Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Egy- két idiótát leszámítva, ki az aki beazonosíthatóvá szeretné tenni a területét? Vannak akik heteket töltenek autóban a dinnye föld szélén nyáron. Van akinél akár 1heltar bodzat leszednek egy ejszaka alatt.
Egészséges lomb, termés és gondolom van piaca is rá.
.... és hogy milyen az íze? Kit érdekel? Pesten jó lesz, mert ezt keresik!!!! :-))))))
Féreértesz. Nem mondom, hogy ez a szőlő finom, vagy íztelen, nem is tudom megítélni. Inkább arra akartam rávilágítani, hogy ilyen jellegű kritikát bárki tehet egy ilyen video után, akár tudás és a minőség tényleges ismerete nélkül is, aztán az egyébként hibátlan áruját minősítik valakinek. E tekintetben nem alaptalan a tartózkodó magatartás. Nekem amatőrként egyébként nagyon érdekes volt a video, de nyilván ilyen intenzitásról én nem is álmodozok.
Voltak ott azért jobb ízvilágú szőlők is, már ha nem rontja el a mennyiség és a korai szedés.
A technológia pedig egy manapság divatos Olasz vagy Dél- Amerikai, javítsátok ki ha tévedek. Amúgy nem is lenne rossz, árnyékol, szellős, kevés zöldmunka, tök jó. Csak az a mennyiség nekem soknak tűnik, de lehet, hogy még az is belefér öntözve-trágyázva. Csupa olyan fajta ami tényleg képes a mennyiségre és megbízható.
Én nem csodálkozom, hogy kerüli az azonosítást. Ki a fene akarja, hogy vevőkörének beazonosíthatóan például ízetlen vacaknak titulálják az áruját. Én nem értek a szőlőhöz, de gondolom, aki ilyet tud csinálni, ami a videóban van, az tudja azt is, mire menne terméskorlátozással. Gyanítom, azt is tudja, hogy megéri-e... Persze, nem biztos, hogy igazam van, ezt inkább csak az élettapasztalat mondatja velem.
Ez nem alázat, ez páni félelem. Láttam már korábban is a videót, az első benyomásom az volt, hogy ide kár volt bejutni, mert púp vagyok a hátán. Réteg mindentől, a beazonosítástól, tényleg mindentől. Kár. Jól kiismerem magam az embereken de rajta nem lehet. Ez nem jó.
Jó eséllyel az. De el kell dönteni hogy valaki a bolti fogyasztói igényeket (eltarthatóság, kinézet) akarja kiszolgálni vagy inkább jobb ízre megy rá. A nagyüzemi fajták kompromisszumokat. Igényelnek. Az íz a kompromisszum. Hogy valami jót is mondjak a belföldi szőlőt legalább nem értetlenül szedik le (valószínűleg).
Lehetne sokkal hosszabban és összetettebben is, de ez egy normális ültetvényt mutat be.
A sok gagyizás, a "tudósok" és folyamatosan kiséreltezést követően picit kilóg a lóláb. Ehhez kevés a lelkesedés, az aktív facebokos jelenlét és a napokig a youtube videókon lógás.
Ez egy szakma. Ez az ültetvény, egy vélhetően szakember által kialakított és művelt terület. A tulaj pedig alázattal a háttérben marad. Nem versenyez a hazai nagyotmondó bajnokságban, csak megmutatja, így is lehet.
Igaz így, minden celebitás, minden bazmegolás nélkül, egy "szürke" videó lesz a neten. A közösségi médiában, az online térben ez egy pár perces figyelem csak. Nincs "venyige". Nincs új fajta! Kevés!
(Jó munkát, egészséget és sikeres értékesítést a tulajnak!!!!)
Örülök neki, hogy nem nekem kell permeteznem, csinálnom a zöldmunkát és metszenem, mert az ok., hogy el lehet érni, de sokkal könnyebb mindezt a guyotnál csinálni, mint ennél. ill. túl van terhelve, jól látható az augusztus végi zöld termö hajtásokon. Arra az idöre már rég barnának kéne lenniük, ha normális lenne a terhelés.
én az enyémet tegnap leszedtem, mert kezdett peregni. már ki van rakva a napra szikkadni, ha megtöpped, megy az aszalóba mazsolának. érdemes volt a fürtöket kurtítani, szép egységesen értek be a fürtök.
