Ja, bocs, >>Halloween<<. (A Helloween egy német zenekar neve.) Nagyon úgy néz ki. De ez persze nem jelenti azt, hogy nincs elfajozva pl. marhatökkel. A sütőtököknek elvileg legalább szeptember végéig a száron kellene lenni, hogy igazán jó ízűek legyenek, de ez már nagyon szép érett. Nem is kell megvárni a dércsípést, amúgy sem a hideg maga a lényeg, hanem hogy a hidegig a szárán legyen, akkor játszódnak le bizonyos folyamatok, de ha úgysincs szára, akkor mindegy, inkább edd meg, mert rengeteg a pocok, és könnyen tökházikót csinálnak belőle, a magot imádják.
A képen látható mennyiséghez: 4 db alma, 4 db birsalma, 25 dkg cukor, ízlés szerint (nálam 1 zacsi) mazsola (esetleg dió, mogyoró)
Az almákból eltávolítom a magházat és héjastól apróra összevágo. Lábasban elkezdem főzni, közben kavarni kell. Amikor néhány perc mulva látszik, hogy puhultak én botmixerrel pépesítem, majd hozzáteszem a cukrot, mazsolát, és 20-25 percig állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Ezután formába öntöm. Amikor kihült falapra kiborítom, mert így ma maradék nedvesség jobban eltávozhat. kihűlés, száradás után fogyasztható. (nálam az első tesztvágás a kihűlés, kiborítás után következett:-))))
Azt mondod, hogy ez valami fajtatiszta tök.? Úgy kaptam a magját, hogy egy elfajzott keverék, csak szépségként tartom meg, lehet, hogy megkóstoljuk, de
Az én áttelelő petrezselymem már most kikelt, egy, kettő három levelesek.
Nem ezek lesznek jövőre a gyökérzöldségek, ahhoz csak a jól időzített koratavaszi
vetés a jó.
Ezek a már kikelt növények egészen az erős fagyokig növekednek, még a hó alól is
lehet petrzöldet szedegetni. A télvégi időjárástól függően nagyon korán és erőteljesen fellődnek, folyamatosan vághatóak, de hamar felmagzanak. A magszár
oldalánlevő leveleket is lehet eszegetni, izletesebbek mint a korai petr.
Mindig hagyom, hogy felmagzott petrezselyemről valamennyi mag hulljon el s csak
úgy szorványban kelnek. A szedett magból pedig külön is vetek.
Hasonlóan az áttelelő hagyma szálacskák is diszlenek már, szintén az elhullott
magokból. Ez már hosszú évek óta igy megy, a 20-30 cfokos teleket is átvészelik.
A húvéti rózsa retkünk már lassan ehető méretű. Kíváncsi vagyok, hogy a szúnyoghálóval sikerült-e megvédeni a kukacoktól. Az áttelelő salaláta elszórt magjából elég sok kikelt, ma ültettem belőlük 66 palántát. A fólia alá mennek majd, ha kikerült a paprika. Valószínűleg ületetek majd még, mert tavaszra legalább a fele tönkre szokott menni. A vetett magok is kikeltek már, de helyenként zsúfolt, helyenként hézagos, azokból is kell majd átültetni. Nálad úgy tűnik jobb az éghajat, jobban ráérsz a vetéssel. A céklák, retekek káposztarépák (utóbbinak főleg még csak levele van) A legnagyobb Müncseni sörök A saláták szétültetés előtt A palánták
Egy ismerős öreg kertész szokta bakhátra tenni a korait. 2-3 héttel előbb tud veteményezni, mint sík földre. Tavasszal lentről süt a nap, így növeli a beesési szöget. Meg persze a talajfelület is nő a bakhátazással, így a szél szárító erejét is kihasználja.
Most csak agyalgattam, mert nagyon koraira nem is nagyon van szükségem. Csak volt már olyan időjárás kora tavasszal, hogy nem lehetett veteményezni. Egyes könyvek meg javasolják ezt a tél alá vetést. De ez inkább korai termesztés esetén indokolt.
A petrezselyemmag igényli a megfelelő hőmérsékletett a keléshez, hiába telel kint, nem kel sokkal korábban. Tavasszal vetve egy hónapnál később kel ki, de ha május vége felé újraveti az ember, akkor képes egy hét alatt kijönni. Tavasszal viszont minél korábban kell vetni, mert az illóolajtartalom miatt nehezen ázik át hideg földben.
Mi csak gyökérpetrezselymet szoktunk vetni, az apraját használjuk levélként. Minden ősszel benne hagyunk 3-6 sort (25 méteres sorra értve), és mire ennek a levele elfogy, vagyis maxárba megy, akkorra már az új vetés levele használható.
Ezt az "elszórt kelést" ismerem, meg is szoktam hagyni a levélnek valókat. Én az un. tél alá vetést kérdeztném. Úgy elvetni, hogy az idén már ne keljen ki, hanem tavasszal, amikor az időjárás kedvez, akkor nem kell a megfelelő időpontot, talajviszonyokat lesni, hanem szépen megindul. Elsősorban gyökérzöldségekre vonatkoztatva érdekelnek a tapasztalatok.
Kikeltek a piros hónapos retkek, és még vetettem münchenit is egy hete. Még megnőhetnek. Az üvegházi berbnadett ubi is szépen terem. Dugdostam korai zöldhagymának valókat is, és vetettem salátát.
Más: tényleg nagyon finom az az almás recepted, kipróbáltam:-))))))
Én vetni nem szoktam ősszel, de mindig hagyom a petrzselymet virágozni és magot érlelni, és az elszórt magból már ősszel kikel egy csomó. Ezekről hamarabb tudunk levelet szedni, és szép erős növények lesznek. A kerti út szélén vannak meg itt-ott összevissza, ahol nincsenek útban, nem ágyásban. Díszít is a virágjával és sáros időben is könnyű 1-1 levelet lecsípni róluk. Ez mind levélpetrezselyem, gyökeret nem szoktam ültetni.
