Egy-egy tasaknyi sárga és görördinnyét is vetek minden évben. A sárga már kezd szineződi, a karót azért hagyom meg a bokornál, hogy lássam hova kell önteni a vizet.
Matykóka! Elolvastam, de nem vagyok meggyőzve. Természetesen mindenkinek szíve-joga, hogy miben hisz. Azért nem hiszek benne, mert nem tartom TERMÉSZETES folyamatnak a koncentrált alkalmazását semmilyen, akár biológiai összetevőkből álló szernek. A természetben nincs jelen koncentrált formában, töményen semmilyen hatóanyag, azt mesterségesen kell előállítani, tehát az alékalmazása is természetellenes. Ami sűrített, koncentrált szer, az nem természetes. Nekem nem célom az, hogy minden elvetett magból növényt talarítsak be. Ezt úgy fogom fel, hogy ami elpusztúl, azt a természet áldozatként evisszavette, marad így is elég nekem. Az én elvem az, hogy a növényeket a saját törvényeik szerint kell hagyni szaporodni, fejlődni. Ha olvastad a korábbi írásaimat, abból tudhatod, én nem vagyok híve az általad elmlített kémiai szereknek sem. Növényvédő szert pedig semmilyen formában nem használok, kivéve a rezet és ként. Csak megemlítem mellékesen saját részünkre sem alkalmazunk semmilyen vitamin koncentrátumaot, bőven elég télen-nyáron az, amit a táplálékkal veszünk magunkhoz. Természetesen nem akarok lebeszélni senkit sem a szer alkalmazásáról sem. Ezt mindenki maga dönti el. Csak a saját véleményem írtam le. Üdv IL
Még az idén. Bár, nem tudom, nem-e rásült a héj ebben az időben, már vagy 10 napja nem voltam azon a telken. De egy jobb eső után akkor is lehet szerintem.
Ezt a pár mondatot Hidas úr mailjéből másoltam ki:
Köszönöm a visszajelzését, örömmel vettem. Szerte az országban nagyon jó tapasztalatok vannak a legváltozatosabb növényeken, állatokon. Különösen a kifejezett növényvédelmi vonatkozása kezd beindulni fóliás ill. szabadföldi zöldséges nagyüzemekben, ahol egyébként nem biotermesztést folytatnak, viszont nagyon jó tapasztalataik vannak ott is, nem is említve a költségeit.
Szóval esszük ezt mi már (illetve az ezzel kezelt növényeket) régóta attól függetlenül, hogy nem tudunk róla.
a mi szanaszéjjel vegyszerezett Földünkön mit vársz, lehet nem hinni benne, de működik, mi már megtapasztaltuk. Én csak pár szót irtam le erről az egészről ráadásul úgy, hogy nem vagyok szakember.
Ahhoz, hogy ne higyj benne először olvasd el a honlapját. A Kasuminban, Kapazinban, stb. stb., szerencsére ezeket is csak névről ismerem miért hiszel?
Én hiszek abban, ha egy emberi szervezet erős mondjuk pl. vitaminoktól, egészséges, bio ételektől akkor kevésbé betegszik meg. Miért ne lehetne ez igaz a növényekre is? Tavasz óta (akkor még nem olvastam az EMA-ról) erjesztett hagymahéjjal és csalánlével öntözöm a paradicsomjaimat amelyek nagyon erősek és még nem jött a fitoftóra, de még semmi más bajuk sem volt és nincs szerencsére. Na most lehet, hogy ez szerencse, főleg a fitoftóra miatt mert az ugye ilyen szárazságban nem jön, de lehet, hogy ezek hatottak. Azt hiszem ezt sohasem fogom megtudni csak szép csendben tovább öntözgetem vele a növényeimet.
Én csak azt tudtam leirni amit megtapasztaltam, hogy a növények erősek és nem betegek, egyre másra hozzák a gyönyörű terméseiket. A szer a Biokontroll Hungária által biogazdálkodásban engedélyezett, és nekem már az is eredmény, hogy apámék használják és az épp ragyásodásnak indult babot nem fújták le Kasuminnal, mert azzal szokták, mert mi a fenének is raktak volna rá azt, ha az EMa-val történt próbapermetezés után a növénynek kutya baja volt.
Egyébként a komposzttal is mikroorganizmusok milliárdjait dolgozzuk bele a termőföldbe, illetve van már olyan (az is bio) szer, hogy komposzttea, egy kivonat amivel permetezni lehet, és növényt erősiteni.
