Én ugyan nem Zsebi vagyok,de szoktam cukkinit kockázva fagyasztani télre joghurtos párolt cukkinihez éa tejszínes-cukkinis tésztához.Ilyenkor azonban félig fagyottan dobom a forró olajba.Kicsit összeesik és levet ereszt,de nem vészesen.Úgyhogy nyugodtan fagyaszd le!
bocs, hogy egy kicsit visszakanyarodtam, de én még a rizsen húshoz is szoktam cukkinit meg egyéb zöldségeket keverni, nagyon finom. De cukkinim nincs télen, ha lefagyasztom, nem esik nagyon össze kiolvadáskor? Gondolom lepénynek ahogy irtad mindegy, de ha kockában fagyasztom akkor is használható lesz utána mondjuk a fokhagymás, tejszínes, tésztás cukkinis husimhoz?
Lassan hátha megússzuk ezt a meleget. Neken eksősorban a kinti uborka szenvedett, de hátha túléli. A paprika sem szerette ezt a szárazságot, hiába öntöztem sok a fonnyadt bogyó. Az üvegházi bernadettel én is így jártam tavaly, (most még a 2 tőről nem győzzük szedni) elszáradt nyáron, levele sem volt már, de én hűségesen öntöztem, szeptember körül elkezdett hajtani, és még novemberben is szedtük. A retkeket még nem mertem elvetni, most hétvégén tervezem, és kipalántázom a mohikán ubit, és a karfiolokat, kelkáposztát. A gramoxon totális gyomírtó. keress rá a gugliban.
A szomszédok emlegetik, hogy egyszer, kb. 15 éve, a 30-as úton felborult egy vegyszerszállító kocsi, és kiömlött a vegyszer. Ez tőlünk pár száz méterre van, közben 2 -3 sor ház. Azt mesélik, hogy a terményt konténerbe kellett rakni, sok minden tönkrement és kártérítést is kaptak. A szomszédasszony valami Glomoxot emleget, gondolom, gramoxon lehetett. Szerinte most is azért mennek hamar tönkre a gyümölcsfák. Lehet ennek most még valami hatása? Beköltözés előtt persze nem tudtunk róla, mi nem tapasztaljuk, hogy bármi természetellenesen tönkremenne és mindent nyugodtan megeszünk. Mennyi idő alatt bomlik le ez a szer?
Nagyon sajnálom a kerted, gyönyörű volt. Jó lenne, ha használna az a szer, amit kipróbálsz, vagy az enyhébb időjárás. Van még idő nyár végéig, hátha helyrejön valamennyire.
Az üvegházban tönkrementek az uborkák, a padlizsánok is majdnem teljesen kopaszak, csak a meglévő termések tárolására valók. Még nem húztam ki őket, a száruk él, esetleg kihajt, de nem valószínű. Bár a nagy melegben az atkák is mintha fogytak volna.
A balkonparadicsomokat is tönkretették az atkák, 2 tő elpusztult, a többi se fejlődik már. Sajnálom őket, de a többin szerencsére van elég és finomabbak.
Jó, hogy nem fért el az összes uborka az üvegházban, a falra futtatott 2 tő él, és nőnek rajtuk az uborkák. A tönkrementek helyett meg nevelek másikat szabadföldbe.
19-én elvetettem a téli retkeket (Müncheni sört és Blauer Herbst und Wintert, ez hosszúkás sötétlila, a tavaszihoz aránylag hasonló ízű és tavaszig tárolható) és a káposztarépákat. Keddre szépen kikelt mind, csak nem tudtam hírül adni, mert kábellopás miatt 3 napig nem volt sem telefonunk, sem internetünk. A lótücsök egyelőre kiköltözött a céklaágyásból, anélkül, hogy érdemi munkát végzett volna. Kénytelen leszek ritkítani. Már elég nagyok a növények, nem fogja kitúrni.
Leszedtem a 4 tő tavalyi földicseresznyéről az érett gyümölcsöket. Az ideieken eddig 1 db. érett volt.
Összességében elég jól megúsztuk ezt a nagy meleget, most jól jött, hogy hideg zugban vagyunk. Egyszer volt 40,5 fok, különben pár fokkal alatta. Csak pár paradicsom égett meg, amelyik külön volt ültetve homokra és a nap is jobban sütötte, de maradt azokon is ép bogyó.
Szömörcsög, Phallus impudicus. Jó büdös lehet. Sokszor az erdőben nem is látszik, de a szaga messziről elárulja. Amíg nem nyílt ki, csak tojás alakú, ehető, de szerintem nem érdemes megenni.
ha a kovi ubi is megy nálatok akkor nekem van egy receptem, hogyan lehet télire eltenni, én is most fogom kipróbálni, állitólag nagyon finom a szomszéd szerint.
És lehet újra vetni hónapos retket, ha győzöd locsolni. Ősszel már nem fog felmagzani. Mi a Húsvéti rózsából szoktunk vetni. Ha meleg az ősz, nem mindig esszük meg, de ha sok az eső, és tönkremegy a paradicsom, jól jön.
