Mintha tiborpapa írt volna arról, hogy a mai házszámok nem pontosan egyeztek a régiekkel, tehát a 22-t is meg kellene nézni. Meg az Arany János utca elejét.
Egyetlen Wágner Ferencz szerepelt a cégbírósági lajstromjegyzékben. 1908-ban osztálysorsjegy elárusító, IV Kötő utca 2, ma Pesti Barnabás utca (ha még nem nevezték át)
A Tompa utca is megvolt, persze. :) Már az összes pesti címet ellenőriztem, ahol valaha előfordult Wágner Ferenc, bármilyen írással (Wagner, Waagner, Vágner, Ferencz, Ferencné stb).
De a levéltári segítség jó lehet. Ugyanott kell majd megnézni az Arany János u. 24 és 26 iratait, mert azt hiszem, daniborovinak volt ez az ötlete. A 2-ről van egy rajz, az eléggé eltér, de csak annyira, hogy még elképzelhető legyen ötven év alatt a változás.
Egyrészt Wágner Ferencznek volt nyomdája a Tompa utca 14 alatt is, másrészt segítséget kértem a Fővárosi Levéltár egyik nagyon kedves munkatársától, hogy nézze meg a cégbírósági lajstromkönyvben a Wágner Ferencz nevet. Nem sok ilyen cég lehetett az 1920-as években.
Színes-média-fotó-USA Átverés volt a hetvenéves háborús felvételek előkerüléséről szóló hír
Budapest, 2014. július 8., kedd (MTI) - Átverésnek bizonyult az interneten a múlt héten elterjedt hír arról, hogy halála után hetven évvel került elő egy második világháborúban harcoló amerikai katona fényképezőgépe, amelyen korábban nem látott háborús fotókat találtak.
A képek felfedezéséről az amerikai petapixel.com fotós honlap számolt be a forrás ellenőrzése nélkül, majd a portálra hivatkozva számos online médium és hírügynökség is átvette a hírt. A petapixel.com hétfőn bocsánatot kért a történtekért olvasóitól, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy hagyta magát belerángatni az álhír terjesztésébe. Mint írták, az elmúlt napokban számos e-mailt kaptak olyanoktól, akik azt állították, hogy korábban látták már a leközölt fotókat, a csalás azonban akkor lepleződött le végképp, amikor hétfőn egy olvasójuk, Lex Schmidt megnevezte azt a forrást, ahonnan a fotók származtak: az Images of War: Battle of the Bulge (A háború képei: Az ardenneki offenzíva) című könyvből, amelyben az amerikai háborús archívum gyűjteményének képei szerepelnek. http://petapixel.com/2014/07/07/70-year-old-foxhole-photos-turn-out-to-be-a-hoax/
Pontosan. Egy fodrászról mesélt a szomszéd néni, aki az Orczy házban működött, aztán "abban a házban, ahol most a villamos végállomás van", majd beköltözött a Király utca sarokra, a félemeletre, a bank fölé.
Képzeljétek, az előbb azt mesélte a szomszéd néni, hogy kislány korában gyakran járt az Orczy-házban, és emlékszik a bontására is, a nagymamájával sétáltak arra, és nézték, hogy tűnik el. És felidézett egy ideiglenes épületet, ahová az üzletek kiköltöztek, míg épült az új bérháztömb. De hiszen ez az 55538-as Fortepan-kép. Holnap kinyomtatom neki, hogy ráismer-e.
Teljesen paff vagyok. Olyan ez nekem, mintha a mohácsi csatáról állítaná, hogy egy kisszékről nézte a török csapatok felvonulását.