Keresés

Részletes keresés

onobody Creative Commons License 2006.04.05 0 0 4807

Sziasztok!

Gefben voltam néhány napig  , és teljesen meglepődtem mindig azt gondoltam hogy

egy zord alpesi város lehet , erre ott találtam  magam egy mediterán vidám városban .

Tiszta virág minden , virágzanak az almafák , a nárciszok már el is nyiltak sokfelé .

18-20 fok meleg!!!!

Üdv onobody 

kaptok egy fényképet.... :)

Tozatu Creative Commons License 2006.04.05 0 0 4806
Kissé nagyon megtelt vízzel, a környező településeken árvíz védelmi készültség van,több helyre csak csónakon lehet bejutni,sokan homokzsákoznak.De biztos mondják a többiek, akik a közelben vannak.
Előzmény: ZsuR (4805)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.05 0 0 4805
Azt hiszem, meggondolta magat a tavasz es visszafordult. . .most ujra napfeny, es melegszik fel az ido. . .

Orulet, mi van a Dunaval???
Előzmény: Tozatu (4804)
Tozatu Creative Commons License 2006.04.05 0 0 4804
Nahát,küldjek innen tavaszt?
Előzmény: ZsuR (4802)
Tozatu Creative Commons License 2006.04.05 0 0 4803

Remélem nem kell a kacsaláb, a ház nem áll vízben még,csak a kert.Annak kéne megemelni a sarkát,hogy lefolyjon, pedig töltöttünk,mikor megvettük.

Jól megtelt a Duna is.Özönvíz.

Előzmény: rferi (4799)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.05 0 0 4802
ZsuR Creative Commons License 2006.04.05 0 0 4801
Az elozo hozzaszolas ota hovihar. . .hatalmas szel, nagy pelyhek - ki erti???
Előzmény: ZsuR (4800)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.05 0 0 4800
Havazik. Nem nagyon, de havazik. Eloszor csak a nagyon hideg eso jott, atvaltott havas esobe - most meg apro szemekben de havazik!!!!

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :((
rferi Creative Commons License 2006.04.05 0 0 4799

Szerintem meg lassan kezdj el gyűjteni a kacsalábra!  :(

Mert lassan alá kell rakni a házatoknak, hogy ne történjen valami katasztrófa.

Csináltál már statisztikát, mennyi időt töltötök vizben egy évben?

Itt Pesten azért nem szokott ennyire vészes lenni a helyzet, de tegnap elnéztem: a legnagyobb folyami hajó, ami itt volt, nem fért volna át a Petőfi híd alatt, olyan magas a vízállás.

A többi híd magasabb, azok alatt középen még okés, de a Petőfinek már a vasrészét nyalogatta a folyó, a kőláb már nem látszott ki a vízből.

Előzmény: Tozatu (4798)
Tozatu Creative Commons License 2006.04.04 0 0 4798
10mm eső esett,szivattyúzunk ezerrel,készítjük a helyet a köv. adagnak.
Előzmény: rferi (4797)
rferi Creative Commons License 2006.04.04 0 0 4797

Itt Pesten meg hajnalban lehetett valami zápor, épphogy csapadéknyomnyi adaggal, mert reggel minden vizes volt.

Tegnap hasító napsütés, egyszál ingben izzadtam, most meg majd lefagytam reggel a kabátomban! :(((

Tozatu Creative Commons License 2006.04.03 0 0 4796
4mm esett.
Előzmény: Áfony (4795)
Áfony Creative Commons License 2006.04.03 0 0 4795

A multheti csapadék 17  mm volt, a hónapot 58-al zártuk.

Hurri, írhatnál előrejelzést is:))))

Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2006.03.31 0 0 4794

De fantasztikus nap volt ez a mai! 5mm csapadék, millió felhőfajta ÉS az év első villámlásait megláttam, a legelsőnél tehát az év első villámlásánál amit én láttam épp mobil összeköttetéssel voltam az egyik ismerősömmel és közben néztem észak felé és akkor csapott!:) Ilyen se volt még, hogy az év első villámlása telefonbeszélgetés alatt legyen. T=9fok, 3okta, Rh 90%. Ja meg aztán nem sokkal ny ény felé is villanások voltak/vannak, a Kaposvári villámlásokat láttuk Szegedről, nem semmi. A Március hónap ezzel záródik, holnap reggel 7h-kor meg a csapadék mennyiségével.

rferi Creative Commons License 2006.03.31 0 0 4793

Pesten szerdán égzengéses eső volt, tegnap meg hasító napsütés.