Nem fűtöm. Minél kisebb egy üvegház légtérfogata, annál gazdaságtalanabb a fűtés, nagy a hőingadozás, folyamatosan meg nem éri meg. Nagyon nkorai növényeket nem termelek, zöldhagyma retek saláta a korai, majd karalábé, paradicsom, paprika, saláta uborka. Valamint pmár tűzdelt palánták továbbnevelésére használom. Amíg még hidegebb van, az oldalfalhoz, és a növények fölé fóliát terítek.
Hagyd a fenébe! Nekem is van rendszeresen ilyen beteg bogyó, Vannak fajták amik érzékenyek erre, vannak amik kevésbé. A marmande, marzanó nano, az Ace nekem ilyen érzékeny. Tavaly a lugas F1 volt ilyen, most azon, a korallon, a marzano rampicantén, cherollán, mobilon nincs. amint látom leszedem, még mindíg marad elég. Ez egy gombabetegség. Teljesen felesleges bármilyen szerrel permetezni utólag, mert akkor már felesleges, csak megelőzhető. Előtte én meg nem permetezek feleslegesen. Szedd le a rosszakat, mert a bogyó teljesen el fog rothadni, fertőzi a többit. Ami rossz kidobom, a többi meg megmarad nekem. A paristopicban leírt szerben sem hiszek, mert ez sem természetes beavatkozás a normális fejlődés folyamatába. A természetben nincsennek DOPPING szerek, mert ez úgy működik. Hiába állítják, hogy természetes adalékok, akkor azok túladagolva. Mindent csak ahogy a Természet törvényei megengedik.
Kösz az infót, csak az a baj idén először vettem és használtam olyan levélpermetet ami a Ca hiány megelőzésére használ.
Ezek után feladom, nem csinálok velül semmit. Drukkolok, hogy az egészségesek előbb érjenek meg, még mielőtt tönkre megy az egész, szeretnék valamennyit eltenni.
Már a padlizsán leveleken is van valamilyen betegség, avval se csinálok semmit. Ma reggel leszedtem 1kg-t. és eltettem télire salátának.
Vagyis az a mezei egérféle rágcsáló, ezt viszont szabad irtani, kérj a gazdaboltban valami irtószert én még nem használtam pocok ellen semmit, nálunk ez szerencsére nics. Irtsad mert ha nagyon jól érzi magát túlszaporodik s utána már végképp nem birsz vel.
Mit jelent ez az "elég sűrű" ültetés? Hát ha paradicsomvész akkor oda ne tegyél vissza már paradicsomot következő évben. Egyébként kb. júni eleje - július eleje között folyamatosan kellene védekezni, akkor megelőzhető a betegség. Persze be kell még tartani pár dolgot pl. sűrűséggel, öntözéssel stb. kapcsolatosan.
Zsebi! úgy néz ki, mellényúltam ! ezt most találtam a neten: http://209.85.129.104/search?q=cache:sj0sdOaK89kJ:www.kesjarflora.hu/konyv04.html+liszteske+paradicsom+k%C3%A1lcium&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu
A vakond ebben az időszakban már nem sok kárt tud tenni a veteményes kertben,főleg a répába nem, ha néhányat ki is túr, legfeljebb azokat fogyasztod el. Bizonyára tudot a vakond a répát nem bántja, valószínü hogy drótférgek és meztelen csigák lakmároznak a répáidon s a vakond őket ment fölfalni. Ha rágott répát látsz az az említett férgek tették és nem a pockod / felénk pucok/.
Köszönöm a választ. Lepermeteztem tegnap, és most reménykedem, már sötét volt és talán egy picit hűvösebb. Nézegetem naponta, de nem mertem várni, pont a megelőző hatás miatt. Bár lehet, hogy így rosszabbat tettem.
Odatettem egy borosdugót is, az arányok érzékeltetése miatt. Nem tudom, ilyen pici korban miért nem elég nekik a kálcium... A másfajta paradicsomoknak nincs ilyen tünetük (igaz, van más... :-( )
Épp most hoztam fel egy félmarék San Marzanot, ugyaniylen tünetekkel. :-((((((((( Két évvel ezelőtt csak pár db-ot támadott meg, ráadásul már pirosló korukban. Most meg a 3-4 cm-esek is ilyenek. Mindjárt teszek be képet (a paradicsomos topikba is akartam....), csak nem találom a fotóapparátot. :-)
Csúcsrothadás v. vmi hasonlót mondtak, ha tényleg ez lenne, akkor itt lehet róla olvasni: