Valóban tényleg nem érted. Mindkettő savanyítás, de a hordós lassú fermentáció, a kovászos gyors érlelés. Persze hogy van némi íz külömbség. Azután más ízű a vecsési káposzta vagy szabolcsi káposzta..Más a saját felhasználásra készített és más piacra gyártott savanyú káposzta. Párszor segédkeztem piacos gyártásban, hihetezlen csalás volt ott (is). Káposzta, fűszerek, piszkos erős ecet és valamilyen vegyszer volt benne, a csávó titkolta az anyagot, egy hét alatt piacképessé alakult. Az biztos nem volt fermeltált, de mutatós, jó íze volt, vitték, mint a cukrot a Mázsa tér-i pacon.
Úgy tűnik nem értjük egymást. Csináltam már több tonna savanyú káposztát
tudom hogyan kell megcsinálni. Csináltam kovászolt káposztát is. Tudom a könbseget. Óriási különbség van.
A kovászolt káposzta kevésbé tartható el, mint a fermentált, dézsába, hordóba taposott káposzta. Persze azt is mosni kell, mert különben a pimpó tönkre teszi. Ízében kapor nélkül nincs jelentős különbség.
Javaslom, a leszelt káposztát jól sózd meg, akkor hamar (egy éjszaka) picit lepuhul, könnyebb légmentesen tömöríteni, bőven ad levet, persze le kell súlyozni, nem kell külön víz. Én teszek bele csombort (borsika fű) is.
A kovász és a fermentáció között nincs sok különbség, csak a neve. A kenyér gyorsabban indítja a fermentációst. Régen rendszeresen savanyítottam hordóban, de meguntam a heti rendszeres "mosást" (pimpó mentesítés), időnként sós vízzel feltöltést. Már üvegben nekem is savanyodik a karácsonyi töltött-káposztához. Most tettem bele egy pár szelet birsalmát is. Tiszta vitamin bomba.
Nem vitatkozok, de lehet kapni pl. Aqua Destillata ......., vagy infúziós flakonokat. Az 100 %-os tiszta víz. Szájüregi rákom műtéte után pár hétig azzal öblögettem. Az ioncserélt vizek hosszútávú fogyasztásakor vérgondokat okozhat. Nem javasolt, orvosom szerint.
Amit én írtam, az nem kovászolt, hanem fermentált, kenyér nincs benne. Viszont van benne só(s víz), szemes bors, babérlevél, csöves paprika, pár vékony szelet torma esetleg. Ez pár nap alatt készen van, kész állapotban sokáig eltartható. Ahogy "öregszik", egyre jobban hasonlít a savanyított káposztához az íze, a vége felé már ezt is ki kell mosni kicsit. De odáig még csak egyszer jutottunk el, amikor volt még más zöldségféle is. Általában így zsengén elfogy.
Káposztát savanyítani otthon még nem próbáltam, de amit a piacon veszünk, az egyre többször "gyanús" mindenféle összetevőkre... Nyilván a házilag készült finomabb:)
Ezeken kívül láttam még "kovászolt káposzta" néven is receptet, kenyérrel. De mivel nekünk a fermentált nagyon ízlik, így a kovászoltat még nem próbáltam.
Hasonlóan készítem és is, csak az a különbség, hogy a vizet nem forralom (nem ölöm meg a csírákat), a fejeket viszont sós, forró vízbe áztatom, hogy a levél jól megpuhuljon, leválasztom aztán beletaposom az 5 l-es üvegbe. A cérnára vágott káposztát is jól letömöm. Az üveg alját megrakom jó sok kaporral és kb. 1 ek lisztet szórok. Beteszem a kazánba és pár nap alatt kész a kapros kovászolt káposzta, töltött-káposztának. Levét sem dobom ki, fejedelmi ital.
Fokhagymát én sem teszek. Volt hogy tettem nyáron a kovászos uborkához, de nem annyira ízlett.
Ha káposztát savanyítok, nagyon kevés vizet adok hozzá miközben tömködöm. Csak annyit, hogy ne legyen levegős a köze. Amúgy is enged levet, ezért teljesen tele sem teszem hogy ne fusson ki.
Én csak sót, babért, köménymagot és szemes borsot teszek hozzá.
Cukkinit is szoktam kovászolni, mert az hamarabb van a kertben mint uborka. Más zöldségfélét még nem próbáltam, de utánad készítek én is. :)
Elképzelhető hogy vmit nem értek most. Szerintem ti 2 teljesen különböző módszerről beszéltek. Ugye lehet kovászolni a káposztát annak a receptje olyan mint az uborka esetében. Emellett van a káposzta savanyítás. Ahol só bors babér csípős paprika torma birsalma kerül felhasználásra és nyilván ezt készíthetúnk gyalult és egész fejes káposztából is. Hát ebből lesz a toros vagy éppen a töltött káposzta is. De erre nem kell vizet engedni lesz annak leve és le kell súlyozni valamint dézsában vagy műanyag hordó an készül. Szóval ez 2 módszer és ízben semmilyen hasonlóság sincs......
5 literes befőttes üvegbe (na jó, 4,25-ös) másfél kiló gyalult káposztát szoktam belegyömöszölni. A fokhagymát kihagyom, mert első ízben szót fogadtam a receptnek, és nekünk nagyon zavaró volt benne. Azóta készült uborka, cukkini, karfiol, paprika, hagyma egyenként és vegyesen is, mind finom lett. Hihetetlenül finomak, semmi ecet, sem tartósítószer, csak a zöldség íze. Nálam a konyhapulton kevés a hely, az ebédlő szekrényre egy tálcában tartom, nálunk 20-23 közötti hőmérséklet van. Lezárva pedig megy a kamraszekrény hűvösébe, de az sem túl hideg.
Ez nagyon jó Mariska! Én is készítem télen-nyáron (néha veszek is hordósat ), azzal a külömbséggel hogy én nem forralom a vizet, a tiszta sót meg találomra teszem hozzá. Finom, ropogós savanyú káposzta lesz. Még ezt sem tettem el sokáig. 1 fazékkal készítek egyszerre, igen hamar elfogy. :)
Na végre sikerült ide bemásolni. Én most már fokhagyma nélkül készítem, de nem csak káposztát, hanem bármilyen zöldséget is.
"Készítsünk otthon savanyú káposztát! Legjobb probiotikum az egészségért, ha házilag készítjük!!
A kovászolás vagy divatosabb nevén fermentálás ősi módszer. A tartósítás eredményeként biztonságos és az egészség számára fontos baktériumkultúrák szaporodnak el a közegben így a zöldség hővel való tartósítás nélkül is eláll. Fontos, hogy ne készítsük műanyag edényben, de bármilyen üveg vagy erre a célra égetett savanyító edényben is tartósan eláll.
Hozzávalók 3 nagy üveghez: 3,5 kg káposzta 6 mokkáskanál egész bors 1 nagy fej fokhagyma 18 levél babér Adalék és jódmentes só
Először a felöntőlevet készítem el, mert annak ki kell hűlnie. 3 liter vizet forralok és belekeverek 3 púpos evőkanál sót. Félreteszem hűlni. A káposzta felső három levelét letépem, ezekkel fogom a végén leszorítani a káposztát. A maradék fejet 4 felé vágom és a nagyon kemény torzsa részt kivágom belőle, de a puhább részét benne hagyom. Legyalulom. Az üvegek 1/3-ig teszek a káposztából jól megnyomkodva, majd szórok rá 1 mokkáskanál borsot, 3 gerezd fokhagymát, 3 babérlevelet. Még egy rétegben ugyanígy járok el. A tetejére csak káposzta kerül. A félretett levelet meghajtom és beletuszkolom az üveg szájába úgy, hogy mindenhol takarja a káposztát, ne engedje felúszni, mert ha túllóg a káposzta a lén, akkor az penészedéshez vezethet. A kihűlt felöntőlével csurig töltöm és lezárom az üveget. 3-5 napig forrni fog, ezért tálcára teszem. Ideálisan szobahőmérsékleten érlelődik, hidegben tovább forrhat. A forrás idején a maradék sós vízből naponta nyakig töltöm. Amikor már 2-3 napja tiszta a tálca, akkor ehető is a káposzta, de ha tárolni szeretnénk akkor teszek rá befőzőfóliát és szorosan lezárom a kupakkal. A fólia azért szükséges, mert a tejsav idővel megkezdi a kupakot. Spejzben 6-8 hónapig eláll, de egyre inkább érett íze lesz így a vége felé már ki kell mosni ha pld. székelykáposzta készül belőle. A fűszerezés természetesen ízlés szerint variálható, a kovászolást a felöntőlé végzi."
