Ilyen szépen nőnek most az emeletes hagymák. A kimúlt uborkák helyén szépen megnőtt 3 bokor bazsalikom. Több volt vetve, ezek vészelték át az atkainváziót és uborkák árnyékát. A paradicsomok közé vetettek nagyon nyamvadtak lettek, valószínűleg túl nagyok a társításhoz ezek a paradicsomok, elnyomták.
Hát azért csak nem marad ilyen hideg! Nálunk egyébként már egy ideje foltos a birsek levele és elkezdett hullani. Az vigasztal, hogy a korábbi években is így volt, de ki szokták heverni.
Pontosan. Én is a sima zöld, és lila hagymára gondoltam. Ha ilyen hideg marad, nem kell permetezni rézzel, mert 10 fok alatt nem nagyon üzemelnek a gombák.
A rendes vöröshagymánál igen, ezeket viszont nem kell felszedni, úgy fognak tovább osztódni, és a sarjakat szedegetik ki a földből. Úgy tudom, ezek nyugodtan kihajthatnak, egy darabig megmarad a levelük, nagy hidegben lefagy, de tavasszal újra kihajt. A szomszédasszonynak van ilyen, tavaly tavasszal szedett ki néhány jó nagy csomót újhagymának.
Az emeletes hagymát se szedjük ki, már egy ideje megnőttek a tetején a sarjhagymák és szép nagy lombjuk nőtt. Úgy látom, most kezdtek hízni a földben a hagymák. Ezek is osztódni szoktak, csak a hagymalégy jó sokat ki szokott pusztítani, tavasszal nem mind hajt ki. Azt nem tudom, étkezésre mikor kéne kiszedni, csak dísznek tartjuk.
Néhány fej vöröshagymát érdemes bent hagyni, ha nincs útban, tavasszal lesz belőlük egy kis csomó újhagyma. Ha már kihajtott, akkor ez a legcélszerűbb felhasználás.
Idén viszonylag szerencsénk volt a hagymákkal. Nem termett sok, nem is lettek nagyok, de alig volt bennük kukac. Máskor kiszedés után néhány héttel kb. az 1/3-át ki kellett dobni, most majdnem mind megmaradt.
Zsebi, szerintem a hagymáknál nem a kirohadás a legfőbb veszély, hanem hogy újra gyökereket fejlesztenek, és ha utána felszedjük, akkor emiatt romlik az eltarthatósága.
Készítek olyan ragu csomagokat amibe teszek feldarabolt z.paprikát, paradicsomot, cukkinit, padlizsánt /ezt előzőleg besózva és kinyomva/
Ez kerül a zacsiba és így megy a mélyhűtőbe. Télen mikor előveszem karikázok még hozzá hagymát, apróra vágott fokhagyma, és krumpli. Rá egy kis olaj só, és megy a sütőbe, vagy van benne hús vagy nincs.
Lereszelve az idősebbek ugyanolyanok, mint a főző spárgatök, csak szerintem finomabb, lefagyasztva. Kockára, vagy szeletekbe feldarabolva,, szintén lefagyasztva. A kisebbek savanyítva. Üvegbe felkockázva, kicsit megfőzve, és cukorral és citromlével, narancslével, ananászlével(szörppel) ízesítve.
Szevasztok nekem az esőről az jutott eszembe, hogy lassan mindenki eltalál a számítógépéhez.
Hagyma ügyben félek mert az agyon dédelgetett 5 tő sarjadék hagymámat amit Flaneltől /honnan lehet ez a név?/ kaptam eső előtt felszedtem, és máshová ültettem mert ahol volt Apának útban volt.
Nálunk ez volt a 3. nyár ebben a kertben és még forrong a dolog.
Remélem ez a sok eső nem rohasztja ki. Vigasztaljatok meg.
Annyira hajtottam rá, meg üt a guta, ha most szúrtam el.
Az esőről juttattad eszembe, hogy figyeljétek a paradicsomokat, mert ennyi esőtől sok fajta hajlamos felrepedni, ezeket le kell szedni. Uborkát, paprikát és még amit lehet ezután teszek ele savanyítani, mert amit eddig tettem el abba van erős paprika is, és azt csak én eszem. Akinek van bírs, azt most valamilyen réz szerrel eső után kellene permetezni, gombák ellen. Ha még van kinnt vöröshagyma, azt is ha lehet, szedni kell fel, mert az esőtől újra hajt.
Tudod, a folyamatos nézés sohasem olyan megrázó, mint az időnkénti határszemle. Én a magasból való kötélen-leugrálás helyett inkább ezt használom adrenalin-sokkként.:)
Az agyagozás nem rossz ötlet. Csinálhatnánk virágcserepeket. Esetleg vethetnénk vályogot is.
