Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ha találsz olyan suhángot a lerakatban, amelyik végig rügyes, akkor azt kb. 1,20 m magasan vágd vissza. Ha csak koronást találasz, akkor olyat nézz amelyik minél alacsonyabban, 50-60 cm-nél ágazik el. Az oldalvesszőket vágd vissza 2 rügyre, a vezérvesszőt vágd vissza (ha tele van rüggyel) a legvelső vosszavágott oldalvessző felett 60 cm-el és várjad, hogy minden rügy kihajtson. (a többi még ráér!)
Bármelyik fajta cseresznyéből meg lehet csinálni a 'szuperorsó'-t.
Olvasom ezt az intenzív cseresnyefa kialakítást. Erre milyen fajta lenne legalkalmasabb vagy csak egy olyan cseresznyét keressek a faiskolába ami nem ágazott el és tele van rüggyel minden felé?
Az egész füzérorsónak a leglényegesbb eleme az évi többszöri visszametszés. Mikor a legjobban növő hajtások elérik a 40 cm-t, akkor minden hajtást megfelezünk. Így alakul ki az a korona, amire rákérdeztél. (Egy évben kb. háromszor.) Így fordul korán termőre.
Cimbora! Idézlek: "kérdezem: Alul és felül vannak ágak. Középen nincsenek. Hogyan tovább?"
Válasz: a drótokkal jelzett helyen szándékozom tavasszal visszametszeni és várom, hogy az alatta lévő rügyek a 'kopasz' törzsön is végig kihajtanak. Így próbálom jóra hozni.
Ha valamit elterveztél, ne hagyd magad lebeszélni róla, mert megbánod. A kereskedőknek mindig az a jó fajta amijük van. Amiből nincs készletük az pedig szerintük a legsilányabb fajta. A Sunburst egy repedésnek ellenálló fajta és ízre sem utolsó. Ha nem találsz szemezni kell.
A mai napon kérdeztem a környékbeli lerakatostól, tavaszra tudna e hozni nekem Sunburst cseresznyét. Azt mondta, hogy nem javasolja, mert az öntermékenyülő fajták sosem olyan izletesek, mint a beporzásra szoruló fajták. Mi a véleményetek?
És ezek a fajták, mint a Sabrina, Vanda, Giant Red, ráadásul Maxma Delbard 14-es alanyon beszerezhetőek, vagy ez csak álom? Különösképpen, hogy komoly, 1 db-os tételben lenne rá igényem? Avagy ne is kérdezzek butaságokat? :-)
Sajnos már én sem vagyok mai gyerek, az ismereteket saját tapasztalatomból és tovább képzésekból szerzem. A Tész. szervezésében egyetemi előadók szoktak előadást tartani. A teljesség igénye nélkül többek közt Nyéki József, Szabó Zoltán, Soltész Miklós professzorok
A Tifender egy gomba amely megöli azokat a gombákat és baktériumokat amelyek a talajuntságot okozzák, valamint serkenti a gyökeresedést. Maxma Delbrád 14 Brokforest a hivatalos neve, Francia nemesítés. Csökkenti a fa méretét kb. 30 %-al de a gyümölcsméretet nem csökkenti, mint a GiSeLa 5-ös. Jól ellenáll fonálférgeknek, kismértékbe tolerálja a pangó vizet, kompatibilis minden cseresznye és meggy fajtával. A pótlásokat ezzel az alannyal oldottam meg.
Te már a mai kor gyermeke vagy! Én is gondolkodtam valami másféle alanyon, de egyet se ismertem eddig. Ez a Maxma 14-es cseresznye vagy meggy, vagy más földrészről valami? A Tiffendert se ismertem, de megkeresem a guglin, kíváncsi vagyok hogyan hat.
A helyet locsold be Tifenderes oldattal. Valamint használj Maxma 14-es alanyt és már mehet is a helyére az új meggyfa. A Tifender tapasztalat nem hallomás.
Sajnos termélési tapasztalat híjján túl hosszúra metszettem. Majd megmutatom hogyan próbálom jóra hozni. Az Alexet már jó fél méterrel rövidebbre metszettem és várom, hogy viselkedjen.
A tőtávot nagyobbra hagytam, hogy körül tudjam sétálni. Nem sövényt nevelek, nem érdekes a hektárra vetített termésátlag.
Ha van egy öreg meggyfám (15 éve volt talán a legszebb, azóta romlik), és csak ugyanoda tudnék meggyfát ültetni, mit csináljak, hogy ne legyen talajuntság és hasonló dolgok?
Szegény fának 3 főágából 1-et már levágtunk, úgyhogy már csúnya is a fa. Idén (2010-ben) szedtünk róla kb. másfél kilót (tudom, ez amúgy is pocsék év volt), és már több éve erősen kukacos. Szóval nagyon a végét járja. :-(
Így már mingyárt más és félig értem is. A kert.hu-n olvastam a szuper orsóról. Azt írja, hogy a tőtáv. 0,3-0,6 m. Nálad is erre számítottam és ezért voltam gondban, amikor a szóló csemetéidet nézegettem.Te milyen távolságot terveztél?
Továbbá, a Katalinhoz kérdezem: Alul és felül vannak ágak. Középen nincsenek. Hogyan tovább? Az összes ágat végérvényesen meghagyod és várod, hogy középen is kinőjenek? Milyen magasságon kívánod tartani a mostani magassághoz képest?