A sütőtök a szárán egyértelműen jobban eláll, akár őszig is, legalábbis más években, meg még érik is. Bár még soha nem volt ilyen korán érett tök. A probléma inkább a pockokkal szokott lenni nálunk, azok imádnak tökházikót készíteni. Viszont jobban hoz újakat, ha leszeded az öreget. Ha meghagyod, akkor is hoz újat ez a fajta, de nem akkora kedvvel, és lehet, hogy csak később, mikor már nem érik be. Bár, szerintem csak locsolás kérdése.
Nekem is kezd érni ez a fajta tök. Remélem, hoz még egy adagot, mert elsősorban télire kellenének a sütőtökök. Szerinetetek az érett tök meddig tartható a növényen? Leszedve áll el jobban, vagy a szárán? Eddig nem volt ilyen problémám, általában nem szoktak a fagyokig sem megérni.
Nálunk is szép a paradicsom, tavaly elvitte a paradicsomvész. Kb két hete permeteztünk rézzel, szerintetek az még védi? Vaj próbáljam meg a tejes permetezést?
Szalmával takarjuk az ágyást, így se érintkezik a talajjal és kevésbé szárad ki. Jó lenne a fűnyesedék is, de azt a virágágyásokban használom, ott furcsán nézne ki a szalma. A leveleket csak akkor szedem le, ha elszáradtak vagy betegek.
Nem igazán tudom még megállapítani, a berakós már leérett, csak elvétve van rajta 1-1 szem.
A saláta elég rusnyán nézett ki mikor elkezdtem a permetezést ma lesz 3x de a teteje szép új hajtásokat hoz és virágzik.
A paradicsomból már 10 tőt kidobtam annak az alsó fele volt beteg de minden szemnek.
A többi is siralmas volt rengeteg leszáradt levél és napégett paradicsom de azokon betegség nem volt. Leszedtem a napégette leveleket , és a tövek nagy részén a tetjén elkezdett virágozni, hogy abból lesz e termés majd az időtöl függ.
De ezekből nem vonok le még következtetést mert ez egy kisérlet és 1 kisérlet nem kisérlet.
Az biztos, hogy a jövőévben már tavasztól fogom használni akkor majd lehet, hogy csendesen mondok valami véleményt is.
Növényi leveket én is használtam a nagy kertemben, de olyan penetráns szaga volt, amit itt nem engedhetek meg magamnak.
ja és mégegy, idén először még az alsó leveleit is megfodrászkodtam, ollóval levágtam őket, hogy ne érintkezzenek a talajjal. A biokönyvem ezt kifejezetten ellenzi, de én megpróbáltam és semmi bajuk, sőt, talán ez is segitett a mostani állapothoz.
Ezéven nálunk is szépek és nagyok a paradicsomok. Szintén jó mélyre ültettem. 30 centis palántákat vettem, de a felét tuti a föld alá rejtettem. Meg aztán most mulcsoltam is körülötte. Szerintem ez is számít.
Ahogy sorolod ezeket a paradicsom tartósítási tételeket, nem hangzik azért olyan siralmasan. Szerintem mi eddig a tizedét, ha leszedtük, és meg vagyunk vele elégedve. Befőzni még nem lenne érdemes, a szüleim segítségével frissen megesszük. Most elég sok más dolgom is van, nem is bánom, hogy nem kell még befőzni. Bár most már minden nap egyre több van, nemsokára muszáj lesz, ha az időjárás is úgy akarja.
Permetezéshez csak bolti tejet próbáltam, nincs időnk utánajárni házi tejnek.
Eléggé egy kupacban lakunk néhányan, Gödöllő sincs tőletek messze.
már a negyedik éve van kertem, de eddig még nem nagyon ettünk paradicsomot, most viszont gyönyörű minden érik és a zöldek is olyan nagyok, hogy újra kellett kötöznöm az egészet, mert elhúzták (Marmande) a karót.
Szóval eddig mi már 4x megpermeteztük sovány tejjel és igy áll fent a fent leirt állapot, emellett öntözöm még csalánlével azt most akarom is ma mégegyszer, mert azt a legjobb esős időben csinálni úgy olvastam, illetve még hagymahéjjlével. A két büdösömmel, én csak igy hivom őket.
Nem tudom, hogy emiatt ilyen szépek-e vagy épp jót tett nekik, hogy ilyen baromi meleg volt és a gomba nem támadott.
Tudom vannak réztartalmú szerek amik még a bióba is beleférnek, de én úgysem adnám oda a kölköknek, akkor meg minek szórjam ki.
Ami miatt még nagyon örülök a paradicsomoknak, hogy kb. 10 centis palántákat nevelgettem elő fólia alatt és mikor kiültettem őket lettek 5 centisek (4-6 palántát is ültettem össze), mindenki röhögött, alig lógott ki a fejük a földből, a férjem mondta, hogy nem baj ebből lesznek a legfinomabbak, én úgy is lett. Hatalmas búja bokraim vannak, majd megpróbálok felrakni képet.
Tök mindegy, milyen hónap van, lényeg a sok csapadék és a mérsékelt meleg. Egy burgonyabetegségekről szóló könyvben azt olvastam, hogy 30 fok fölött elpusztul a gomba. Csak egy napra jósolták az esőt, szerintem ennyitől még semmi bajuk nem lesz. Mi korábban permeteztük Cuproxáttal, még látszik a leveleken, elég jól tapad. Az esők előtt szoktunk permetezni, egy darabig nem mosódik le. Régebben próbáltam a sovány tejet, de mikor csapadékosra fordult az idő, megjelent a Phytophtora. Te már tapasztaltad, hogy ér valamit a tejes permetezés? Mi inkább a réz mellett döntöttünk, hatásosabbnak bizonyult.
