" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Sajnos a Tipom nem hajtott ki 4 évesen ebben az évben maradt kint először. Még nem adom fel keresek valamilyen szibériai fajtát, tudtok segíteni hogy hol tudom beszerezni? S melyik fajta az ajánlott?
tipo, rojo brillante, 2014-es ultetesek (2016/17 telen foldig fagytak), jelenleg kb 5-10cm-es hajtasok vannak rajtuk (a rojo kb 1 hettel le van maradva), mar latszanak a viragbimbok.
Sziasztok. A most harmadik éve vásárolt kerman és petersz pisztácia faim viragoznak vagy csakkezdenek viragozni... Nemtudom. Mikor érdemes ecsettel porozgatni őket?
Pont most akartam kérdezni, hogy akik vettek tőlem virginiana alanyon Nikita fát, azoknak hány áll a fájuk, van e fagykár, elégedettek e a növekedésükkel? :) Örülök, hogy te Judit igen!
Rakok majd fel képet ide is, összehasonlításképpen, milyen stádiumban vannak a különböző alanyokon lévő fák.
Egyébként minden elmaradásban van, az majd kiderül, hogy a szárazság/hősokk/károsodás miatt. Nálam pl a 3 éve kint lévő gránátalmák törzse repedt szét a tavaszi -5 fokok után. Eddig sose volt semmi bajuk. Le is tettem az egy törzsű g.almákról, ha bokor legalább 6ból 3-4 túléli. (Elvileg Ukrajnában igy termesztik, 6 "törzset" meghagyva, én is ezzel kisérletezek)
Szia nem vagyok a DM kert dolgozója csak vettem tőlük kaky szilvát. Annak a vesszöjét adtam oda oltani akit érdekelt. Fejér megyében élek és én olaszból hozattam kaky és kajszi fákat meg kivit is a tavasszal.
Datolyaszilva, indián banán forum is van külön? (esetleg naspolya gránátalma? sok minden felé érdeklődöm, és keresem a legjobban elérhető, kibogarászható információ forrásokat, kapcsolatokat :) )
Húúú, látom nagyon benne vagytok a kháki oltás témában! Én ott tartok, hogy kb. az sincs előttem, hogy milyen is pontosan egy datolyaszilva magja, miként lehet a magoncot kinevelni (tavaly ősszel ettem elsőként supermarketből, de egyből beleszerettem!). Látom a 2 alany közti különbséget nagyjából. Az oltás terén már komoly hiányosságaim vannak. 4 db szilva fát kaptam szabadgyökeresen. Tűző napra tettem őket, lehet gond volt, és tegera és haganta oltó vesszűket raktam beléjük, félbevág alany végét, kihegyez kúposra nemes vesszőt 2-3 rüggyel, belerak bőr mentén egyik odlalt, alany vastagabb kicsit, és körbeteker szigszalag módszerrel. Eddig azt tapasztalom, hogy az elmúlt 1-2 hónapban elszáradtak a nemes vesszők rügyei, az alany meg már hajt alatta.....
én is tervezek majd kivit venni, Endrétől, 2 termőt és 1 porzót. fajtákat, neveket egyáltalán nem ismerek :/ valaki említette valahol, hogy melyik a jól bevált termő +porzó Hayward és Tomuri, Endre ezt árulja vagy más fajtát? jól informálódtam? talajt illetően nem tudom mi lenne alkalmas a kiwinek. mennyire kell savanyű föld? ha vannak a ház mögött és néhány helyen lucfenyők, vagy voltak (15-20 méter magasak is) akkor az mennyire lenne jó hely neki? érdemes ültetni mellé valami fenyőfélét akár direktbe? hogy tudom megállapítani, hogy milyen a földünk a kiwi számára?
Olvasgatva a hozzászólásaidat a fórumtagokkal, eléggé elbizonytalanodtam, hogy milyen fát is rakhatnék a ház fala mellé, ami biztonságosan teremne. A füge elvileg jól bírta a teleket, igaz több éven is visszavágtuk, nem figyeltem pontosan, hányszor fagyott vissza, szerintem részlegesen volt ilyen, csak nem tudom mikor, és mennyire, nem tudom megítélni, mi lenne vele ha nem bántottuk volna így utólagosan, idén figyelgetem az érését, törzse vastagodását tél előtt... valaki rátudna lesni a böhönye rákóczi utca 12 családi házunk telkére, fekvésére, talajára, akár egyéb klímatikus adatokra az elmúlt évekből? Pár dolgot ráfirkáltam, ott a ház alapja jobb oldalt és a melléképületsor. a nem árnyékos odlalra....alul raknék 2 datolyaszilva fát, esetleg egy gránátalmát a melléképület és a főépület sarokba, még nem tudom biztosan.
