A chili palánták is szépek,élőben sokkal jobban néznek ki. Holnap viszem őket napozni,majd ott csinálok még képeket. A napfény nagyon jót tesz a fényképezőnek is... Kéne már egy jó.
Kicsit csúsztam a képekkel,meló volt,bocsánat. A lámpák amit néztél 85 és 265Volt között működnek,tehát a világ minden pontján használhatók,csak a dugó más rajta. Tehát nyugodtan megveheted,ha csak ez volt az akadály. És akkor az ígért képek,ültetés idelye02. 27.
Valahogy nem sikerültek jól a képek,sajnos elég fáradt is vagyok...
A reflektorosnak a legjobb a hűtése és ahhoz semmi nem kell,csak be kell dugni a konnektorba és az a fajta javítható is,ha baj lenne,a másikat meg el lehet dobni,nem mindegy. Ma egy hónapja ültettem a palántáimat magról,elég jól néznek ki,este csinálok fotókat róluk,tanulságos lesz...
Még annyit kérdeznék, hogy az E27 foglalatos is van olyan jó mint a többi LED?
Jah és tényleg köszi az ajánlást, eszembe sem jut LED lámpát venni, ha nem mondod. Nekem tetszenek éppenséggel más fajta foglalatosak is, de azokhoz kell plusz foglalatot is venni, igaz? :/
Ismerősöm rendelt ilyet és nagyon jók a tapasztalatai,alapból jók ezek és már csak egy kis extrát lehet a házilag készítettel hozzátenni. Például uv,infra ami ezekben nincs,tehát az én palántáimat nem kell megszokni az uv sugárzást ami a napon éri őket,tehát,ha a hőmérséklet engedi rögtön ki lehet ültetni. És az infra miatt pedig sokkal kisebb az esélye a gombás fertőzéseknek. Ez már a mercedes kategória és készen megfizethetetlen és a gyáriakból is sok a drágán szarul és kevés ideig működő...
Értem. Hát őszintén elhiszem hogy szeretik a növények.
De akkor miből tudod hogy az általad linkelt LED-ek biztosan megfelelők nekem? Azokat gondolom nem lehet állítani, és így már egy adott fényt sugároz, ami vagy jó, vagy nem :/ Tehát?
Ezek sokkal jobbak mint a fénycsövek,bolond módjára nő tőle minden. Nekem nem ilyen van,én csináltam magamnak egy kicsit komolyabbat. Rendeltem a ledeket kínából és úgy raktam össze egy alu lemezre,de ésszel kell használni,mert túl erős a fénye és eltorzult növényeket eredményez. Most kísérletezek vele,szabályozható a fényerő színenként és már tudom,hogy nem tanácsos 100%-on járatni...
ÉS azt mondod ezek tényleg jók? Te is ilyennél neveled?
Megkérdezhetem, hogy az első linkeden lévő nagyobb fényforrással rendelkező égő nagyobb területet is tud hatásosan megvilágítani? Másik kérdésem, hogy van-e az általad linkelt égők között valami különbség (tehát egyik gyengébb-e mint a másik), mert ha az E27 foglalatos az rosszabb mint a többi, akkor már ne dobjam ki a pénzt rá. A legjobb hatásfokúra van szükségem... Ennyit számít a színspektrum is?
Mind 230V-os és elég hosszú életűek,könnyen szerelhetőek és sok tavaszt kiszolgálnak.
A palántákra nem tudom a pontos számokat,de a felnőtt növények 50-100W/nm. Szerintem 2 elég a 12W-os ledből 1/2 nm-re,már szépen nőnek tőle a palánták.
Az általad írt ledes lámpa mekkora területű helyet világít br? Valamint körülményes beszerelni? Adapter is kell hozzá? Minél egyszerűbb legyen az a lényeg és lehetőleg E27 foglalatos.
De nem is gondoltam csak ezt a fénycsövet használni kizárólag a palántáknak, mint írtam kiegészítő fényforrásként használnám, azért úgy ér valamit, nem? Ne már hogy megnyurgulnak tőle, 0,5 méterről 3000 luxot ad fél nm területre.
Azért gondoltam a hagyományos fénycsőre,mert abból sok háztartásba,sufniban,stb akad régi,kallódó nem használ darab és akkor egyszerű a megoldás. Szerintem 0.5 nm-re kevés lesz egy ilyen kompakt fénycső és szépen fognak nyúlni a palánták. Viszont odakint már sokáig süt a nap és,ha ezt jól ki tudod használni akkor jó is lehet. Ha sietni akarsz akkor 2-3 hétig mehet a 24 órás világítás,úgy,hogy ha már fent van a nap,kiteszed késő délutánig. Meg kell próbálni... Ha tudsz rendelni az e-bay-ről akkor kicsi pénzel sokat javul a helyzet. Utoljára 4000Ft-ért sikerült rendelni 12W-os led reflektort,ami erre való és egész jó,azt leszámítva,hogy nagyon zavarja a rádiót... Ha kell küldök linket.
