Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 3339

ha lehetne kérném szépen a hámozott pari saját szószban elkészítési leírását.

Az elégedettségre minden okod megvan! Gratulálok, és kivánok Neked jövőre is jó évet.

Örülök ezeknek a szép képeknek, legalább a másénak tudok örülni.

Előzmény: il1321 (3336)
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 3338

Nálam a padlizsán másod termései már szedhetőek.

Azért furcsa ez, mert én a padlizsánt sokkal kényesebb növénynek tartottam mint a tököt, azon nem volt csak a két tövön két valamire való, a padlizsán meg már másodszorra terem.

A fene érti ezt.

A paradicsomot már eltemettem és még mindig ennivaló minőséget szedünk róla.Kiváncsi vagyok mi lesz az eső után?

Előzmény: CBNora (3337)
CBNora Creative Commons License 2007.08.27 0 0 3337

Szép nagy a selyemmályvád.  Az enyém valódi szántóföldi gyomnövény, Abutilon theophrasti. Virágfölddel került hozzánk. A virágja pici, kb 1 cm, sárga, de nagyon rövid ideig van nyitva.

Most kezdett virágozni a Tétény F1 uborka, valószínűleg meg tudjuk még kóstolni. Az üvegházban újra kihajtott a padlizsán és virágzik. Az atkák is újra megjelentek, kíváncsi vagyok, hoz-e még termést, vagy az atkák hamarabb tönkreteszik. Úgy látszik, a nagy meleget nem bírták, akkor tűntek el egy időre, most kezdenek erőre kapni. Ha nagyon elszaporodnak, inkább kiszedem a padlizsánt, nehogy megtámadják tavasszal a palántákat az atkák.

Előzmény: zsebi41 (3335)
il1321 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 3336

Sziasztok! Én általában elégedett vagyok ezzel az évvel is. Mindenből lesz annyi, amennyire szükségünk van, kivéve a káposztaféléket, amikből SEMMI sem sikerült. Ilyen volt a kert a hétvégén.

A paprikák, hátul a cukkíni, cékla, retkek.

A paradicsomok.

A San Marzano Rampicanték...

... termésből hámozott paradicsom lett, saját szószban.

és savanyítás.

zsebi41 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 3335

Nálunk is mindig beválik az időjárás jelentés, csak itt egy kicsivel  mindig melegebb van.

Fátyol fóliát én is használok a cserepeseket meg bevisszük a zárt teraszra.

Az olyan korai fagyokért ültetek tulipánpaprikát mindig 3 nagy cserépbe is, hogy legyen teljesen beérett. Ha jön a fagy akkor a többit leszedem zölden, de az nem áll el karácsonyig mint a piros.

Most kezdtek el pirosodni az alsók, felül meg még virágzik, azokból már nem lesz semmi, úgy, hogy holnap megnyírom .

Nálam a selyemmályva nem gyomnövény.

Az uborkám az EM- el való permetezés hatására megújult csuda pofán néz ki, csupasz szár a vége zöld és virágzik és szépen terem.

Ja rettegni én is szoktam, és mindig arra gondolok mit érez az akinek a megélhetését  teheti tönkre az időjárás és sajnos teszi is.
Előzmény: CBNora (3333)
CBNora Creative Commons License 2007.08.25 0 0 3334
Hogy hitelesebb képet kapjatok a kertről, berakok egy képet egy elhanyagoltabb részről, mert ez is jellemző. Ha esetleg nem lenne egyértelmű, ide sárgarépát és pasztinákot ültettem. Gyomos egy picit. Fotózás után erőt vettem magamon, és kiszedtem 2 púpos vödörnyi gazt, most már elég jól látszanak a répák. A háttérben van a szúnyoghálóval letakart retek ágyás, az előtérben felmagzott saláta. Ebből még ehető is van (a szára is finom).
A selyemmályva is a közelben van, jó másfél méteres. Ezt szándékosan hagytam meg, gyönyörű a termése. Egyik díszgyomunk. Háttérben a salátaágyás.

