Keresés

Részletes keresés

V.M. Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3204

Remélem ezt a fehér festéket nem komolyan gondoltad, mert ez egy mesebeli bab,

majd küldök pár szemet.

Előzmény: Flanell (3202)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3203
hát pl. a Kasumin, nem tudom pontosan hány napos, azt hiszem nem olyan durva szer, de ha minden lebomlana, ahogy apukám legyint mondjuk a Bi58-ra, akkor nem tartanánk itt ahol most.
(erről már elmondtam egyszer a véleményemet a Biokert fórumban), ott egy kicsit fóbiásnak is lettem nyilvánitva aki retteg és fél mindenféle vegyi anyagtól, csakhát két kisgyermek anyukájaként nem tehetem meg, hogy vegyszerezett ételeket tegyek az asztalra.
Szerencsére idén, mivel nekünk van locsolásunk épp elegendő amit a kert terem, feleslegünk egyáltalán nincs, ami mondjuk egy picit zavar is mert szoktam a tágabb családnak is adni, dehát most ez egy ilyen év. A zöldségest csak hirből ismerem, és hát nem eszünk paradicsomot addig amig az az én kertemben nem terem.
Előzmény: Akka81 (3201)
Flanell Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3202
Fárasztó lehetett minden szemet a fehér festékbe mártogatni. :)

Más: szilva-akció felfüggesztve, a héj totálisan rá van sülve, ma néztem. Majd írok mailt kb. egy hónap múlva.
Előzmény: V.M. (3192)
Akka81 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3201

Szia!

"Nekem már az is haladás, hogy édesapám ezért a bioszerért nem pedig már nembioszarért nyúl :-)))."

Mit is értesz egész pontosan a "nembioszarért" alatt?

Üdv

Előzmény: Matykoka (3159)
beetee Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3200
Mikor már megkötött a termés, akkor újra adhatsz neki vizet. Különben lehet, hogy átesel a paci másik oldalára és elsatnyult, maggal teli tököket fogsz szüretelni... :)
Előzmény: mamina (3190)
il1321 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3199
Milyen jó, amikor mások is tesznek fel képeket! Örömmel néztem ezt a minta-és szakszerű társítást répa-hagyma-tagates. Egy kérdés: a krumpli és a paradicsom mennyire viseli el egymás közelségét, mert a szakirodalom szerint nem kedvelik egymás társaságát, lévén rokonok, de én még nem tettem egymás mellé őket. tetszik a futóbab megoldása is.
Előzmény: mamina (3188)
il1321 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3198
Legalább elmondtuk, amit akartunk, és másoknak is felkeltettük a figyelmét:-))) Nem hiszem, hogy valamilyen probléma lenne az alkalmazásakor. Esetleg arra kell vigyázni, hogy milyen gyakorisággal alkalmazzák az EM-t. Arra gondolok, mivel töményen tartalmazza azokat a parányokat, amik a fejlődest segítik, nehogy a növény tulzott növekedésben törjön ki, a terméshozás kárára. (Mint pl a tökfélék, akik jódolgukban csak nőnek, nem teremnek, a veréssel a levélzetet meggyérítjük, sértjük, veszélyben érzi magát, és a szaporodásra gondol, így termést hoz. A verés egy idősektől tanult módszer, de lehet leszedni szépen is néhány levelet.) A szerves anyag utánpótlásra pedig talajtakarást, sorkitöltő vetésre a körömvirágot javaslom, ami amellet, hogy gyógy-és védőnövény, szép is, az első év után pedig annyi magja lesz, hogy a kertet is be lehet vele vetni. Amit én meg is szoktam tenni ősszel, a letakarított, üres ágyásokkal. Tehát mégegyszer, nem hiszem, hogy ártani fog a szer. Én már találkoztam hasonlókkal, mint különféle komposzt, humusz, alga kivonatok, próbáltam is belőlük (szándékosan nem írok termék neveket). Egy a veszélye, mint az embernél a kábítószerrel. Ha gyakori az alkalmazása, és egyszercsak elmarad, a növény hozzászokik, és ennél is "elvonási tünetek" jelentkeznek, ezért megy tönkre. Hiszen megkapja ezeket a paránykákat, nem neki kell előállítani.
Előzmény: Matykoka (3177)
il1321 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3197

Sajnálom a kerted, elszomorító látvány ez, amikor a növények pusztulását látjuk. Most már én is kíváncsi leszek a kezelés hatására, bár lehet, hogy már késő lesz. Ami a beavatkozást illeti, ha szélsőségesen nézzük, már az is az, amikor az ember a saját céljainak megfelelően kertet kezd művelni, mert a természetben sorok sincsennek. De ezt nem komolyan mondtam:-)))

Főleg a paradicsomot sajnálnám én, mert még rendesen nem is volt idő eltenni. Nekem legjobban az a zöldbab sűlt le, ami a kukoricák között volt félárnyékban, ami tűző napon van szinte semmi baja, a 3. vetés is lassan terem, amit meg nemrég vetettem 4.-re az is kikelt. Nekem ebben az évben a káposztafélékkel van bajom, nem hiszem, hogy lesz belőle termés. Már csak az őszi kiültetésben reménykedem, mert a kései kelkáposzta és karfiol palánták szépek. Most nincs nálam kép, majd holnap hozok.