Ma csak olyan csendesen gusztustalan "izé" van, amit időjárásnak neveznek.

Esik.

Brrr.

Talpra állítottam a csap.mérőt, mostmár csak nem fagy szét.

Viszont nem tom, mennyi esett szerdán, mert akkor még fejjel lefelé figyelt.

Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2006.03.30 0 0 4792

Szép estét! T=10fok, 5-6okta Altocumulus és Cirrostratus összesen, nappal szép trend szerűen a nappali cumulusok voltak, egész nap én adtam le a táviratokat a saját rendszerfelhasználói nevemmel és jelszavammal. Tegnap érdekes helyzet volt, volt kisebb zivatar is, gyönyörű tankönyvbe illő felhőformákkal, de mindössze 0.3mm csapadék hullott, míg máshol jóval több..

Tozatu Creative Commons License 2006.03.30 0 0 4791
19mm csap. tev. összesen.
rferi Creative Commons License 2006.03.28 0 0 4790

Szerintem ez egy hihetetlenül jó játék (és drága is, de olcsóbb mint hulló repcsiket menteni, mert nem tudták a megf. időjárást), már gyerekkoromban is nagyon izgatott.

Persze azóta egy nagyságrenddel több adat érkezik egy ilyen ballonról!

Előzmény: Ferenc(hurrikán) (4788)
Áfony Creative Commons License 2006.03.27 0 0 4789

Uhh, Hurri, úgylátom Te nagyon jól választottál:))))

/A héten írok Neked./

Előzmény: Ferenc(hurrikán) (4788)
Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2006.03.27 0 0 4788
Hát persze, a technika ugyan olyan, csak a számítógépes programja jelent meg illetve fejlődött az elmúlt években, a manuállis része teljesen megegyezik a sok tíz évvel képesthez, max a ballonba töltött gáz más fajta. A lényeg az az, hogy minden nap éjjel 1:05-1:15 között elkell elgendi ezt a rádió szondát, amit fél órás előkészület előzi meg. 1. Bekell állítani és kalibrálni a szondát(T,P,Rh), majd összehangolni a rádió adóját 445.5Mhz-re a számírógéppel, feltölteni a telepet ami egy mini akkumulátornak felel meg(vízben kell áztatni 5percig a telepet). Ezután kimenni a palack tárolóba majd egy 2méter átmérőjű ballont(lufit) felkell fújni 2kg héliummal, (majd ehhez hozzákötni zsinórral a szondát és egy "sárkányt" ami a radarjelek visszaverését és majd a kidurranás után a hullási sebességet csökkenti), és kimenni a szabad égre és elengedni az egészet, ami elkezd emelkedi felfele az égbe ami 30-35km magasságik megy fel átlagban, és az ottani nagyon kicsi légnyomás miatt akkora az ellenállás a ballonban lévőhöz képest hogy kidurran a ballon és visszahull a földre a ballon a szonda és a sárkány. Ez az egész míg emelkedik kb 2-3órát vesz igénybe míg felmegy ilyen magasságba(30-35km) ezért volt szinte rekordszerű a minap elengedett szondánk ami 38600méterig ment fel, nem sűrű az ilyen!:) No meg az egész út alatt a szonda másodpercenként méri és küldi a számítógépünkre a hőmérsékletet, páratartalmat, légnyomást, szélsebességet és szélirányt, az ő magasságát a földfelszínhez képest no meg persze az önmaga helyzetét koordinátákban hogy hol van/hol helyezkedik el a légtérben. Ugyanis az emelkedés során folyamatosan sodródik/távolódik(tehát nem oda fog visszapottyanni ahol elengedtük), mindez a szél miatt van, pl a minapi szonda Szegedtől 105km-el keletebbre zuhant vissza a földre, ami már nem is Mo ugye hanem Románia, sőt pont Arad körül lehetett a földetérése!:) Ez nem ritka, sűrűn van 1-150km-es eltávolódás, ez attól függ milyen erős a szél a magasban. Végszóban Rferi: Tehát van esélye, hogy a fejedre pottyan egy ilyen rádió szonda!:) De ennek ugye elég kicsi az esélye.. Ha nagyon erős d,dk-i szél van a magasban akkor az itt Szegeden elengedett szondám lehet Bp-n fog visszahullani!:) Az egész napi szolgálatban ez a legizgalmasabb rész, mert miközben emelkedik folyamatosan jönnek az adatok mi meg ott lessük a számítógépen, néha hihetetlen milyen adatok vannak, elképesztő. Meglehet állapíten a felhőzet alapját, vastagságát, inverziót, troposzféra magasságát, hogy a különböző szinteken milyen szél fúj, Rh alakulást stb,stb.
Előzmény: rferi (4787)
rferi Creative Commons License 2006.03.27 0 0 4787

