Nincs semmiféle komposztáló, csak egy jó nagy kupac, megy rá minden, ahogy jön. Mi a gazt is belerakjuk, magokkal együtt is, ha kikel, legfeljebb kikapáljuk. Fű a miekbe ritkán kerül, kell talajtakarásra. Nincs szaga, nem folyik. A műanyagot nyugodtan el lehet távolítani.
Egyébként örülök,hogy idetaláltam. Nem vagyok kezdő kertész,(apró gyerekkorom óta mindig volt saját ágyásom,később "teljes jogú" munkása lettem mezőgazdász szüleim kertjének,szőlejének,háztájijának,és idestova két évtizede saját kertem van)de találok számomra is új dolgokat,és szívesen fogadom a kapott tanácsokat.
Ez kertem büszkesége,más úgysem örvendeztet ebben a melegben:
nálunk tavaly ősz óta van (műanyag), eddig csak cseresznyefalevél és a fű került bele, de a környezetében olyan szag van, mintha disznókat tartanánk és alul pedig folyik a fekete lé...úgyh. el lesz távolítva...vagy van vmi titka, h. ne legyen ilyen?
Komposztálok,a nyesedéket talajtakaróként hasznosítom,zöldtrágyának a kikapált gazt használom.De mivel szolgálati lakásban élek,ahol az előző lakók le se sz....ták a kertet,csak kihasználták,nincs könnyű dolgom.6 éve az udvar helyén még szemétdomb és dzsumbuj volt...
A komposzt is nagyon jó istállótrágya helyett. Ha a szomszéd nem komposztál (mint pl. nálunk az egyik), egész szép mennyiség össze tud gyűlni. A fűnyesedékkel takart ágyásokban is nagyon feljavul idővel a talaj. Zöldtrágya növényeket is lehet vetni. Kezdetben biztos segít az a szer, de szerintem mindenképpel kell valamilyen szerves trágya.
Olvastam szóváltásotokat,és kíváncsi lettem erre a termékre,több okból is.Az egyik,hogy a kertem földje erősen kimerülőben,istállótrágyát nem tudok venni (Már kevesen tartanak a faluban állatot,aki tart,az a keletkező trágyát saját földjén hasznosítja),műtrágyázni nem igazán szeretnék.A másik,hogy férjem májbetegsége miatt szinte semmilyen permetszert nem használhatok.Elolvastam a honlapot.Hát,annyi mindenre jó,hogy felkeltette a szkepticizmusomat.De nem zárkózom el a kipróbálás ellen sem,bár osztom ama nézetedet,hogy a természet tudja,mit akar.
Elhiszem, hogy nem győzködésnek szántad. Én a "csodaszerekben" nem hiszek. A forradalmian új módszereket a biokertészek nagyon régóta alkalmazzák. Ez a készítmény egy melaszkivonatban (mint baktérium tápanyag) tárolt tejsavbaktériumokat, fotoszintézist elősegítő algakivonatot, élesztőgombákat tartalmaz főleg. A külföldi internetes oldalakon legalább nem titkolják az összetevőket, nem csak általánosságban beszélnek baktériumokról. Az energiatermelés szempontjából elsősorban éppen a fotoszintetizáló mikroszkopikus élőlények (algák, baktériumok) jönnek számításba, mert viszonylag gyorsan, nagy tömegben tenyészthetők. Ezeket is alkalmazza a z élelmiszeripar, kozmetika. A fehérjék: enzimek vagy biokatalizátorok az élő szervezetek által termelt és a kémiai reakciók sebességét növelő fehérjék. Életfontosságúak, hiszen az élő szervezetekben lezajló összes kémiai folyamat gyakorlatilag az irányításuk alatt áll. Ezejket elsősorban tojásfehérjéből vonják ki. A tejsavbaktériumok hatását alkalmazzuk a biokertészetben, ha tejjel, savóval permetezünk. Igazad van, hogy ez egy előre elkészített biopreparátum, ami koncentrált formában tartalmazza a növényi sejt felépítéséhez elengedhetetlen adalékokat. A hatása mindenképen meggyőző lehet, főleg annak aki a biotermesztés fogásaival, annak alapjaival nincs tisztában, de a biokertészek ezeket az elemeket különböző formában régóta használják. (a káposztasavanyítás is egy tejsavas erjedési folyamat eredménye, de nem hozzáadott adalékkal, hanem természetes módon.) Igaz nem biztos, hogy most ezeket egy megfelelő topicban írtam, hiszen ezt nem a (csak) bio módon kertészkedők olvassák. Azoknak, akik eddig kémiai szereket alkalmaztak, én is javaslom, mert ezzel a készítménnyel a környezetüket nem károsítják. Megfelelő kezdés lehet a vegyszermentes biológiai módszerekre való átálláshoz, és esetleg kedvet csinál a biotermelési módszer megismeréséhez. Üdv il
Én sem használok semmilyen vitaminokat, azt csak példaként említettem, kivéve a terhesvitaminokat :-))). Mégtöbbet olvastam erről a dologról és most kiderült számomra, hogy ez egy baktériumtrágya, amely mikroorganizmusai révén képes megkötni a levegő nitrogénjeit és igy a növények fel tudják használni, ez az oka a termésnövekedésnek illetve, hogy a növények egészségesek. Egy példát olvastam ezek működésére, hogy a C-vitaminban szegény káposzta, hogy lesz C-vitaminban gazdag savanyúkáposzta, hát a mikroorganizmusok erjesztő hatása révén. Szóval ott is használjuk őket. Illetve mégegy példa, hogy régen a talajban megvolt az az erő, hogy hatalmas erdőségeket növesszen mindenféle segitség nélkül, de most már nagyon kihasználtuk. A kutatásokban még azt is olvastam, hogy az odajuttatott mikroorganizmusok növelik a talaj humusztartalmát. Isten őrizz, hogy győzködjelek, tényleg mindenki azt használ amit szeretne.
