Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.05 0 0 749

Van par uj hirdetmeny, elsosorban a beteti kamatok csokkentek, koztuk: Erste Elorelato mar csak 4%.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.22 0 0 748

Hmm tenyleg az igaz. Azert en ovatosan bannek ezzel :)

Előzmény: szocske_ (745)
szocske_ Creative Commons License 2013.10.22 0 0 747

egyébként nem évi 100-at, hanem 130-at kapsz (nyugdíj előtti x évben magasabb adóvisszatérítés jár) + jön a hozam is a 2. évtől már az adóvisszatérítéses részre is, persze ha sikerül jól befektetni. 3 év alatt 390 a visszatérítés, + egy kis hozam, akár 450-500 ezer forint is elérhető. 

Az első években még 30% volt az adókedvezmény, az volt a tuti, most már csak 20%, de még így sem rossz.

"mennyire fogja befolyasolni a ~30 evvel kesobbi penzugyi helyzeted?" ha 3 év múlva felvehetem a pénzt, akkor miért az a kérdés, hogy 30 év múlva mennyit számít majd?

A számla min. 10 éves megtartása mondjuk sokat ront, de mivel itt a számla kora számít, nem úgy van, mint a magánnyugdíj-pénztárnál, hogy minden pénzt 10 (20?) évig bent kell tartani az adómentességhez, így semmi akadálya annak, hogy nyissak most egy számlát, betegyek rá párezer forintot, aminek a hozama kb. fedezi a számla esetleges költségeit, majd a 10 év utolsó 2-3 évében, tegyek be nagyobb összegeket, ha akkor még jár az adóvisszatérítés. Ha meg nem fog járni, akkor sem buktam sokat...

Előzmény: Törölt nick (744)
Kukipapa (r) Creative Commons License 2013.10.22 0 0 746

Meg valahogy el kell juttatnod a penzed a szuleid nevere

Én is ezt tekintem irányadónak, rosszul teszem?

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000093.TV

17. § (1) Mentes az ajándékozási illeték alól:

…

p) az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) által megszerzett ajándék;

szocske_ Creative Commons License 2013.10.22 0 0 745

nem csalok, teljesen legális a dolog, egyenes ági rokonok illetékmentesen ajándékozhatnak egymásnak pénzt. régebben volt bejelentési kötelezettség, de tudtommal már az sincs.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.22 0 0 744

"az a gond, hogy a legtöbb megtakarítási forma kizárólag a támogatás miatt éri meg."

Ergo szar :)

Ja, az a NYESZ-es dolog jopofa volt. De belegondolva: 3 evig kapsz evi 100-at meg nincs kamatado (ami a TBSZ-el sincs). Ha mondjuk 30-35 eves vagy akkor az a 300ezer forint mennyire fogja befolyasolni a ~30 evvel kesobbi penzugyi helyzeted? Kb semennyire. Ezzel szemben kvazi csalsz. Meg valahogy el kell juttatnod a penzed a szuleid nevere. Az ilyesmi fel szokott tunni az APEHnak is szerintem. 

Előzmény: szocske_ (743)
szocske_ Creative Commons License 2013.10.22 0 0 743

az a gond, hogy a legtöbb megtakarítási forma kizárólag a támogatás miatt éri meg.

mondjuk ezen úgy lehet pl. változtatni, hogy ha nem magamnak kötök nyesz-r számlát, hanem a 3 évvel nyugdíj előtt álló szüleim nevére, feltéve, ha ők maguknak nem akarnak.

bár már ez sem igaz, mert idéntől ha jól tudom min. 10 évig fenn kell tartani a nyeszt, a tavaly nyitottat még elég volt 3 évig...

Előzmény: Törölt nick (740)
szocske_ Creative Commons License 2013.10.22 0 0 742

ha sok pénzed lesz, szerintem igyekezz szétszórni minél több helyre.

legyen ingatlanban, aranyban, külföldön, magyar lekötésben, és még számos további helyen :)

Mindegyik csak nem borul be egyszerre...

ausztria jelenleg biztonságosabbnak tűnik, mint Mo, de mégsem vinném ki oda sem az összes vagyonom...

Előzmény: Andrav33 (741)
Andrav33 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 741

Igen, egyetertek, reszben emiatt is kerdeztem. 

Visszamenoleg megvaltoztatni valamit nem tul korrekt szerintem sem.

Ha sok penzem lenne es nagyon tutira akarnek menni akkor valoszinu inkabb kivinnem egy osztrak bankba..

Előzmény: szocske_ (739)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.22 0 0 740

Jol osszefoglaltad a lenyeget. Mi a tanulsag: nem szabad semmi olyat igenybevenni ami hosszabb tavu (pl. egy 4eves LTP-ben azert lehet bizni szerintem) es az allamhoz kotott. Tehat csak es kizarolag adokedvezmeny, tamogatas, stb. miatt tilos igenybevenni barmit is.

