Tegnap eljátszottam a gondolattal, hogy a Szent Korona Országaiban milyen jó kis PL-szintű bajnokságot lehetne csinálni Slovannal, Zagrebbel, Kolozsvárral, + további román, szlovák, horvát, esetleg szerb, és persze magyar csapatokkal. Csak sajnos már 1920 előtt sem ez volt a helyzet. És ha ez lenne, akár egy eb-t is meg tudnánk szervezni, az lenne csak szép.
Szerintem már elbírna egy 32-est is. Holland, Szerb, Dán, Norvég, Szlovén, Bosnyák, Görög, Skót még nyugodtan elférne a mostani 24-hez. És még így is ott lenne kimaradónak a Finn, izraeli, azeri, örmény, grúz, kazah, fehérorosz válogatott például. Ez a legjobb harmadik dolog ráadásul annyira idegesítő. Amelyik európai ország VB-t tud rendezni, az meg tud rendezni egy 32-es EB-t is.
A vb-n is felesleges 32 csapat, 2 éve is mit összesírtak a kameruniak a pénz miatt, aztán mire megígérték nekik a pénzt, kezdődött a vb és kiestek 3 vereséggel. De egy Honduras és Ausztrália se mutatott többet, hiába tetszik nekem utóbbi válogatott.
Egyébként épp a dánok és görögök eb-győzelme mutatja, hogy nem csak a fenti 6 csapat fújja a passzátszelet.
Miért pont a 16-ost? Inkább a 8-ast. A 16-os ugyanolyan bővítés eredménye, mint most a 24-es, nincs hagyománnyal teli jelentősége, hiszen 1996-ig jó pár eb lement 16-os szervezés nélkül.
Azért mert felduzzadt az UEFA-tagországok száma, még nem törvényszerű, hogy növelni kell az EB létszámát. Persze gondolom a kisebb országok lobbiztak ezerrel, ők is akarnak a tortából egy szeletet, de a mezőny felhígulása az alsóbb-közép régiókban okozott inkább versenyhelyzetet, a felső osztály 5-6 állandó szereplője meg meg sem rezzent. Ehhez az 5-6 top csapathoz, egy EB-re mindig fel tudott nőni (néha tovább is...) a maradék 8-10, viszont 16-18 csapat az már sok, ez egyenesen vezet a színvonal eséséhez, mellette az egész európai rendezéssel, meg talán a lényeget, a szívét ölték ki az egészből. Szerintem a 16 csapatos EB-nél nem volt jobb, színvonalasabb torna soha.
A 80-as években volt kb 31 UEFA-tagország, most van 55. A tagországok száma 1,7-szeresére duzzadt, miközben az EB-résztvevők száma csak másfélszeresére.
Arra nem jöttél rá, hogy az adott keretből dolgoztam?
Amúgy azt a majom Neuert annyira rühellem a beképzeltsége miatt (a bayernessége csak halmazati esemény), hogy még egy ilyen csapatba se vagyok hajlandó berakni, ezért maradt ter Stegen.
Tudom hogy kapusposzton nincs mentőöv jelenleg arra, hogy bevándorlót találj, de azért ter Stegen azért mégiscsak egy echte német. Talán Lenoban van valami vonó-szerűség ha már a 3-ból kell választani, de csak név alapján.
Az importálást múlt időben írtam (kellett), és az évtizedeken át beimportált embertömegekből jött ki az, hogy a szegényebb népréteg ment el focizni. A török bevándorlás az 50-es, 60-as évek óta folyamatos, ha jól tudom. Kellett a frissítés, miután Hitler papa jól megrendezett színjáték keretében németek millióit küldte mészárszékre. Egy szóval nem írtam, hogy azt hittem, árja németek lennének csak.
Semmi màs nem kène, mint visszaàllni a 16 csapatos EB mezőnyhöz, a règi lebonyolítàs mellett, ès ùjra 1, vagy max 2 orszàg lenne a rendező. De felőlem a nèmetek, franciàk, olaszok, angolok vetèsforgóban vàltogathanàk a rendezèst.
Echte magyarok. Lehet még visszahonosítani? Kéne mind. :)
Viccet félretéve: nemcsak vízvezetékszerelőt, ácsot és raktárost kellett Németországba importálni, hanem focistát és kebabárust is. Vagy nem erre irányult a no comment? :)
A trükk az lehetne, hogy ennyi meccsel (4 csoportban 6-6 csapat) már ne legyen nyolcaddöntő, hanem az egyenes kiesési szakasz maradjon meg a 16 csapatos rendszer szerint, tehát csoportkör > negyeddöntő. Ahhoz 8 csapat kell, a 4-4 csoportból jusson tovább az első 2. Ami még mindig kevés, és valójában tényleg másolása lenne a régi rendszernek (1996-2012), de legalább itt felvenné a ritmust a minőséggel, és nem lenne az a negatív kritika, hogy felhígult a mezőny. És így, hogy nem lennének nyolcaddöntők, sok nap felszabadulna (most 22-én vége a csoportkörnek, 3 nap szünet után 25-27., 3 nap alatt 8 meccs, majd megint 3 nap szünet a negyeddöntők előtt). A negyeddöntők és a csoportkör között eltelik 8 nap (jún 22. - 30.), amibe a +2 meccs simán beférne. És ha a 4 csoportból 8 csapat jut tovább, meglenne a minőség is. Ja, és a csoportmeccseken bátrabbak a csapatok, tehát a teher is lekerülne róluk, az idegölős kiesési szakaszban meg kevés meccs lenne.