Nálunk péntek reggel volt a leghidegebb. Vasárnap a hőmérő nem mutatott mínuszt, de a kert egyik oldalán, ahol a szomszédban már alig van növény, jeges volt a retek és a cékla levele, persze ez még nem ártott nekik. A lopótökön és sütőtökön viszont már jól látszik a fagy, több levél elszáradt. A növények még élnek, de jó, hogy a féltve őrzött szivacstököket és a lopótök nagy részét becsomagoltam fátyolfóliába. A retket és a céklát minden este jól meglocsoltam, hogy kevésbé fagyjanak meg. Mellékhatásként mindegyik sokat hízott, úgyhogy továbbra is fogom esténként locsolni. Eddig is állandóan nedvesek voltak, de úgy látszik, szeretik a fürdetést.
Az én kertembe vasárnap reggelre az asztalon kint hagyott vajlingba 2-3 milliméteres jég volt . Növényeken nem vettük észre változást akkor nap . Azóta nem voltunk kint .
Régebben mi is ősszel vetettünk petrezselymet, de mióta eladásra is termelünk, leszoktunk róla, mert nálunk alig kel hamarabb, mint a normál március eleji vetés, és akkorra már olyan gyomos, hogy alig lehet kiválogatni, mi micsoda.
Szerencsére most még nem ment tönkre semmi. A reggel keményre fagyott növények is magukhoz tértek. A lopótök fólia alól kilógó részei mintha kissé fonnyadtabbak lennének, de él. Ma is még letakartam vagy behordtam minden kényeset, de azt mondják, lassan melegedni fog.
Reggelre -1 fok lett, a melléképület hátsó ablakában, kb. 1,2m magasan mérve. A paradicsom levele helyenként megkeményedett, jégcseppek lógtak rajta. Foltokban fagytak meg a növények, délután már jobban fog látszani, mi ment tönkre. Az uborka, lopótök, szivacstök fátyolfólia alatt van, remélem, átvészelték, a mérési ponton hajnali 4 körül kezdett fagyni.
Szépen rendbe tetted a kerted. Nálunk most elég gazos, de mindegy, egy részük hamarosan úgyis lefagy, majd kiszedem a maradékot.
Nagyon szép a birsed, én is ilyet szerettem volna. Almának vettük, körte lett belőle. Most meg már sajnálom kivágni, pedig a termete is kicsit túl nagy arra helyre. Tavasszal a férjem mindig alaposan visszametszi, hogy ne terpeszkedjen el nagyon.
Nálunk jó ideje szinte semmi eső nem volt. Éjjel szerencsére jött pár felhő, nem fagyott, de a +1 fok is elég kevés, holnapra is úgy készülök, hogy jöhet fagy.
Még kénytelen vagyok várni a fokhagyma ültetéssel, míg kikerül a földből az összes krumpli. A fokhagymának még jó lesz úgy is, nekem fog lefagyni a kezem dugdosás közben.
Úgy olvasom, nem unatkozol:-))) Az a mit írtál, mazsolás, almás bírs csudi ötlet, kipróbáljuk. A teák is jók. A zsályából hátha megmarad legalább egy. Most ilyen a kert, a frissen ásott helyeken, fák tányérjában a hagymák eldugdosva. A ti bírsetek körte, a mienk alma, talán ezért van illatbeli különbség. Jövőre, én is olyan támrendszert csinálok a paradicsomnak, mint ti, mert a San Marzano Rampicante futni szeret.
Hétvége után ilyen a kert, tegnap reggelre elállt az eső, ma reggelre 9 fok lett.
Felül a Grazi, alatta a kertbarát fokhagyma eltéve.
Balra a megmunkált részben a kisebb emeletes, (a nagyobbik a nyugati telekhatárra, a mogyorók elé) elől a Szattai.
A maradék fokhagymának már csak a fák tányérjában maradt hely.
Nálunk szeptember végén már többször is fagyott. Ez egy hideg patakvölgy, a házak nem nagyon védik egymást. Előfordult, hogy nálunk hidegebb volt, mint Szécsényben. A ház előtt, déli oldalon kb. 1 méter védett sáv van, aztán mindegy, átfújja a szél. Pár utcával odébb már több fokkal melegebb van. De bár igazad lenne. A mai program minden esetre növénypakolgatás és fóliázás lesz, inkább hiába dolgozzak, mint sirassam a növényeimet. Végül tegnap kiszedtem a 8-ból 3 sor krumplit. Elszámoltam a sorokat, ami leszáradt, nem a White Lady, hanem a Hópehely volt, ez 2 sor. Jobban megnézve kiderült, hogy a Százszorszépet is ki kell már szedni. A termés közepes, 1 csomag 50 db-os vetőgumóból (soronként) két alacsony rekesz kumpli lett. A sorokban sűrűn voltak, így fért el, sortávolság 85 cm, ez nem tűnt kevésnek. A gumók szépek lettek, jó formájúak, nem túl kicsik, inkább a darabszám nem túl sok, főleg a Hópehelynél. Nem a vízhiány lehetett a gond, szerintem a mellette lévő Agria betakarta. Ez most egymagában 3 sor szélesen terpeszkedik, még szép leveles. Emiatt tűnt úgy, hogy az egész terület zöld, csak a közepe száraz (odáig már nem lóg be). A felszedéssel egyáltalán nem késtem el, helyenként még nem váltak le teljesen a krumplik a földalatti szárról, egy se kezdett hajtani, és egyetlen rohadtat sem találtam.