Van egy 1290 lumenes kompakt csövem 25 Wattos teljesítménnyel és 6400 kelvinnel? Akkor ennek a hatásfoka 1290/25 lum/watt? Az már kiegészítő megvilágításként egész jónak számít, mit is mondtok: mennyi a paradicsomhoz szükséges lux érték?, mert fél négyzetméteren lévő pár palántát ez a CFL már 3080 luxxal ellát.
Ha ezt nézzük akkor váltogathatom is az alatta lévő palántákat bizonyos időközönként, aszerint hogy kielégüljön a napi fényszükségletük. Illetőleg, ha ez számít hogy hamarabb kiültethető palánta legyen belőlük, akkor pláne megéri.
Bt43, el tudnád küldeni a CFL izzód pontos típusát? Mert ahogy olvasni róla van E27 foglalatos is, meg G foglalatos is.. utóbbi pedig körülményesebb, nem? A hagyományos foglalatú
Igazából arra is nagy részt kíváncsi lennék, hogyan üzemeltetitek a különböző fajta fénycsöveket, mert ahhoz már külön macera beszerelni az adott helyre lámpatestet, előtétet, stb... Higgyétek el nagyon kezdő szemlélő vagyok, de annál inkább kíváncsi.
Meg sem merem kérdezni hogy a LED-es égőket milyen laboratóriumi analízisek sorozata alatt állítjátok be :)
Elég biztos vagyok benne, mivel nem nagyon ismerek olyan fényforrást CCFL-ben aminek a hatásfoka 400 lumen/W lenne. A valósághoz a 40lm/W áll közelebb.
Úgy gondolom ilyen izzó üzemel jelenleg is a palántáknak nálam. Bár én ezt nem neveztem volna fénycsőnek sosem, de hát ha ez a közneve, akkor miért is vitatkoznék, nem árt megszoknom.
Értelek. Azonban az már drágább is. egy fénycsőnek kell külön foglalat is, nem megfelelő neki egy hagyományos asztali lámpa. Hirtelen nem is tudom megmondani ha most belevágnék egy fénycsövezésbe, akkor megérné-e. Nagy pénzeket meg eszem ágában sincs beruházni (persze lehet hogy nem is lenne rossz ötlet), tudom hogy ezzel alapból elválasztom magam a tökéletes mesterséges megvilágítástól... azért is hoztam fel ezt az energiatakarékos égős dolgot, hátha olcsóbban is működik. Egyszerű beszerezni, nem is túl drága, meg alapból van otthon foglalat, magyarán asztali lámpa.
De akkor a kérdésem még mindig áll: lehet eredményt elérni energia takarékos égővel?, amint lent leírtam a gondolatmenetemet.
Szerintem 400 lumen az össz. fényáramod a lux pedig 1m2-re vetített fényáram. Vagyis ha úgy állítod be az izzód magasságát, hogy az összes fény egy 0,5m2-es felületet világítson be akkor lesz 800 luxod.
Én biztosan közelebb tenném 30-40 centivel a lámpát és tennék még mellé 2-3 darabot. Ha van lehetőséged sima fénycsőre,azzal jobban jársz és persze abból is a hideg fehér. És most már jó idő van kint,minél több napozás nekik,persze most pár napig nem olyan az idő sajnos. Szóval én biztosan a 4x20,4x18 W-os fénycsöveket választanám,ez könnyen hozhat egy hét előnyt is! Ami persze nem mindig jó,ha úgy fordul az időjárás...
Kicsit beleástam magam a téméba, sajnos okom van rá, de hogy ne szaporítsam a szót hirtelen fel is vázolom mire jutottam, vegyünk egy 12 W-os, 400 lumenes és 6400 Kelvines energiatakarékos égőt. Ebből megkapjuk hogy 4800 lm a fénykibocsájtás (mivel 12 W * 400lum/1W) és fél méteres magasságból kb 19000 lux-ot biztosít, ami bőven elég... Ha jól értelmezem, akkor egy ilyen izzóval ilyen körülmények között lehet szépen nevelni fél négyzetméteres területen palántákat? Mert a kritikus értéket jóval meghaladja) És innentől lehet ugye kombinálni a megvilágítási magasságot is termelékenység szempontjából. Tehát van olyan köztetek aki eredményesen nevelt palántát egyszerű (6400K-es)energiatakarékos égővel?