Hát én szavadon fognálak. Szívesen elfutnék a Rákos pataktól a Szilas patakig értük, sőt mostanában is, ha volna egy kis metszési hulladék. Vagy akár csak az utcáról gyönyörködni. Nem akarok hízelegni, de úgy tűnik, te vagy a leanderek királynője (na, jó, az egyik). Ha úgy gondolod, írd meg privát, hogy merre fussak...
Én eddig tavasszal sosem hajtattam, de Rágicáék elmondása szerint ez nagyon jó lehetőség, most én is megpróbálom, hiszen ilyenkor kell metszeni, akkor ilyenkor kell szaporítani is, sőt azt mondják, jó fás mégjobban gyökerezik, ami logikus is, hiszen ha megmetszük akkor is minden addigi levél helyén kihajt, persze hogy vízbe téve ugyanúgy minden levél helyén gyökér nő. Eddig erre nem gondoltam, mindig csak kicsit hajtattam, most legalább ezt is megtudtam.
Próbálkozni mindig lehet. Én most rágtam végig az egész fórumot, és erről is, mint mindenről eléggé megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint most is lehet, van, aki őszre esküszik, van, aki meg a nyarat preferálja. Elvben mindegyikben lehet ráció. Az biztos, hogy nekem az ősszel délen lecsippntett és hazahozott különlegesebb fajták sosem sikerültek, tavasszal meg nyáron meg inkább. Én mindenestre a sajátjaimból nem tettem most el semmit, mert betegeskednek, de kunyeráltam tegnap egy barátomtól két narancssárga virágú hajtást, majd meglátjuk mi lesz belőle.
Addig szemeztem az egyik oriassal,hogy fogtam egy metszöollot es szivbaj nelkül lenyiszaltam a megnyult kopaszodo agakat,föld felett ca. 10 cm-re .Ezek voltak amugyis a legmagasabbak /ca. 2.50m/
Hogy most elnezem,nem veszem eszre,hogy valami is hianyozna rola,nem vesztett a szepsegeböl,söt nem csufitjak el a kopasz agak,tömzsibbnek latom.
Aztan megprobaltam kisilabizalni a tavalyi metszesek holletet /tavaly meg kertesz metszette/ .
Amugy lehetne a levagottakrol hajtast mar most vizbe tenni? vagy mikor szoktak?
Most en is kihuztam mind a harmat,az egyik alatt el is törött a tolo/huzoszeker :)) Na,amugysem az ilyen nagy dromedaroknak lett az kikepezve,az esti bevitelen meg törhetem a fejem :)
Én is Olaszországból szerettem bele, és Görögországból.
Párás ott a levegő.
A tenger közelében meg van talajvíz.
És amikor nagy a szárazság ott is vannak akik nem virágoznak átmenetileg, ha nincs nedvesség. Más bajuk nem igen lesz, de a tetű is többnyire akkor támad(tud támadni). Meg a kipufogógázok lerakódnak a levelekre, az is támadhatóvá teszi a növényt.
Tényleg ez a döbbenetes: nem gondozzák, mindnféle élősködő "pusztítjía" őket, és mégis olyan egészségesen virulensek. Mi meg mindent megteszünk értük, az eredmény meg...(persze tisztelet a kivételnek). Egyébként én eléggé italomán vagyok, leander mániákus meg attól lettem, hogy Szicíliában az autópályán az elválasztó sávban hosszú kilóméteren át mást sem láttam, mint gyönyörűen virágzó, dús leandereket. pedig ott gondolom a kutya se gondozza, és hónpokig egy csöpp eső se sik. A fene se érti
Lehet akármilyen, de a fehértől a bordóig bezáróak az eddigi tapasztalataim, meg nem csak színben nagyon változatosak, hanem minden egyéb jellemzőben. Sajnos sárga eddig még egy sem lett, meg lazacos vagy efféle sem, most ezért próbálkozom olyanokal, amik alapból különlegesek, az eddig virágzóakat magam is alapszínekből ültettem. A hajtás mindig olyan lesz, mint az eredeti.
A napos hely és a fóliaborítás egész más körülmény, mint az enyém, majd legalább cserélünk tapasztalatot. Én a Siebelzben vettem amolyan keltető mini üvegházat, az hasonló a Tiedhez, pici palántákhoz, én egynyári magokat növesztek bennük, van teteje is, de macskák ellen nem jó, mert elég gyengécske. Végülis az üvegházi körülmények minden kis növénykének jót tesznek. Az én földem amolyan általános, elég kiszárdós. Vajon három év múlva hírt kapok, illetve veszek róla, hogy milyenek is lettek a tieid?
