Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3053
Ezexerint az asszony megkegyelmezett a virágágyásbeli paradicsomaidnak? :-))
Előzmény: il1321 (3007)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3052
Ha a föld összeszárad, kicserepesedik, a repedések közül hamarabb elpárolog a nedvesség. Amikor kapálsz, a már kialakult "járatokat", de még a talaj kapillárisrendszerét is megszakítod, így jobban megtartja a nedvességet. Arról nem is beszélve, hogy lazább talajban a növények hajszálgyökerei is jobban nőnek, jobban hozzáférnek a nedvességhez. A gazok nagy részét azért érdemes összesezdni kapálás közben is, ami újra meggyökeresedik, majd kikapálod legközelebb.. :-) (A kapálástól több biztosan nem lesz, csak kevesebb.. kivéve, ha tarackot dédelgetsz.. :)
Előzmény: taormina1 (3050)
Zitka Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3051

Nálam is volt két éve hasonló a san marzano paradicsomokon.

Most visszanéztem a paradicsomos topikban, másnál is volt ilyen, alternaria - azt írták rá a szakértők. Gombafertőzés. Szedd le az összes ilyet, és semmisítsd meg.

ezt a szert (is) ajánlják rá:

http://www.agrokerholding.hu/index.php?lid=1&fid=142

Előzmény: taormina1 (3050)
taormina1 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3050

Ma kapáltam.

Eközben az a különös gondolatom támadt, hogy talán mégse olyan okos dolog kapálni. Nálam a kapálás amúgyis csak gyomlálással egybekötve müködik. Ha csak kapálok, csak ide-oda húzgálom a gyomot, ami a tegnapi jó kis esö hatására aztán reggelre szépen újra gyökeret ver. Ezért amúgyis csak teljes gyommentesítés után kapálok. De ma még másra is rájöttem: talán nem is olyan hülyeség, hogy a föld finoman cserepes, repedezett lesz a szárazság hatásara. Egyfajta védekezés ez a kiszáradás ellen, amit a kapálással tönkreteszünk, miáltal még jobban kiszárad a föld. Gondolná az ember, hogy a kérges föld nem tudja jól fölvenni a nedvességet. De ez nem igaz, mert a hajszálrepedéseken mégis beszivárog, el viszont nehezebben párolog, mert a kéreg visszatartja.

Más megörültem, hogy végre érik a paradicsom, bár nem olyan jó fajtát fogtam ki: azacsin csak ennyi állt "Paradicsom". (Szerencsére Zsebitöl aztán kaptam érdekes fajtákat is.

Nos fölülröl így nézett ki:

Alulról meg így:

De miért??

Flanell Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3049
Mi nem szoktuk teljesen megvárni a fokhagymaszár elszáradását, mert akkor leszakad a fonatról, és ilyenkor már úgysem nő, csak érik. Viszont idén már teljesen el volt száradva a többség a nagy szárazság miatt. Meg soknak a szárát elrágta a cserebogárpajor, meg pár tucat fejet is megkezdett.
Előzmény: il1321 (3043)
taormina1 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3048

Az tök is! Nem hallottam még, hogy tököt lehet hálóra futtatni. Nem szakad le?

Nem hiszem, hogy ne találnák meg ezt a rikító sárga virágot a rovarok.

A baj inkább az üvegházban van, ott nö a beteg levelü uborka is a mási képröl. De ö ennek ellenére hozott már termést, bár egyáltalán nem uborka formájú, inkább olyan, mint egy apró léggömb.

Előzmény: V.M. (3047)
V.M. Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3047
    A fű között futót nézem töknek.
Előzmény: taormina1 (3044)
CBNora Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3046
Szegény Medvémet biztosan kiüldözném avval a büdös lével. Azt fontolgatom, hogy egyszer jó erős vízsugárral, slaggal lemosom, mikor a macska nincs otthon. Szobanövényről egyszer már sikerült kiirtani az atkákat úgy, hogy rendszeresen csap alá tartottam és lemostam.
Előzmény: il1321 (3045)
il1321 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3045
Most már tényleg kedvet kapok hozzá jövöre! A kis állatkákra nem használ a szappanos- ázalékos víz?
Előzmény: CBNora (3033)
taormina1 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3044

Szia, persze, hogy futósat vetettem; a bokorbab megáll a saját lábán. Azt meg nem mondta senki, hogy a babbal várni kell.

Nem tudom, melyik képre gondolsz, tettem föl a beteg uborkáról is, meg a nem termö tökröl is, aki a fü között fut.

Előzmény: V.M. (3042)
il1321 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3043
Na a végén csak meglesz a tudományos magyarázat:-))) szépek a fokhagymák. én az őszit már felszedtem régebben, az a kevés tavaszi még kint van. megszoktam várni, míg szinte teljesen elszárad a szára. Igaz én csak saját célra termelek egy keveset. Inkább az őszit szoktuk használni, mert nagyobbak a gerezdek, atavaszi viszont tovább eláll, ízesebb, ez jó fokhagymaolajnak, szoktam készíteni lezúzva fokhagymakrémet is, egy kicsit megfőzve, olajjal felöntve pedig üvegbe, csemegének húsok mellé.
Előzmény: Flanell (3037)
V.M. Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3042

Szia!

