Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Idén elég sok kis kajszim sztigminás lett. Csak a tavaszi lemosópermetet kapták a fák. Ti megelőzésképpen mikor, hányszor, mivel szoktatok védekezni ellene?
Nálunk, Észak-középen sem sok esett, hanem sokáig. Egész nap csepegett, a mérőben meg gyűlt 5-6 mm. A kelő fűnek ez kedvező időjárás, de másnak nem nagyon. :(
Már nem gondolom hogy van az országban aszályos terület.A múltkor még panaszkodtam hogy felénk nincs csapadék már imádkozom a jó időért.Vasárnap úgy jártam mint még soha:a szilvásban talajmarózás közben úgy elsüllyedtem a kis Kubotával hogy csak több óra alatt MTZ segítséggel sikerült kivonszolni a sárból.
A talaj felszinen nem látszott de teljesen át volt ázva a talaj és a súly alatt tengelyig süllyedt.
A hétvégét mindenképpen ki kell használni,permetezés betervezve mert hétfőtől ahogy irtad komoly csapadék várható.
Teljesen egyet értek veled az ízével kapcsolatban,a sok csapadék miatt mindig íztelenebb szokott lenni a barack.Pálinkánál is nagyon nagy szórás van az évjáratok között.A tavalyi nálunk kiemelkedő volt ízben de közel sem volt ennyi csapadék.
Azért én bízok benne hogy hamarosan megváltozik az áramlási irány és kialakul egy anticiklon Európa közepén és eljön a jó idő. Szerintem akkor még lehetne egy igazán jó éve mindenkinek.
Nálam a korai cseresznye már elment ,a meggy még egyenlőre szép,kapott prosilicont hátha nem reped fel de a kajszi lenne idén a központban.
Amúgy gyönyörűen fejlődnek a barackok a ritkítás után, a mérettel nem lesz baj,egészségesek a fák ,a Kurésián van enyhe sztigmina.
A Ceglédi Óriásnál és Ceglédi Bíbornál jelentős volt a gyümölcshullás ott csak közepes termés várható,a Bergevál és Harcot viszont brutálisan túlkötődött.
Sajnos a jégtől mindannyian rettegünk ilyen zivataros időben ,sajnálom hogy téged elkapott.Permeteztetek a jégverés után?
Én most néztem a Tsunamit ami ugye hajlamos bizonyos körülmények hatására felrepedni az oldalán és bizony ha nem is nagy mértékben de látni ilyen felrepedést a kocsány felöli oldalon . Remélem nem lesz általános , tavalyelőtt nem volt gond belőle de azt megelőző évben arányaiban több volt az ilyen hibás . Friss fogyasztásnál nem lényeg de sokáig rakosgatni nem lehet az ilyen felrepedt kajszit .
Pár napja sajnos kaptam egy apró szemcsés jeget kicsit megpöttyözte a felfelé álló részét ..... nem katasztrofális de már nem lesz hibátlan .
Olyan őszibarackok is tafrinásodnak a hűvös, esős idő miatt amik talán nálam még szinte sohasem /Mariska, Suncrest/. A kajszinál nemcsak a gombák veszélyesek mostmár levélre és gyümölcsre, hanem az érési idő közeledtével a korábbi fajtáknál a sok víztől föl tud repedni sajnos a héja is, és csúnya....
Az említett fajta van nekem is, május 29-én ettem róla 2017-ben, szép pirosas fedőszínű, és nagyon finom volt./ja és észak Dunántúl/ Abban igazad van, hogy két héttel szedés előtt is pirosas volt már, vártam még puhulni kezdett.
Majd kiderül .... még nagy szedési roham nem volt az előző években .
Amúgy nem sok ember kell hanem ügyes , tavaly a fiam megoldotta a teljes szezont néha azért besegítettem , az idén remélem kell segítség , hogy zökkenőmentes legyen .
Ha valahol még aszály van akkor meg lehet nyugodni mert jövő hét elején mediterrán ciklon ...sok esővel . Hurráááááá !!!
A kajszinak lesz mérete de hogy íze mitől lesz azt egyelőre nem tudom . Én azt tapasztaltam ha érésben vizes a talaj akkor nem lesz olyan az íze mint kellene . Már kezdtem örülni hogy talán beköszönt a nyári idő , de nem úgy néz ki . Ma is pulóver dzseki és gumicsizmában ritkítottam a barackot . ennyire durván esős szezonkezdésre nem igen emlékszem .
Szerintem, egy növényvédős szakcikkben a betegség elleni összes hatóanyagnak szerepelni kell. Utána lehet válogatni ár/hatékonyság, forgalmazási kategória, ÉVI, stb. szempontok alapján.
A humánerőforrás miatt nem hinném, hogy mindenki azonnal kajszi ültetéssel reagálna egy ilyen folyamatra. Itt azért nem csak be kell ülni a gépbe, és művelni a földet.
