Keresés

Részletes keresés

anblock_italia Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3067
Hát elég nagy a különbség, és milyen rózsaszín, szimla, vagy dupla?
Előzmény: sumosamu (3063)
anblock_italia Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3066
Nem is az benne az érdekes, főként a különbözőség.
Előzmény: sumosamu (3065)
sumosamu Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3065
Nagyon szép nagy, egészséges levelei vannak.
Előzmény: anblock_italia (3062)
sumosamu Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3064

Biztos ismert a dolog. A képre kattintva nagyobb képet kapunk.

Bocs az okoskodásért!

sumosamu Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3063

Érdekességként lefényképeztem a két gyökereztetés alatt lévő leandert. Kb egyforma a nagyságuk, egy azonos befőttesüvegben, tehát azonos vízben vannak. Ennek ellenére lényeges különbség van a két gyökérmennyiség között. Megjegyzem, hogy az első képen lévő leander virága rózsaszín a másodiké fehér.

A búzaszemből lisztet csinálnak! Én zabszemet írtam.

Előzmény: oleandro (3060)
anblock_italia Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3062
Csak érdekességképpen, ez a három növényke abból a capris kupacból van, a jobboldali többszörösen elágazott és sötét a szára, a másik kettő ugyan majdnem egyforma, világos a száruk,de a sokkal kisebb cserépben lévő szemmel láthatóan jobban néz ki, több levele van. Egyetlen magtokból vannak mindannyian.
anblock_italia Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3061
Hát igen, eldöntendő kérdés, hogy milyen ágacskát gyökereztetünk. Ha fásat, akkor a levelek helyén meg az alján meg mindenütt, ha kicsi, gyenge, zöld, akkor is jöhet itt-ott, a lényeg az, hogy ezt nyugodtan és miden fenntartás nélkül elhihetitek, nem kell semmi különleges dolgot csinálni ahhoz, hogy kigyökeresedjen, ha mégsem, akkor nem az a baj. A legfontosabb, hogy szinte minden fajta növény más és más tulajdonságokkal rendelkezik, nem véletlen, hogy a rószás rózsaszínből van a legtöbb, mert az valóban minden tekintetben a legerősebb. A lényeg szerintem az, hogy a vízbe tett ágacska ne érjen le az üveg aljáig teljesen, de ez sem szabály, mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, vagy ahogy megszokta. Nekem az a bevett szokásom, hogy keskeny szájú üvegbe teszem, levágom a leveleket addig, hogy megtartsák az ágacskát úgy, hogy ne érjen le az üveg aljára a szár és nem teszem napfényre. 90%-os eredménnyel csinálom így, de lehet, hogy van 100 %-os is, akkor őt kell követni.
Előzmény: oleandro (3060)
oleandro Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3060

Én is így hallottam, és ezt szoktam is csinálni, a franc tudja, számít-e valamit.

Az az ideológia mögöttwe, hogy akkor nagyobb a sérült felület könnyebben megindul a bojhosodás, gyökeresedés. A búzaszem, stb a vízben megduzzad, és ettől még nagyobb lesz a roncsolt felület.

De mondom, nem tudom, hogy így van-e.

Anblock, aki magy mágus (ellentétben velem) pld azt mondja, nem számít, mert nem alul jönnek a gyökerek, hanem a régi levelek helyén. Én ezzel vitatkoznék, mert az a tapasztalatom, hogy egy rövidebb, lágyszárú hajtásvég elég könynen meg tud gyökeresedni, és a vízen lévő részen  olyan helyeken jönnek a gyökerek, ahol nem volt korábban levél, pld legalulról.

De el tudom képzelni, hogy fásabb szárú hajtásdarab valóban inkább a levélhelyeken tud  jobban gyökereket növeszteni.