Bocsi, most van időm alaposabban reagálni mindenre, látom hogy írtad már, hogy 18 éves a TIPO! hihetetlen!
Viszont említettél kajszi, szilva (pontosan melyik fajtákat termelitek?) és bosch kobakot lekvárhoz :) bosch kobakom mivel van, rákérdeznék, hogy mi a tapasztalatod vele, képeid vannak-e érés előttről utánról, bármilyen szemre való? :)
Amúgy hány éves a TIPO fátok meg milyen magas? házfal mellett van? valamilyen takaró ponyva és egy vasszerkezet volt köré építve, használva korábban, téli hidegebb időkben?
Szia! János adott néhány tippet az alanyokkal kapcsolatban. Látom, hogy te a hibridekben, fagytűrő fajtákban utazol nagyon a virgyiniana alanyban. Elmesélnéd kérlek, hogy melyik fajtákkal van tapasztalatod és mik a jellemzőik? Köszönöm! Amennyiben a "csoki" datolyaszilvát konténeresen rossz helyre ültettem, megkíséreljek ősszel egy átültetést megfelelően védett, ház melletti helyre???
Szia! Írtad, hogy csak BIO módszerekkel termelsz. Gümölcsfáid vannak, zöldséges is? Pl. milyen tapasztalataid vannak a gyümölcsökkel, mely fajtáid vannak és mennyire betegség ellenállók?
Ez már mindenkihez szól, akir érdekelhet. Harczz Endre válaszolt a napokban a facebookos üzeneteimre. Mondta, hogy nagyon elfoglalt, most próbál a levelekre reagálni, mert egyéb munkáival igen elvolt havazva.
Mondta, hogy az indián banánt majd csak október elején tudja kiszedni (ekkor menjek személyesen időpont egyeztetéssel előzetesen, ha midnent egyszerre akarok elhozni, kombi autóval ok), a többit szeptemberben lehetne már és mindenféle tanáccsal ellát majd. Konténeresen adja a fákat. Kérdem én, ebbe a porzó/termő kiwi, datolyaszilva fajták, indián banán, mária bianca barack, naspolya stb. mind beletartozik, mármint hogy konténeresen adja? Ki az, akinek tapasztalatta van a nála vásárolt fákkal, esetleg már több éves a fája, van termés? A barackra is igen kíváncsi lennék, hogy mennyire késői virágzású, sosem fagyott el :) ?
Bármilyen képet, a kertészetről való infót szívesen fogadok, hogy mit miként ad.
Bocs Janos! Teged emlitettelek az elozo posztban Bela neven ..:/ a datolyaszilva szaporitasa hazi korulmenyek kozott hogyan mukodik es a nikita fat, amit kedvesen felajanlottal, osszel mikor, milyen formaban, hogy tudjuk majd toled eljuttatni hozzam? :) egyebkent nagyon koszonom elore is!
Nagyon jol neznek ki ezek az oriasi gyumolcsok!!!! Latom, hogy a foldig log az aga a sok termestol. Egy ilyen fa mindenkeppen kell majd, zabbantanam :), meg talan egy costata meg endretol. Reagalva Bela szakmai hozzaszolasara is az alanyokkal, fagyturessel kapcsolatban datolyaszilvara, a haz fala mellett van nehany eves fugenk(sajnos mi is evekig visszavagtuk, kb. 10cm vastag a szara), szoval oda tennem mindenkeppen a kisebb turesu 2 datolyaszilvafam is amit beszerzek majd, egyet meg esetleg a kertbe, pl. a "nikita" fat, amit felajanlottak.Itt pontosan mit is kapnek egy komplett szabadgyokeres fat? Mindegyik datolyaszilvanak van magja es ezt ugy szaporitottatok, majd raoltottatok a sajat vasarolt fatokbol?mert kicsit meg kodos.