Ugyan mar mondtad,de rakerdezek megegyszer. A magokrol nevelt növenyekböl lehet akarmilyen szinü? ezt jol ertettem?? Ezeket rozsaszinröl szedtem,tehat akar sarga is lehet?? vagy az mar nem?
Es ha hajtast dugok el,az csak ugyanolyan szinü lehet,mint az anyanöveny?
Nem tudom mennyi leandert láttál Olaszországban tavasszal, én elég sokat, kétségbeejtően néztek ki, el se nagyon tudom képzelni, hogyan lesznek olyan gyönyörűek nyárra. Meg általában nagyon erősen és néha vandálosnak kinézően metszik őket, nem nagyon becsülik. Ahol meg egész délen üdültünk, májusban, már majdnem Sziciliánál, még csupa atkásak is voltak, pedig arrafelé keményebb fagyok is lehetnek télen, így nagyon nehezen tudtam emléknekvalót összeszedni. Elég magasan voltunk és éppen csak az akácok virágoztak levél nélkül, míg lenn a tengerben már lehetett fürdeni.
Ebben a komposztalhato edenykekben az a jo,hogy kitünöen fel tudjak szivni a vizet,tehat ha alulrol öntözöm,az also resz is kap vizet,felülröl meg biztos jot tesz nekik a permetezes. Hat nalunk sajnos sehol nincs olyan napos hely,ahova a macskak fel ne masznanak es mivel a macskaimat is szeretem,igy azt hiszem egy kitünö megoldas a nylonozas meg a racsozas. Hat a tejfölös/joghurtos poharakra en is gondoltam,de nincs helyem ilyesmikre,aztan amig meg nem erösödnek,hogy attelepitsem öket egy masik edenybe,addig csak kipattan az isteni szikra,hogy hova is tudnam öket pakolni :)) Vagy hirtelen lesz egy hazam sok-sok kerteszkedesre kitalalt hellyel :))
Nekem a pincémben három éve néhány igen tetemes növényem totálisan kifagyott, nyílván volt vize, lehet, ha száraz, jobban bírja. Azon én is gondolkodtam, hogy ha fagyveszély van, mi a jobb, ha előtte meglocsolom alaposan, vagy sem, én is az utóbbira szavaztam, de lehet, hogy addigra már jól megteltek a levelek csatornái vízzel, de én konkrétan és csakis a levelek azonnali, alig észrevehető károsodásáról beszélek, ami a nyár folyamán fokozatosan megy végbe. Olyan nagy fagyok már nemigen vannak ilyenkor, amikor a töve átfagyna.
Nem voltál tudálékos, inkább szakszerű, és nekem dilettánsnak igen meggyőző, amit a víztartalomról írtál. Anyáméknál volt gyökérfagyás is, annak a következménye az lett, hogy amikor aztán tavasszal be kellett volna indulni a növekedésnek, elszáradt az egész, úgy, ahogy volt, és ki kellett dobni, nem pedig az, hogy később sok levelet vesztett,.
Persze, iebben is lehetnek fokozatok, gondolom.
Nekem csak az a gyanús a levélhullás és a fagyás összefüggésében, hgy mondjuk Toscana-ban, de akár Calabriában is tudnak télen elég kemény fagyok is lenni néha, amik persze a gyökeret nem érintik, de a leveleket igencsak, aztán mégse kopaszodnak fel.
Most jut eszembe, nem mondtam igazat, mert már írtam a Capriból hazahozott magjaimról, annak egy részét csak beletettem egy cserépbe, szépen kihajtottak, majd nem tudom miért, lassan elfogytak. Azok meg, amiket vízbe tettem szépen élnek most is. Talán valamit rosszul csináltam.
Hát ez aztán igazi kreáció, nagyon ügyes vagy, én tejfölös poharakba tettem, így egy fázis kimarad, jövőig ellesznek ebben a földben. Én soha nem raktam rá fóliát, és 90 %-os volt legalábba megmaradás, csak persze néhány hétig nem raktam napra, mondjuk amikor már jó meleg van és kivihetjük, akkor hamarosan látszik rajtuk az erő. A locsolásnál én is kezdetben permeteztem, de tartok tőle, hogy nem megy le eléggé így a víz, most inkább kerestem egy nagyon kicsi kifolyós kannát és azzal locsolom őket, meg a többi palántácskámat is. Én is nagyon kiváncsi vagyok a földbe vetett magok sikerére, szívesen átállnék én is. Szerencsére nekem soha nem lettek atkások. Az én icipici, talánha két centiseim is szépen élnek,talán egy halt meg.