CBNora Creative Commons License 2007.08.25 0 0 3333
Pár utcával odébb már 4-5 fokkal melegebbek a hajnalok, ha derült idő van. Emiatt nem ültetek pl nagydobosi sütőtököt, meg más nagy termésű fajtát, lopótökből is kis termésű fajtákat keresek, hogy legyen idejük megérni. Általában szeptember végén, október elején jön az első fagy, aztán meg már hiába van meleg. A fagyosszenteket is komolyan szoktam venni, ha mégis kiültetek valami fagyérzékenyet, készenlétben tartok fátyolfóliát, hogy szükség esetén le tudjam takarni. A nagyméretű cserepes dísznövényeket is takargatni szoktam az első fagyoknál, hogy még kiélvezhessék a szép időt, ami jönni szokott, miután minden lefagy. Szerencsére nálunk pontosan be szokott jönni, amit az MTV-n (nem más adón!) mondanak az időjárásjelentésben. Derült idő esetén az alsó minimum értékből levonunk négyet, és aszerint készítem föl a növényeket éjszakára. Nincs az a horrorfilm, ami izgalmasabb lenne, mint tavasszal és ősszel az időjárásjelentés. Minden este ott rettegek a tv előtt, hogy lefagy a kert, vagy nem fagy le.
Előzmény: zsebi41 (3332)
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 3332

Ezek szerint nem is vagy messze tőlem, én Fóton lakom, de a mikroklima lehet egészen más. Amig a nagy kertem volt én is alkalmaztam a talajtakarást de itt ez nem megvlósítható.

A kerted továbbra is gyönyörű, mindig öröm nézni a képeket.

További sok sikert!

Előzmény: CBNora (3329)
CBNora Creative Commons License 2007.08.24 0 0 3331
Kevésbé mutatós növény.
CBNora Creative Commons License 2007.08.24 0 0 3330
Ezeket kaptam egy ismerősünktől. Édeskés, kicsit szivacsos a húsa. Remélem elég érettek, jövőre megpróbálok ültetni belőle. Lehet, hogy ez a tomatillo? Nem olyan bársonyos a levele, mint a földicseresznyének, és cakkosabb. Tulajdonképpen kevésbé növény. Nem lesz könnyű helyet találni nekik, de talán sikerül.
CBNora Creative Commons License 2007.08.24 0 0 3329
A képen a futóbabod nagyon szép, még biztos fog teremni.
Gödöllőn lakunk. Erős a szivattyúnk, sokat tudtunk locsolni. Szerintem a talajtakarás is sokat számított, nemcsak nedvesen tartja a talajt, nem is forrósodik fel annyira, mint egy csupasz homok. Azonkívül hideg patakvölgyben lakunk, ez idén előny volt, de amúgy szívesebben laknék kevésbé fagyos helyen. Gránátalmával például nem is próbálkozom, pedig nagyon tetszik.
Idén először fog rendesen megérni a hosszúkás sütőtök. Már a második garnitúra is növöget, ezek már valószínűleg nem érnek meg rendesen, de szerencsére zölden is finomak, csak nem állnak el sokáig.
Ha valami nem terem meg, nem szoktam a piacon venni, eszünk mást. Ha már annyi időt eltöltök a kertben, lásson is el mindennel. Igaz, hogy nem főzök minden nap, inkább a nyers zöldség a fontos. Kivétel a kukorica, évek óta alig terem, szép kövér üszög nő rajtuk. Valahol olvastam, hogy fiatalon ehető, de nem kísérleteztem üszögpörkölttel. Valószínűleg a kukorica nem szereti a nálunk szokásos sűrű ültetést és az itt-ott meghagyott különböző nagy virágokat, de ezen nem szeretnék változtatani, inkább veszek kukoricakonzervet. Mindig ültetek tartalék növényeket, ilyen most a rózsaszín retek és a fiatal uborka, ezekre főleg akkor lesz szükség, ha a paradicsom netán tönkremegy, bár idén már valószínűleg marad elég, akármilyen időjárás jön.
Mióta látom, hogyan permetez a szomszédasszony, jobban megbíznék az ellőnőrzött nagyüzemi termesztésben, mint a piaci zöldségekben. Ha a piacon látnám, ő lenne az az az aranyos nénike, akitől mindenki szívesen vásárol. Közben összevissza fújkálnak mindenféle lejárt szert egymás után többször is, a krumplival együtt a maradékkal a céklát, bizos, ami biztos, a gyülmölcsfával együtt mindent, ami alatta van.

Előzmény: zsebi41 (3320)
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.23 0 0 3328

Persze igazad van, csak nagyon elszomorított, hogy azok a dolgok amiben ön ellátók vagyunk 20-25-éve és még ebben a kicsi kertben is megtermeltük, nem jöttek be. Ilyen még nem fordult elő.

Csak az uborka, paradicsom, padlizsán volt elég. A többiért /zöldbabg, fejtősbab, tök, cukkini, kapor / a piacra járok. Tegnap vettem 4kg. gyönyörű zöldbabot, 300Ft/kg volt. Valószínű, hogy ami nálam terem is kerül annyiba, nem ez mérgesit, a munkám sajnálom és az öröm hiányzik ami ezen a téren eddig minden évben megvolt.

Mert ha nem sikerült valami akkor is volt ami szép lett.