Előzmény: zsebi41 (3182)
il1321 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3196
Örülök neki, hogy Te is igazolod a "tudományos" tételt.
V.M. Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3195
A bab és a málnasor találkozása a sárgaribizlinél!
mamina Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3194

Sajnos nem tudok neked segíteni. Nagyanyámékat is beleértve az egész család úgy ismeri a babokat, hogy kis fehér, nagy barna, tarka, lóbab,.....

Előzmény: V.M. (3192)
mamina Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3193

Vessző helyett kapával.....Nem kíméltem. Nem volt mit vesztenem.

Megjegyzem a sötőtökön is vannak kis tököcskék.

Előzmény: Matykoka (3191)
V.M. Creative Commons License 2007.07.24 0 0 3192
Ezt a fajta babot a második éve termesztem. Az alsó beérettekből már szedtem is le.
A kedvezőtlen idő ellenére ezen elég szépen vannak hüvelyek s továbbra is szépen
fut és virágzik.
A nevét nem tudom, két éve vettem a nagykörösi piazon, ismeri esetleg valaki?
Kifejtőnek és szárazan is finom.[
Matykoka Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3191
hogy csináltad? nekem is alig van tököm, nagyon-nagyon kevés terem.
mamina Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3190

Már írtam, hogy a múlt héten én is elcsépeltem a tököket.  Hogy ennek következménye-e a sok kis termés, nem tudom. Mindenesetre örülök neki. Vízzel is éppencsak megkínálom őket, semmi bőséges belocsolás, mint addig. :)

Itt egy kép a silány állományról is.   (Ez van a zöldséges bal oldalán, a tökök mögött most kel a borsó.)

mamina Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3189

Írtam a képek mellé szöveget is, de valamit rosszul csinálhattam, mert nem jelent meg.

Szóval a kert közepén van a zöldséges rész, jobb oldalán végig egy sor kukorica - különböző időpontban ültetve- céklával felváltva. A kukorica másik oldalán krumpli L alakban, így aztán a paradicsom mögött is a sövényig krumpli van.

A bab és a hagyma megint túl közel került egymáshoz, egyik se ér semmit. Két éve már ültettem őket egymás mellé, akkor se jött be. Többet már nem fogom.

a paradicsom mögött, bár nem látni, egy sor zeller van még, aztán jön a krumpli.

mamina Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3188

Sziasztok!

Teszek fel én is képeket a kertünkről.

Flanell Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3187
Ezek a dolgok hajlamosak túlságosan összetömörödni, és akkor már nem érik, hanem - oxigén hiányában - rothad. A levágott füvet hagyd kissé mexáradni, és akkor dobd bele. Ha van valami száraz gaz, vagy bármi, ami nem engedi összeesni, akkor azzal keverd be. Legyen teteje az eső ellen, de szellőzzön azért. Nálam is folyt ki a barna lé az esős időszak alatt.
Mielőbb keverd át, mert ha így hagyod, nem lesz jó semmire.
Előzmény: Törölt nick (3167)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3186
szia! látok ott egy cikászt is, azt nyugodtan kirakhatod a tűző napra, az bírja és szereti is.
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3185
szia! neked is köszi.
Előzmény: kert* (3179)
Zitka Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3184

Hűűű, ne is mondd a jostát...

Még késő tavasszal a rendes tűzrakó helyünkön elégettünk egy adag száraz kerti hulladékot. A "semmiből" hirtelen jött egy erős széllöket, és pont akkor, mikor a legnagyobb lánggal égett, oldalra lökte a lángot, ami telibe kapta a kb. két méterre lévő jostabokrot. Kb. a felén megfőttek a szemek, a többin meg pár napon belül kényszerérett az összes. Úgyhogy idén összvissz pár szem jostát ettünk. Tavaly meg kilószámra ajándékoztuk jobbra balra.

Nem tudom, jövőre mennyi marad a bokorból, talán kihajt az ép részeken....

Előzmény: ildu (3183)
ildu Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3183
Valószínű,hogy nem tesz jót nekik a baromi erős sugárzás.Nekem az idén szó szerint megsütötte a nap a meggyet,jostát,tájbörrit(bocs,de elfelejtettem az eredeti írásmódját) a déli oldalukon!Tönkre is mentek,nem tudtam eltenni.
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3182

Szevasztok!

Szerintem nagyon jó, hogy kicsréljük a véleményeinket, nincs ebben semmi sértő, aztán úgyis mindenki a maga módján csinál mindent, és csak azt vesz át a másiktól amit jónak lát.

Én tegnap találkoztam Hidas úrral, hoztam tőle 1l lét amivel ma reggel mindent lepermeteztem, beleértve a dísznövényeket. is. Előtte lefotóztam a kertet, itt már sokan látták, hogy milyen volt most megmutatom, milyen lett. Ennél már rosszabb nem igen lehet.