Téi retket (a feketén kívül a Müncheni sör is finom, a mi pincénkben eláll tavaszig), szeptemberben áttelelő salátát. Lehet még galambbegy salátát is, az is ráér később.
Sok uborkánk van, és szeretjük az ubi salit. Valahogy el lehet rakni télre salátának az uborkát fagyasztáson kívül, mert már nincs hely a fagyasztóban.
Mi baja lehet egyes paradicsomoknak, elkezdett pirosodni, viszont a nap felé lévő része, fehér esetleg sárga marad? Főleg a több napsütést kapott darabok amik az ágyás szélén vannak. A többi szép, csak nagyon lassan kezd érni, viszont hatalmasak.
A hagymát felszedtem, a helyére mit vethetnék most? Paradicsom, paprika cukini, uborka, s.dinnye, káposzta, zöldbab, s.répa van. MIt érdemes még ilyenkor? Köszi!
Részemről is :) Bár Neked is mondom, hogy nem az "új dolog"-gal volt bajom. Hanem a 3222-es utolsó bekezdésében írtakkal. Téma lezárva, várjuk az eredményeket :)
Igen, visszaolvastam a Kapazinos dolgot... Sajnos a kiskerttulajdonosok hozzá nem értése nagyon is létező jelenség. Ami engem egyébként a legjobban zavar, az az, hogy nem szabadforgalmú szerekhez is hozzá lehet jutni ilyen-olyan úton, aztán boldog-boldogtalan szinte azt fúj amit akar. De azt gondolom, hogy az, hogy valaki nem ért egy szerhez és úgy juttatja ki, az nem a szer hibája, hanem azé, aki kijuttatja. A több hetes évi-s szerrel való kezelés sem a szer hibája, hanem a gazdáé. Ezzel a jelenséggel Én is találkoztam már, s elítélem, mint ahogy minden szabályszegést a növényvédelemben. A vegyszerezés felelősség, a vegyszer nem játék. Szóval a vegyszer is veszélyes ha nem megfelelő kezekben van.
Természetesen elfogadom, hogy nem akarsz vegyszereket használni, hiszen Te döntesz; rábeszélni sem akarlak semmire. Csak ezen a sz.rozáson akadtam fel. Mert ez úgy hangzott, hogy minden, amit mi a vegyszeres növényvédelemben használunk az sz.r, ergo a munkánk is az. Ezért vettem fel a dolgot.
Egyébként csak kapkodom a fejem, hogy micsoda "viharba" kerültem egy szó miatt, mert velem történt meg tavasszal, hogy a szomszéd gyomírtózott a telkén és csak az én kérésemre hagyott el pár métert a kerités tövétől. Azt mi rendbetettük neki gyomirtó nélkül is. Aszályos év lévén egy kisebbfajta eső után felszántatta a területet amely nem igazán sikerült csak minden össze lett trancsirozva, még elboronálni sem tudta a területet.
A gaz ami miatt a gyomírtózás folyt teljes erejéből zöldell jelenleg, tehát ősszel gondolom várhatom az újabb gyomírtózást. Na ezért irtam, én a nem bio módszerre, hogy sz.r, mert ősszel várhatom megint ezt a sz.rt-t a kertem tövébe.
Egyébként az EM-1, most hogy már utánaolvastam elég sokat, úgy müködik mint egy baktériumtrágya. Lehet, hogy az is, sőt, de csekélyke ilyen jellegű ismereteim miatt ezt nem állíthatom.
De mostmár nem szeretném, ha újabb mondatokat kiemelve elemeznénk az irásomat, nem vagyok agráros, ahogy már többször leirtam, érdeklődök, utánaolvasok, és veszem a fáradtságot. Benne van az EM-1 is a biolistában, ennek ellenére nem szórtam ki addig mig számomra megnyugtató adatokhoz, vele kapcsolatos ismeretekhez nem jutottam.
Én nem gondolom, hogy több ezer ember munkáját becsméreltem volna le, de látom a környezetemben, hogy ezek a "szabad forgalmú" növényvédő szerek, mennyire nem hozzáértők kezébe kerülnek a kiskerttulajdonosok személyében. És itt elnézést minden olyan kiskerttulajdonostól, aki ért hozzá, elolvassa, és betartja az utasitásokat.
Utolsó és tényleg ne vesztegessünk erre több szót: a Biokultúrában olvastam, hogy (bocs, de konkrétumokra nem emlékszem,de ha fontos Isten bizony megkeresem), egy termelő a paradicsom vmilyen betegségét fogta meg egy több hetes évi-s szerrel a konzervgyárnak történt eladás előtt 3 nappal. Na ezt esszük.
taffy olvasd el a weboldalt ha van kedved: www.emtech.hu ill. van róla egy könyv is, na itt fognak mindjárt a hasukat fogva három hétig röhögni az agrárosok: dr. Teruo Higa: Forradalom a Föld megmentéséért.
Mint irtam már Szadán ahol lakom már használja egy biogazda a szert és nagyon jó véleménye van róla, ő már állitása szerint beteg növényeket is kikezelt vele, bár ez apunak is sikerült. (bab ragyája megszünt).