Keresés

Részletes keresés

mamina Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3278
Ezéven nálunk is szépek és nagyok a paradicsomok. Szintén jó mélyre ültettem. 30 centis palántákat vettem, de a felét tuti a föld alá rejtettem. Meg aztán most mulcsoltam is körülötte. Szerintem ez is számít.
Előzmény: Matykoka (3275)
CBNora Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3277

Ahogy sorolod ezeket a paradicsom tartósítási tételeket, nem hangzik azért olyan siralmasan. Szerintem mi eddig a tizedét, ha leszedtük, és meg vagyunk vele elégedve. Befőzni még nem lenne érdemes, a szüleim segítségével frissen megesszük. Most elég sok más dolgom is van, nem is bánom, hogy nem kell még befőzni. Bár most már minden nap egyre több van, nemsokára muszáj lesz, ha az időjárás is úgy akarja.

Permetezéshez csak bolti tejet próbáltam, nincs időnk utánajárni házi tejnek.

Eléggé egy kupacban lakunk néhányan, Gödöllő sincs tőletek messze.

Előzmény: zsebi41 (3273)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3276
Zsebi ér valamit az EM-1? Uborkát permeteztél vele?
Előzmény: zsebi41 (3273)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3275
már a negyedik éve van kertem, de eddig még nem nagyon ettünk paradicsomot, most viszont gyönyörű minden érik és a zöldek is olyan nagyok, hogy újra kellett kötöznöm az egészet, mert elhúzták (Marmande) a karót.

Szóval eddig mi már 4x megpermeteztük sovány tejjel és igy áll fent a fent leirt állapot, emellett öntözöm még csalánlével azt most akarom is ma mégegyszer, mert azt a legjobb esős időben csinálni úgy olvastam, illetve még hagymahéjjlével. A két büdösömmel, én csak igy hivom őket.

Nem tudom, hogy emiatt ilyen szépek-e vagy épp jót tett nekik, hogy ilyen baromi meleg volt és a gomba nem támadott.

Tudom vannak réztartalmú szerek amik még a bióba is beleférnek, de én úgysem adnám oda a kölköknek, akkor meg minek szórjam ki.

Ami miatt még nagyon örülök a paradicsomoknak, hogy kb. 10 centis palántákat nevelgettem elő fólia alatt és mikor kiültettem őket lettek 5 centisek (4-6 palántát is ültettem össze), mindenki röhögött, alig lógott ki a fejük a földből, a férjem mondta, hogy nem baj ebből lesznek a legfinomabbak, én úgy is lett. Hatalmas búja bokraim vannak, majd megpróbálok felrakni képet.
Előzmény: CBNora (3274)
CBNora Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3274

Tök mindegy, milyen hónap van, lényeg a sok csapadék és a mérsékelt meleg. Egy burgonyabetegségekről szóló könyvben azt olvastam, hogy 30 fok fölött elpusztul a gomba. Csak egy napra jósolták az esőt, szerintem ennyitől még semmi bajuk nem lesz. Mi korábban permeteztük Cuproxáttal, még látszik a leveleken, elég jól tapad. Az esők előtt szoktunk permetezni, egy darabig nem mosódik le. Régebben próbáltam a sovány tejet, de mikor csapadékosra fordult az idő, megjelent a Phytophtora. Te már tapasztaltad, hogy ér valamit a tejes permetezés? Mi inkább a réz mellett döntöttünk, hatásosabbnak bizonyult.

Ősszel is meg szokott jelenni, mikor sok a harmat, csak akkor már nem annyira bosszantó, és a fagyokig már nem megy tönkre az összes termés.

Előzmény: Matykoka (3271)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3273

Szia Mindenkinek és Neked is szomszédasszony!

Nálunk is esik méghozzá szép csendesen, a kert lélegzik, legalább is az én fülem hallja.

