Keresés

Részletes keresés

Maci_P Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1349

Köszi, kipróbálom.

Előzmény: van_Persil (1343)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1348

Másfél hónapos a borod. Nem kell annak még tükrösnek lenni. Én egy hete hajtottam be a pince ablakát, hogy ne legyen olyan hideg és kóstoltam. Nyers még.

 

Ha szeretnél tiszta bort, a tartály tetejéről tudsz szívni! Ott tiszta, de a savak, ízek még hírül sincsenek a jövő tavaszhoz képest. Szerintem. Kell az idő.

 

Nálam még a kőműves a tavalyival "dolgozik". Szép egyenes lett a fal, tehát jó a bor!

:-))))))

Előzmény: IsKol (1342)
IsKol Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1347

hát igen, menet közben átalakult GranuBent-ből BentoGran-ná.

Előzmény: van_Persil (1345)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1346

De miért cél 2 hét alatt bort készíteni?

Mármint, ha nem kell, miért sietteted?

Előzmény: IsKol (1342)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1345

mert ez bentogran? a cimkéje szerint nem annak tünik...

Előzmény: IsKol (1344)
IsKol Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1344

Hát innen ;-)

 

 

 

Előzmény: van_Persil (1337)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1343

Megmondom öszintén, a gyártót nem figyeltem (régebben kimérve vettem, mostanában én is a biborásznál veszem, de azért rákerestem: https://www.aeb-group.com/media/catalogo-unico/bentogran-2790/docs/hu/BENTOGRAN_TDS_HU_0290818_OENO_Hungary.pdf

ez alapján ugyanaz a gyártó, mégis eltérö adagolásokat ír, ráadásul az egyik helyen hideg, a másik helyen meleg vízzel.

Én speciel forróvízben oldom fel, folyamatosan kevergetve pár percig, majd késöbb még többször átkeverve, a borhoz pedig úgy adagolom, hogy egy 60 l-es dézsába kiengedek egy adagot, abba belekeverem fokozatosan higítva, majd vagy megy vissza szivattyúval a tartályba folyamatos kevergetés közben, vagy ha egyben fejtek is, akkor a fejtés végén megy a többire. Ha voltak is kis csomók benne, a szivattyú teljesen szétszedi öket.

Előzmény: Maci_P (1341)
IsKol Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1342

Gépi szüret után a csilléből hoztam levet.

A szőlész úgy mutatta be az Alettát, hogy a borászok nem kedvelik mert "szétesik" januárra de azért viszik ;-) A segítőjének is van Alettája de Ő Bianka javítására használja...

 

Ismerkedés a fehérbor készítés technológiájával és ha nem qrjuk el nagyon akkor saját felhasználás. A szűrés, palackozás csak egy opció, valószínűleg nem foglalkozom vele ezzel a tétellel.

 

Tisztasága? Nincs benne lebegő anyag, de van neki egy kis matt stikkje ami már vagy két hete nem változik...

Ize? bár ezt nem kérdezted de friss, zöldes szín, élénk savakkal, határozott muskotályos jelleggel (áztatás nélkül)

 

Az kis üveges próbák óriási ötlet eddig olyan 4-5 dl-ekben gondolkodtam.

 

December 2. hetéig biztos nem nyúlok hozzá, sőt lehet ketté veszem és csak egy részét derítem le, hogy biztos ami biztos fehér karácsony legyen (Szervezkedő útmutatása)

Előzmény: Maci_P (1336)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1341

Ez is egy bentogran (és igen, általában fele-harmada elég, mint más bentonitok):

http://www.bi-bor.hu/deritoszerek/bentogran/   10-100g/hl-et adnak meg.

Te melyik gyártótól vetted? Mert ha ennyire jól összeáll, ki kellene próbáljam.

 

Előzmény: van_Persil (1340)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1340

Én csak a bentogran adagolásáról tudok nyilatkozni, ott ki is van hangsúlyozva, hogy abból kevesebb kell, mint más bentonitokból, és nagyon le tud ülepedni (vágni lehet), a lefejtés után a zagyból már gyak. semmi aljabor nem jön ki.

Előzmény: Maci_P (1338)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.12 0 0 1339

Az interkeres gel-benton (szálas), az kér keveset, 10-30 körül. Csak onnan tudom, hogy én azt használom.