A nagyok tápoldatozásánál én azt szoktam csinálni, hogy amikor felviszem, elsőre sima vízzel jól belocsolom és másnap, vagy inkább harmadnap megkapják az első tápos locsolást. A cicád igen szép és igen kiváncsinak tűnik, az enyém most is a bougainvilleám tövén horkol, nem tudtam tőle locsolni. Jó volt látni a kicsi leanderpalántáidat, jól néznek ki.
Engedjétek meg hogy egyszer még visszatérjek a fagyásra!
Igyekszem rövid lenni.
Mindkétfajta fagyásnak amit leírtatok van magyarázata.
1. A direkt fagyás az ágak levelek elfagyása a külső hőmérséklet és a növény szöveti víztartalmának az együttműködése. Nagyjából fordított arányosság áll fenn. Minél több víz van a szövetekben annál kissebb hideg roncsolni képes azokat.
És igaz amit Oleandro írtál hogy néhány nap múlva ez már meg is látszik.
2. A másik a gyökérről fagyás, amikor a gyökereket roncsolja(nem nagyon csak épp hogy a növény szenvedjen) a földben és gyökérban lévő víz ha átfagy. A föld vizének átfagyása a tágulás miatt nyomja meg és bántja a gyökereket. És igazad van anblock italia, ekkor nem jelentkezik a károsodás csak hetek hónapok múlva, mert a gyökereknek csökken a vízfelvevő képessége.
Bocsánat ha tudálékos lettem volna, csak igazolni akartam a tapasztalataitokat.:-)
Hat olyan ket hete tehettem a magokat vizbe,aztan mostanra el kezdtek punnyadni,gondoltam ideje is van,hogy földbe kerüljenek,mar nöni sem nöttek es elertek a kb. 5 cm-t is,ahogy Anblock irta. Aztan csak tegnap jött az ötlet,hogy megprobalom direkt a földbe tenni a magokat. Igen,a cicam nagyon kreativ,volt kitöl örökölnie,egyem meg a faradt feneket :) Szet is nyomott vele parat,de az is lehet,hogy fölelednek.Mindegy,ez is hozzatartozik a kiserlethez :))
Igen,biztos nalunk is lesz majd egy kritikus pont,ahol vagy megmaradnak vagy valami megtamadja öket,szoval valoszinü nem vagyunk meg tul a hegy csucsan. Azert megbizom a szomszedom,legalabb nezzen ra,nem akarom,hogy a munka es idö karba vesszen.
Csak ámulok. Nagyon kreativ vagy - akárcsak a szép cicád! Én is várom a jelentést a fejlődésükről. Mikor tetted a magokat vizbe? És mikor vetetted a földben csirázottakat?
A magról ültetésyxel sikerrel jártam mindig, egyszerűen elvetettem őket, mint bármi más virágmagot. Szweerintem amíg ilyen kicsik, zacskó alatt nedves földben kibírják a két hetet. Követlen erős szárító nap amúgy ilyen kicsi korban úgyis jobb, ha nem érti őket.
Nálam a gond mindig később volt, amikor mér azt hittem, minden OK: megjent arajtuk a hálós ragacs, a levelek elsatnyultak, takácsatka. Úgy látszik, a kicsi gyenge palánták még érzékenyebbek rá.
uppsz, itt ismeteltem magam :) de probalgattam minden szövegreszt a megfelelö kep melle rakni meg ide oda kopirozni,raadasul word-be irok,mert mostanaban szo nelkül lezuhan a gepem
es milyn sikerrel jartal? Eddig en meg nem neveltem semmit magrol,nem is volt nagyon hova,de hogy most van egy 20 negyzetmeteres nyitott teraszom illetve remelhetöleg 1-2 even belül hazba szeretnenk költözni,igy ramjött a kerteszkedhetnek.
Apro gondot okoz,hogy mit csinalok,ha szabira megyek ket hetre aprilisba,de valoszinü atpasszolom öket a szomszedasszonynak locsolgatni,cserebe meg kap belöle,ha kell neki.