És lehet újra vetni hónapos retket, ha győzöd locsolni. Ősszel már nem fog felmagzani. Mi a Húsvéti rózsából szoktunk vetni. Ha meleg az ősz, nem mindig esszük meg, de ha sok az eső, és tönkremegy a paradicsom, jól jön.
Téi retket (a feketén kívül a Müncheni sör is finom, a mi pincénkben eláll tavaszig), szeptemberben áttelelő salátát. Lehet még galambbegy salátát is, az is ráér később.
Sok uborkánk van, és szeretjük az ubi salit. Valahogy el lehet rakni télre salátának az uborkát fagyasztáson kívül, mert már nincs hely a fagyasztóban.
Mi baja lehet egyes paradicsomoknak, elkezdett pirosodni, viszont a nap felé lévő része, fehér esetleg sárga marad? Főleg a több napsütést kapott darabok amik az ágyás szélén vannak. A többi szép, csak nagyon lassan kezd érni, viszont hatalmasak.
A hagymát felszedtem, a helyére mit vethetnék most? Paradicsom, paprika cukini, uborka, s.dinnye, káposzta, zöldbab, s.répa van. MIt érdemes még ilyenkor? Köszi!
Részemről is :) Bár Neked is mondom, hogy nem az "új dolog"-gal volt bajom. Hanem a 3222-es utolsó bekezdésében írtakkal. Téma lezárva, várjuk az eredményeket :)
Igen, visszaolvastam a Kapazinos dolgot... Sajnos a kiskerttulajdonosok hozzá nem értése nagyon is létező jelenség. Ami engem egyébként a legjobban zavar, az az, hogy nem szabadforgalmú szerekhez is hozzá lehet jutni ilyen-olyan úton, aztán boldog-boldogtalan szinte azt fúj amit akar. De azt gondolom, hogy az, hogy valaki nem ért egy szerhez és úgy juttatja ki, az nem a szer hibája, hanem azé, aki kijuttatja. A több hetes évi-s szerrel való kezelés sem a szer hibája, hanem a gazdáé. Ezzel a jelenséggel Én is találkoztam már, s elítélem, mint ahogy minden szabályszegést a növényvédelemben. A vegyszerezés felelősség, a vegyszer nem játék. Szóval a vegyszer is veszélyes ha nem megfelelő kezekben van.
Természetesen elfogadom, hogy nem akarsz vegyszereket használni, hiszen Te döntesz; rábeszélni sem akarlak semmire. Csak ezen a sz.rozáson akadtam fel. Mert ez úgy hangzott, hogy minden, amit mi a vegyszeres növényvédelemben használunk az sz.r, ergo a munkánk is az. Ezért vettem fel a dolgot.
Egyébként csak kapkodom a fejem, hogy micsoda "viharba" kerültem egy szó miatt, mert velem történt meg tavasszal, hogy a szomszéd gyomírtózott a telkén és csak az én kérésemre hagyott el pár métert a kerités tövétől. Azt mi rendbetettük neki gyomirtó nélkül is. Aszályos év lévén egy kisebbfajta eső után felszántatta a területet amely nem igazán sikerült csak minden össze lett trancsirozva, még elboronálni sem tudta a területet.
A gaz ami miatt a gyomírtózás folyt teljes erejéből zöldell jelenleg, tehát ősszel gondolom várhatom az újabb gyomírtózást. Na ezért irtam, én a nem bio módszerre, hogy sz.r, mert ősszel várhatom megint ezt a sz.rt-t a kertem tövébe.
Egyébként az EM-1, most hogy már utánaolvastam elég sokat, úgy müködik mint egy baktériumtrágya. Lehet, hogy az is, sőt, de csekélyke ilyen jellegű ismereteim miatt ezt nem állíthatom.
De mostmár nem szeretném, ha újabb mondatokat kiemelve elemeznénk az irásomat, nem vagyok agráros, ahogy már többször leirtam, érdeklődök, utánaolvasok, és veszem a fáradtságot. Benne van az EM-1 is a biolistában, ennek ellenére nem szórtam ki addig mig számomra megnyugtató adatokhoz, vele kapcsolatos ismeretekhez nem jutottam.