Látom máris találtál egy színvonalas helyet a tájékozódásra, és kialakult egy határozott véleményed. Ezzel meg is kíméltél a hosszadalmas levélírástól. :) Én nem vagyok ennyire ügyes, nálam sokkal több időt vesz ez a dolog igénybe. Pironkodva mondjam? Már 16 éve tart a kutatás. Néhány évig félve mondtam ki hogy tünetmentes vagyok, de ma már határozottan állítom hogy meggyógyultam. Ettől függetlenül folyamatosan kutatom az egészség megtartásához szükséges utat, aktívan teszek minden nap magamért, nem vitázom fórumokon, orvosokkal pláne nem. Tudom hogy így sem élhetek örökké, nem is vágyam, de amíg tart, azt egészségben akarom tölteni. :)
Kívánom hogy találd meg te is a saját utadat, és kívánok neked mielőbbi teljes gyógyulást! Legyen min hitünk szerint!
Most itt ezt tényleg zárjuk le, nem ide való téma.
Bele kukkantam én is a "más" fórumba, nem meggyóző. Nekem onkológusom előírta a napi minimum 3 l csap vizet! Az abban lévő "kosz", lehet, hogy immunrendszer edzésben tartása miatt szükséges. Valamikor azt mondta Dr. Túróci Alex, (Túróczi Judit jeles úszónk édesapja), hogy "minden embernek meg kell ennie egy pár kg koszt, hogy immunrendszer helyesen működjön".
Lehet, hogy a desztvíz roppant tiszta, de ha kidobjuk a vízben oldódott ásvány anyagokat kialakultat a hiány betegség. Gondolom pl. azért van májunk, vesénk stb., hogy mérektelenítsen, tisztíson.
Fene tudja, az viszont elterjedt internet használlat óta sok embertársunk "okosabb", mint egy orvos.
Megy a sarlatán, pénzlehúzó trükk tömege, "sárkányfüvek", kanabisz, méregtelenítő víz kúra, lébojt és fene tudja mit még. (egy ismerősöm ilyesmibe hitt, 52 éve hölgy volt, augusztusban temettük. Élhetett volna)
Igen. Van a kamrában egy kis hűtő, abban volt az ubi július óta. Teljesen jó volt , nem tudom még mindig meddig állna el ott. Nagyon megkívánom, és elfogy. :)
Tavaly tettem el ugyanilyen elkészítési móddal, hidegen, de abba tettem Grape vital grapefruit mag kivonatot. Elállt az ubi, de lett egy mellékíze ami rontott rajta, így azzal már nem teszek el.
Ennek tudatában írtam hogy nem részletezem. Az interneten mindenki megtalálja a helyes információkat és annak ellentétét is, a vitákról tudok, de nem veszek bennük részt. És most itt ezt a témát le is zárjuk.
Mivel az uborka a kertemből került a konyhámba, ennek az elkészítési módjáról és meglepően hosszú tartósítószer mentes tárolásáról számoltam be. Bár, a hűtést is vehetjük tartósítási eljárásnak. :)
Desztilált vizet lehet kapni a patikába, 2 l-es flakonban, ára kb. 900 - 1000-Ft. Nem ionizált. Ionizált is kapható, emberi fogyasztásra alkalmatlan, pl. savas akkumulátor vízpótlásra alkalmas.
Pár éve patikait vettem a házi pálinka fok beállítása miatt. Ma már nem párlok és nem is iszom. Nem is hiányzik. 😂😂😂