Hidas úrnak annyi köze van az anyaghoz, hogy Ő csinálta a M.O. kisérleteket mivel felkérték rá. Elmondta, hogy fikarcnyit se hitt benne, mert ő is úgy gondolta ami mindenre jó az nem jó semmire sem, aztán nagyon meglepődött.

Nem képzelem, hogy a teljes kert felfog újulni, de egy gyógyszertől se várom, hogy felélessze a halotat.

A természetrendjébe tényleg jó lett volna nem beleavatkozni, de egy kicsit már elkéstünk vele, időnként elkel egy kis segítség, főleg olyan ami nem árt.

júlis 15-énjúli 23ubi júli 15-énubi majúli o7. eper virágbaneper ma

Még hozzá teszem, hogy kb. 20 éve kertészkedem de ilyen gyors és mindenre kiterjedő pusztulást még nem láttam. Ez még a nagy kertemben se fordult elő ahol a talaj is rosszabb volt és nem volt elegendő víz se az öntözéshez. Itt minden növény megkapta a fajtának kijáró vízmennyiséget, kizárólag álott előző nap húzott vízzel locsolunk.

Ezt a meleget nem viselték el, de még ennél is többet ártott a rendkivül nagy sugárzás.

Nekünk ez a kert nem része a megélhetésünknek, ez csak hobbi és öröm forrás /most nem annyira/, de szívből sajnálok mindenkit akinek a megélhetését tette tönkre ez az időjárás..

futóbab júli 15.futóbab ma
Előzmény: Matykoka (3159)
zsebi41 Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3181
Az én tudomásom szerint, túl sok nitrogént kapott
Előzmény: mucyka (3180)
mucyka Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3180

Sziasztok!

mi a baja az uborkának ha a belseje üres? egyenlőre csak egy ilyen darabot találtam, a többi normális. kevés talán a viz?

Köszi

kert* Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3179
Szia relics.

Ha ebben a topikban a nevemre kattintasz megtalálod betett képemet a kiszáradt kolbásztökről.
Előzmény: Törölt nick (3176)
CBNora Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3178
Azért egy embermagasságú szárított kolbásztök nagyon jól néz ki, szerintem a legidősebbeket hagyd meg a fagyokig, és egyétek a fiatalabbakat. Lesz sok, a végén már úgyis unni fogjátok, vagy kibuggyan a mélyhűtőből a sok panírozott szelet. Én annak idején naphosszat paníroztam, aztán nem ettük meg mindet. Az a négy darab szárított pedig már jó pár éve megvan és mindig öröm rájuk nézni. (Igaz, hogy kicsit útban vannak, pakolom ide-oda, most éppen nehéz tőlük ablakot nyitni, de nem bánom.)
Előzmény: Törölt nick (3176)
Matykoka Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3177
én sem éreztem szóváltásnak, sőt még én tartottam attól, hogy irtam neked, hogy : ......ebben és ebben miért hiszel? Féltem, hogy erős volt, pedig nem úgy gondoltam. Mindenképpen meghajlok a tudásod előtt én most tanulom a biokertészkedést most kezdek rájönni a praktikákra.
Az EM-1 anyuéknál annyira bevált annyira örültek neki, hogy ennyi termésük lett és mindez tisztán, vegyszerek nélkül, hogy örömöben mivel erre én találtam rá az interneten megirtam nektek is.

A honlapon tényleg sok minden fel van sorolva, hogy mire jó és ami mindenre jó az általában semmire sem, szokták ezt mondani.
Il, szerves trágyázás mellett, vegyszerek használata nélkül, csak az EM-1 előnyeit kihasználva lehet ennek szerinted valamilyen hátulütője?
Előzmény: il1321 (3175)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3176
kb 1-1,4méternél járnak a nagyobbak, akkor ezeket már leszedem, úgyis sok van még, pedig csak 3magot ültettem. :)
korábban azt a tanácsot kaptam, hogy a fagyokig nem kell leszedni őket, kicsit furcsáltatam, ezért is kérdeztem. köszi ezt is.
Előzmény: CBNora (3173)
il1321 Creative Commons License 2007.07.23 0 0 3175

Sajnos nekem sincs lehetőségem istállótrágyát beszerezni. A szervesanyagokat komposzttal pótolom. Ide megy minden növénymaradék. A gyomok felmagzását nem várom meg. Amit beviszünk a kertből annak a tisztítási maradéka is visszakerül. A fű az nekem is kell talajtakarásra, ehelyett évente kétszer egy biztosan tiszta helyen kaszálok, azt viszem haza megszárítva, és komposztálom. Használok kőzetport nyomelem pótlásra. vetek növényeket zöldtrágyának, amiket leforgatok, és igyelszem takaratlan talajfelszínt nem hagyni. Műtrágyát nem használok, a tápanyagokat a növények fejlődési szakaszaiban növényi ázalékokkal pótolom.

(nem hiszem, hogy szóváltás volt, legalábbis nem annak szántam)

Előzmény: ildu (3161)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!