Előzmény: szocske_ (739)
szocske_ Creative Commons License 2013.10.22 0 0 739

de szerintem a kérdésedre manapság annyit lehe tmondani, hogy nem valószínű....

ahogy az utóbbi időben mennek a dolgok, nem csak magyarországon, de pl. cipruson is...

mi a garancia, hogy nem mondja azt bármelyik kormány, hogy holnaptól minden betétből levesz 10%-ot, esetleg minden holnaptól megnő az szja 16-ról 56 %ra???

nem akarok politizálni, de úgy vélem sok éve nagyon nagy baj, hogy lehetetlen előre tervezni.

8 éve kötöttem egy 10 éves életbiztosítást (nem unit linked, tényleg a biztosítás volt a lényeges, de a futamidő végén visszakapom a tőkét).

Akkor arra járt éves 30% adóvisszatérítés. 

3 év után ezt egy tollvonással megszüntették.

Én díjmentesítettem a biztosítást, mert így már nem érte meg, de a pénzt csak nagy buktával vehettem volna fel, most már lassan lejár a 10 év és legalább a befizetett pénzem visszakapom, kb. kamatok nélkül, talán valami nagyon minimálissal.

Ez szvsz nem korrekt eljárás, mert nem kiszámítható a jogszabályi környezet.

Semmi gondom azzal, ha változik valami, de visszamenőleg ne legyen érvényes, csak a másnaptól kötött szerződésekre.

Itt van pl. a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ-R)

Szerintem jó konstrukció, és érdemes is lenne mindenkinek kihasználni.

Csak éppen egy pályakezdő hogyan bízhat ma abban, hogy 40-50 évig változatlanok lesznek a feltételek? Ha pedig erre a múlt alapján nem lát garanciát, akkor hülye lesz 40 évre megkötni egy szerződést úgy, hogy a másik fél bármikor boríthatja a terveit...

A lakástakarékokkal szerencsére - tudtommal - eddig minden úgy történt, hogy visszamenőleg nem volt érvényes. Reméljük így is marad, de garanciát kérni bárkitől erre sajnos lehetetlen. :(

Előzmény: Andrav33 (737)
szocske_ Creative Commons License 2013.10.22 0 0 738

szerintem igen, de azért erre a részére nem mernék egyértelműen válaszolni, a legjobb, ha számlanyitáskor megkérded a bankban, hogy ezekre is van-e OBA garancia, vagy más alapelvek vonatkoznak rá, mint egy átlagos betétre.

az biztos, hogy a lakástakarék számlákhoz is tartozik egy GIRO számlaszám, tehát azt tippelném, hogy egy átlagos bankszámlával azonos módon működik ilyen szemszögből...

Előzmény: Andrav33 (737)
Andrav33 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 737

Illetve..bocs:) Csak annyi, hogy - ertem hogy keves az eselye - de ha megis ez lenne, akkor a penz amit befizettem az nem kulonbozik attol, amit amugy a bankban tartanek, nem? Tehat pl olyan nem fordulhat elo, hogy kitalaljak, hogy visszamenoleg valtoznak a szabalyok ugy, hogy sokkal kevesebb tamogatast adnak, es aki nem ezt valasztja az csak mondjuk 20%-os veszteseggel veheti ki a penzet (most mondtam valami hulyeseget) - tehat ugyanolyan "szabalyok" vonatkoznak a befizetett penzre mint a tobbi penzre a banknal, ha nem tetszik kivehetem barmikor?

Előzmény: Andrav33 (736)
Andrav33 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 736

Ertem, koszi.

Előzmény: szocske_ (735)
szocske_ Creative Commons License 2013.10.22 0 0 735

Annak, hogy egyik napról a másikra VISSZAMENŐLEG megszűnjön az egész konstrukció, arra kb. annyi esélyt látok, hogy akkor már a normál bankbetéteket is államosítani fogják, tehát tök mindegy miben van a pénzed.

Az persze előfordulhat, hogy azt mondják, jövő évtől nem jár állami támogatás, de az eddigiek alapján ez is inkább azt jelentené, hogy mostantól nem lehet újat kötni, de a meglévő szerződéseket még végig lehet vinni.

De mivel, ahogy lentebbe írtam, a lakáscél garantálja, hogy a támogatás jelentős része visszacsorogjon az államkasszába áfa vagy illeték formájában, nem lenne érdeke az államnak megszűntetni ezt a konstrukciót.