Tényleg Mozo, nálatok, hogy néz ki a szedés? Hány embert igényel, hogy gond nélkül lemenjen?
igen, most lehet sokan megtébolyodnak az árak láttán, hogy itt a kajszi kánaán biznisz.
kicsit, (nagyon) olyan mint az ingatlan. amikor 2010 után olcsó volt, a kutyának nem kellett, most, hogy drága, meg veszik, mint a cukrot, persze sokan (40%?) befektetési jelleggel.
de szerencsére mi nem most ültetünk kajszit, hanem már árulni fogjuk :)
anyukám mindig azt mondta (sokat megért piacozó volt, például egykor több ezer krizantémot termesztettünk halottak napjára, de sok mindennel foglalkozott, talán ezt örököltem én is... :)
hogy amikor mindenki krumplit ültet nem éri meg. akkor kell ültetni, azaz a következő évben, amikor mélyrepülésben vannak az árak. és tényleg. pár éve még tök olcsó volt a krumpli, most meg...
például jön jövőre a válság, ha így lesz, nem lesznek magas kajszi árak sem. aki most ültet, jól megszívja, rövid távon. persze hosszú távra kell tervezni, abban benne lesz az átlagár.
mind1, nekem csak 60 kajszi fám van (meg még 700 db más :),
a termést mindig optimális árban el tudom adni.
Ma az intersparban 1 kg PRICIA (olasz) kajszi 2.000 Ft/kg...
(fél kilós csomagban adták,, 999 Ft/doboz.)
nem tudom, ki veszi... főleg, hogy biztos ehetetlen. bár puha volt, de hát tudjuk...
a színét meg sikerült az évek során a tehetséges nemesítőknek olyanra pirosítani,
hogy már 1 hónappal előtte (kis túlzással) le lehetne szedni, ha csak a színt néznénk...
ami nem baj nekünk, mert piacos portéka lesz, de persze normálisan érett állapotban...
Nem termelő volt hanem nepper ...úgy gondolom ... termelő nem árul ilyen gyümölcsöt .
Tipikusan " hűtőben érett " kajszit írtál le , puha és savanyú ... az kizárt hogy a fáról így le lehet szedni . Nálam is csinálják néha ...akik nem ismernek ... hogy leméret egy szem kajszit vagy szilvát és megkóstolja , ha jó kedvemben vagyok akkor nem engedem kifizetni az egy szem gyümölcsöt hanem azt kérem , hogy hangosan , hogy a többi vevő is hallja , mondja hogy milyen , néha vissza is kérdezek hogy biztos jó lesz-e .
Azt idén megint fel kell készülni az import kajszi elkerülésére mert az eper átcsomagolása akkora nyilvánosságot kapott , hogy aki nem tervezett kajszit árulni most azok is belevágnak ha ekkorát lehet fogni rajta .
Mi kb két éve a piacon termelőtől vettünk meglehetősen rossz kajszibarackot. Kora nyár volt, csodálkoztam is, hogy már van érett barack. Normál színe volt, és már puha volt. Otthon derült ki, hogy hiába érett, olyan az íze, mint a félérett, kemény kajszibaracknak, szinte maróan savas volt. Jó lett volna megkérdezni, milyen fajta, de aztán sokáig nem jártunk arra, így nem sikerült megtudnom.
Ugyanez a helyzet a piaccal nálunk is. Lényegében a május-szeptemberi időszakon kívül ugyanazt a teszkós ízetlen piros paradicsomot, földet nem látott krumplit, hagymát, répát árulják, amit bármelyik áruházban megkaphatja, aki ilyenre fanyalodik.
Tavaly már direkt a csúnya, földes zöldségeket kerestem, jellemzően idős eladóktól és láss csodát, íze volt.
Ez sajna nálunk is így van, pedig nem Pest. :( Nem mondom, hogy nincs becsületes, vagy valóban hazai termelő, de főleg epernél látszik, hogy mi a helyzet.
(Gombás eset: barna csiperkét árult a tag valami fantázia néven, vették mint a cukrot. Mondjuk arra pont nem azt állította, hogy hazai, pedig az volt. :) )
Hát ...ja , ez van . Itt is jellemző már pár éve a kajszi átcsomagolása is akit tudnak be is csapnak vele de a vevőnek is van felelőssége mert ott van a hazai áru is a piacon csak meg kell találni .
Felénk sajnos a piac a legkevésbé sem garancia a hazai termékre. :( (Hegyekben áll a külföldi egyutas göngyöleg. Kiborítják a pultra a dobozos görög epret és onnan lapátolják zacskóba a vevőnek. Nesze, friss, hazai áru.)
Jó a cikk csak megint röhejes hogy a mellékelt kép a levéltünettel nem stigmina hanem valami más . Jellemző a levél csúcsánál jelentkező elbarnulás ami egyáltalán nem a stigmina tünete hanem az ott összegyűlő perzselő anyagé .
nem akarok nagyképű lenni de valahova ki kéne tenni az általam feltett képeket a stigmina helyes diagnosztizálása érdekében hogy ne keverje meg folyamatosan az érdeklődőket a sok fals információ .
Hát azért nem egészen . Köztudott , hogy nem keverik a teszkós dobozos kajszit a hazai kajszival ... habár az idén ott is lesznek durva átcsomagolások , magyarítások .
A friss hazai gyümölcsért még elmennek a vásárlók a piacokra ...legalább is nálunk így van .