Tegnap szedtem befőzni 18 kg paradicsomot, most azt csinálom de pihenésközben sütöttem ebédre cukini felfújtat, óriási sikere van

A paradicsom szebb mint gondoltam a sárga színű napégések alatt egészséges piros pari van.

Csak azokat kell eldobni ami nagyon mélyen égett meg és nem tudott tovább érni.

Nagyon szépek a lukuluszok is, eddig már 12 kg.t szárítottam meg, és még lesz szárítani való.

paradicsom fürtamik megégtekcukini felfújt

Én a paradicsom palántáim szoktam megpermetezni feles tejjel, de nem a hőkezelt boltival, mert abban a hőkezelés hatására a hőre érzékeny tejsav baktériumok elpusztulnak.

Mi eső után ME-vel fogunk permetezni, és van egy sor zöldbabom ami most kelt azt valami rezessel, persze úgy, hogy vagy reggel v. ha nagy a harmat akkor majd este.

Előzmény: Matykoka (3271)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3272
Taffy ezt találtam uborkasalátának télire:

uborka

Az uborkát megmossuk, utána hámozzuk vagy nem, ki hogy szereti. Gyaluljuk, kerekre salátához, hosszúkásra tzatzikihez.

Majd a kifőzött, tiszta üvegekbe rétegezzük sóval, 2 ujjnyi uborka, 1 ujjnyi só elven. Amikor tele van az üveg, várok 15 percet, mert süllyedni fog. Telerakom a megüresedett részt uborkával, majd sóval zárom, tehát a lényeg, hogy az utolsó réteg is só legyen. Egy réteg fólia, kupak és mehet polcra.

Nem. Nem fog megromlani.
Nem. Nem kell bele semmi más.

Úgy kell számolni, hogy 1 üvegből (1 literes) 2 fejadag jön ki bőségesen.

A felhasználás pedig úgy megy, hogy 2 órára vízbe kell áztatni, és kb. fél óránként cserélgetni kell alatta a vizet. Néha megkóstolom, hogy mennyire sós még. Ha már jó, akkor ugyanott tartunk, mint ha friss uborkából kezdtük volna a saláta gyártást.

Mi úgy kalkulálunk, hogy havonta legyen 2-szer salátánk és 2-szer tzatzikink (októbertől-májusig). Az elég változatos. Nekünk pont jó.

Van, aki fűszereket, vagy ecetet is tesz bele. Én nem pártolom az ilyesmit, mert úgyis kimossa belőle az ember nagy részét, a felhasználás előtt. Felesleges pazarlás. Kivéve a kaprot, de azt mi nem használunk egyik salátához sem.

Előzmény: taffy (3232)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3271
jaj lemaradt az előzmény, hogy Zsebi szomszédasszonyra gondoltam, bár valószínűleg mindenkinek szépül a kertje ettől az esőtől, máraki kap belőle.

Vettem is gyorsan egy zacskó sovány tejet, hogy az uram permetezze meg a paradicsomokat az eső után.
Fitóftóra még várható ugye? Az bármikor jöhet amikor ilyen az idő? Azt olvastam, hogy jún-júliusban várható, de gondolom a paradicsomvész nem nézi, hogy mostmár majdnem augusztust irunk.
Előzmény: zsebi41 (3265)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3270
végre esik, gondolom nálatok is szomszédasszony. Milyen a kerted? Tegnap raktam el újra egy 5l-es savanyúuborkát, de most ez a hőmérséklet csökkenés + az eső, most mentem körbe holnap szedem újra lehet, hogy 2 üveg is lesz. Spejzolok télre :-).
il1321 Creative Commons License 2007.07.30 0 0 3269
Én két hete vetettem el a magokat egy palántafölddel teletett ládába, egymástól 2 cm-re. 3-5 nap alatt kikelnek a magok, nedvesen kell tartani. Azért nevelek minden ilyen növényből palántát, mert amíg az ágyás foglalt, addig nőnek, amint felszabadul egyből kiültethető. Nincs hiányos kelés szabadföldben, fejlett növénykéket tudok kitenni. Marad esetleg néhány pótlásra is. A növények fejlődését a keléstől a kiültetésig jobban lehet segíteni (víz, árnyék) Ha jó hosszú őszünk lesz még beérik a karfiol, és kevésbé kell vigyázni a termés barnulására, mivel akkorra már nem olyan erős a napsütés. Ezt is nedvesen kell tartani természetesen a bolhák miatt. Lehet még kelkáposztát is vetni.
Előzmény: dabaka (3246)
Éva48 Creative Commons License 2007.07.29 0 0 3268
Köszönöm, ki fogom próbálni:))))
Előzmény: ildu (3266)
ildu Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3267