Előzmény: Andrav33 (734)
Andrav33 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 734

Jah, ez oke, en a visszafizetest arra ertettem, ha esetleg visszavonnak az egesz lakastakarekot (akar visszamenoleg)

Előzmény: szocske_ (733)
szocske_ Creative Commons License 2013.10.22 0 0 733

igen, ha nem lakáscélra használod fel, akkor az állami tám. és annak kamataira nem leszel jogosult, a saját befizetésre és az arra járó kamatra természetesen igen.

de még egyszer mondom, nem olyan nehéz azért lakáscélra használni, elég tág a felhasználási lehetőségek köre, nem csak lakásvásárlásban lehet gondolkozni, hanem hitel előtörlesztésben, de az is jó, ha közeli hozzátartozód felújítja a fürdőszobát vagy a konyhát, akár vehetsz pl. beépíthető tűzhelyt, mosogatógépet, padlószőnyeget is, gyakorlatilag minden olyat, ami a lakás részévé válik (pl. elmozdítható szőnyeget és nem beépített mosogatógépet már nem).

Előzmény: Andrav33 (732)
Andrav33 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 732

De amit te befizettel azert visszakapod gondolom. Kulonben nem lenne tul fair..tehat csak az allam altal fizetendoeket vonhatjak vissza (?)

Előzmény: Törölt nick (728)
szocske_ Creative Commons License 2013.10.19 0 0 731

lehet, nem néztem utána, csak régebbre emlékeztem.

node mindegy is, igazából nem ez volt a lényeg a hozzászólásomban, hanem az, hogy mikor megszűnt a szabad felhaszn. akkor a meglévő szerződéseket ez a korlátozás nem érintette.

Előzmény: gorgo (730)
gorgo Creative Commons License 2013.10.19 0 0 730

2009-ben még lehetett 8 éves szabadfelhasználásút.

Előzmény: szocske_ (729)
szocske_ Creative Commons License 2013.10.19 0 0 729

a lakáskasszánál ami változás eddig történt, azok a meglévő szerződsekre visszamenőleg nem vonatkoztak.
Pl. mostanában járnak le az utolsó 8 éves szabad felhasználású ltp-k, de már 6-7 éve nem lehet ilyet nyitni.

persze ez nem garancia arra, hogy a jövőben is így lesz, de ezzel az erővel a bankbetéteket is államosíthatják.

És ne felejtsük el, hogy az LTP támogatás az államnak részben visszajön. Most már kizárólag lakáscélra fordítható. Ha valaki felújít, akkor fizet 27% áfát. Ha pedig vásárol, akkor fizet illetéket. Tehát az államnak megéri fenntartani ezt a konstrukciót, úgyhogy én azért nagyon nem paráznék.

Előzmény: Törölt nick (728)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.19 0 0 728

Persze, a magannyugdijad is visszaadtak :D

(Felreertesek elkerulese erdekeben, szarkasztikus vagyok.)

Előzmény: Andrav33 (727)
Andrav33 Creative Commons License 2013.10.19 0 0 727

de akkor legalabb az alapkamatos, vagy anelkuli osszeget visszaadjak gondolom?

Előzmény: Törölt nick (726)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.18 0 0 726

Nyilvan. Barmit barmikor.

Előzmény: Andrav33 (725)
Andrav33 Creative Commons License 2013.10.18 0 0 725
Meg egy kerdesem lenne: ha elkezdem az erste lakastamogatasos dolgot, es valtozik a kor,any, akkor eltorolhetik azt menet kozben?
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.18 0 0 724

Uj funkcio: hitelkartya kivonatot vegre lehet elektronikusan is kerni a postai helyett.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.17 0 0 723

Atlagban en is 10 percet szoktam varakozni. Mentsegukre utana mindig mindent elinteztek rogton (bar csak egyszeru dolgokat akartam). Megoldas: hivd a melobol ceges vonalon :D

Előzmény: Spandau11 (722)
Spandau11 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 722

Létezik, hogy ennyire ....r lenne az Erste Telefonos Ügyfélszolgálata ?

Már tele van velük a hócipöm.

3x voltam ma már várakozó listán, minden alkalomma 10 percig ( utánna meguntam )  és csak ezt halgattam a zenéjük mellett : " Kérjük szives türelmét ".

Dolgozik ott egyáltalán valaki ?  Azért ez nagyon durva.

Andrav33 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 721

Mindenesetre koszi a valaszokat, nagyjabol latom mik a lehetosegek, mostmar csak meg kell gondolnom melyiket valasszam.

Andrav33 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 720

de mivel 1 utalas van csak havonta, igy szerintem mindegy..

Kp felvetel kb evente nehanyszor tortenne csak, inkabb kartyas fizetes, de az is ritkan..

Viszont a konyvelom azt mondta most megis, hogy erdemes vallalkozi szamlat is nyitni, mert bar jogilag nem lenne kotelezo, de ha csak egy szamla van, akkor minden beerkezo osszeg adokoteles, az is ami a vallalkozastol fuggetlenul jon be.

Erstenel 3K/ho a partner.

Előzmény: szocske_ (719)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!