnap, nem jól tetted. A legtöbb permetet, de főleg a rezet és a ként 25 fok fölött nem szabad használni, mert perzsel. Tegnap este még 9-kor is 30 fok volt. Ha nem szórtad, vagy várj pár napot a jobb időre, vagy kelj fel hajnalban, hogy teljesen meg tudjon száradni 7-8 óráig. Bár, ez a szer nem gyógyít, hanem megelőz, mert nem felszívódó. Neked inkább az kellene.
Az üvegházasban ha visszaolvasol én az enyémről írtam, a készítés fázisai végigfényképezve megtalálhatók a képtáram (nicknévre kattintva megtalálod) kert2007-1 című albumában, kb a 11. oldalon. De ebben a topicban is kitárgyaltuk, főleg taorminával. Próbáld meg a nickemnél, a hozzászólásokra kattintva, úgy kevesebbet kell keresgélni.(ne a topic címére, hanem a találatnál lévő számra kattintva)Egyébként bontott ablakokból, műanyagcső vázzal, és fólia tetővel készült, 4*2 m területű. A méreteket te határizod meg, a rendelkezésedre álló anyagok szerint. Nekem az előző 2,4*1,8 m volt. A magasság legalább annyi, hogy be tudj menni, ehhez egy min 4 m hosszú félkörben hajlított 1 cool méretű műanyag cső a legkisebb kiindulás, 2 szélességben, 1,8 m magasan. A googleba beírva növényház, üvegház, fóliaház címszavakat rengeteg ötletet, rajzot találsz. Ha kérdésed van még, szivesen válaszolok, de csak hétfőn leszek.Üd IL
Nekem a cukíni szépen terem, a nagyobbakat lereszelve lefagyasztottuk. Folyamatosan kell szedni, mert másként leáll. Nekem a szabadföldi paradicsom pirosodik nehezen, pedig napfényt most kap eleget, pedig szivesen kipróbálnám az aszalást.
A kert ma reggel, az üvegház, amit a bernadette ubi lassan kinő, és egy kis reggelire való. (nem a paprikák kicsik:-)))
Macska?.))) komolyabban: próbáld meg néhány fej fokhagymát összetörni, és 1 vödör vízben áztatni 1-2 napig, majd azzal locsolni a sorokat. Eléggé penetráns szagú, de fogyasztáskor a répán nem érződik, úgyis tisztítod. Ugyanakkor gombabetegségekre is megelőző hatású.
Sziasztok, Zsebi nagyon szép a kerted! Mindig irigykedek, de hát két apró segítség mellett...... :) Tanácsot szeretnék kérni tőletek, a paradicsomot elég sűrűn ültettem, és szép nagyok de még zöldek. Viszont elkezdtek a zöld szemek foltosodni egy-két tövön. Nem csinálok nagy bajt ha ma este bórdoi lé + kénnel lepermetezem? Tavaly sajnos mindet elvitte ilyen állapotában paradicsomvész. Idén eddig 2x permeteztem, de így is foltos.
Hú, ez kicsit bonyolultabb, mint gondoltam! :) Azért, ha majd több paradics lesz, egy próbát megér. Lukullusz nincs ugyan, mi a leves paradicsomot szeretjük, de van valami elég húsos féle, amit véletlenül vettem (pontosabban, átvertek a palántával a piacon), az szerintem megteszi. Köszi!
Lehet, hogy az időjárás teszi, mert nálunk úgy, mint nálatok már tavaly se volt semmi, bezzeg a két előtte lévő évben már nem tudtam kinek lapasszolni őket.
Este visszaolvastam egy kicsit, ma meg elvertem a tökféléket rendesen. :) Rajtam már nem múlik...
Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.
Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.
Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.
Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.
Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes
dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.
Két mondatban nemtudom leírni ezért bemásoltam Neked a márciusi beírásom.
Cukkini ügyben felzárkózom az előttem szólókhoz, a tök szintén csak fiú virágokat hoz, véletlenül lett 2 tövön kettő, eredetileg csak egyet akartam ültetni mert tavaly annyi volt............ A tövek nagyok szépek a levelek egészségesek.
Viszont van sárga patiszonomon rengeteg van és a sárga cukkinin is, de ezek hibrid magok. De a többi mag a tavalyi volt. A piacon se látni cukkinit, tök is csak vánnyadt, a szuperben olasz cukkini volt 390Ft-ért. Itt valami gond van de, hogy Ti sem tudjátok mi ez?
Ugyanez a helyzet, csak nekem már tavaly sem volt. De két és három éve nyáron nem győztünk védekezni :-)))) a cukkiniáldás ellen. Ezért nem is ültettem csak két dupla tövet. Szerintem idén már nem lesz ebből semmi...
A cukkinivel idén nekem is ilyen bajom van. Eddig egyetlen egy sem termett, a bokrok is nyiszlettek. Ugyanaz a zacskó mag volt, mint a tavalyi, amikor a két tő cukkinimről 4 család főzött.
Ez vajon a hőség számlájára írható? A cukkiniken nálam is ez a helyzet. Eddig egyetlen egy darab cukkini nőtt a kertben, az is "megragadt" 15 cm-esnek, és azóta nem nő. Pedig naponta öntözünk. gondolom, már jó kemény, "megkövesedett". Le se szedtem. Két éve meg 2-3 nap alatt félméteresre nőttek a cukkinik...
Végül nem vetettem el a magokat, nem maradt rá időm.
A fokhagyma ágyásra terített szalma nem bomlott még el annyira, hogy be lehetett volna ásni, átpakoltam az újonnan telepített szamócákra. Viszont azokat előbb meg kellett kapálni, mert kicsit gyomosak voltak.
Az egyik babgúla mellett rettentően megnőttek a gazok, ráfutott a bab a méteres disznóparéjokra és ragadós muharokra. A kerítésra szánt tök elindult föl a babgúlára, a bab meg a kerítésre, úgyhogy tiszta káosz alakult ki.Nem lehetett tovább halogatni a gyomlálást, így is sérült valamennyit a bab. Viszont a végén a gyomok helyén kialakult egy kellemes, árnyas kis zug délutáni lustálkodáshoz (amire persze nem érek rá). A háttérben nebáncsvirágok vannak (Impatiens glandulifera), majdnem másfélszer akkorák, mint én. A bab lila virágú, sötétlila hüvelyű zöldbab. Szívós növény, és nem szálkás.
A gyümölcs- és levélhullás minden évben van? Nem tudtad beazonosítani az okát? Szárazság, gombabetegség, levéltetű, szilvadarázs...
Nálam a President járt úgy egyszer, hogy virágzás végén nem permeteztem rovarölővel, és mire a millió gyümölcskezdemény 1 centis lett, mindben benne volt a lárva, és lehullott, egy szem sem maradt. Idén meg a Cacanska Lepotica esett a levéltetű áldozatává, nem jártam azon a telken vagy 2 hétig, mire mentem, már alig volt rajta levél, és a gyümölcsök is lejöttek. Érdekes, 10 méterre van egy másik, amit erről szemeztem, és azt nem támadták.
Izé, nem tudnál esetleg küldeni nekem egy szemzőhajtást? :)