Én nem szoktam hozzányúlni, nálam mindig a nyár elején adja fel a küzdelmet, reggelre megkókad majd még aznap megszárad minden levél rajta. Nem gondolkoztam még rajta hogy levágjam, rengeteg vizet kinyomna feleslegesen, gondolom.
Szóval a törzsön, a repedés alatt van egy hajtás, ez él, a többi továbbra is lankad és a föld alól "mocorognak" az új hajtások, dacára annak, hogy párat a repedés felfedezése előtt kitörtem...
Kérdésem az lenne, ha az oldalhajtás felett levágom a főhajtást, akkor a növény elvileg megmarad nem? (Pláne, ha hozzáveszem a készülődő új hajtásokat is...)
Ha igen, akkor most vágjam le a haldokló részt, vagy várjak még egy kicsit?
Tavaly előtt ősszel ültetett kivik a tavalyi évben 20-30cm-t nőttek mindössze. Viszont idén már most 2m-nél tart az egyik... mikor hajtsam le vízszintesre, mert most érte el a pergola tetejét? Mennyit hagyjam még nőni függőlegesen?
Annak annyi, egy- két nap és vége van, nevelj egy új szárat ha tőből előtörnek az új hajtások. olyan mértékű kéregrepedésnél nem lehet tenni semmit, lásd lejjebb a két képem.
Ma estére a két Haywardom közül az egyik levelei elkezdtek lógni, óvatosan megkapáltam a tő környékét sekélyen, hátha a sok víz miatt lehet, de a másik 3 tőnél (Hayward, Gold éd Tomuri) semmi problémát nem látok...
Illetve még valami, a lankadó Hayward szárának legalsó részén kb. 10-15 cm hosszú kéregrepedés látható, ez hogyan orvosolható?
Esetleg van valakinek valamilyen ötlete a lankadással kapcsolatosan?
KIvitermesztés unortodox módon... (A virágzó a Gold, a másik kettő a Hayward, a még mini a Tomuri, így egyelőre a Gold-csajok pasi nélkül virágoznak, bár a virágzó Tomuri-ágak beszerzése folyamatban...)
- valamilyen tápanyagzavar (ez kialakulhat valamilyen elem(ek) túlsúlya miatt, de a hideg is kiválthatja: pl. hidegben a növény nem tudja felvenni a Nitrogént (paprikán látványosan jelenik meg).
Én Egerben vagyok, ha eljössz érte szívesen adok, igaz még nem virágzik...2-3 nap kell még neki, bár ebben az esős hideg időben lehet több is! HA megfelel igy, akkor adj egy elérhetőséget ahova irhatok, ha készen állnak a fiúk a bevetésre. :)))) Tomurim van egyébként.
Csak tippelek: amikor azok a levelek hajtottak, zimankós idő volt. Azt nézd meg, hogy a sárga levelek azonos koruak-e, kb. ugyanakkor növekedtek-e. Ha egymáshoz képest más időben fejlődtek, akkor tévedtem.
Mennyi ideig virágzik egy Hayward és egy Tomuri? (Bérapaságot vagyok kénytelen igénybe venni és a "mama" már elkezdte a virágzást, de a kiszemelt fiúk még csak bimbósak...)
Ma dupla öröm ért, először életében elkezdett virágozni a Gold kivim, ill. kiderült, hogy lány, nem ültettek fel... ;)
Viszont kérdezném, mennyi időm van beszerezni Tomuri virágos ágat, mert tavaly "meghalt" az enyém, az újnak még kb. 3 éve van a virágzásig... (Kb. 2-300 bimbóból eddig 5-6 darab nyílt ki, tehát még igencsak a virágzás elején van...)
Tiszteletem,értem én,hogy meszes a talaj(azt írtátok),amit nem értek,miért van,hogy ugyanazon a tőn egyik szálon sárga,satnya a levélzet,a másik szálon szép zöld.Sőt,van ahol egyazon szálon van ilyen is meg olyan is.
Akkor én nem is panaszkodom! Raiffé elég durva! Gondolom a tied is olyasmi lehet..... Viszont legalább tudjuk mi okozza és hogyan lehet megelőzni..... Sajnos a törzsrepedésre kényesek ezek az új fajok.... Tavaly egy gránátalmát nyirtam ki tövig úgy, hogy túl sokat locsoltam szárazságban(állt rajta a viz)...Annak is ugyan igy szétdurrant a törzse július közepén....
Pont így jártam az elmúlt héten én is. A termő kivik törzse ugyan így megrepedt, csak sajnos sokkal hosszabban mint a tiéd. Az elmúlt két hétben rengeteg eső esett. Korábban meg nagy szárazság volt.
Sajnos a törzsrepedés nem csak a téli fagytól függ....ez most történt vele, úgy h 2 éve nem volt hidegebb -13 foknál, repedésnek semmi jele nem volt eddig.
Weiki porzós, a két Haywardnak semmi baja, nagy valószínűséggel azért, mert azok locsolva voltak, a porzós pedig éppen csak. Nálunk egész télen esett annyi, mint most az elmúlt 1 hónapban, szerintem ez tett be neki. Mindenesetre még él, és szerintem meg is marad, de ezen túl jobban oda kell figyelnem erre is.
Az alja azért lett szigszalagozva mert ott még "nyers" volt a kéregleválás, ahogy tudtam kitisztítottam és erősen rászorítottam a kérget a szijácsra(?). Hátha összeforr. Felül meg azért lett átlátszóval csinálva, h lássam nagyjából a folyamatot és az esetleges penészt.