Hú,de guszta!

Előzmény: zsebi41 (3265)
ildu Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3266

A tejszínes cukkinis tészta: olívaolajon megüvegesítek 1 közepes fej összevágott hagymát,erre dobom a kisujjnyi nagyságúra vágott cukkinit,dobok rá vegetát,őrölt borsot,amikor a cukkini is üveges lett,ráöntöm a 2 dl tejszínt,szórok bele bazsalikomot,kakukkfüvet,kis ágacska rozmaringot (ezek -ha lehet-frissek),összeforralom.Ha levettem a tűzről,reszelt sajttal sűrítem,és a tányérra tett spagettire halmozom,és még meghintem reszelt sajttal. Mennyiségeket nem tudok,találomra főzöm. (Ritkán főzök recept alapján,szeretek improvizálni)

Előzmény: Éva48 (3259)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3265

Ja azt még elfelejtettem, hogy én nem reszeltem a cukkinit hanem héjastók vékonyra szeleteltem, és volt benne sárga patiszon is, mert abból terem nekem sok.

És a kép is lemaradt

Előzmény: zsebi41 (3264)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3264

KENYÉRTORTA CUKKINIVEL

Hozzávalók:

6-8 szelet szikkadt kenyér, 2 érett paradicsom karikára vágva, 50 dkg cukkini meghámozva, lereszelve, 4 tojás, 1,5 dl tejszín, 10 dkg reszelt sajt vegyesen (edami, trapista, parmezám, gouda, füstölt, stb...), 2 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. vegyes zöldfűszer (oregano, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem), 5 ek. olívaolaj, , bors

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.

Egy serpenyőben forrósíts meg 3 ek. olívaolajat, tedd rá a cukkinit és kb 8 percig nagy lángon pirítsd, aztán hagyd kihűlni.

Végy elő egy kerek, sütőbe rakható edényt vagy tortaformát, béleld ki sütőpapírral, nehogy kifollyon a töltelék.

2 tojást keverj el a tejszínnel, sózd, borsozd, majd mártsd bele egy pillanatra a kenyérszeleteket. Ezekkel béleld ki az előkészített formát úgy, hogy az oldalán is legyen kb. 3-4 cm magasan perem.

Told be a sütőbe és süsd 5-6 percig.

A maradék tejszínes tojáshoz keverd hozzá a másik 2 tojást. sót, borsot bőven és a zöldfűszerek felét, végül a reszelt sajt 3/4-t.

Ezt a keveréket öntsd rá a cukkinire, keverd el és a sütőből kivett kenyérre, majd rakd ki a tetejét a paradicsomkarikákkal.

Keverd össze a zsemlemorzsát a maradék fűszerrel, fél kk. sóval és a maradék reszelt sajttal. Szórd a paradicsom tetejére és locsold rá a maradék 2 ek. olívaolajat.

Toltd vissza a sütőbe, vedd lejebb a hőmérsékletet 170°C-ra és süsd 20-30 percig, amíg a sajt megpirul és a massza tapintásra megsült (de nem betonkemény!). Langyosan a legfinomabb.

Nagyon finom, különleges és könnyű vacsora, vagy akár köret is lehet!

