Akkor szenintem vethetsz. Nem próbáltam a Tétényit, őszre még van a kecskeméti keseredésmentes, de ezt még nem vetettem el. kettesével vetem őket, így egyszerre 2*5 tő van, ennyi nekünk elég. A felmagzás nem várható, mert ezek elsősorban utónövények, így a nyári és téli retek is.
Nedvesen tudom tartani, látod, a cékla is szépen kelt. Inkább az érdekelne, hogy a nappalok hossza megfelelő-e ilyenkor, nem fog-e fölmagzani, mint a későn vetett hónapos retek. A téli reteknek is üres már a helye, csak nem mertem még elvetni. A karórépának és a reteknek is szórófejekkel öntözhető ágyás jutna, reggel-este alaposan meg tudnám locsolni. Holnap még megyek dolgozni, aztán a héten itthon leszek, rá is érek locsolni, még kannával is. A retket a bolháktól függetlenül is nedvesen szoktam tartani, nehogy fás legyen, és egy hirtelen jött nagy eső hatására megrepedjen. Ez is fontos vetemény, egész télen ezt esszük, és sok ismerősünk is számít rá. Én is hét végén raktam be csírázni uborkát. Kipróbálom a Tétény F1 fajtát, a zacskó szerint mindenféle betegséggel szemben ellenálló. Próbáltad már?
Én a kerekrépa, tarlórépa néven ismerek hasonlót. Ezt főleg utóveteménynek vetik, ebből ered a neve is. Ez kerek formájú, lehet fehér, vagy rózsaszínű héjú. A káposztafélék családjába tartozik. Ilyentájt lehet vetni, de én még várok vele, hasonlóképpen a nyári,és téli fekete retekkel, mert most nagy a hőség. Akkor lehet elvetni, ha tudod biztosítani az állandó nedves talajt, ne száradjon ki a csíranövény. A vetést beöntözés után, néhány napig nedves ruhával érdemes nappalra takarni a kiszáradás megelőzésére. Erre is érvényes az állandó nedvesen tartás a bolhák miatt, mivel kersztesvirágú, mint a retek és káposztafélék. Nyersen, salátába használható. Lereszelve ugyanúgy savanyítható, mint a káposzta. Zalában így teszik el. Kitűnó babosrépa levest ettem Nkanizsán a savnyú répából.
Szia! Az uborkát mindíg palántának nevelem elő, 10es cserepekbe 2 magot. Hétvégén vetettem el a kései elrakni valót, ez mohikán f1, szinte teljesen nővirágú, virusrezisztens fajta. A korábbi szabadföldi a Perz F1, amit a képen láttál. Ezek teremnek szabadban. Üvegházban a bernadette nevű salátaubi van, ezt lehet szabadban is termeszteni, ezt használjuk reszelni, nagyon kevés a magja. Tavaly volt kinnt is, de bőven elég a 2 tő nekünk, mert folyamatosan, rengeteget terem. A szabadföldi uborkákat mindig támrendszeren nevelem, és kapják naponta az 1 vödör vizet tövenként.
Kaptam ún. karórépa magokat. A növényt nem láttam, férjem hozta, evett belőle rétest és ízlett neki. A magokból látszik, hogy valami káposztarépa. Ma szeretném elvetni a salotta hagymák helyére. Szerintetek jó az időpont?
Egy kép lótetű barátom védelmében. Jól látszik, hogy nem a céklát célozta meg, csak túrkált, aztán ha véletlenül ott volt a cékla, hát nekiment, de alig pár szál ment tökre. Egy-egy ilyen túrás után alapos beöntözéssel néha fel is lehet a növényt éleszteni, nincs átharapva, csak kitúrva. Jelen estben a veszteség elhanyagolható, szinte kívánatos. Elég sűrűn keltek, de még várok, hátha kapok további segítséget a ritkításhoz.
Flanell! Szerinted nem késő még elvetni a sarjadékhagymamagot? Bocsi, hogy hamarabb nem jelentkeztem, de nyaraltunk. Mert ha még nem késő akkor küldök címet!
il1321! Milyen uborkát vetettél? Nekem a salátának való uborkán nagyon megvastagszik és sok magja van (Delicates, csak úgy találomra vettem), nem lehet szépen reszelni, a Tieid pedig olyan guszta kecsesek! Helybe vetetted a magját?
