Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
de vissza lehet csábítani őket kóstoltatással. sőt, így még erősebb lesz a kötődésük:
"végre egy ehető, sőt finom sárgabarack!"
persze nem lehet mindenkit "beetetni". de ha nem sok fád van, megoldható, kialakítható egy jó ügyfélkör. én nyomdával foglalkozom 23 éve, és látom, mi az ügyfélkör építés, persze jó termék kell hozzá, stb. az sem lehetetlen, hogy sok kajszit eladjunk, lásd itt a fórumon többeknek van több fája...
de kell hozzá idő, megbízhatóság... stb.
az a jó az ügyfélkörben, hogy pl. amíg itt írogatok,
ők meg e-mail-ben írogatnak, hogy ezt meg ezt rendelnének... :)
igen, én ezt teszem, de tömegesen dobják ki, úgyhogy jövőre majd tömegesen gyűjtöm.
előttem ment egy furgon. a zárt kocsiablakon is átjött (a szellőzőn :) a friss darált fenyő illóolaj illata... valaki egy húzható darálóval járt körbe, és gyűjtötte a karácsonyfát. helyes.
nem helyes, hogy nem én :)
igaz, hogy kajszi topik lévén, ez a mulcs ide nem jó...
"a vadász ül, hosszú méla lesben..." és mélázik a sok munkán,
de a sok pozitív élményen is...
én is szeretek nyugodtan körbejárni a területen, nézelődni, gondolkodni, csak aztán a végére mindig az van, hogy mennyi mindent kell még csinálni... :)
de az biztos, szeretni kell, ennyi az egész, anélkül nem lehet. és akkor szívesen ül le az ember
1 sörrel, (vagy kettővel :), és filozofálgat, akár órák hosszat;
bónusz, hogy ez munka is (őrzés), lehet nyugodtan "lopni" az időt,
így a lopakodók nem lophatják el a termést...
egy kilátó nekünk is kell majd, de még nincs itt a teendők sorában az ideje,
ill. nem tudom, hogy mivel nemzeti park, lehet engedély is kellene, azt meg nem adnak,
1. tolvajok ellen. - erre elvileg jobb lehet a kamera, de
2. nem véd a vadak ellen, vannak riasztók, de hozzászoknak, és a jobbak drágák is, a hattyúnyak csapda meg bűncselekmény, pedig az jó lehetne, meg egyébkén nagyon drága az is
3. nem beszéltünk arról, hogy gyomirtó funkciójú: ahhoz, hogy a kerítés alatt-mellett tisztaság legyen, évente többször kell gyomirtózni, ami ugyancsak munka (ld. sövény nyírás), a gyomirtó pedig pénz. persze van más megoldás is: fóliázás, nekem most ez van, évente 2x azért azt is gazolgatni kell mert helyenként feljön a gyom. de majd a sövény nagyrészt leárnyékolja... plusz kap majd ingyen mulcsot: karácsonyfákat gyűjtök össze, leágdarálózom... hogy mekkora pazarlás a kidobott karácsonyfák... de nem baj, nekünk jó lesz!!! már több helyen sikerrel alkalmazom. :)
(a kajszisban már elég jó a helyzet, nemigen nő a gaz, ahol mélyárnyékot kap. :)
az igaz persze, hogy elvileg a sövény mellett is nő a gaz, de gyakorlatilag nem annyira, illetve közel kell menni a fűnyíróval vagy talajművelővel, akkor nincs gond.
4. szélvédelem: a területen hatalmas a "bukó"szél, domboldal. most is letört ágakat, már csavart ki fát is. az egyik letört Faralia ágon szerintem jó sok kajszi lett volna... nem lett annyira ritkítva, ez lett a vége... (mert hogy a korai fajták lettek előnyben részesítve, azzal a gondolattal, hogy a későbbiekre még van idő...) a sok eső meglazította brutálisan a talajt, volt pár kis szilvafa, ami 45 fokban várt reám... szerszámboltban vettem "redőnyzsinórt" és akáckaróhoz kikötöttem. a karót kicsit megdöntöttem a szélirány felé, plusz a tövéhez követ döngöltem, kő van sok a területen :) :( olyan lett, mint a betonozott :) szóval remélhetőleg kicsit csökkenti majd a szelet a sövény, de főleg a szélén, belül majd egymást védik valamennyire a fák...
+1: esztétikus, ha ápolt. -1: nem szép, ha nem... :)
Hát ezt így látatlanban nehéz megmondani ... a fa nem biztos hogy elvégzi helyetted ( mi 2 hónapot dolgozunk a ritkításokkal a fenének sem akarják leritkítani magukat )
Viszont azt a tanácsot szoktam adni hogy a ritkítást addig jó elvégezni a csonthéjasokon míg a magjuk be nem keményedik ( addig kevésbé terheli a fát ) a kajszi magja már be van keményedve tehát kicsit elkéstél .
