Pásztón egy komplett műemlékegyüttes található ott, ahol a XII századi bencés kolostor romjai is egyben. van itt üveghuta, oskolamester háza, későbbi barokk templom, múzeum. Sok jó dolog egy helyen :-)
A balatoni hajózási szezon nagyszombati megnyitása kapcsán jutott eszembe, hogy az egyik legismertebb templom ontopic része talán még nem is szerepelt. A kép nem most készült; egy korábbi látogatáskor foTóZta az útitársam.
Én is Kellemes Ünnepeket kívánok a Rakacaszenden található tempom képeivel.
A templom zárt, kulcsa a Fő u. 2. szám alatt elkérhető. Ezt nem is olyan triviális megtalálni, mert a 2 szám a Fő utca mögött van. Ha szemben állunk az igen ritkán nyitva lévő vegyesbolttal, mögé is bemegy a Fő utca és ott kérésre szívélyesen kiadják. Érdemes felkeresni! HA nem találjuk, a helyiek segítenek.
Ma jártam az esztergomi Vármúzeumban. Topikunkhoz kapcsolódó információ, hogy idén a Múzeumok Éjszakáján meg lehet majd tekinteni a Várkápolnát (amely egyébként nem látogatható jelenleg). Nagyon szép kiállitásokat láttam.
Ezeket esetleg ki lehetne egésziteni még Hajdúdorog,Hajdúszoboszló,és Szepes meglátogatásával,ahol igazából nem is a templomok,hanem az azokat övező megmaradt erődfalak tarthatnak esetleg érdeklődésre számot.
Az általad vázolt listából talán kimaradhatna a Józsai templomrom,ahol 6-7 kődarabnál több nem fedezhető fel.
Viszont a Berettyóújfalu mellett álló Herpályi romtól alig 200 méterre is találhatóak a szántóföldön egy középkori templomnak az alapfalai.
Ha esetleg Hajdú-Bihar mellett születne döntés,akkor megpróbálok összeállitani egy túraprogramot,amelynek keretében felkereshetőek ezek az objektumok úgy,hogy lehetőleg 2 nap alatt kényelmesen megtekinthető legyen minden fontosabb látnivaló.
Ha viszont csak 1 napban gondolkodtok,akkor én személy szerint ezeket javasolom feltétlenül megtekintésre:
Ha összejön egy ilyen Topik-túra,és esetleg netán Hajdú-Bihar felé veszi a társaság az irányt,szivesen csatlakozom,és vállalom az idegenvezető szerepét is. Talán nem a leggazdagabb vidék ez,ami a Románkori egyházakat illeti,de azért mifelénk is van néhány téglából készült rom,ami esetleg érdekes lehet. Szakavatottaknak meg mindenképp! :)))
Én is úgy tudom, hogy ez a legrégibb, ép és ma is használt templomépület a mai Magyarország területén. Nálam a Top20-ban van (ebben csak azok szerepelnek, ahol már jártam).