Ősszel is meg szokott jelenni, mikor sok a harmat, csak akkor már nem annyira bosszantó, és a fagyokig már nem megy tönkre az összes termés.
Nálunk is esik méghozzá szép csendesen, a kert lélegzik, legalább is az én fülem hallja.
Tegnap szedtem befőzni 18 kg paradicsomot, most azt csinálom de pihenésközben sütöttem ebédre cukini felfújtat, óriási sikere van
A paradicsom szebb mint gondoltam a sárga színű napégések alatt egészséges piros pari van.
Csak azokat kell eldobni ami nagyon mélyen égett meg és nem tudott tovább érni.
Nagyon szépek a lukuluszok is, eddig már 12 kg.t szárítottam meg, és még lesz szárítani való.
Én a paradicsom palántáim szoktam megpermetezni feles tejjel, de nem a hőkezelt boltival, mert abban a hőkezelés hatására a hőre érzékeny tejsav baktériumok elpusztulnak.
Mi eső után ME-vel fogunk permetezni, és van egy sor zöldbabom ami most kelt azt valami rezessel, persze úgy, hogy vagy reggel v. ha nagy a harmat akkor majd este.
Az uborkát megmossuk, utána hámozzuk vagy nem, ki hogy szereti. Gyaluljuk, kerekre salátához, hosszúkásra tzatzikihez.
Majd a kifőzött, tiszta üvegekbe rétegezzük sóval, 2 ujjnyi uborka, 1 ujjnyi só elven. Amikor tele van az üveg, várok 15 percet, mert süllyedni fog. Telerakom a megüresedett részt uborkával, majd sóval zárom, tehát a lényeg, hogy az utolsó réteg is só legyen. Egy réteg fólia, kupak és mehet polcra.
Nem. Nem fog megromlani. Nem. Nem kell bele semmi más.
Úgy kell számolni, hogy 1 üvegből (1 literes) 2 fejadag jön ki bőségesen.
A felhasználás pedig úgy megy, hogy 2 órára vízbe kell áztatni, és kb. fél óránként cserélgetni kell alatta a vizet. Néha megkóstolom, hogy mennyire sós még. Ha már jó, akkor ugyanott tartunk, mint ha friss uborkából kezdtük volna a saláta gyártást.
Mi úgy kalkulálunk, hogy havonta legyen 2-szer salátánk és 2-szer tzatzikink (októbertől-májusig). Az elég változatos. Nekünk pont jó.
Van, aki fűszereket, vagy ecetet is tesz bele. Én nem pártolom az ilyesmit, mert úgyis kimossa belőle az ember nagy részét, a felhasználás előtt. Felesleges pazarlás. Kivéve a kaprot, de azt mi nem használunk egyik salátához sem.
jaj lemaradt az előzmény, hogy Zsebi szomszédasszonyra gondoltam, bár valószínűleg mindenkinek szépül a kertje ettől az esőtől, máraki kap belőle.
Vettem is gyorsan egy zacskó sovány tejet, hogy az uram permetezze meg a paradicsomokat az eső után. Fitóftóra még várható ugye? Az bármikor jöhet amikor ilyen az idő? Azt olvastam, hogy jún-júliusban várható, de gondolom a paradicsomvész nem nézi, hogy mostmár majdnem augusztust irunk.
végre esik, gondolom nálatok is szomszédasszony. Milyen a kerted? Tegnap raktam el újra egy 5l-es savanyúuborkát, de most ez a hőmérséklet csökkenés + az eső, most mentem körbe holnap szedem újra lehet, hogy 2 üveg is lesz. Spejzolok télre :-).
Én két hete vetettem el a magokat egy palántafölddel teletett ládába, egymástól 2 cm-re. 3-5 nap alatt kikelnek a magok, nedvesen kell tartani. Azért nevelek minden ilyen növényből palántát, mert amíg az ágyás foglalt, addig nőnek, amint felszabadul egyből kiültethető. Nincs hiányos kelés szabadföldben, fejlett növénykéket tudok kitenni. Marad esetleg néhány pótlásra is. A növények fejlődését a keléstől a kiültetésig jobban lehet segíteni (víz, árnyék) Ha jó hosszú őszünk lesz még beérik a karfiol, és kevésbé kell vigyázni a termés barnulására, mivel akkorra már nem olyan erős a napsütés. Ezt is nedvesen kell tartani természetesen a bolhák miatt. Lehet még kelkáposztát is vetni.
A tejszínes cukkinis tészta: olívaolajon megüvegesítek 1 közepes fej összevágott hagymát,erre dobom a kisujjnyi nagyságúra vágott cukkinit,dobok rá vegetát,őrölt borsot,amikor a cukkini is üveges lett,ráöntöm a 2 dl tejszínt,szórok bele bazsalikomot,kakukkfüvet,kis ágacska rozmaringot (ezek -ha lehet-frissek),összeforralom.Ha levettem a tűzről,reszelt sajttal sűrítem,és a tányérra tett spagettire halmozom,és még meghintem reszelt sajttal. Mennyiségeket nem tudok,találomra főzöm. (Ritkán főzök recept alapján,szeretek improvizálni)
Ja azt még elfelejtettem, hogy én nem reszeltem a cukkinit hanem héjastók vékonyra szeleteltem, és volt benne sárga patiszon is, mert abból terem nekem sok.