Sába Királynője (középtájon nem szedtem le minden zsákot mert veszélyes és még lusta is voltam) ez egy tőke, a kicsomagolt két vége között.
Eleinte kisebb, 40-60 dekás fürtök miatt mindig kettőt hagytam vesszőnként. Csakhogy már tavaly is és idén is ezek a fürtök egyre nagyobbak lettek. Még csak most kezdem szedni, nem mértem, de a többsége kilónyi biztos lesz. Ízre már jó, mire elfogy egyre jobb lesz. Féltem, hogy nem érik be, de az az igazság, hogy most már inkább azt nem tudom, hogy egyáltalán késik-e, hiszen a többi fajtám is késésben van ahogy már írtam korábban. De valószínűleg korábban beérett volna kisebb terheléssel. A bogyóméreten egyértelműen látszik hogy tudna nagyobb lenni.
Az idén rájöttem hogy fogom feloldani a nagy fürt dilemmát. Van néhány hasonló fajtám, 1-1,20-on, amiknek a vessző száma miatt ha 1 fürt/vessző (nagy fürt) esetén csak kevés (5-6) fürt maradna. Adok ennek, adok annak és nem maradt. Ha kettőt hagyok akkor túlterhelem. A nagy, megynyúlt fürt amúgyis problémás. (Most) azt gondolom jó megoldásnak hogy két fürt lesz de cizellálva. Kurtítva, ritkítva. Darab is lesz, mennyiség is, de nem terhelem alul. A vesszőket meg lehet nézni, hüvelyk vastagok. Muszáj terhelni.
A zalagyöngye sava hamar lecsökken azért is édes, bár elég jó cukorgyűjtő is. Már megelőztek, de Néró még több cukrot gyűjt. De azért elég sok olyan fajtát lehet találni, amit tovább fent tartva édesebbé válik... De hogy augusztusban mi tudná ezt neked... na arra nem tudok válaszolni.
Nekem a Himrod majdnem cukorundor okozott, olyan gejl édesre érett.
Ettől függetlenül nem javaslom, mert nem kicsi labruskás beütése is van, ráadásul éréskor már pereg rendesen a fürtről a bogyó. Nagyon észre kell venni az érést, ha nem a földről akarod felszedni.
Igen, gondolkoztam már én is azon, hogy ideje lenne áttérni valamilyen normálisabb szerre a kizárólagos bordóilé + kén neo sc-ről :)
Az édesség etalonja nálam a jól beérett Zalagyöngye. Attól édesebb szőlőt még nem ettem. Most kezd érni nálam (Nógrád teteje). Ha valami ezt az édességet tudná augusztusban minél előbb produkálni, már holnap teleültetném vele az összes maradék helyet.
Nem túl régen írtam itt arról, mit hogyan csinálok, milyen eredményeim vannak. A szőlőm továbbra is rendben van (ok, persze, vannak pár levélen beszáradások, de a termés oké) A pár környi permetezést nem fogod megúszni semmivel sem, nem is érdemes kihagyni (ilyen évben semmiképpen, egy tavalyiban esetleg elhagyható). Használj vegetációban normálisabb szereket, amik hatékonyak is (ThiovitJet, Champion WG réz, és valami narancsolajos (Wectit) tapadássegítő) , leginkább robbanómotoros permetezővel. Ezzel normális helyen (értem ez alatt, hogy nem a dunaparton, vagy nem a völgy legmélyebb pontján) megvédhető a rezisztens fajta (meg a v.vinifera), megfelelő zöldmunkával, és persze figyelve, mikor is permetezünk. Az "édesebb fajták" kívánalmad nem tudom, mit takar, mert ha nincs valami túlterhelve, akkor előbb-utóbb eléri azt a cukor-sav arányt, ami neked "édes" - a csemegék eleve nem túl savasak.
Ami az egész bagázsból kiemelkedik: a Canadice, Arny, Piszanka, Swenson Red, Jubilej Kostrinika. Viszont valószínűleg több évet kell nézni, mivel tavaly épp az idén befuccsolt Veles volt a sztár. Na meg szépen húzza a vonót a Rozmus: szép korai és édes szemeket termett csak éppen sárgát a vörös helyett, mivel valamivel össze lett keverve.:)) De amúgy kiválóan rezisztens - egyelőre. Van kaland bőven - egyáltalán nem unatkozom.:)