Ráadásul mivel nem lenne ez a legjobb 3. helyes keresztbesorsolás, elég pihenőidő is lenne, akár 1-2 nappal a csoportmeccsek vége után már játszhatnának az A-B csoportok negyeddöntősei, mert nekik hamarabb érne véget a csoportkör, simán rá tudnának pihenni, és talán ez a 3 napos szünet se kéne, mint most, tehát egyrészt a szurkolók folyamatosan tudnának meccset nézni, másrészt a játékosok tudnának pihenni.
Ketten megreformáljuk itt az UEFÁ-t, a 2020-as váltó eb már így legyen, főleg az új Puskásban! :)
Így is az a baj, hogy a legjobbak évente több, mint 70 meccset játszanak, te meg még több meccset akarsz még több EB-n. Ebbe a nagy országok tuti nem mennek bele. Csak a magunk példáját alapul véve: a magyar-izlandi meccs rajtunk és Jójancsifiékon kívül max az ázsiai fogadómaffiát hozza lázba, a te 6 csapatos csoportjaid viszont megsokszorozzák az ilyen párosítások számát, valamint nem a legjobb csapat fog nyerni, hanem akinek az orvosi stábja a legtöbb nem kimutatható cuccot tud szerezni.
Ebben végül is van valami, de én akkor is inkább 4x6-os, alsóház nélküli lebonyolítás mellett döntenék. Szerintem egy olyan csapatnak, amelynek nem sikerült a nyolcaddöntőbe jutás, az ne csak 3 mérkőzést játsszon. Szerintem ha két meccsel játszanának többet 3-4 napos szünetekkel, az nem annyira nagyon megerőltető. A magyar válogatott június 14-én, 18-án, valamint 22-én játssza a mérkőzéseit. Mondjuk egy 5 csapatos csoportban szerintem reális lehetne a június 14., 18., 21. 25., 28. játéknapoknak (tehát 3-4 naponta meccs). Több összecsapás is lenne, hosszabb is lenne kicsivel az egész rendezvény, ami szerintem nem baj, ilyen úgyis csak 4 évente van. Viszont ha 2 évente lenne (akár vízilabdában, kézilabdában, kosárlabdában), ez a 6x4-es lebonyolítás lenne a legjobb.
Egy kézilabda VB-n egy csapat, amelyik eljut az elődöntőig, 9 meccset játszik 17 napon belül. A csoportkörben az 5 meccset lejátszák 7 nap alatt! Labdarúgásban ez nem látszik reálisnak. Ráadásul a kézilabdában azért a csoportmeccsek közt mindig van egy-két olyan, amelyiket félkézzel is meg lehet nyerni, volt pl. ilyen, hogy Magyarország - Ausztrália 39-15.
A 17-24. helyekért is pont azért vannak helyosztók, mert oda ilyen amatőr csapatok jutnak, akiknek kb. ez az egyetlen esélye, hogy meccset nyerjenek. De mondjuk a 9-16. helyekért nincsenek helyosztók, mert minek. Ha láttad a puerto ricói vagy az ausztrál válogatottat kézilabdázni, hát azok kb. a magyar harmadosztály szintjén állnak. Egy labdarúgó EB-n nincsenek ilyen szintű csapatok, akik kedvéért ilyen alsó ágat kéne még rendezni.
Én nem értem az Európa-bajnokság lebonyolítását. Vagyis a lebonyolítást értem, pontosabban azt nem, hogy miért így rendezik le az egészet. Szerintem sokkal jobb lenne, ha a kosárlabda vagy a kézilabda VB mintájára bonyolítanák le. 24 csapat 4x6-os csoportokban mérkőzne meg egymással, s ezekből a csoportból az első 4 helyezett jutna tovább a nyolcaddöntőbe, a többi kiesik. Mert így, hogy 6x4-es csoportokban játszanak a csapatok, szerintem elég kedvezőtlen azon csapatok számára, amelyek kiesnek az első csoportkörben, ugyanis azok csak 3 mérkőzést játszanak. Úgy gondolom, az általam elképzelt lebonyolítási rendszer sokkal jobb lenne, hiszen akkor a kiesett csapatok nem 3, hanem 5 mérkőzést játszanának. Az se sokkal több, mint a 3, de majdnem kétszer annyi.
A kézi VB-n egyébként még akkor sincs vége, ha a csapat nem jut be a legjobb 16-ba, hiszen 17-20., valamint 21-24. helyért mennek utána a helyosztók.