Nagyon szépen színeződött a Giant, öt éves a fám, most hoz harmadszor termést. Későn fordul termőre, kényes, igényes, de nagyon mutatós és finom. Tavaly aug 10. körül volt ilyen állapotban.
Nekem egy sárga dália (7 db)- lila levelű leveles kel ágyásom van. A dáliák már az orromig érnek, időnként van rajtuk egy kicsi szimpla virág, amibe rögtön belefúrja magát egy csomó bogár. A káposzták még sokkal alacsonyabbak, de remélhetően majd utolérik a dáliákat, és egyszer talán lesz több virág is.
Ez tényleg zöldséges díszkert, mint a korábbi képeken is látható volt. Nekem valamiért sokkal jobban tetszik, mint ha gyep lenne. (Talán, mert a paradicsomot jobban szeretem, mint a füvet.) Jó sok minden van összezsúfolva, biztos sokat kell locsolni.
Köszönöm az elismerő szavakat, nagyon örülök neki.
IOkaste nem tuja ez nem hullat semmit, egyátalán nem árnyékolja be a kertet.
pmaca111 a pontos életkorát nem tudom állitólag 2004. szept maikor idejöttünk lakni 4 éves volt de nem egyszerre lettek ültetve akkor 2 és 2,5 m-esek voltak , most 4,20 ra vannak visszavágva, és előröl és hátulról vannak metszve kézi ollóval mert az elktromos nyíró nagyon roncsolja az ágait és ahol avval vágják sok a sárga ágvég.
80 cm-re van egymástól és 1m-re a kerítéstől
A szomszédaimat csak az utcán látom, ha hallok motoszkálást vagy locsolás hangot akkor tudom, hogy köszönni kell.
Megihletett a szép fonatod, ezért ma reggel én is felfontam a tavaszi fokhagymát.Milyen helyre tegyem?Jó lesz neki a melléképületben a gerendára akasztva?Ott van a maradék dió, mogyoró is racher zsákban.Jó félhomályos hely.
Szia! Nagyon szép a kerted! A leyland ciprust szeretném megkérdezni, hány évesek és hány cm-re vannak egymástól ültetve és a kerítéstől mekkora a távolság? NYírod a ciprust, hogy ilyen szépek? A cipruson át lehet látni a szomszédnál, vagy olyan sűrű hogy jól takar?
Jól mutat a muskátlival... :-)) (És milyen szép a foltoslevelű muskátlitok!!) Nekem idén a szokásos vegyes ágyások mellett sütőtök-dália párosítást sikerült öszehoznom, miután nem maradt időm elültetni a tökmagokat,a szél viszont a virágágyásba röpítette a papírtálkával együtt, amiben tartottam..nem gondoltam volna, hogy kikel, de most kettőt benthagyok, ha termés már nem is valószínű, hogy beérik rajta, a virága biztosan szép lesz.. :-))
A cukkinit elvertem miután eldobta a kis termését is.. :-( Most bűnbánóan öntözöm, és várom a fejleményeket.. :-))
Nagyon szép a kerted! Ahogy látom, tujákkal van körbevéve, nem árnyékolja be nagyon? És a tuja lepotyogó levelei nem okoznak nálatok gondot? (Nekünk a szomszéd tujái árnyékolnak, kb. 1 méteres sávban körülötte nem is terem semmi normálisan..:-( )
Ez a mosás-csomózás nálunk is ismerős... A petrezselymet nálunk is zöldségnek hívják. Mi nem ebből élünk, csak mellékkeresetként csináljuk, kicsiben. Ma már nehezebb mezőgazdaságból megélni, az árak feleannyira sem emelkedtek, mint a bérek. Régen legalább az megvolt, hogy ha fagykár vagy aszály miatt valamiből kevés termett, akkor feljebb mentek az árak. Most meg hoznak helyette külföldről. De ez érthetetlen. Dinnyész kollégám mondta pár napja, hogy a spanyol és görög görögdinnyét idehozni 25-28 Ft-ba kerül, csak a fuvar, és ugye ott sem ingyen adják. Ennek ellenére, a magyar görögdinnyét csak 14-18 Ft-ért vásárolják fel. Hogy hogy van ez??