Tanácsotokat kérem. sárgabarack ritkítást végezni kell vagy rá lehet bízni a fára? Meg van metszve, terhelést ránézésre jól bírja, masszív, erős ágak vannak a pannónia esetén.
Magyar kajszi is metszett, habár ott néhány ág ívesen hajlik. Tavalyi nulla termés után minden szemet sajnálok levenni, de megteszem ha a fa érdeke ezt kívánja.
Tegnap délelőtt végigfújtam a kajszikat és az ősziket is...és közben fohászkodtam , hogy ne essen, mert azért volt rá esély...megúsztam.:)A kajszira még jutott Merpan...+Folicur solo+Amalgerol+ Kálium az őszit meg csak Folicur + Trainer táp.Gombaölőzést már nem tervezek , majd letermés után...viszont a bogárkákra asszem készülhetek...ill. táp az mehet majd, ha lesz rá időm...a hobbykertész már csak ilyen :)
A tavalyihoz képest ... nem néztem mert nem volt kajszi a fagy miatt a 17-es -hez viszonyítottam . Ahhoz képest szerintem nem vagyunk lemaradva a Tsunami mérete megvan a magja kemény nézegetem mikor kezd sárgulni a bibepont de még 1 hetet biztosan így marad . Nálam kb júni 4- 6 körülre saccolom a kezdést , máshol nem tartom kizártnak hogy előbb lesz . Persze kérdés ki milyen érettséggel szedi én nem kapkodom majd el mert a piacon zölden nem viszik .
Jól láttad. Nálunk 26 mm volt. Most érhetjük el a 90-100 körüli mennyiséget az elmúlt három csapadékhullámból. Láttam, hogy a Dunántúl és ti is jócskán többet kaptatok. Viszont felénk egy kicsit magasabb volt a hőmérséklet. Láttam a képet, hogy felétek ment a 7 fok körüli hőmérséklet. Most hogy látod az idei évet a tavalyihoz képest? Most már lemaradtuk a korábbi előnyt szerintem.A cseresznyém mindenképpen ezt mutatja.
Úgy látom az éjjel meg lett öntözve a középső országrész . A szabadföldi epret termelők legnagyobb " örömére " . Itt 5 mm volt csendes eső formában de délutánra mondja a többit legalább a hülye hideg nincs ami a múlt héten volt .
Hát az idén öntözésre nem kell sok energiát fordítani .
Van egy ismerős aki vagyonvédelmi cégnél szerelő ...tehát nem sötétben tapogatózik ez ügyben majd vele akarjuk megcsináltatni , de annyi mindent kellene egyszerre , így ez tolódik .
Jó kis torony! Ha valaki barackot kíván lopni tőled, gondolom gépkocsival érkezik, hogy meg tudja pakolni (nem 1-2 kilót visz). Ebből kiindulva javaslom, hogy (a telkedről) nézzen kamera azokra az utakra, ahonnan meg lehet közelíteni a kertet, hogy legyen jármű típusod, rendszámod.. Ha éjszaka is rögzít és a tárhely (rögzítő egység) nem a kertben lesz, akkor lesz videód akkor is, ha az elkövető megrongálja a rendszert.
Én IP-s (vezetékes) kamerarendszert építettem kínai rendelésekből (rögzítő, plusz kamerák) olcsón, plusz vettem hozzá itthon egy speciális HDD-t, amire a rögzítő rögzíti. Amire nem számítottam, hogy hetente pár kWh áramot is fogyaszt, tehát van némi fenntartási költsége is. A másik hogy az UTP kábel jelét max. 100 méterenként erősíteni kell. Az IP-s rendszer internetről figyelhető, ha van kapcsolat.
Nyilván ugyanúgy működhet. Többször föl kell hívni ezügyben az illetékes területi képviselőt, aki vélhetően interpretálja a kéréseket a regisztrációs kollégája fele.
Kérdés "másokhoz " : Egy "amatőr" kérdés ...csak mert én nem értek hozzá : szóval a tetvek kb rokonok egymással gondolom , kb azonos szerek hatnának rájuk. Akkor miért nem lehet pl a Movento-t , vagy az új sztárnak kikiáltott Sivanto prime-t csonthéjasokra használni , csak almára ?
Ja az be van tervezve , meg álcaháló , hogy ne lehessen belátni és egy fix állvány a könyöklőre hogy rá lehessen rögzíteni távcsövet .... meg esetleg valami mást is ...( : ) )
( Az álcaháló alól kilógatni egy 3/8 -os vascsövet egy kis irányzékkal a végén .... na annak lenne elrettentő ereje )
Meg kamerarendszert akarunk hogy az épület is védve legyen a gépekkel .... abból valami normálisat .
Amúgy egy drón járőrön gondolkodtam de nem akarjuk túlzásba vinni de az egy mozgásérzékelős rendszerrel vagy infrasorompóval kombinálva egész hatékony lenne . Mondjuk ha a mozgásérzékelő vagy az infra érzékel a drón felszáll és közelről videózza a behatolót .... amúgy meg 20 percenként járőrözne a kerítés felett automatikusan .