A kukorica és a bab együtteshez. Valószínü, hogy futós babot vetettél a kukoricával, lehet ezt is de célszerübb száraz bokorbabot. A babot akkor kell elvetni

közé, ha a kukorica már kikelt, s kb 10-15 cm-es magasságú.

A képen látható növényed nekem inkább tökféle mint uborka, keritésre vagy hálóra

futtatva lehet, hogy előbb hozna termést. Egyébként rovar-megporzásu, lehet, hogy

nem lelnek a rovarok a növényedre.

Üdv!

Előzmény: taormina1 (3013)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.11 0 0 3041
Kösz, végül utánanéztem a neten, és itt is azt írják, h. kora ősz/késő nyár, úgyhogy még várok.. :)
Előzmény: taormina1 (3012)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3040
Köszi    szépen!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: il1321 (3003)
Flanell Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3039
A második képet balra fordított fejjel kell nézni. :)
Előzmény: Flanell (3038)
Flanell Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3038
Folyik a feldolgozás.

Kisebbek piacra,

nagyobbak ültetni.

Természetesen, hogy jól bírják a tárolást, tisztítatlanul.
Flanell Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3037
Ha megvered az uborkát, és sérülések érik, akkor lelassul a növekedése, és észbekap, hogy hoppá, ideje magot gyártani, mielőtt még késő lenne. Ugyanazok a folyamatok zajlanak benne, mint mikor a cserepes dísznövény túl sok nitrogént kap, és nő ezerrel, de nem virágzik, viszont ha virágzásindító tápot öntünk rá, akkor leáll, és virágozni kezd.

Nagyjából minden növényre igaz, hogy ha bőségesen van tápanyag, akkor nő, hogy maximálisan kihasználja a rendelkezésére álló életteret, mielőtt egy másik növény elfoglalja előle.
Aztán ha érzi, hogy egy bizonyos szint alá csökkent a növekedéshez szükséges anyagok mennyisége, akkor nekiáll kisebb hajtást és több virágot hozni.
Így optimalizálja az előállított magoxámát. Ha kicsi korában teremne, nem lenne energiája aztán növekedni, ezért először nő, aztán terem, mikor már sokat tud.
Gyümölcsfáknál is ez van, az erős hajtásokon kevesebb virág van, és még azok is rosszabbul termékenyülnek. Régen felénk azt csinálták, hogy ha a szilvafa csak nőtt az égbe, de nem termett, akkor baltával megvagdosták a kérget, hogy csökkentsék a nedvkeringést, amitől gyengébben nőttek az ágak, és több virágrügy differenciálódott.
Előzmény: il1321 (3005)
taormina1 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3036
Most látom, hogy a képen véletlenül több fiaskó is látható: a csenevész 3. eperagyásom, meg az óriási babok az apró kukoricák között:-)
Előzmény: taormina1 (3035)
taormina1 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3035

Ágyásszegélyt építek. Örülni fog a fünyíró, de már nem bírom nézni, hogy olyan a széle, mint az ökörpisi.

A fokhagymát én is fölszedtem. Össze lehetett volna belöle állítani a fejet, amit tavasszal ledugtam. Egy szemernyit sem nött. Hány év alatt nö meg egy fokhagymafej?

CBNora Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3034
Vasárnap kiszedtem a fokhagymákat. Csak őszi keményszárú fajtáink vannak. A 2 nagyobb sarjhagymájú fajtából bedugdostam a sarjhagymákból is, egész nagy gömböcskék lettek belőlük.
Egy összkép, és a rekeszek tartalma, ami a földben volt. Termett már nagyobb fejű is, de spórolnunk nem kell a fokhagymával.
Így, ahogy van, bepakoltam az egészet a nyitott ajtajú melléképületbe. Ha elszáradt a száruk, levagdosom a hagymákat.
Kiszedtem a salotta hagymákat is, azokat már nem volt időm lefényképezni. Talán később. Elég kevés lett, hiányzott az eső.

CBNora Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3033
A padlizsán meg így néz ki.

taormina1 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3032
Bocsánat, Karate helyett: Sanmite
Előzmény: taormina1 (3022)
CBNora Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3031
És néhány részlet. Érdemes közelebbről megnézni a levélnyél és a levéllemez találkozását, ott a legfeltűnőbb a szövedék. A legbetegebb növény hajtáscsúcsát légies fátyol borítja.

CBNora Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3030
Összkép az atkás uborkáimról.
beetee Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3029

Még egy "szebb" lisztharmatos kép:

Azt hiszem ez lesz a bűnös....

beetee Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3028

Lisztharmat indulása, azt hiszem szőllőn:

beetee Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3027

Peronosz uborkán:

taormina1 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3026

kár, hogy az üvegházban sose esik az esö.

Itt jó kis többórás esö volt délelött. Nagyon kellett, mert az öntözöcsöves locsolás szinte semmit nem használ.

Azt hiszem nem lisztharmat, azt megismerem.

A nád mindig rajta van; merev, törékeny, nehéz a mozgatása.

Előzmény: il1321 (3025)
il1321 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3025
még károsítja az ubit a lisztharmat, az okoz száradást, szürkés száraz bevonat a levélen. kén az ellenszere, erre a réz nem hat.
il1321 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 3024
én az enyémről írtam,  úgy általában, mert ahogy mondtam, a képről nem tudom megállapítani a tied baját. Várjuk az okosabbakat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!