Erről jut eszembe a góliát karalábém úgy szemre megközelíti már a 2kg-os nagyságot.

Majd lefotózom, de ebbe a dög melegbe nem megyek ki.

Na még valami, "jó hír" a céklám levele olyan rodna, hogy hihetetlen eddig nem tudtam róla, hogy az is tud beteg lenni.

Persze jövőre ha élek újra kezdek mindent, addigra kiheverem a rossz emlékeket, új év új élet. 

Előzmény: Zitka (3327)
Zitka Creative Commons License 2007.08.22 0 0 3327

Én azért a mérsékelten paranoiás fajtába tartozom :-))))))))))), sőt - horribile dictu - még alkalomadtán külföldi paradicsomot is veszek (ha nincs más, és emiatt kéne x-edik boltba elmenni). De persze én is belegondolok... Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nagy hatásfokú szerek baromi drágák, tehát akik nagyban használják, tuti pontosan kimérik az adagokat. Ellentétben ugye mondjuk Marinénivel a háztájiban, "löttyentsünk a permetlébe jó sok hatóanyagot, hadd pusztuljon a kártevő" alapon. Nehéz eldönteni, mit szabad megvenni, és hogy miben mi lehet. Az igazság persze odaát van. :-))))

Most persze én is szomorú vagyok, pedig én csak a minimál-hobbykertész 10-15 tövemmel kesergek. De azért jövőre újra próbálkozom. Valamivel úgyis el kell ütni az időt, no meg mennyivel olcsóbb torna a kapálás, mint egy konditerem! :-)))))

Előzmény: zsebi41 (3326)
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.22 0 0 3326

Nekem vannak viszonylag nagy paradicsomjaim, de levél már alig.

2 éve rengeteg volt a fél utcát ellátam, és aztán egyik napról a másikra megtámadta valami nyavalya megbarnult az egész. De a környéken mindenkinek. Ez valamikor aug. közepén volt onnan kezdve a picon tudtam csak venni persze jó drágán, de a legnagyobb baj az volt, hogy bele se mertem gondolni, hogy vajon mit eszünk meg vele?

Mert valamitől csak szép maradt.

Jövőre lehet, hogy nem lelkesedni fogok hanem félni.

Előzmény: Zitka (3322)
Zitka Creative Commons License 2007.08.22 0 0 3325

Tegnap kaptam egy vadiúj fényképezőgépet :-), próbaként gyorsan csináltam is egy képet a bonsai-paradicsomaimról. Jobbról balra

manó - koktél - fürtös lugas

A mérőszalag jól mutatja a méreteket. :-))

beetee Creative Commons License 2007.08.22 0 0 3324

Nálam is úgy néz ki, hogy a fürtös paradicsomok még elmennek koktélnak...:)

Viszont sajnos nem igaz...:)

ildu Creative Commons License 2007.08.22 0 0 3323
Zsebi,az én paradicsomom is ilyen:(((Cukkini néha mutatóba 1-1.Talán a másodvetés zöldbabból lesz még valami...
Zitka Creative Commons License 2007.08.21 0 0 3322

zsebi, látom a 4. képen a paradicsomokat. :-( Az enyémek is ilyenek. Csak magamat tudom ismételni: ez egy ilyen nyár (volt). :-(  Bonsai-paradicsomból versenygyőztes lehetnék. :-))

De nem baj, jövőre újult lelkesedéssel indulunk neki! :-)

Flanell Creative Commons License 2007.08.21 0 0 3321

Kiültettem 2 virágládányi cérnaszál méretű erős paprikát, minden pikírolás és egyéb nélkül, a ládából egyből a szabadba. Másnap volt a késői fagy, kb. harmaduk elment.
A magról vetetteket kiette a pajor, talán 3 szál maradt a soxázból.
Aztán egy kertésztől kaptam vagy 200 megnyúlt maradékot, ebből is csak kb. 30-at hagyott a pajor.

Szóval, volt méreg rendesen, de aztán eltűnt a pajor, a paprika kibírta a 2 hónapos szárazságot, a 40 fokot, aztán mióta megázott, ömlik róla a termés kilószámra.
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.21 0 0 3320

Gratulálok! Remélem ez a csoda M.O.-on van.

Az én kertem 25 év legnagyobb fiaskója. Paradicsom lett annyi, hogy a családnak elég volt, és eltudtam tenni. Baba semmi két főzet zöldbab. A futóból nem lett semmi, se tök se cukkini.