Üdv néked! Na, szépen vagyunk! Henyélünk! Én legalább néztem, hogy hogy nő a gaz! :D
Az az igazság, hogy az itteni talaj mindannyiunkat kiborít, valami iszonyat. Lehet, hogy inkább maradok a népi cserepezésnél. Simán égetni lehet, akkora az agyagtartalma :(
Én is itt vagyok. Amíg a kórházban henyéltem több alkalommal is, a kertem úgy elvadult, hogy ezen már csak egy legelő tehén segíthetne. Némi paradicsom azért termett, csak a hozzáférésükhöz előbb a másfél méter magas disznóparéjokat kell kihúzkodnom, ami néha azzal jár, hogy fenékkel huppanok a még rejtett bokrokra. Úgyhogy lesz itt paradicsompalánta jövőre is bőven.:)))
A napraforgóm megnőtt kb. 5 m magasra, még nem volt lelkierőm hátravinni a szobalétrát, hogy megnézzem, van-e bennük mag is. Az egész nyáron gondosan itatott madárkáim hálából most egy csomóból kiverték a még éretlen magokat.:(((
Aztán van égigérő csicsókám is, ezeknek a kiásásához majd keresnem kell egy kubikusbrigádot.
Viszont a fürtösköles akkora fürtöket hozott, hogy az (nekem legalábbis) csuda.
Tegnap elvetettem az áttelelő salátát. Szerencsém volt, jó porhanyós volt a talaj, ma meg jól be lesz locsolva. Vetés után vettem észre, hogy a tavalyiak magjából kikelt egy csomó magonc, ezeket is szét lehet majd palántázni. Vetettem még téli porcsint (Claytonia perfoliata), ilyet még nem ettünk, kipróbálom. Télen a kevésbé finom levelek is jól tudnak esni, változatosság az állandó retekhez képest. Ha javul az idő, vetek még galambbegy salátát is. Remélhetőleg magától is fog sok kelni, minél előbb ki kell gyomláljam a tavalyiak helyét, aztán ők majd szépen betakarják a talajt.
Jól eltűntem, mi? Sajnos a kertem nem hozta a hozzáfűzött reményeket, kiégett minden, miután nem tudtunk locsolni. Azért 1-2 dolgot tudtam hasznosítani, de amíg nem lesz rendes kutunk (van, csak ki kéne tisztíttatni, de amíg nincs csatornahálózat addig ez nem lehetséges), ez sajna csak kínszenvedés. Néztem, hogy micsoda gyönyörű terméseitek lettek. Gratula!!!
Köszönöm, és küldöm Nektek a receptet, ami nagyon egyszerű. Az olasz konzerv paradicsom adta az ötletet, ami nagyon ízlett. Én a San Marzanot használom erre a célra, annak is a nagyobb (rampicante) változatát, de jó bármilyen húsos fajta. Ez azért ízlett meg, mert akár már féléretten is nagyon édes. Tehát az egészben hagyandó paradicsomokat forró vízben csak addig főzöm, míg a héja könnyen le nem jön, ez kevés idő, főleg ha előtte egyoldalon picit behasítod. Kiveszem, lehúzom a héját és félreteszem. A többi paradicsomot, ez lehet bármilyen megmosom, összedarabolom, felteszem főni. 15 perc után botmixerrel összetöröm, majd szűrőn áttöröm, hogy a mag kijöjjön belőle. Ezeket héjastól teszem fel, leturmixolva ez is sűrít. Tovább főzöm leszűrve még 10 percig, teszek hozzá ízlés szerint sót, cukrot. Aki akar tehet bele valami kevés tartósítót is. Anélkül is eláll kb 2-3 hónapig. A kimosott, forrázott üvegekbe teszem a hámozott egész paradicsomokat, néhány darab bazsalikom levelet, ráöntöm a paradicsomlét. Az üvegeket lezárom, és másnapig szárazdunsztba teszem. Ha marad ki paradicsomlé. aztis el lehet tenni üvegbe, vagy levesnek, szósznak felhasználni, vagy csak úgy meginni. Egészségetekre!
Én is örülnék a pari saját szószban receptnek. Nálunk a cukkini szépen terem, de a tök csak most kezdett el hozni terméseket eddig csak 1-2 tök volt. A paradicsom gyalázatosan néz ki, de szerencsére már sokat tettem el belőle, és enni még mindig van elég :) Jó látni, hogy másoknak milyen szép a kertje, gratulálok.
Sziasztok! Már régen voltam, mert nagyon megváltozott az életem.A kertemet is elhanyagoltam.A bodzaszürettel végeztem.Küldök nektek egy jó időjárás oldalt:www.idokep.hu