Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Kultúrtörténeti évfordulók november 18-án: 1786: Megszületett Carl Maria von Weber német zeneszerző 1824: Megszületett Jendrassik Jenő orvos 1899: Budapesten megszületett Eugene Ormandy magyar származású amerikai karmester. 1928: Bemutatták az első Mickey egér rajzfilmet. Ez volt az egyik első szinkronhanggal ellátott rajzfilm is. 1959: New Yorkban bemutatják William Wyler Ben Hur című filmjét
Kultúrtörténeti évfordulók november 17-én: 1773: Megszületett Csokonai Vitéz Mihály költő 1869: Megszületett Ignotus Hugó költő, író, újságíró 1902: Megszületett Wigner Jenő magyar-amerikai fizikus 1942: Megszületett Martin Scorsese amerikai filmrendező 1947: Megszületett Somló Tamás énekes, basszusgitáros
Kultúrtörténeti évfordulók november 16-án: A filozófia napja 1717: Megszületett Jean le Rond d' Alembert francia matematikus, mérnök, fizikus, filozófus. Az általa kidolgozott hullámegyenlet-módszert róla nevezték el, de ő alkotta meg a hányadoskritériumot is és értekezett többek között a fénytörés jelenségéről is. Egyike volt a francia Enciklopédia szerkesztőinek, annak matematikával foglalkozó részeiért volt felelős.
1895: Megszületett Paul Hindemith német zeneszerző, zenetudós és -pedagógus, hegedűs, brácsás, karmester. 1899: Megszületett Chiovini Ferenc festőművész 1922: Megszületett José Saramago portugál prózaíró, költő. Egyik legismertebb műve a Kőtutaj, amelyből film is készült.
1923: Megszületett Niederhauser Emil történész. Kutatási területe Kelet-Európa összehasonlító története 18-19. században volt. Nevéhez fűződik a kelet-európai nemzeti megújulális mozgalmak kutatásának jelentősebb vizsgálata. Foglalkozott a kelet-európai modernizálás és közoktatás kérdéseivel, de kutatásai kiterjedtek az urbanizáció és a nemzeti megújulás összefüggéseire és a nyelvkérdésre is.
Kultúrtörténeti évfordulók november 15-én: 1738: Megszületett Sir William Herschel német-angol csillagász 1849: Megjelenik a szabadságharc leverése utáni első irodalmi lap, a Hölgyfutár 1905: Megszületett Fazekas Anna író, szerkesztő, tanár, aki az Öreg néne őzikéjét írta.
1942: Megszületett Daniel Barenboim argentínai születésű izraeli zongoraművész, karmester.
Megfigyeléseim alapján, a zeneirodalomban igen nagy tájékozottsággal bíró, a zenét valamilyen (olykor nem is alacsony) szinten aktívan is művelő, nem zenei szakirányú végzettségűek (bár erre is akad példa) jelentős hányada a megélhetési szakmáját kimagasló szinten végző orvos, mérnök, természettudós.
Kultúrtörténeti évfordulók november 14-én: 1668: Megszületett Johann Lukas von Hildenbrandt osztrák építész
1778: Megszületett Johann Nepomuk Hummel osztrák zongorista, zeneszerző, tanár és karmester. 1840: Megszületett Claude Monet francia impresszionista festő
1851: Megjelent Herman Melville regénye, a Moby Dick.
1859: Elkészült a fizikus és feltaláló Jedlik Ányos dinamója.
1875: Megkezdte működését a Zeneakadémia. 1887: Megszületett Áprily Lajos költő, műfordító
1912: Megszületett Gazdag Erzsi ifjúsági írónő, költő. Legismertebb kötete a Mesebolt, versei közül számos darabot zenésített meg Kodály Zoltán.
A szócikkek jó nagy része ismertsége folytán engem nagyon megérint, másrészt kicsit rossz érzés, hogy mennyi minden kimaradt (részemről!). :(
Az is igaz, hogy a világból csak az a miénk, amennyit megismertünk.
Az sem csekélység!
Én humán jellegű oktatásban csak a gimnáziumban vettem részt, így minden más csak önképzés révén jutott a birtokomba.
A szakbarbárokkal amúgy sem tudok mit kezdeni.
Az ismeretek hatalmas köre a legtöbb szakképzettet kicsit az ismeretei börtönébe zárja.
Van olyan szakember, aki nyúlfarknyi szakterületen rágódik.
Ők általában nagyon sikeresek, de szerintem úgy vannak, mint utas az expressz vonaton, aki csak az olvasmányába tud lemerülni s mellette esetleg csodálatos dolgok suhannak el.
A topik nagyon sikeres tagjaitól szeretnék bocsánatot kérni!
Arról nem beszélve, hogy tevékenységük tárgya nyilván sok örömet jelent számukra!
Kultúrtörténeti évfordulók november 13-án: 354: Megszületett Szent Ágoston hippói püspök, filozófus 1635: A Pázmány Péter alapította Nagyszombati Egyetemen kezdetét veszi az oktatás 1844: A pozsonyi országgyűlésen elfogadják a magyar nyelvről szóló törvényjavaslatot 1850: Megszületett Robert Louis Stevenson skót regényíró. Legismertebb regénye a Kincses sziget. 1875: Megszületett Klebelsberg Kunó jogász, vallás-és közoktatásügyi miniszter
Kultúrtörténeti évfordulók november 12-én: 1836: Megalakul a Kisfaludy Társaság 1833: Megszületett Alekszandr Porfirjevics Borogyin orosz tudós és zeneszerző (Igor herceg). 1840: Megszületett Auguste Rodin francia szobrászművész 1842: Megszületett Rákosi Jenő újságíró, lapszerkesztő, színházigazgató. A népszínmű létrehozásának egyik fő szószólója volt, így őt bízták meg az újonnan létrehozott Népszínház vezetésével. Mintegy 40 éven keresztül volt főszerkesztője a Budapesti Hírlapnak.
1892: Megszületett Haynal Imre orvos, belgyógyász, endokrinológus, egyetemi tanár. Érdeklődése főleg a kardiológia és az endokrinológia területére irányult.
1945: Torontóban (Kanada) megszületett Neil Young énekes. 1947: Megszületett Nagy Bandó András humorista, író
Kultúrtörténeti évfordulók november 11-én: 1620: A Mayflower nevű hajóval megérkeztek Észak-Amerikába az első telepesek. 1791: Megszületett Katona József drámaíró 1821: Megszületett Fjodor Mihaljovics Dosztojevszkij orosz író 1905: Megszületett Cs. Szabó László író, kritikus 1922: Megszületett Kurt Vonnegut amerikai regényíró 1976: Megszületett Palya Bea népdalénekes, előadóművész.
Kultúrtörténeti évfordulók november 10-én: 1668: Megszületett François Couperin francia barokk zeneszerző, a „nagy Couperin”. 1759: Megszületett Friedrich von Schiller német költő, drámaíró 1895: Megszületett Öveges József piarista szerzetes, tanár, fizikus 1928: Megszületett Ennio Morricone olasz zeneszerző