A képek magukért beszélnek

junius 26. futóbabfutóbab mapari július 7.és maÖrömöm a virágaimban van, ez a csodálatos hajnalka a hálószaoba ablak alatt van és ami még soha nem volt még mindig virágzik az ablakok alatti 3 gránátalma bokor is és a hajnalka ráfut. Nagyon szép a két szin együtt.Ez már az utcán van
Előzmény: CBNora (3319)
CBNora Creative Commons License 2007.08.18 0 0 3319
A mostani helyzet.
1. A paradicsomok most ekkorák. A mérce 166 cm. Nálunk most kezd igazán sok lenni, szeptemberben szeretnék befőzni. Eddig szülői és baráti segítséggel megettük nyersen.
2. Lopótökök és szivacstökök a betonkerítésre akasztott betonhálón.
3. Másodvetemények: cékla a borsó helyén, káposzta répa a salotta hagyma és saláta helyén, kétféle téli retek a fokhagymák helyén. Van még pár sor fiatal húsvéti rózsa retek néhány tönkrement tök helyén, azokat ma takartam le szúnyoghálóval, hogy ne legyen kukacos. A téli retket később szedem fel, addigra kiköltöznek a kukacok.
4. A paprikáink.
5. A korai paradicsomot kiszedtem, a helyére kerültek az új uborka palánták. Talán még lesz rajtuk valami. Az üvegháziak mind tönkrementek, a fal melletti rácsra futtatott két tő terem annyit, amennyi vegyes salátákba kell.

Flanell Creative Commons License 2007.08.18 0 0 3318

Ilyen tökök vannak az öreg kertésznél, akiről múltkor írtam.
Állandóan árasztja.
Matykoka Creative Commons License 2007.08.17 0 0 3317
Sziasztok,

én is tudok egy fesztiválról, hátha érdekel valakit ...
2007-08-25. Noszvaj - Szilvafesztivál, szilvalekvár főzés hatalmas üstökben, szilvalekváros sütemények széles választéka, helyben sütése, + műsor. Mi már voltunk egyszer tavaly előtt és nagyon jó volt.
Vettünk olyan szilvalekvárt, hogy le sem volt zárva, csak egy celofán volt hanyagul rátéve és egyáltalán nem romlott meg.
CBNora Creative Commons License 2007.08.16 0 0 3316
Augusztus 19-20-án krumplifesztivál lesz Keszthelyen a Burgonyakutatási Központ szervezésében.
http://www.vendegvaro.hu/gen?genid=52656
A szakmai program és paprikáskrumpli főző verseny 20-án lesz. Az előzőekben beszúrt címen megvan a részletes program. Tavaly ott voltunk, jól éreztük magunkat és megszerveztük az idei vetőgumó ellátásunkat Keszthelyi fajtákból. A férjem degeszre kóstolta magát paprikáskrumpliból. Vegetáriánusok jobb, ha visznek magukkal ennivalót, vagy vesznek rétest a Balaton parton, mert a benevezett ételekben rengeteg a hús.
Meg lehet ismerkedni a keszthelyi burgonya nemesítőkkel. Sok jó fajtájuk van, a Somogyi sárga kifli kivételével mindegyik vírusrezisztens. Más érzés úgy enni egy krumplit, hogy az ember tudja, honnan származik, ismeri a nemesítőket. Mi 20-án ott leszünk.
Flanell Creative Commons License 2007.08.15 0 0 3315
Értettem én... :)

Sajnos, felénk is megy a lopás, de mivel csak kisebb telkeken megy a termelés, nincs állandó őrzés. Ha kint vagyok sötétedésig, akkor hajnalban jönnek a dakoták több autóval.
Tippünk is van, hogy ki az orgazda, de bizonyíték nincs.
Előzmény: zsebi41 (3314)
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 3314

Jaj dehogy!

GOX-nak van egy ültetvénye, amit profi tolvajok látogatnak, és autóval viszik a termést.

Előzmény: Flanell (3313)
Flanell Creative Commons License 2007.08.15 0 0 3313
Hogy ő lopja? :)
Előzmény: zsebi41 (3311)
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 3312

Futó nekem is van így képen olyannak látszik mint a Tied, csak ezt elkapta egy betegség de úgy néz ki helyre jött és virágzik még és hozza bogyókat

Én ezt a fajtát napon szárításra használom.

Enni jobban szeretem a hagyományos gömbölyű fajtát és léfőzésre is azt használom.

Előzmény: szazezer (3301)
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 3311

Szia!

Vácrátóton van ez a gyönyörű ültetvény a botanikuskert szomszédságában, azt mondja a tulajdonos, hogy azt is lopják.

Mindjárt gondoltam Rád

Előzmény: Gox (3306)
Zitka Creative Commons License 2007.08.13 0 0 3310

Most találtam egy olasz weboldalon jó kis paradicsomfajtákat és fotókat:

http://www.pomodoroitaliano.it/foto_pomodori.html

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!