Előzmény: Maci_P (1338)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.11 0 0 1338

Azt vettem észre, hogy a gyártótól függően 10-20-40g minimum, és akár 100-150g maximum is meg van adva néha. De ez szerintem nem túl sokra való, próbaderítés úgyis megmutatja, mennyi kell bele. Nekem is olyan van, mint neki, de volt másik bentonitom, nem tudom pontosan már melyik, de ott az általad megadott érték volt feltüntetve.

Előzmény: van_Persil (1337)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.11 0 0 1337

Nem tudom, honnét vetted a bentogran adagolását, én 10-60 g/hl-ről tudok, használni 40 g/hl-t szoktam. Ha tartályban van a borod, akkor colstokkal literre tudod, mennyi van benne, a derítőszert aszerint tudod adagolni.

 

Előzmény: IsKol (1335)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.11 0 0 1336

Saját használatra lesz? Mennyire tiszta jelenleg? Lehet csak palackozás előtt is csinálni, nem kell feltétlen most deríteni.

Az aszály tipikusan nagyobb adag bentonitot igényel. A fajta interspec. hibr. így szintén magasabb igénye lesz, főleg ha héjon áztattad kicsit.

Szerintem nem lesz szükséges a kovasavszól-zselatin, bentonit kiviszi neked a problémás fehérjéket - és sokkal egyszerűbb is vele a derítés.

Csinálj egy szuszpenziót, 5g/100ml formában, aztán azt adagold pipettából 1-2dl-es üvegekbe, hogy ne pazarold a bort, kísérletnek pont elég  (1-2-3ml-es adagokról beszélünk, fecskendővel is megoldható).
Az alap folyamatok ekkora mennyiségben 1-2 nap alatt lefutnak, de egy hétig is rajta hagyhatod. Utána lefejted, mondjuk 0,5dl-es üvegekbe (tüske ;-)) , aztán meg tolhatod nekik a hideg meleg rázó és levegő próbákat. 60-90-120-150, aztán ha már 60-on is stabil, akkor csinálsz kisebbet, ha 150-en se, akkor komolyabbat. Vagy írsz megint, aztán kitaláljuk ;-)

Előzmény: IsKol (1335)
IsKol Creative Commons License 2020.11.11 0 0 1335

Abban vagyok biztos, hogy nem vagyok benne biztos...

 

A derítésekről szóló cikkek, értekezések, szakdolgozatok rengeteg információval láttak el de legalább annyira hagytak kérdéseket nyitva.

 

pl. alacsony pH és zselatin "együttműködése" nem ideális, vagy a szárazabb időjárás hatása a "tisztulási" folyamatra.

 

A szőlőt sem ismerem, és a bort sem ( na jó Aletta )

 

A sok ismeretlenes egyenletből az a szerencse, hogy lehet "kísérletezgetni" illetve akár még laboroztatni (de ez most nem pálya).

 

A BentoGran leírása szerint 80-160 g/hl kellhet (illetve 50-50 ml/hl Kovasavszól/foly. zselatin).

 

A tapasztalatod alapján csinálok derítési próbát

  • 70 g/hl Bentogran
  • Kssz/Zs + 50 g/hl Bentogran
  • Kssz/Zs + 100 gr/hl Bentogran 

Az ajánlott 3 nap ülepítési idő valóban reális vagy esetleg lehet 5-7 nappal is számolni?

 

A pincében csinálom a próbát az azonos hőmérséklet miatt és nem "tudom" minden nap ellenőrizni...

Előzmény: Maci_P (1334)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.11 0 0 1334

Mivel kombinált derítést csinálsz, feltételezem, kovasavszól+zselatin lesz, ilyenkor a bentonitot kisebb adagban szokás adagolni, de érdemes a felhasznált anyagok leírását megnézni, mit írnak.

Egyébként biztos vagy benne, hogy nem elég csak simán bentonit?

Nekem bortól és évjárattól függően 30-200g/hl granubent szokott kelleni (magában), mert már ez is túl sok zamatot vesz ki).

Előzmény: IsKol (1333)
IsKol Creative Commons License 2020.11.11 0 0 1333

Jó újbor kóstolást kívánok meg mellé valami jóféle étket!

 

Fehérbor kombinált derítési próbája előtt érdeklődnék milyen bentonit (GranuBent) adagolási mennyiséget ajánljátok kipróbálni?

Azt írja 80 - 160 gr/hl. 