Én nem gondolom, hogy több ezer ember munkáját becsméreltem volna le, de látom a környezetemben, hogy ezek a "szabad forgalmú" növényvédő szerek, mennyire nem hozzáértők kezébe kerülnek a kiskerttulajdonosok személyében. És itt elnézést minden olyan kiskerttulajdonostól, aki ért hozzá, elolvassa, és betartja az utasitásokat.
Utolsó és tényleg ne vesztegessünk erre több szót: a Biokultúrában olvastam, hogy (bocs, de konkrétumokra nem emlékszem,de ha fontos Isten bizony megkeresem), egy termelő a paradicsom vmilyen betegségét fogta meg egy több hetes évi-s szerrel a konzervgyárnak történt eladás előtt 3 nappal. Na ezt esszük.
taffy olvasd el a weboldalt ha van kedved: www.emtech.hu ill. van róla egy könyv is, na itt fognak mindjárt a hasukat fogva három hétig röhögni az agrárosok: dr. Teruo Higa: Forradalom a Föld megmentéséért.
Mint irtam már Szadán ahol lakom már használja egy biogazda a szert és nagyon jó véleménye van róla, ő már állitása szerint beteg növényeket is kikezelt vele, bár ez apunak is sikerült. (bab ragyája megszünt).
Én örülök az ilyen véleményeknek (pro és kontra is), és sok jó tanács mellett, szerintem a Ti nézeteitekből is lehet tanulni. Szívesen olvasnék többet erről a szerről és akár ki is próbálnám. Én is szeretném bio módon művelni a kertészkedést és ahol lehet vegyszer nélkül kertészkedünk. De sajnos pl a moniliás betegségekre nemt tudom hogyan lehetne nem vegyszeres módon védekezni, és sajnos ez a betegség egy sok éves fát gyorsan elpusztíthat. Ezért mi is használunk vegyszereket, de csak ha nagyon muszáj, egyébként próbáljuk, többek között, az itt olvasott bio módszereket alkalmazni.
Köszönöm a dicsérő szavakat! A paradicsom után majd méternyire van a zeller, utána egy kis utacska, s csak aztán jön a krumpli. Így a kettő között van jó két méter, ha nem 3. A paradicsom szépen érik, nem betegek (csak el ne szóljam magam) a krumpli meg mindenütt elszáradt, úgyhogy nem tudom megtapasztalni az egymásra gyakorolt negatív hatásaikat. De jövőre már erre is jobban odafigyelek. Kösz, hogy említetted.
A bab így felfuttatva gyönyörű, persze nem ezéven.
Köszi, de nem szoktunk babot vetni, jó év az, mikor annyit betakarítunk, mint amennyit vetünk. :) Különösen száraz vidéken van a kertem. Vagy ha esős év van, akkor meg nem tudom időben kiszedni, ott rothad a fele. Zöldbab még csak-csak, az valahogy jobban tűri a szárazságot.
Még nem láttam ilyen keresztben megfelezett babot. Hosszában megfelezettet termeltem, annak a fele lilatarka volt, másik fele fehér.
"Nem tudom hányan olvasák a topikot a vegyiparban, azon belül is a növényvédőszerekkel foglalkozó, emberek, de egy biztos olvassa, és az én vagyok"
Akkor már ketten vagyunk "növényvédőszerekkel foglalkozó emberek" :) De nem hiszem, hogy pusztán arról lenne szó, hogy növényvédősként túl érzékeny vagyok :) A bipiridiliumok (egy vegyésznek "káromkodhatok" ilyen szakszavakat) sosem tartoztak a kedvenceim közé; a diquat se, de a paraquat meg aztán főleg nem. A glifozáttal nincs bajom :)
"Nem kellene egy lavor vízben vihart kavarni."
Nem látok itt vihart, beszélgetünk, véleményt cserélünk meg ilyesmi. Te nem így látod?
