Szerencsére nem volt még pajzstetűm, remélem nem is lesz!
A soroksári oázis kertészetben adtak egy 2 oldalas leander ápolási utmatatót, a pajzstetűre: Actaran, kalipso, nospiran ajánlja súlyos esetben(felhasználási engedélyhez kötött)
Azt írja a leanderrák baktérium okozta betegség erős fertőzés esetén a növényt el kell égetni.
baktériumok ellen: Thiovit, Dithane
Mindenkinek sok sikert kívánok a kártevők írtásához! Reméljük jövőhét hétvégére napsütésben sütkérezhetnek növénykéink!
Sajnos én már több ízben találkoztam vele. Egyik ciklámen színű, szimpla növényemen jelentkezett először. Elsődlegesen a legyengített, üvegházi példányokon vetttem észre, de a mediterrán vidékeken sajnos kinnt a természetben is elég elterjedt betegség. Azt tapasztaltam viszont, hogy a fehér dupla elég ellenálló vele szemben. Az, hogy "rák" annyit tesz, hogy nincs ellene jelenleg ellenszer, egyébként egy vírusfertőzésről van szó valójában. Nekem is van egy ilyen példányom, arról írtam néhány napja itt, hogy kinnt is hagytam "teleltetni", aztán úgy néz ki, hogy nem fagyott ki, sőt vígan zöldellnek az ágai....:)))
Szóval az a tanácsom, ezt én is szakkönyvben olvastam, hogy ha metszőollót használtok ilyen beteg növényhez utána feltétlenül tűzben kell fertőtleníteni az ollót!
Ebben az esetben talán nem visszük át a fertőzést a másik növényre, egyébként jobb elkülönítve tartani a többitől. Aki nem sajnálja a növényét (ki ne sajnálná???, ritka eset, de jobb a megelőzés alapon) az inkább tüzelje el az egész bokrot! :((((
A szerintem egyik leghasznosabb anyagot az atka ellen, a vizet kihagytad, de sebaj. A zolone felszívódó méreg lévén tovább hatásos mint a csak bogarat ölők, de nem lehet nyakló nélkül használni. Azt, hogy használt e, csak akkor látod majd, ha a friss levelek tiszták, illetve azért látszanak a bogárkák ha jól megnézed. Szerintem előbb erős atkaölőt, Mitacot használj, majd egy kis alapos fürdetés egy nap múlva, utána zolone, ami a felszívódás miatt a petéket öli a továbbiakban, de ha lekk, utána még jöhet egy Mitac.
A teleltetes folyaman,nagyon elpajzstetvesedtek,aztan par nap mulva nem tudtam,hogy sikerrel jart-e a kezeles vagy sem,mert ugyanugy maradt a tetü,nem tudtam eldönteni,hogy elnek -e vagy sem.
Mivel eppen akkor eppen 10-15 fokos idönk volt,gumikesztyü,szivacs szappanosviz es egyenkent lemostam a rengeteg tetvet,jol meglocsoltam ,lespricceltem az egesz növenyt tiszta vizzel es estere visszaallitottam öket a garazsba.Masnap lespricceltem megint tetüirtoval es ugy latom egyenlöre megszabadultunk tölük,de attol az irdatalan mennyisegü tetüt maskepp nem lehetett volna leszedni roluk.
Azota is virulnak,semmi bajuk nem lett ettöl a korai drasztikus modszertöl es varjak,hogy kihozhassam öket.
Az elsö teleltetes konzekvenciaja az,hogy meg igy is meleg lehetett a garazsban,az elejen feltem,hogy tul hideg lesz,de pont az ellenkezöje törtent,söt becsavartam öket lazan zsakszövettel,arra sem lesz szükseges jövöre.
Jééé, ezt a képet még én raktam be talán tavaly, egy mopszos lány küldte nekem, amikor Horváto-ban volt :))) De jó nézni!!!
Az én leandereimet eléggé megviselte a tél, némelyik olyan mintha nem is akarna magáhoztérni. Tényleg sok volt már a hidegből. Mi tegnap már kipakoltuk őket a szabadba. :)))))
Hát ha egyke, akkor legalább nem fertőz meg másikat, kisérletezhetsz, de eddig még csak nem is kidobást, hanem égetést olvastam mindenhol. De lehet, hogy nem is az a baja, csak vészmadárkodunk.
Ezek szerint a Zolone az univerzális csodaszer, mert az mindenre jó? Én egy ideje azt használok, de kétségeim vannak).
És abban kérnék még tanácsot a kedves leanderguruktól, hogy honnan lehet tudni, hogy hatnak-e, pláne ilyenkor, amikor még nincsenek új hajtások? Hiszen a takácsatkák által egyszer már tönkretett levelek ugyanolyanok maradnak, nem?