Legyen 80; 120 és 160 vagy inkább az alsóbb régiók menjenek pl. 80, 100 és 120.

 

 

zsorsz Creative Commons License 2020.11.09 0 0 1332

Nem pumpás.

Előzmény: van_Persil (1331)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.09 0 0 1331

Az úszófedél ugye nem pumpás? Akkor mindenképp kell..

Előzmény: zsorsz (1330)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.09 0 0 1330

130l-es műag. uszófedelesnél kell parafin a bor tetejére,vagy körben azon a kis résen át nem tud oxidálódni? 

zsorsz Creative Commons License 2020.11.08 0 0 1329

Köszi!

Előzmény: jános 55 (1328)
jános 55 Creative Commons License 2020.11.07 0 0 1328

Üdv.

 

Igen létezik ilyen fajta a harmadik tanyaszomszédomnak van André ültetvénye. Jól termő fajta, aránylag ellenálló. Közepes méretű fürtjei vannak, közepes bogyókkal. A héjban van a színező anyag, ami igen erős. Mélyvörös, rubintos bort ad. A must 18 körüli cukorral és 8-9 savval rendelkezik. Későn, október második felében (lenne) érő fajta. Nekem egy kissé savas a bora, de ezt annak tudom be, hogy a szomszéd előbb szüretel, mert mint mondja, nem hagyja meg a vadaknak, seregélyeknek. Pár éve jártam felvidéken egy borászatban borkóstolón ott is ittam Andrét. Sokkal lágyabb volt nem éreztem a savasságot annyira mint a szomszédén. Enyhén aszalt szilvás ízzel rendelkezett. Szóval jó volt. 

Előzmény: zsorsz (1325)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.05 0 0 1327

Köszi!

Előzmény: Maci_P (1326)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.05 0 0 1326

A név létezik, a Lambrusca (nem írtam el, nem Labrusca) egyik neve. De még más szőlők is rendelkeznek ilyen névvel (pl. egy Cseh keresztezés).

 

Előzmény: zsorsz (1325)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.05 0 0 1325

Haver pinyójában jó pár  bort megkóstolgattunk és az egyik vörösborát így hívta hogy André. Létezik ilyen szőlő?

van_Persil Creative Commons License 2020.10.27 0 0 1324

Nem rögtön, leszüröm az sk500-assal, utána áll egy pár hétig, és aztán palackozom. De te a gyertyaszürö elé berakhatod a lapszüröt (természetesen nem egy szivattyukörre), azt csináltuk mi is, amíg használtuk a gyertyaszüröt.

Előzmény: Halfkey (1323)
Halfkey Creative Commons License 2020.10.27 0 0 1323

Szóval nálad a steril elbírja a 3-6 mikron utánit rögtön? Akkor lehet ezt kéne kipróbálnom most.

 

Idén én is nagyjából úgy csináltam pár palackot ahogy írtad (0,4-es lapszűrő lap), de egyrészt a tölcséres töltögetés nemigazán jött be, másrészt nem bízom meg abban hogy így meg is maradt steril az amit sterilre szűrtem.

Előzmény: van_Persil (1322)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.27 0 0 1322

Én 3-6 mikronosat (SK500-as Straßburger lap) használok elöszürésre, azután jön a steril szürö, bár én ott is lapszüröt használok (szintén Straßburger SS0), amivel átfejtek annyit egy 200 l-es tartályba, amennyit egy menetben palackozni akarok, és azt palackozom.

Előzmény: Halfkey (1321)
Halfkey Creative Commons License 2020.10.27 0 0 1321

Igen köszi azt mindenképp fogok, a tavalyi tartályban maradó borokat először derítettem, majd 0,8-1 mikronos lapszűrővel szűrtem - ez kerülne át innen a palackozóba. Mondjuk azon gondolkodom hogy még ez elé is beteszek egy talán 5 mikronos szűrést, mert bár volt olyan bor ami nagyon szépen ment egyből az 1 mikronoson, volt amiből az 5-6 lap 100 literre volt elég. Nemtudom nektek mi a tapasztalat ezzel.

 

Előzmény: van_Persil (1320)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.27 0 0 1320

Létezik regerenáló folyadék, de én mindenképp derítést+elöszürést csinálnék lapszürövel, mert a 0,5 mikron az nagyon sterilre szür, viszont hamar eltömödik.

Előzmény: Halfkey (1318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!