Egyszer szakközepes koromban találtunk egy ilyen meteorológiai ballonból lehulló rádió darabjait.

Már akkor is csodálkoztam, hogy ezek csak új hullanak alá az égből!

Azóta kitaláltak valami értelmesebbet, vagy általában behúzott nyakkal járjak, várván, mikor esik a fejemre 30-35 kilométeres magasságból egy kütyü?

Előzmény: Ferenc(hurrikán) (4782)
ZsuR Creative Commons License 2006.03.26 0 0 4786
Tetgnap delutan csendes tavaszi eso volt - nem bantam. Ma is log az eso laba - de nem lesz, megigertek. A jovo het meg - csodalatos ido!!! Ne usson meg a guta!!!
Tozatu Creative Commons License 2006.03.26 0 0 4785

A miénk még csicsog a víztől,tudok vízen járni!

Ferri-hurriból hullanak az adatok.

Előzmény: Áfony (4781)
kozak26 Creative Commons License 2006.03.26 0 0 4784
Meg kora reggel van, megprobalom ujra...

idojarasjelenres
Előzmény: kozak26 (4783)
kozak26 Creative Commons License 2006.03.26 0 0 4783
Sziasztok!

Ha valaki Firefox bongeszot hasznalna, letezik hozza egy nagyon hasznos kiegeszito:

<a href="https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=1035&application=firefox" target="_blank">idojarasjelentes</a>
Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2006.03.26 0 0 4782
Első bejelentkezésem innen a met állomásról, sikerült csiksrni kis netet!:); T=5.6fok, Rh=88%, P=1018.4 kissé emelkedő, rádiószonda 38600méteres emelkedése(!) volt, ami rekord!:)azthittük már sose akar kidurranni -60 fokok 1% pára és 140km/h-s szél odafenn kürülmények között.. Aztán volt egy kis záporunk 0.1mm-el az elmúlt 1órában, most 6okta Sc stratiformis 1600m-en. Továbbra is figyelni kell, újabb zápor jöhet. Tv-ben meg a platinum autóvédőt reklámozzák már vagy fél órája!:)
Áfony Creative Commons License 2006.03.25 0 0 4781
Igen-igen :))) nagyon vártam már!  De az én drága agyagos talajom olyan betonkeményre fútta a szél... most marad a napozás;)))
Előzmény: Tozatu (4780)
Tozatu Creative Commons License 2006.03.24 0 0 4780

Végre walaki oktalanul örül a tavasznak!Hozzánk is megérkezett ma,kinyíltak a krókuszok.

Ferri-hurri,jövő szombatra milyen idő lesz kb?Ha nem titok...dógom lenne más. 

Előzmény: Áfony (4779)
Áfony Creative Commons License 2006.03.24 0 0 4779
Ma gyönyörű tavaszi idő volt, remélem hétvégére megmarad:)))
rferi Creative Commons License 2006.03.24 0 0 4778

Na, amint ilyen 0 oktás égre ébredünk (figyelitek? Fejlődök ám! ) rögtön mínusz két fok lesz!

Bezzeg tegnap a 8 oktás égnél volt plusz hat fok!

(wow! kétszer is sikerült használni!!! :)))))))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!