Na nem az a teljesen elégett eper virágzik az csak új leveleket hoz. De amelyik nem égett úgy el, az virágzik, és amióta kicsit meg enyhült az idő, azóta nem száradnak le az eprek, már beérnek és pár szemet lehet róla enni.
A bab is elkezdett újra virágozni, és egészséges kis leveleket hoz.
3 naponként permetezzük a beteg növényeket /bab, uborka, paradicsom, padlizsán és 7 naponként fogjuk az egészségeseket ami elég kevés a paprikák, és a virágok.
A legfeltűnőbb nekem a padlizsán javulása mert az nem tartozik a megújuló növények közé.
köszi Neked is Ildu, most megyek és kockázom a három gyönyörű cukkinimet amit találtam, közben pedig gőzölődik a savanyú uborkám az 5 l.-es üvegben. Egyébként azt olvastam Bálint gazdától, hogy az ősszel nagyra nőtt cukkini hűvös helyen egész januárig eláll, szokták még a két végét faggyúval is lezárni.
köszönöm az ötleteket, a sóskával én is ezt a dobozos lefagyasztási módszert követtem amit leirtál. Most van belőle 8 db 70-80 dkg-os tömb, pedig nem is szeretjük különösebben (én azért megeszem) de olyan gyönyörű volt az idén, hogy nem volt szivem nem leszedni. Majd forszírozom néha a főzeléket a téli napokon a családnak.
húúúú, hát én itt most nagyon örvendezek, én nem hiszem, hogy ez a pár fokos hőmérséklet visszaesés ösztönözte az epredet és a babodat az újra virágzásra, hiszen szegényke epred gyalázatos állapotban volt a képen. Szóval én meg vagyok győződve, hogy hat az EM-1. Vagy nálatok esett az eső? Mert itt Szadán semmi. (Apuék még mindig szedig az uborkát, és nem kis mennyiségben, pedig ilyenkorra már rég le szokott teremni, de apa szorgalmasan permetez:-)
Amit lepénynek szánok azt lereszelem, gombócokat készítek belőle és belepottyantom 1 neylon zacsiba, ott aztán laposra nyomom, és lezárom így nagyon kevés helyet foglal el.
Amit raguba, tésztára körettnek szánok, azt szépen felvágva, megpárolok, de csak annyira, hogy ropogós maradjon, szögletes dobozt folpakkal úgy bélelek ki, hogy a tetejét is betudjam takarni lefagyasztom, ha megfagyott kiveszem a dobozból, és zacsiba dugom.
Így nem kell annyi dobozt tárolni és venni, és kevés helyet foglal. Azért lényeges a szögletes doboz mert az abból kivett téglákat tudod úgy rakni, hogy kevés helyet foglaljon.
Mindenkitől elnézést a nem idevaló témáért. Ha gondolod add meg a mail címed, úgy látom szereted a cukkinit most készítette cukkini kenyér tortát /sós/ elküldeném, nálunk óriási sikere volt vissza újrázták
Szó se lehet róla a gramoxon nem okoz ilyen problémát, az a zöld növényi részeket roncsolta de 15 év után talán nincs is olyan gyomírtószer ami árthatna.Sokkal több problémát okozhat pl a földbe jutott gázolaj mert az nem bomlik el.
Viszont tudok olyan esetről amikor a föld alatti gázvezeték szivárgott és a vezeték nyomvonalán mentek tönkre a fák.
A kertem kezd éledezni, a fekete szeder aminek a terméseinek egy része még érés előtt össze zsugorodott, /ezeket leszedtük/ a megmaradt terméseket szépen érleli, már tegnap sikerült 1kg leszedni róla.
A bab és az eper, újra virágzik, a teljesen elszáradt eper kezd kihajtani. Nem lehet tudni ebből mi a szer hatása, és mit okoz az időjárás enyhülése.
Remélem a most bújó zöld bab nem lesz kitéve ilyen gyalázatos időnek.
Én ugyan nem Zsebi vagyok,de szoktam cukkinit kockázva fagyasztani télre joghurtos párolt cukkinihez éa tejszínes-cukkinis tésztához.Ilyenkor azonban félig fagyottan dobom a forró olajba.Kicsit összeesik és levet ereszt,de nem vészesen.Úgyhogy nyugodtan fagyaszd le!
bocs, hogy egy kicsit visszakanyarodtam, de én még a rizsen húshoz is szoktam cukkinit meg egyéb zöldségeket keverni, nagyon finom. De cukkinim nincs télen, ha lefagyasztom, nem esik nagyon össze kiolvadáskor? Gondolom lepénynek ahogy irtad mindegy, de ha kockában fagyasztom akkor is használható lesz utána mondjuk a fokhagymás, tejszínes, tésztás cukkinis husimhoz?