Kérésed parancs, de tényleg nagyon finom, nálunk másnapra maradt egy szelet de úgy is jó volt.

Hamarosan készítek másikat, mert a menyem panaszkodott, hogy neki nem hagyott a kis fiam.

Én növényi tejszinnel készítem avval finomabb mint a rendes főzőtejszinnel.

Előzmény: CBNora (3261)
CBNora Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3263
Örülök, hogy éledezik a kerted. Szerintem a hűvösebb idő gyorsabban hat, mint a permetezés, de az is segíthet. Jöhet még pocsék eső is, másfajta betegségekkel, addigra újra megerősödnek.
Előzmény: zsebi41 (3249)
CBNora Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3262
Gondosan öntözgetem az üvegházban a csupasz szárakat. Leszedtem az összes levelet, száraz volt mind, alaposan összesöpörtem. Az uborkákat visszavágtam valamivel az élő rész alatt. Az egyiken van rügy, egy elszáradóban, majd meglátjuk. Veszteni valóm nincs.
Előzmény: il1321 (3243)
CBNora Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3261
Írd csak szépen ide, biztos nemcsak engem érdekel még.
Előzmény: zsebi41 (3250)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3260

Hát az én epreim még nem egészen olyanok mint az újak. Betegek nem voltak a nagy sugárzás ártott meg nekik, mert vizük az volt. De nem rég voltak tarra nyírva és teljesen üde úgyenge levelük volt még és az nem bírta a gyűrődést.

Ami teljesen száraz volt az is kezd kibújni a földből, de az eper már csak ilyen hamar megújul én se gondolom,, hogy a szertől, de más növénynél vannak jelek, hát majd figyelem tovább.

Tegnap szedtem 4kg szárítani való paradicsomot 3 fajta. Ma már félig meg száradt de koránt se száradt úgy mint az elmúlt időben

Eső semmi.

Előzmény: Flanell (3257)
Éva48 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3259
Ildu: lécci írd már le milyen az a tejszínes cukkinis tészta. Nagyon inycsiklandozó a neve. ( Éva48 az üvegfestő topikról) OFF
Előzmény: ildu (3248)
Flanell Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3258
Nem értek ehhez az EM-1-hez, de nem tudom elképzelni, hogy ha van is hatása, az 2-3 héten belül jelentkezzen. Először ezeknek az izéknek el kell szaporodni, és azt a növénynek észre kell venni, és akkor kezdheti az új dolgokat hajtani.
Flanell Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3257
Nálam is feléledtek az eprek, pedig már csörgött a levelük, most meg olyanok, mint a gyári újak. Bimbó, miegymás.
Csak rendesen meglocsoltam őket, idén először.
Matykoka Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3256
szia,

ha jól emlékszem hétfőn permetezted először, ahhoz képest már pénteken azt tudtad irni, hogy javul az állapotuk, akkor az biztos, hogy nem az időjárástól van.
Egyébként a könyvben azt is olvastam, hogy kiegyenlített terméshozamokat biztosít időjárástól függetlenül, még szárazságban is.
Nem mondom apuék locsolják az uborkát, dehát tavaly is locsolták mégsem termett ennyit.
Előzmény: zsebi41 (3255)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 3255

Szia Szomszéd Asszony!

Nálunk Fóton sincs más idő mint Szadán.

Na nem az a teljesen elégett eper virágzik az csak új leveleket hoz. De amelyik nem égett úgy el, az virágzik, és amióta kicsit meg enyhült az idő, azóta nem száradnak le az eprek, már beérnek és pár szemet lehet róla enni.

A bab is elkezdett újra virágozni, és egészséges kis leveleket hoz.

3 naponként permetezzük a beteg növényeket /bab, uborka, paradicsom, padlizsán és 7 naponként fogjuk az egészségeseket ami elég kevés a paprikák, és a virágok.

A legfeltűnőbb nekem a padlizsán javulása mert az nem tartozik a megújuló növények közé.