Nekem már az is haladás, hogy édesapám ezért a bioszerért nem pedig már nembioszarért nyúl :-))).
Részemről téma befejezve, elérhetőségeket megadtam, mindenki maga dönti el, hogy akar-e utánaolvasni vagy nem érdekli a téma.
Zsebi remélem azért megosztja velem a tapasztalatait.
Most örülünk igazán, hogy rögtön beköltözés után furattunk kutat. Naponta órákig megy a szivattyú, így egész üdék még a növényeink. És most csak a nagyra nőtt gazokat húzom ki, a többi marad talajtakarónak meg picit árnyékolni. A paprika alatt a szalmatakarásból rengeteg zab kinőtt, éppen készültem lenyírni, mikor jött ez az iszonyatos meleg. Most inkább hagyom, szerintem jó, hogy árnyékol és párásít egy picit. Kicsit rendetlenül néz ki, de nem baj.
A szomszédban múltkor nagy szülinapi vendégség volt, előtte gyorsan kigyomlálták az erősen gazos veteményest, nehogy megszólják a rokonok. Pár napra rá mesélték, hogy megégtek a paradicsomok.
Egy-egy tasaknyi sárga és görördinnyét is vetek minden évben. A sárga már kezd szineződi, a karót azért hagyom meg a bokornál, hogy lássam hova kell önteni a vizet.
Matykóka! Elolvastam, de nem vagyok meggyőzve. Természetesen mindenkinek szíve-joga, hogy miben hisz. Azért nem hiszek benne, mert nem tartom TERMÉSZETES folyamatnak a koncentrált alkalmazását semmilyen, akár biológiai összetevőkből álló szernek. A természetben nincs jelen koncentrált formában, töményen semmilyen hatóanyag, azt mesterségesen kell előállítani, tehát az alékalmazása is természetellenes. Ami sűrített, koncentrált szer, az nem természetes. Nekem nem célom az, hogy minden elvetett magból növényt talarítsak be. Ezt úgy fogom fel, hogy ami elpusztúl, azt a természet áldozatként evisszavette, marad így is elég nekem. Az én elvem az, hogy a növényeket a saját törvényeik szerint kell hagyni szaporodni, fejlődni. Ha olvastad a korábbi írásaimat, abból tudhatod, én nem vagyok híve az általad elmlített kémiai szereknek sem. Növényvédő szert pedig semmilyen formában nem használok, kivéve a rezet és ként. Csak megemlítem mellékesen saját részünkre sem alkalmazunk semmilyen vitamin koncentrátumaot, bőven elég télen-nyáron az, amit a táplálékkal veszünk magunkhoz. Természetesen nem akarok lebeszélni senkit sem a szer alkalmazásáról sem. Ezt mindenki maga dönti el. Csak a saját véleményem írtam le. Üdv IL
Még az idén. Bár, nem tudom, nem-e rásült a héj ebben az időben, már vagy 10 napja nem voltam azon a telken. De egy jobb eső után akkor is lehet szerintem.
Ezt a pár mondatot Hidas úr mailjéből másoltam ki:
Köszönöm a visszajelzését, örömmel vettem. Szerte az országban nagyon jó tapasztalatok vannak a legváltozatosabb növényeken, állatokon. Különösen a kifejezett növényvédelmi vonatkozása kezd beindulni fóliás ill. szabadföldi zöldséges nagyüzemekben, ahol egyébként nem biotermesztést folytatnak, viszont nagyon jó tapasztalataik vannak ott is, nem is említve a költségeit.