A férjem már semmitől nem borzad el, egész jól megedződött meg főleg látja, hogy hatásos amit csinálok. Persze vannak rosszul sikerült pédák is de abból is lehet tanulni, egy napon ültetett bazsalikom palánta ami dughagyma mellé került semmire se ment a máshová ültetett szépen fejlődött, mikor kiettük mellőle a hagymát, megindult és utolérte a társait.
Ááá, tudomén, eddig fontam én is, csak vagy két éve "lusta" lettem. Különben én is tudom mi a piacrra készítés. Nagyapámék mellett én is ott segédkeztem, nekik 3 nagy kertjük volt, szőlő gyü,ölcs, zöldség. Mindíg késő déélután szedték fel a másnapi árút, répa, zöldség (ez felénk a petrezselymet jelenti) karalábé, zöldbab, uborka, gyümölcsök, meg amo éppen volt. Azután amit kellett este mosás, csomózás. Reggel korán, még a régi fatalicskára pakolni, irány a piac. sokszor csak én voltam a kofa:-))) ma is emlékszem egy csomó répa 2 Ft. Nem ma volt. És megéltek a kertből tisztességese. Nagyapám nem kapott munkát sehol ,mert annakidején ő nem lépett be a Tsz-be, a földjeit elvették. A kertek is csak azért maradtak meg, mert a zártkerteket azt nem vették el. No ennyit a multról.
Mi azért szoktuk fonni, mert eladáshoz jobban mutat, a tisztítatlan (saját részre) felfonása egyébként is 2 perc, nem foglal sok helyet, meg főleg hagyomány. Igaz, nagyapám nem 10-et fűzött egy fonatra, hanem kettesével vette a hagymákat, és méternél hosszabbra fonta, kettő ilyen volt összekötve, elég volt megemelni, mikor át kellett vetni a rúdon.
A Te eseted is bizonyítja, hogy ez a növénytermesztési mód, ami közel áll a természeteshez, működik. A növények a vegyestermesztésben kölcsönösen hatnak egymásra, kiegészítik egymás tulajdonságait, és védik egymást, különböző illatokkal, és egyéb hatásokkal befolyásolják egymás növekedését. Egyúttal csalogatják a hasznos, riasztják akáros élőlényeket. Nálam nem a klasszikus vegyeskultúra érvényesül teljesen, de az, hogy max 1 m távolságra van a másik fajta növény, még érvényesül az egymásra hatás. Persze van ahol a klasszikus ültetés van, pl. répa-hagyma, uborka-zeller, paradicsom-zeller-bazsalikom, káőosztafélék-zeller-bazsalikom stb. Örülök, hogy eddig kellemes tapasztalataid vannak. Ezért nem szoktam megriadni, ha valami kártevőt észlelek, egy kis minimális segítséggel a növények túlteszik magukat, és a hasznos rovarok elvégzik a dolgukat. Az üres helyeket ezért ültetem be csalogató virágokkal. Mint ahogy a virágod kertben is van csempészett konyhakerti növlény, ez fordítva is igaz. A szép gyom sem gyom, annakis megvan a maga funkciója. A természetnek nálunk nagyobb hatalma van, nem befolyásolni kell, hanem elfogadni a szabályait, együttélni vele és alkalmazkodni hozzá. Ha nem sikerül valami, akkor majd jövöre fog, de mással addig is kárpótol. Igaz nekem nem kell izgulni a termésért, hisz nem megélhetésért kertészkedem, hanem a saját és családom örömére.
Teljesen eltűntek a kelbimbóról a bolhák.Már ezért megérte bekapcslódni a fórumba, hogy megtudtam, hogy permetezés helyett elég kitartóan locsolni. A tripszek is eltűntek a salátáról. Azzal nem csináltam semmit, szó szerint. Il írta, hogy náluk nincs, de sokféle növény van, úgyhogy a sokféleség jegyében ki se gyomláltam, csak annyira, hogy ne legyen árnyékban. Ezért vagy sem, letisztult. Tetű is alig van már. Úgy látszik, gyakran rá lehet bízni a természetre a kártevő irtást. Nem tudom, mennyit számít, de azt hiszem, nálunk a veteményesben jóval nagyobb a fajgazdagság a szokásosnál, a férjed szerintem egyszerűen elborzadna. Zöldségek, dísznövények, díszzöldségek, díszgyomok, átlag gyomok vegyesen. És sok szép rovar.