Előzmény: Matykoka (3252)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.27 0 0 3254
köszi Neked is Ildu, most megyek és kockázom a három gyönyörű cukkinimet amit találtam, közben pedig gőzölődik a savanyú uborkám az 5 l.-es üvegben.
Egyébként azt olvastam Bálint gazdától, hogy az ősszel nagyra nőtt cukkini hűvös helyen egész januárig eláll, szokták még a két végét faggyúval is lezárni.
Előzmény: ildu (3248)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.27 0 0 3253
köszönöm az ötleteket, a sóskával én is ezt a dobozos lefagyasztási módszert követtem amit leirtál. Most van belőle 8 db 70-80 dkg-os tömb, pedig nem is szeretjük különösebben (én azért megeszem) de olyan gyönyörű volt az idén, hogy nem volt szivem nem leszedni. Majd forszírozom néha a főzeléket a téli napokon a családnak.
Előzmény: zsebi41 (3250)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.27 0 0 3252
Zsebi,

húúúú, hát én itt most nagyon örvendezek, én nem hiszem, hogy ez a pár fokos hőmérséklet visszaesés ösztönözte az epredet és a babodat az újra virágzásra, hiszen szegényke epred gyalázatos állapotban volt a képen. Szóval én meg vagyok győződve, hogy hat az EM-1. Vagy nálatok esett az eső? Mert itt Szadán semmi.
(Apuék még mindig szedig az uborkát, és nem kis mennyiségben, pedig ilyenkorra már rég le szokott teremni, de apa szorgalmasan permetez:-)
Előzmény: zsebi41 (3249)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 3251

Jó a latin neve, tényleg arra hasonlít csak nem akartam pajzánkodni.

Hemzsegtek rajta a zöld köpő legyek sürgősen kidobtam.

Kössz a segítséget Rád mindig lehet számítani!

Előzmény: CBNora (3240)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 3250

Amit lepénynek szánok azt  lereszelem, gombócokat készítek belőle és belepottyantom 1 neylon zacsiba, ott aztán laposra nyomom, és lezárom így nagyon kevés helyet foglal el.

Amit raguba, tésztára körettnek szánok, azt szépen felvágva, megpárolok, de csak annyira, hogy ropogós maradjon, szögletes dobozt folpakkal úgy bélelek ki, hogy a tetejét is betudjam takarni lefagyasztom, ha megfagyott kiveszem a dobozból, és zacsiba dugom.

Így nem kell annyi dobozt tárolni és venni, és kevés helyet foglal. Azért lényeges a szögletes doboz mert az abból kivett téglákat  tudod úgy rakni, hogy kevés helyet foglaljon.

Mindenkitől elnézést a nem idevaló témáért. Ha gondolod add meg a mail címed, úgy látom szereted a cukkinit most készítette cukkini kenyér tortát /sós/ elküldeném, nálunk óriási sikere volt vissza újrázták

Előzmény: Matykoka (3247)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 3249

Szia!

Szó se lehet róla a gramoxon nem okoz ilyen problémát, az a zöld növényi részeket roncsolta de 15 év után talán nincs is olyan  gyomírtószer ami árthatna.Sokkal több problémát okozhat pl a földbe jutott gázolaj mert az nem bomlik el.

Viszont tudok olyan esetről amikor a föld alatti gázvezeték szivárgott és a vezeték nyomvonalán mentek tönkre a fák.

A kertem kezd éledezni, a fekete szeder aminek a terméseinek egy része még érés előtt össze zsugorodott, /ezeket leszedtük/ a megmaradt terméseket szépen érleli, már tegnap sikerült 1kg leszedni róla.

A bab és az eper, újra virágzik, a teljesen elszáradt eper kezd kihajtani. Nem lehet tudni ebből mi a szer hatása, és mit okoz az időjárás enyhülése.

Remélem a most bújó zöld bab nem lesz kitéve ilyen gyalázatos időnek.

Előzmény: CBNora (3242)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!