Lassan hátha megússzuk ezt a meleget. Neken eksősorban a kinti uborka szenvedett, de hátha túléli. A paprika sem szerette ezt a szárazságot, hiába öntöztem sok a fonnyadt bogyó. Az üvegházi bernadettel én is így jártam tavaly, (most még a 2 tőről nem győzzük szedni) elszáradt nyáron, levele sem volt már, de én hűségesen öntöztem, szeptember körül elkezdett hajtani, és még novemberben is szedtük. A retkeket még nem mertem elvetni, most hétvégén tervezem, és kipalántázom a mohikán ubit, és a karfiolokat, kelkáposztát. A gramoxon totális gyomírtó. keress rá a gugliban.
A szomszédok emlegetik, hogy egyszer, kb. 15 éve, a 30-as úton felborult egy vegyszerszállító kocsi, és kiömlött a vegyszer. Ez tőlünk pár száz méterre van, közben 2 -3 sor ház. Azt mesélik, hogy a terményt konténerbe kellett rakni, sok minden tönkrement és kártérítést is kaptak. A szomszédasszony valami Glomoxot emleget, gondolom, gramoxon lehetett. Szerinte most is azért mennek hamar tönkre a gyümölcsfák. Lehet ennek most még valami hatása? Beköltözés előtt persze nem tudtunk róla, mi nem tapasztaljuk, hogy bármi természetellenesen tönkremenne és mindent nyugodtan megeszünk. Mennyi idő alatt bomlik le ez a szer?
Nagyon sajnálom a kerted, gyönyörű volt. Jó lenne, ha használna az a szer, amit kipróbálsz, vagy az enyhébb időjárás. Van még idő nyár végéig, hátha helyrejön valamennyire.
Az üvegházban tönkrementek az uborkák, a padlizsánok is majdnem teljesen kopaszak, csak a meglévő termések tárolására valók. Még nem húztam ki őket, a száruk él, esetleg kihajt, de nem valószínű. Bár a nagy melegben az atkák is mintha fogytak volna.
A balkonparadicsomokat is tönkretették az atkák, 2 tő elpusztult, a többi se fejlődik már. Sajnálom őket, de a többin szerencsére van elég és finomabbak.
Jó, hogy nem fért el az összes uborka az üvegházban, a falra futtatott 2 tő él, és nőnek rajtuk az uborkák. A tönkrementek helyett meg nevelek másikat szabadföldbe.
19-én elvetettem a téli retkeket (Müncheni sört és Blauer Herbst und Wintert, ez hosszúkás sötétlila, a tavaszihoz aránylag hasonló ízű és tavaszig tárolható) és a káposztarépákat. Keddre szépen kikelt mind, csak nem tudtam hírül adni, mert kábellopás miatt 3 napig nem volt sem telefonunk, sem internetünk. A lótücsök egyelőre kiköltözött a céklaágyásból, anélkül, hogy érdemi munkát végzett volna. Kénytelen leszek ritkítani. Már elég nagyok a növények, nem fogja kitúrni.
Leszedtem a 4 tő tavalyi földicseresznyéről az érett gyümölcsöket. Az ideieken eddig 1 db. érett volt.
Összességében elég jól megúsztuk ezt a nagy meleget, most jól jött, hogy hideg zugban vagyunk. Egyszer volt 40,5 fok, különben pár fokkal alatta. Csak pár paradicsom égett meg, amelyik külön volt ültetve homokra és a nap is jobban sütötte, de maradt azokon is ép bogyó.
Szömörcsög, Phallus impudicus. Jó büdös lehet. Sokszor az erdőben nem is látszik, de a szaga messziről elárulja. Amíg nem nyílt ki, csak tojás alakú, ehető, de szerintem nem érdemes megenni.
ha a kovi ubi is megy nálatok akkor nekem van egy receptem, hogyan lehet télire eltenni, én is most fogom kipróbálni, állitólag nagyon finom a szomszéd szerint.
És lehet újra vetni hónapos retket, ha győzöd locsolni. Ősszel már nem fog felmagzani. Mi a Húsvéti rózsából szoktunk vetni. Ha meleg az ősz, nem mindig esszük meg, de ha sok az eső, és tönkremegy a paradicsom, jól jön.
Téi retket (a feketén kívül a Müncheni sör is finom, a mi pincénkben eláll tavaszig), szeptemberben áttelelő salátát. Lehet még galambbegy salátát is, az is ráér később.
Sok uborkánk van, és szeretjük az ubi salit. Valahogy el lehet rakni télre salátának az uborkát fagyasztáson kívül, mert már nincs hely a fagyasztóban.
Mi baja lehet egyes paradicsomoknak, elkezdett pirosodni, viszont a nap felé lévő része, fehér esetleg sárga marad? Főleg a több napsütést kapott darabok amik az ágyás szélén vannak. A többi szép, csak nagyon lassan kezd érni, viszont hatalmasak.
A hagymát felszedtem, a helyére mit vethetnék most? Paradicsom, paprika cukini, uborka, s.dinnye, káposzta, zöldbab, s.répa van. MIt érdemes még ilyenkor? Köszi!
Részemről is :) Bár Neked is mondom, hogy nem az "új dolog"-gal volt bajom. Hanem a 3222-es utolsó bekezdésében írtakkal. Téma lezárva, várjuk az eredményeket :)