Szóval esszük ezt mi már (illetve az ezzel kezelt növényeket) régóta attól függetlenül, hogy nem tudunk róla.
a mi szanaszéjjel vegyszerezett Földünkön mit vársz, lehet nem hinni benne, de működik, mi már megtapasztaltuk. Én csak pár szót irtam le erről az egészről ráadásul úgy, hogy nem vagyok szakember.
Ahhoz, hogy ne higyj benne először olvasd el a honlapját. A Kasuminban, Kapazinban, stb. stb., szerencsére ezeket is csak névről ismerem miért hiszel?
Én hiszek abban, ha egy emberi szervezet erős mondjuk pl. vitaminoktól, egészséges, bio ételektől akkor kevésbé betegszik meg. Miért ne lehetne ez igaz a növényekre is? Tavasz óta (akkor még nem olvastam az EMA-ról) erjesztett hagymahéjjal és csalánlével öntözöm a paradicsomjaimat amelyek nagyon erősek és még nem jött a fitoftóra, de még semmi más bajuk sem volt és nincs szerencsére. Na most lehet, hogy ez szerencse, főleg a fitoftóra miatt mert az ugye ilyen szárazságban nem jön, de lehet, hogy ezek hatottak. Azt hiszem ezt sohasem fogom megtudni csak szép csendben tovább öntözgetem vele a növényeimet.
Én csak azt tudtam leirni amit megtapasztaltam, hogy a növények erősek és nem betegek, egyre másra hozzák a gyönyörű terméseiket. A szer a Biokontroll Hungária által biogazdálkodásban engedélyezett, és nekem már az is eredmény, hogy apámék használják és az épp ragyásodásnak indult babot nem fújták le Kasuminnal, mert azzal szokták, mert mi a fenének is raktak volna rá azt, ha az EMa-val történt próbapermetezés után a növénynek kutya baja volt.
Egyébként a komposzttal is mikroorganizmusok milliárdjait dolgozzuk bele a termőföldbe, illetve van már olyan (az is bio) szer, hogy komposzttea, egy kivonat amivel permetezni lehet, és növényt erősiteni.
Nem fűtöm. Minél kisebb egy üvegház légtérfogata, annál gazdaságtalanabb a fűtés, nagy a hőingadozás, folyamatosan meg nem éri meg. Nagyon nkorai növényeket nem termelek, zöldhagyma retek saláta a korai, majd karalábé, paradicsom, paprika, saláta uborka. Valamint pmár tűzdelt palánták továbbnevelésére használom. Amíg még hidegebb van, az oldalfalhoz, és a növények fölé fóliát terítek.
Hagyd a fenébe! Nekem is van rendszeresen ilyen beteg bogyó, Vannak fajták amik érzékenyek erre, vannak amik kevésbé. A marmande, marzanó nano, az Ace nekem ilyen érzékeny. Tavaly a lugas F1 volt ilyen, most azon, a korallon, a marzano rampicantén, cherollán, mobilon nincs. amint látom leszedem, még mindíg marad elég. Ez egy gombabetegség. Teljesen felesleges bármilyen szerrel permetezni utólag, mert akkor már felesleges, csak megelőzhető. Előtte én meg nem permetezek feleslegesen. Szedd le a rosszakat, mert a bogyó teljesen el fog rothadni, fertőzi a többit. Ami rossz kidobom, a többi meg megmarad nekem. A paristopicban leírt szerben sem hiszek, mert ez sem természetes beavatkozás a normális fejlődés folyamatába. A természetben nincsennek DOPPING szerek, mert ez úgy működik. Hiába állítják, hogy természetes adalékok, akkor azok túladagolva. Mindent csak ahogy a Természet törvényei megengedik.
Kösz az infót, csak az a baj idén először vettem és használtam olyan levélpermetet ami a Ca hiány megelőzésére használ.
Ezek után feladom, nem csinálok velül semmit. Drukkolok, hogy az egészségesek előbb érjenek meg, még mielőtt tönkre megy az egész, szeretnék valamennyit eltenni.
Már a padlizsán leveleken is van valamilyen betegség, avval se csinálok semmit. Ma reggel leszedtem 1kg-t. és eltettem télire salátának.
Vagyis az a mezei egérféle rágcsáló, ezt viszont szabad irtani, kérj a gazdaboltban valami irtószert én még nem használtam pocok ellen semmit, nálunk ez szerencsére nics. Irtsad mert ha nagyon jól érzi magát túlszaporodik s utána már végképp nem birsz vel.