Sajnos, felénk is megy a lopás, de mivel csak kisebb telkeken megy a termelés, nincs állandó őrzés. Ha kint vagyok sötétedésig, akkor hajnalban jönnek a dakoták több autóval. Tippünk is van, hogy ki az orgazda, de bizonyíték nincs.
Jééé, teljesen San Marzano-s alakja van, de az nem futó...
Az én SM paradicsomjaim idén 3-4 cm-esek, kb. másfél cm átmérővel. :-)))))))) Most jöttünk haza nyaralásból, teli volt a kert bonsai-paradicsomokkal. :-)) A lugasparadicsomon a fürtös fajta alig nagyobb szemű, mint tavaly a koktél. A koktélparadicsomon meg 1 cm-es érett bogyók vannak.
Hát igen, nem vittem túlzásba a locsolást, az egy hét távollét alatt pedig csak égi áldás volt (de az se sok...)
Ez még a 40 fok után készült. A rendes nagy paprikák megégtek, vagy 50-et le kellett hajigálni, de ezek a különféle kicsi erősek nem károsodtak, elég szépen fejlődtek, csak azért mégsem úgy, mint rendes időben.
Itt vannak a futó paradicsomok. Állítólag 6méteresre nőnek meg és az első fagyig teremnek. Sajnos a szárazság miatt nagyon csúcsa az enyém.(de még él:) Adtam egy palántát a barátomnak, ő sokkal többet öntözi, nála nagyon szép. Van valakinek ilyen?
Van egy ismerős kertész, aki rendszeresen árasztással öntöz, nála most is rengeteg a főzőtök, tegnap láttam egy 8-10 kiló körülit. Az biztos, hogy a töknek nem elég 2 liter víz, ilyen szárazságban, ami volt, legalább 2 naponta kell egy vödörrel tövenként.
Most viszont nálunk hatalmas eső volt, azt hiszem, végre nálam is terem rendes tök, locsolva egyszer sem volt, és 2 hónap alatt lejött összesen vagy 30 mm eső.
hát igen, a tökökre nagyon sokan panaszkodtak ebben az évben, én minden évben 60 kg gyalult tököt fagyasztok le, mert egyszerre 2 kilót főzök meg és igy 30x tudok belőle főzni. Mi szeretjük. Dehát idén még csak 18 kilónál járok, pedig minden egyes darabot lefagyasztottam, még nem is főztem belőle frissen. Na mindegy, majd jövőre. Ja és meg is vertem őket, de semmi.
Sok minden nem úgy sikerült ebben az évben de a paradicsommal megvagyok elégedve közel 20kg-t száritottam meg, nagyon gyorsan megvolt ebben a szörnyű hőségben. Most már befejezem ez az utolsó száritmány.
Vetettem juliska babot már elég régen, mondjuk május végén. Gyönyörűen fut, szép zöldek a levelei, tele van bimbóval, de! A virágai nem nyilnak ki, igy aztán bab egy szál se. Már öntöztem tápoldattal , rendszeresen locsolom hol esővizzel, hol csapvizzel, beszélek hozzájuk, de bab egy szál se. Tud valaki tanácsot adni? Ha van virágkezdemény, akkor mi lehet az oka, hogy tovább semmi? Előre is köszönöm.
A sütőtök a szárán egyértelműen jobban eláll, akár őszig is, legalábbis más években, meg még érik is. Bár még soha nem volt ilyen korán érett tök. A probléma inkább a pockokkal szokott lenni nálunk, azok imádnak tökházikót készíteni. Viszont jobban hoz újakat, ha leszeded az öreget. Ha meghagyod, akkor is hoz újat ez a fajta, de nem akkora kedvvel, és lehet, hogy csak később, mikor már nem érik be. Bár, szerintem csak locsolás kérdése.