Előzmény: sumosamu (3046)
sumosamu Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3059
Sajnos nekem is rossz minőségű a talaj. E miatt elég gyakran kell nitrogánműtrágyázni a pázsitot. A leandernek ásott kis gödörbe beültetéskor rendszeresen teszek az OBI-ban kapható marha trágyát. Illetve azt összekeverem földdel. Kicsit nagyobb mélyedést csinálok mélységében is és szélességében is. Így van hely a lazaszerkezetű kevert tápanyagnak és a fejlődő gyökérzet is jobban tud terjeszkedni mint a kötött talajban. Ezt a gondoskodást (évi egy eset) nagyon meghálálja virágzáskor.
Előzmény: anblock_italia (3047)
leavirág Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3058
Hahó! Nincs itt senki? Olyan jó lenne valakivel a leanderekről diskurálni!
leavirág Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3057

Köszi a tanácsokat! Remélem, hogy mihamarabb be fog dúsulni szegény.

törökszegfű Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3056
Nagyon sokat segítettetek leander ügyben. Ha nem is írók, hanem csak olvasom akkor is. Máes ügyben tudtok e nekem segíteni. Gyümölcsfákat szeretnék metszeni, ki tudna nekem segíteni vagy esetleg interneten hol találok olyan helyet ahol tudnak nekem segíteni.
MeSeMo Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3055
Nagyon szép formás a fa formára nevelt leandered. :)
Előzmény: anblock_italia (3000)
Len Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3054
Valószinűleg Olaszországban is ezért olyan szépek, erősek nyáron.
Előzmény: oleandro (3053)
oleandro Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3053

Tavaly kettévágtam egy elég öreg darabot, és teljesen lekopaszottam, maradt két kb 1 méteres csupasz törzs. Az egyiket meghagytam magamnak, a másikat odaadtam anyánméknak.

Az enyémet csak fél napig éri a nap, a másik viszont oyan helyen van, ahol egész nap süti a nap. nos, az enyémen sokkal keveebb és elég csenevészebb hajtások nőnek, a másik , amit állandóan ért a nap, az gyönyörűen bedúsult, szép erőteljes levelekkel, hajtásokkal, sőt, augusztuisban már virágzot is !!! Pedig márciusban az is csak egy csonk volt!

Szóval ne aggódj, minden attól függ, mennyi napot kap, akér még virágozhat idén is. 

Előzmény: leavirág (3041)
leavirág Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3052
Már levágtam. 1,5-2 méteres kopasz szárak sokasága volt. Szörnyen nézett ki. Minden ág tetején kb. 5 db levél. A felére nyírtam minden ágat, így olyan 80 cm magas lett és már elkezdett hajtani a végeken. Van egy másik leanderem, amit az itt közzétett harmadolós techikát használva nyírtam meg egy kicsit.
kiwancsi Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3051

Legalább ne vágd le egyszerre!

Tervezd meg és két év alatt alakítsd ki!

Ha hagysz rajta tavalyi ágvéget akkor idén is lesz virágod, egyébként legfeljebb őszre.

Előzmény: törökszegfű (3022)
leavirág Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3050

Van olyan is, hogy nem a levelek helyén jönnek ki a gyökerek hanem a szárán?

Az nem hátráltatja a gyökérképződést, hogy ha sok levél van rajta?

Van olyan ágam, aminek 1-2 levele elkezdett száradni. Lehet, hogy azért mert közel volt az ablakhoz és közvetlen napfény érte?

Ezer bocs a sok kérdésért!!!!

anblock_italia Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3049
Most már megyek, de remélem néhány hét múlva már itt fogok kávézgatni!(persze a virágokat nem remélem, csak a tulipánokat)
anblock_italia Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3048
Én soha semmit nem teszek a vízbe és semmit nem csinálok az ággal, de felesleges is lehet, hiszen a gyökerek a régi levelek helyén jönnek többnyire. A dudorok nem mindig jók, ha jól emlékszem, van, hogy csak dudorok lesznek és nem gyökerezik, de ez nem biztos, meg nem is látom milyenek a dudorjaid, lehet, hogy éppen dagadozik a kibújás előtt. Ne türelmetlenkedj, most még fel is kellett ébrednie a növénynek.
Előzmény: leavirág (3045)
anblock_italia Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3047
Ehhez a témához nekem is hozzá kell szólnom,bár már írtam róla. Én a lemetszett leandereimet a budaörsi telkünkre szoktam kivinni, főleg azért, mert ott az egész nap tűző napon gyönyörű sötétzöld és sűrű levélzetet növeszt. Nekem azért is muszáj ott a földbe rakni, mert csak hetenként megyünk ki, és nem bírná víz nélkül annyi ideig. Ott agyagos a föld, nincs megfelelő tápanyagtartalma, talán ezért, de a virágai siralmasak voltak a megszokottkoz képest. Ősszel már végleg hazahoztuk, most már jó nagy cserépbe ültettem, majd megmutatom, ha fenn lesz. A kicsiket is kiviszem, de azokat cserepestül ültetem be a földbe, illetve tejfölöspoharastúl, mert a magról neveltek többsége félliteres tejfölöspohárban van.
Előzmény: sumosamu (3042)
sumosamu Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3046
Régi gyakorlat, hogy bemetszik a gyökereztetni kívánt ág alsó részét s oda zabszemet tesznek. Állítólag ez meggyorsítja a gyökerezést. Én még nem próbáltam!
Előzmény: leavirág (3045)
leavirág Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3045

