Másfél hónapos a borod. Nem kell annak még tükrösnek lenni. Én egy hete hajtottam be a pince ablakát, hogy ne legyen olyan hideg és kóstoltam. Nyers még.
Ha szeretnél tiszta bort, a tartály tetejéről tudsz szívni! Ott tiszta, de a savak, ízek még hírül sincsenek a jövő tavaszhoz képest. Szerintem. Kell az idő.
Nálam még a kőműves a tavalyival "dolgozik". Szép egyenes lett a fal, tehát jó a bor!
ez alapján ugyanaz a gyártó, mégis eltérö adagolásokat ír, ráadásul az egyik helyen hideg, a másik helyen meleg vízzel.
Én speciel forróvízben oldom fel, folyamatosan kevergetve pár percig, majd késöbb még többször átkeverve, a borhoz pedig úgy adagolom, hogy egy 60 l-es dézsába kiengedek egy adagot, abba belekeverem fokozatosan higítva, majd vagy megy vissza szivattyúval a tartályba folyamatos kevergetés közben, vagy ha egyben fejtek is, akkor a fejtés végén megy a többire. Ha voltak is kis csomók benne, a szivattyú teljesen szétszedi öket.
A szőlész úgy mutatta be az Alettát, hogy a borászok nem kedvelik mert "szétesik" januárra de azért viszik ;-) A segítőjének is van Alettája de Ő Bianka javítására használja...
Ismerkedés a fehérbor készítés technológiájával és ha nem qrjuk el nagyon akkor saját felhasználás. A szűrés, palackozás csak egy opció, valószínűleg nem foglalkozom vele ezzel a tétellel.
Tisztasága? Nincs benne lebegő anyag, de van neki egy kis matt stikkje ami már vagy két hete nem változik...
Ize? bár ezt nem kérdezted de friss, zöldes szín, élénk savakkal, határozott muskotályos jelleggel (áztatás nélkül)
Az kis üveges próbák óriási ötlet eddig olyan 4-5 dl-ekben gondolkodtam.
December 2. hetéig biztos nem nyúlok hozzá, sőt lehet ketté veszem és csak egy részét derítem le, hogy biztos ami biztos fehér karácsony legyen (Szervezkedő útmutatása)
Én csak a bentogran adagolásáról tudok nyilatkozni, ott ki is van hangsúlyozva, hogy abból kevesebb kell, mint más bentonitokból, és nagyon le tud ülepedni (vágni lehet), a lefejtés után a zagyból már gyak. semmi aljabor nem jön ki.
Azt vettem észre, hogy a gyártótól függően 10-20-40g minimum, és akár 100-150g maximum is meg van adva néha. De ez szerintem nem túl sokra való, próbaderítés úgyis megmutatja, mennyi kell bele. Nekem is olyan van, mint neki, de volt másik bentonitom, nem tudom pontosan már melyik, de ott az általad megadott érték volt feltüntetve.
Nem tudom, honnét vetted a bentogran adagolását, én 10-60 g/hl-ről tudok, használni 40 g/hl-t szoktam. Ha tartályban van a borod, akkor colstokkal literre tudod, mennyi van benne, a derítőszert aszerint tudod adagolni.
Saját használatra lesz? Mennyire tiszta jelenleg? Lehet csak palackozás előtt is csinálni, nem kell feltétlen most deríteni.
Az aszály tipikusan nagyobb adag bentonitot igényel. A fajta interspec. hibr. így szintén magasabb igénye lesz, főleg ha héjon áztattad kicsit.
Szerintem nem lesz szükséges a kovasavszól-zselatin, bentonit kiviszi neked a problémás fehérjéket - és sokkal egyszerűbb is vele a derítés.
Csinálj egy szuszpenziót, 5g/100ml formában, aztán azt adagold pipettából 1-2dl-es üvegekbe, hogy ne pazarold a bort, kísérletnek pont elég (1-2-3ml-es adagokról beszélünk, fecskendővel is megoldható). Az alap folyamatok ekkora mennyiségben 1-2 nap alatt lefutnak, de egy hétig is rajta hagyhatod. Utána lefejted, mondjuk 0,5dl-es üvegekbe (tüske ;-)) , aztán meg tolhatod nekik a hideg meleg rázó és levegő próbákat. 60-90-120-150, aztán ha már 60-on is stabil, akkor csinálsz kisebbet, ha 150-en se, akkor komolyabbat. Vagy írsz megint, aztán kitaláljuk ;-)
Mivel kombinált derítést csinálsz, feltételezem, kovasavszól+zselatin lesz, ilyenkor a bentonitot kisebb adagban szokás adagolni, de érdemes a felhasznált anyagok leírását megnézni, mit írnak.
Egyébként biztos vagy benne, hogy nem elég csak simán bentonit?
Nekem bortól és évjárattól függően 30-200g/hl granubent szokott kelleni (magában), mert már ez is túl sok zamatot vesz ki).
Igen létezik ilyen fajta a harmadik tanyaszomszédomnak van André ültetvénye. Jól termő fajta, aránylag ellenálló. Közepes méretű fürtjei vannak, közepes bogyókkal. A héjban van a színező anyag, ami igen erős. Mélyvörös, rubintos bort ad. A must 18 körüli cukorral és 8-9 savval rendelkezik. Későn, október második felében (lenne) érő fajta. Nekem egy kissé savas a bora, de ezt annak tudom be, hogy a szomszéd előbb szüretel, mert mint mondja, nem hagyja meg a vadaknak, seregélyeknek. Pár éve jártam felvidéken egy borászatban borkóstolón ott is ittam Andrét. Sokkal lágyabb volt nem éreztem a savasságot annyira mint a szomszédén. Enyhén aszalt szilvás ízzel rendelkezett. Szóval jó volt.
Nem rögtön, leszüröm az sk500-assal, utána áll egy pár hétig, és aztán palackozom. De te a gyertyaszürö elé berakhatod a lapszüröt (természetesen nem egy szivattyukörre), azt csináltuk mi is, amíg használtuk a gyertyaszüröt.
Szóval nálad a steril elbírja a 3-6 mikron utánit rögtön? Akkor lehet ezt kéne kipróbálnom most.
Idén én is nagyjából úgy csináltam pár palackot ahogy írtad (0,4-es lapszűrő lap), de egyrészt a tölcséres töltögetés nemigazán jött be, másrészt nem bízom meg abban hogy így meg is maradt steril az amit sterilre szűrtem.
Én 3-6 mikronosat (SK500-as Straßburger lap) használok elöszürésre, azután jön a steril szürö, bár én ott is lapszüröt használok (szintén Straßburger SS0), amivel átfejtek annyit egy 200 l-es tartályba, amennyit egy menetben palackozni akarok, és azt palackozom.
Igen köszi azt mindenképp fogok, a tavalyi tartályban maradó borokat először derítettem, majd 0,8-1 mikronos lapszűrővel szűrtem - ez kerülne át innen a palackozóba. Mondjuk azon gondolkodom hogy még ez elé is beteszek egy talán 5 mikronos szűrést, mert bár volt olyan bor ami nagyon szépen ment egyből az 1 mikronoson, volt amiből az 5-6 lap 100 literre volt elég. Nemtudom nektek mi a tapasztalat ezzel.
Létezik regerenáló folyadék, de én mindenképp derítést+elöszürést csinálnék lapszürövel, mert a 0,5 mikron az nagyon sterilre szür, viszont hamar eltömödik.