"Én nem akarom azt az ócska szöveget nyomni, hogy erre is mindenki ugy reagált mint ahogyan a magyarok általában szoktak."
A szkepticizmusra gondolsz? Szerintem itt is láthattad, hogy nem reagált mindenki "így", bár ha figyelmesen olvastál, láthatod, hogy nem az EM-1-el van bajom.
"Én csak egy nagyon jó tapasztalatot akartam megosztani veletek, lehet, hogy nem kellett volna ..."
De, szerintem kellett. És tudod miért? Mert ez is egy vélemény, egy lehetőség, aki akarja próbálja ki. De nem értettél meg ezek szerint; Nekem nem az EM-1-el van bajom, hanem a vegyszerek "leszarozásával". Attól mert Te nem használod mert nem akarod, még nem kell így minősíteni. Tőlem mikor hallottad, hogy hasonló jelzőkkel illettem volna bármit is? Na ugye.
"Ne higyj benne, ne vegyed meg és ne használd. De akkor ne terits ki komposztot se, meg szerves trágyát se, meg semmiféle talajjavítót se, mert azokban ugyanezeket a parányi munkásokat találod meg."
Látod hogy mennyire nem értettél meg? Nem a mikroorganizmusokban nem hiszek, hanem abban, hogy az EM-1 csodaszer, és hogy megoldja a növényvédelmi problémáinkat. S abban sem hiszek, hogy a vegyszerek "szarok", és hogy kidobhatjuk őket. Na remélem most már érted mivel van bajom és mivel nincs :)
"mi alapján mondják az öko gazdálkodásra, hogy alacsony hozamú, mert a vegyszerezett területek az első 3 évben kiemelkedő termésmennyiséget hoznak, majd beállnak egy meglehetősen alacsony szintre."
Én csak egy adatot mondanék: növényvédelem nélkül a károsítók és kórokozók világviszonylatban 30-35% termésveszteséget okoznának. Nem folytatom hova vezetne ez... Ezek a "beállnak egy meglehetősen alacsony szintre" azért nagyon érdekelne. Mondjuk az, hogy milyen kultúrára vonatkozik. Hogyha Én a vegyszerezés mellett nem tapasztalok ilyet, akkor ez most cáfolat? Mert akkor jópáran megcáfolhatjuk ezt pusztán a visszamenőleges termésátlagokkal... Akkor agrárosként elárulom Neked, hogy mitől csökken pl. a szántóföldi növények termésmennyisége: a tápanyag-visszapótlás elmaradásából, a nem megfelelő fajta és mag vetésétől (nem fémzárolt vetőmag, F1 visszavetése stb.), a helytelen agrotechnikától, a növényvédelmen spórolástól- ill. annak elmaradásából stb. És akkor még mennyi rajtunk kívülálló dolog is van...
Még annyi, hogy biztosan elkerülte a figyelmedet, de éppen a terméshozamok miatt hivtam fel rá a figyelmet. (Egy 10 évet a gyógyszeriparban lehúzott anyuka, aki tudja, hogy mi mindent meg nem etetnek az emberrel)
Nem tudom hányan olvasák a topikot a vegyiparban, azon belül is a növényvédőszerekkel foglalkozó, emberek, de egy biztos olvassa, és az én vagyok, szakmám szerint vegyész, 25 évet dolgoztam a vegyiparban, azonbelül a gyógyszeriparban, ahol növényvédő szer előállításával is foglalkoztam /gramoxon, glialka stb, laboratóriumi és kisérleti üzemi méretben
De meg kell mondanom én nem sértődtem meg, és nem éreztem úgy, hogy a munkám lett semmibe véve.
Az EM nem csodaszer, nem mondják, hogy ezután nem kell vegyszer, sőt mellette is lehet és kell használni, növényvédő szereket.
Se hinni nem kell benne, se használni nem kötelező.
Egy szer hatékonysága nem hit kérdése, azt bizonyítani kell sok sok kisérlettel.
A szer Japán feltalálóké, ahol a vegyipar igen fejlett, és nálunk is nagyon sok onnan származó szer van forgalomba.