És a pajzstetvek is ott maradnak a levelen, nem esnek le tőle? (Bár ez utóbbinál, ha jó macerásan kézzel leszedjük őket a szerrel való kezelés mellett, és később nem lesznek újak, akkor abból azért sejthetjük, hogy hat, nem?
Néztem nagyítóval, nem élőlény. Virágzott nyáron, de nem túl szépen. Azt gondoltam, csak én nem bánok vele jól. Képet pedig annak a "növénydoktornőnek" küldtem, akinek az emilje meg volt adva azon a honlapon amit küldtetek. Kiváncsi vagyok fog-e válaszolni. Én arra gondoltam, most békén hagyom a növényt. Nem hiszem, hogy fertőző lenne, más növénynek nincs baja. A "rák" (ami szerintem a sejtburjánzást jelenti) nem fertőző, és emiatt semmilyen élőlényt nem szoktak kidobni. Úgy tünik süt a nap!!!!! Jó kertészkedést!!!! Köszönöm Nektek a segítséget. Várom, ha van újabb ötletetek. Nekem ez az egy leanderem van, szeretném megtartani. Egyke.
Hát ha burjánzások is voltak, akkor szinte biztos, hiszen más betegség nem jár azzal. Akkor viszont elég bátor voltál és vagy is, mert "sehol senki nem ismer erre kegyelmet".
Én találkoztam ilyen levelekkel,de nálam a szár elágazásoknál barna burjánzások is voltak.Tavaly tavasszal vettem észre,viszont olyan sok bimbó volt a növényen,és gyönyörű formás volt a lombkorona ,hogy nem volt szívem visszametszeni a kényes helyeken.Hát úgy hagytam,a virágzást nem befolyásolta,és a többi leanderre sem terjedt át.Idén viszont szigorúan visszametszem,kidobni nincs szívem (pedig lehet,hogy jobb lenne,mert talán ez leanderrák).
Lehet, hogy csak a kép ezt hozza ki, de szerintem, ezt már egyszer Rágica virágával kapcsolatban kifejtettem, nekem is van olyan, és amikor nagyon napos helyen volt, akkor határozottan piros volt. Namármost ott elég sok nap éri, így lehet, hogy tényleg piros. alán akik már jártal ilyen helyeken láttak már pirosat, én csal Olaszországban jártam és mindháromszor májusban, akkor még sajna nem virágoztak.
Én is elültettem már néhányat, eddig jól vannak, ha nem történik velük semmi különös, akkor sikerülnie kell, nekem talán az első alkalom sikerült a legjobban, legalább kétszázat elültettem, aztán nem győztem őket átültetni, elég sok van, amelyik cserépben négy is van, mert hát kinek van annyi cserepe. Mondjuk nekem, néha elnézem, hogy ha az a sok pénz, amennyit elköltöttem arra a sok virágpalántára, eminek annyi cserepe van itthon, most meglenne, akkor egész gazdag lennék.
Ezt a gyönyörű képet ebben a topicban találtam tegnap, bocsi, de gondoltam ebben a ronda időben némi reményt nyújthatok vele ismét, bár az is lehet, hogy némelyeknek elmegy a kedve, mert ilyen gyönyörűség nem lehet a saját kertjében. Ez aztán igazán pirosnak látszik:-)))))((((((
A dolog elgondolkodtat. Küldtem neki emailban egy képet. Nem derül ki a levelekből, hogy más növényre mennyire veszélyes? Most dobjam ki a metszőollót? Azóta rózsát is metszettem vele! A dugvány annyira nem érdekes, de mégis mennyire higgyek ebben a rák dologban?
elég nehéz ügy, az én könyvemben a levélfoltosság is elképzelhető lenne, de a képeden a deformáltság nagyon gyanús, A törzsén, a levelek kiindulásánál nincsenek burjánzások?
Jó ez az ajánlat, betettem a kedvencek közé, sosem lehet tudni, mikor lesz szükség valamire. Én sem akartam kongatni a vészharangot, de gyanús az eset, szerencsére még nem láttam közelről.
Örömmel olvasom,hogy lassan keszülödtök a leanderek kihurcolasahoz,erre en is elkezdetm gondolkodni,hogy nalunk lehetseges lenne-e itt az Alpok labanal,majd meglatom.
Delutan atültetem földbe a picinykeket,hiaba cserelgetem a vizet alattuk, a viz felületen elkezdtek punnyadasi nyomok keletkezni,meg tenyleg nem is maradt meg sok a többszaz magocskabol.Ha nem is eri meg a körülötte levö felhajtas,de mindenfelekeppen szeretnem kikiserletezni,mit tudok belölük felnevelni.