Képzeljétek, az előbb azt mesélte a szomszéd néni, hogy kislány korában gyakran járt az Orczy-házban, és emlékszik a bontására is, a nagymamájával sétáltak arra, és nézték, hogy tűnik el. És felidézett egy ideiglenes épületet, ahová az üzletek kiköltöztek, míg épült az új bérháztömb. De hiszen ez az 55538-as Fortepan-kép. Holnap kinyomtatom neki, hogy ráismer-e.
Teljesen paff vagyok. Olyan ez nekem, mintha a mohácsi csatáról állítaná, hogy egy kisszékről nézte a török csapatok felvonulását.
Dave Tomkins a grandpas-photos.com-on kéri az internetezők segítségét annak kiderítésére, hol készülhettek nagyapja évtizedeken át titkolt fotói. Tovább »
Félelmetes. Amúgy az külön tanulmányt érdemelne, hogy mikor, kiről/miről készül egy fotó, azon mi és hogyan látszik, és mi marad fenn ezekből az utókornak, és hogy értelmezik az aktuális szemlélők. Véletlenek sorozata.
Próbálom felidézni, mikori is a nagy változás a palotánál... Kétezres évek eleje, igen. De gyerekkorunkból sem emlékszel, hogy mennyire nem volt ott semmi? Rommező, valamint két reneszánsz kútmásolat a puszta ég alatt. Na, ott most van egy komplett épület. Minden visszaépítettek, aminek az egykori megjelenése régészeti adatokkal bizonyítható volt. Mellbe vágó a különbség.
Ez bitang jó cikk. Nagyon alapos. Zsuffa mint Zoboki azért mert jó amorf modern középülettervezésben (Budaörs) talán túl nagy szerepet kapott a toronynál.
Hacsak ezt is nem valami amorf modern hasábnak tekintik.
Ahogy Drezdában, Berlinben, Varsóban is helyreállítottak, én annak örülnék.
Először is meg kéne nézni Visegrádot, mert már nagyon régen láttam.
(A felújítási/restaurálási anomáliákról olvastam korábban, de ez egy újabb kedves fejezet. Mondjuk ha a Norvég Alaphoz pályáztak volna, akkor úgyis mindegy.)
Ez milyen érdekes... Mondjuk igen hosszú is. A kérdés röviden: mi a műemlék, a koraközépkori Salamon-torony vagy annak hatvanas évekbeli rekonstrukciója? Az utóbbi védelme érdekében lehet-e pusztulni hagyni azt, ami sok száz éve épült? Én persze elfogult vagyok Visegráddal, és sokakkal ellentétben a királyi palota rekonstrukcióját is jónak, érvekkel alátámaszthatónak tartom, de ezen az íráson az ortodox Velencei Charta-hívőknek is érdemes elgondolkodniuk.
Visszatérve az angoljukra. Szerintem az ABBA pont abban jeleskedett, hogy Brüsszel előtt évtizedekkel feltalálta a euroenglisht. Egy olyan angolt, amelyben nem fedezhető fel valamiféle akcentus - a britet és az amerikait is beleértve -, hanem egyszerűen nemzetek feletti.
Ismét közzé teszek egy élményt, hátha érdekel valakit. Persze könnyen lehet, hogy úgy járok, mint a szlovéniai postojnai cseppkőbarlanggal és a plitvicei tavakkal, hogy csak én nem hallottam róla korábban és sokan jártak is ott.
A vácrátóti botanikus kertben töltöttünk pár kellemes órát. Kocsival matrica nélkül elérhető, de nem tudom, hogy tömegközlekedéssel mi módon lehet oda eljutni.
Hangulatos tavacskák és érdekesebbnél érdekesebb növények között vezetnek az erdei utak, amikről nem lehet letérni, pl, leheveredni a fűben.
Az volt feltűnő, hogy a fák alatt is sűrű aljnövényzet van, amire más erdőben nem emlékszem. A madarak a kora délutáni órákban hallgattak, tehát hihetetlen csend volt, csak a levelek susogása hallatszott.
"Úgy könnyű hogy a nyelv hasonlósága folytán az egyetlen nép amely akcentus nélkül is tudja beszélni az angolt."
Ez egy óriási tévedés. Az angolok szerint a svédek svinglisht beszélnek. Különben is, akit én megértek az nem tökéletes kiejtésileg. Ha a svéd miniszerelnök angolul beszél, minden szavát értem. Cameront, Obamát meg nem.:-))
Ezt a skandinávok valahogy megoldották. Műszaki nyelv, régen meglehetősen német befolyás alatt volt, sok német szóval tarkitva. ma is meg lehetne ezt csinálni az angollal. De nem kárálok itt, mert kikapok. Ha rajtam múlna egyetlen filmet nem szinkronizálnék a tv számára. Majd csak rájönne a nép, hogy kell neki az a nyelv. Ha meg nem akkor talán okosabban töltené a fölös idejét, nem a tv előtt.:-)
A spanyol igeragozásba és igeidőkbe nekem is beletört a bicskám. Igaz közbejött egy s más, minek következtében eladtam az ottani lakást, ami a fő ösztönző erőt jelentette.
Lehet, hogy én is szorgosabb lettem volna az orosszal, ha nem lett volna az egyetlen és kötelező nyelv. Amit rám akarnak erőltetni, ott én ellenállok.