A kérdésedre amit úgyan nem nekem tettél fel, sajnos nem tudok válaszolni de gondolom senki nem tudna, mert ez egyénenként különböző lehet, egy biztos, hogy nagyon sokat.
A férjem aki 42 évet dolgozott a gyógyszeriparban, egy vizsgálaton volt ahol megállapították, hogy a bőre tele van vegyszer molekulákkal, pedig már 2001-óta nem dolgozik.
Pont tegnap olvastam egy amerikai tanulmányt, a professzor a kutatásai alapján nem is tudja, hogy mi alapján mondják az öko gazdálkodásra, hogy alacsony hozamú, mert a vegyszerezett területek az első 3 évben kiemelkedő termésmennyiséget hoznak, majd beállnak egy meglehetősen alacsony szintre. Nem vagyok agrármérnök, ezt olvastam, és a biogazdálkodásban sem vagyok professzor, de ezt már irtam.
Biztosan sok vegyi anyagot veszünk fel a környezetünkből, meg majd az oviban, iskolában biztos, hogy nem bio ételeket fog enni a gyermekem, dehát azért ugye nem fogom minden nap bokán rúgni, hogy szokja, mert majd Pistike biztosan egyszer megteszi majd az oviban. Arról meg, hogy mi kerül az asztalomra én döntök, és hidd el kapáltam is érte eleget közgazdász létemre.
Ne higyj benne, ne vegyed meg és ne használd. De akkor ne terits ki komposztot se, meg szerves trágyát se, meg semmiféle talajjavítót se, mert azokban ugyanezeket a parányi munkásokat találod meg.
Én nem akarom azt az ócska szöveget nyomni, hogy erre is mindenki ugy reagált mint ahogyan a magyarok általában szoktak. Én csak egy nagyon jó tapasztalatot akartam megosztani veletek, lehet, hogy nem kellett volna ...
Hmmm... Igazság szerint egy ideje már figyelem ezt az EM-1-es dolgot itt a fórumon. Nem nagyon akartam írni ezzel kapcsolatban, merthát úgyis mindenki maga dönti el hogy mit használ és mit nem. De ezt a "nembioszarozás"-t nem biztos, hogy le kellett volna írni. Lehet véleményed a vegyszerekről, nem beszéllek se rá, se le róluk, Te döntöd el hogy mivel védekezel vagy mivel nem. Nekem van egy véleményem az EM-1-ről, nem hiszek benne, de nem minősítem, döntse el mindenki maga, hogy neki mennyit ér. Mindenki abban hisz amiben akar.
De.
Azzal, hogy "nembioszar"-nak minősíted a vegyszereket, egyben ezrek munkáját is minősíted - szakmunkástól a mérnökökig, kutatókig, akik azon dolgoznak, hogy minden nap jusson kenyér az asztalodra, takarmány az állataidnak stb. Ezt azért nem nagyon kellene. Máshol is leírtam már a saját véleményemet erről. Okszerű kemizálás nélkül nincs modern mezőgazdaság, s nem tudsz az ellenkezőjéről meggyőzni. Agrokémia, genetika és kémiai növényvédelem nélkül még mindig az 1 tonna per hektáros búza-termésátlagnál tartanánk, megnézném, hogy ebből jutna-e elég kenyér a Te asztalodra, vagy bárkiére. Egyébként nem vagyok bioellenes, egy bizonyos szintig jó az persze; de nem világmegváltás az is biztos. Én azt mondom: csak akkor védekezzünk, ha kell, de ha kell, védekezzünk. Ne össze-vissza, hanem tudatosan, célzottan, a megfelelő módon és a megfelelő időben. Okszerű vegyszerfelhasználást írtam; ezért is mindig betartom az agrotechnikai vonatkozásokat, rovarok ellen feromoncsapdázom stb. De minden további nélkül vegyszeresen védekezek, ha szükséges.
Egyébként szerinted mennyi vegyi anyagot veszel fel a környezetedből gyakorlatilag bárhonnan és bármivel?