Talán nem zárnak ki ezért a nem éppen idevágó képért, de kell egy kis vidámság ilyen szeles időben, Tavász kocsmájából loptam ezt a képet (most ne nézzük a tragikumát, reméljük, hogy csak egyedi alkalom)
Azért az túlzás, hogy nem fog virágozni, ha rajta marad, de természetesen sok energiát elvesz. Szerintem persze, szedd le őket, nem hiszem, hogy nem fog kivirágozni a tavalyi buga, de bevallom, ezt így még nem figyeltem meg. Egy buga kétszer virágzik, majd most a kora nyári virágzás után leszárad. De ez sem törvényszerű!!!, van, amelyiken mindjárt leszárad, de a gyakoribbak közül általában virágoznak, nem olyan dúsan, mint az újak, de virágoznak:-)))))
Tényleg hihetetlenül gyönyörűek! Remélem a hétvégi előhozatal után sok képet fel fogsz rakni! Már alig várom őket! Jó lesz nézni, hogy milyenek most és milyenek lesznek pár hónap múlva!
Az utobbi napokban olyan napos idönk volt e smeleg,hogy kiraktam öket lefoliazva a nap ala,klasszul beparasodott belül a folia,jo kis dunsztban voltak.
De tenyleg az ember panikszerüen vigyaz rajuk,hideg,kiszaradas....macskak!! :))
Vegülis akkor mar kesö a magokat leszedni? Illetve,ha leszedem akkor meg menthetö az eddigi "kar"?
Milyen jó, hogy az ember mindig tanul valami újat tőletek.Kezdő leander tulajként nem tudtam először mit kell tenni vele.Igy rajta hagytam.Egyszer csak azt vettem észre hogy szét nyílt, aztán jöttem rá, hogy ebben vannak a magok.
Egy kertész ismerősöm mondta még tavaly, hogy amikor látom, hogy a virágból el kezd képződni a magtok, akkor azonnal vágjam le, mert azon az ágon többet nem fog virágozni. Mondjuk lehet, hogy arra gondolt, hogy azon a nyáron. Mert azért elég sok idő amíg kialakulnak a magok.
Én nem hagyok rajta sokat, mert nem tesz jót a magérés a növénynek, csak anyit, amennyit szeretnék felhasználni, mondjuk kettőt egy egy növényről, így legalább válogatni sem kell. Aztán a két magtok magjaibók valamennyit teszek ugyanabba a tálkába. Most már nem csinálok ötvenet, csak max. tizet egy egy féléből és csak hatfélét hajtattam, abból négyféle hajtott. Szépen növekednek a tieid? Azért is jó a módszered, mert a párában biztos nem lesznek atkások.
Pedig a szimplák nagyon sok magot hoznak, levágtad őket korábban? Néha a dupláknak is van, de azokból a tokokból egyet egyet ha meg tudok tartani. Persze már fogalmam sincs hogy melyikek azok, eleinte könyveltem mindent, de aztán feladtam, az átültetéseket meg egyebeket már nem tudtam követni. Azért különböző színű cserepekbe vagy tejfölös poharakba rakom őket, de meg nem mondom, melyik honnan való. Mondjuk az olyat, amilyen dppla piros Rágicának is van, azt ezer közül is megismerem, mert az egész növény inkább bordó, mint zöld. Jaj, nagyon várom már a virágzást, nagyon kiváncsi vagyok, milyenek lesznek! Sajnos az előbb írt még kicsi, majd csak jövőre, a most nyílók kommerszebbekből vannak, de eddig is olyan sokféle lett, hogy reménykedek. (Nagyon büdös vagyok, mert levélégetésből jövök, megyek rendbesuedni magam)
És nincsen több magtokod? Még nem késő, vagy kérhetsz is valakítől. Most látom egyébként a módszerem előnyét, hogy csak azt ültetem el, ami már gyökeres, és nem lesem a földet hónapokig, hátha majd jönnek a palántácskák. Így tiszta a helyzet.
Nagyon úgy néz ki, hogy 1 db, az is kicsi még 2 apró levélel.Először próbáltam ki ezt a módszert ,erre az egy növénykére is büszke vagyok.Jó hogy van ez fórum és hogy ti is vagytok!
Egyszer próbáltam én is a körbekerítést, elég macerás és nem is volt eredményes. Mivel csak én szeretem a fügét, nekem elég lesz az a 10-20 kiló, amennyi ezen a metszett fácskán teremni fog :-))
Ami a fügét illeti, csak néhány szó, bocs. Mieink is mindig lefagytak, az idén amolyan nádkerítéssek köbetekertük és falevelekkel kitöltöttük az űrt. Most úgy tűnik, használt, de még ne kiabáljuk el, egyébként lehet, hogy most nem is fagyott volna le, egy ágat kihagytunk, mert nagyon elállt, majd az lesz bizonyíték.