Azt hiszem meg fogom próbálni én is ezt a gyökérmetszős dolgot.

Éppen győkereztetek is leanderhajtásokat ( életemben először). Ti szoktatok valami győkereztető port rakni a vízbe? Kb. 2 hete vannak vízben a hajtások, gyökeret még nem látok. Dudorokkal viszont tele van az a rész ami a vízben van. Ez jó jel? Egyáltalán jelent valamit?

sera Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3044
Igy nem is szükseges nehez,draga cserepeket venni,tenyleg nagyon klassz ez az ötlet.
Egyenlöre en ket orias keramikcsereppel közdök /a növenyt azokkal vettem,de maga a cserep joval nehezebb,mint a leander a földjevel,szoval kegyetlen sulyos,atmeröje 60cm,de ha majd lesz lehetösegem ki fogom öket ültetni.
Szabi alatt a locsolasra sem lesz gond.
Előzmény: sumosamu (3042)
sera Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3043

Ugorgy at rajta :)

Amiota itt olvasgatok,kezd bennem megerösödni a gondolat,hogy egy eleg erzekeny ,de szivos növennyel allunk szemben,sem aglemetszes vagy akar gyökerfüreszeles nem art nekik,inkabb jot tesz nekik az ember,mint artana.

Beharangoztam tegnap ferjemnek a hetvegi növenykiemelesi akciot,hat eleg furcsan nezett ram,ö sem hitte volna,hogy le lehet vagni a gyökereit.

Majd mondta,hogy majd szepen lemetszöollozzuk :)) erre inkabb nem mondtam semmit.

Oke,majd meglatjuk hetvegen eszebe jut-e füresz.Ami ugyan nincs,de van egy aso!

Előzmény: leavirág (3030)
sumosamu Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3042
Tapasztalatom a kényszer szüleménye. Eredménye a kép hátterében látható. Korábban említettem, hogy a kiültetett leandert ásóval körbevágva emelem ki ősszel. Hallom a számtalan gyökér elvágását. Kezdetben féltem tőle, de tavasszal semmi baja nem volt. Tapasztalatom pedig az, hogy így a gyökérzetből nagyon sok, erős, egy idényben (nyáron) akár 70-80 cm(!) magasra is megnövő új hajtás keletkezik.
Előzmény: leavirág (3030)
leavirág Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3041
Az egyik leanderem annyira lekopaszodott tavaly nyár végére, hogy szegényen csak bóbitaszerűen a tetején maradtak levelek. Megnyírtam, egy hete és ahogy látom már kezd hajtani. Gondolom idén nem fog virágozni, de legalább szép formás lesz.
anblock_italia Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3040
Rágicával "vitatkozunk" ezen, én az őszi, inkább nyár végi metszést preferáltam eddig, mert akkor őszre már kibújnak az új hajtások és nem olyan nagy a növény, de most én is fogok tavasszal is metszegetni.
Előzmény: leavirág (3039)
leavirág Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3039
Ugyan már kétszer végigolvastam a topikot, de már nem emlékszem, hogy kedves Anblock italia te is minden tavasszal megmetszed a leandereket?
leavirág Creative Commons License 2006.03.22 0 0 3038
Szerintem nem lesz már olyan hideg. Több helyen néztem és sehol nem jeleztek -1-2-3 foknál többet az elkövetkezendő 6-10 napra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!